20071231

Nagu sõda oleks väljas, iga Mustamäe elanik on oma säästude eest ostnud rakette ja kella kümnest õhtul on litakas litaka järel. Kreisiraadio on humoorikas kuni pissikakapauk naljadeni. Rott on praegu eetris, Rott on vägev loom! Hannaliisa "Absoluutselt" Uusma nõksus laval isikupäraselt ja Bedwetters on energiaga. See Linnateatri paroodia laulmised enne üheksat oli jama, igav, muidugi vennad Urbid olid lõpus ponksid. Vanaaastaõhtu on ju see ainuke õhtu, mil on telekast midagi vaadata ja siis on iga õige eestlase kohustus arvustada programmi.

uue aasta soovid

Et lumi tuleks tõesti nüüd ruttu maha ja läheks kevadel õigel ajal minema. Et vahepeal sajaks vihma ja vahepeal paistaks päike. Et õiget rõõmu oleks rohkem kui kõike muud.

Et Eesti 90 oleks ilus juubeliaasta. Et Ilves ja Ansip oleksid tähtsate meeste väärilised. Et maailm saaks puhtamaks.

Et teatriauhindade žüriilt saaks parima lavastuse auhinna GEP mitte Voldemar. Et mõte, idee valitseks emotsionaalse meelelahutuse üle. Et soov muuta maailma on parem stampidega tekitatud tundest. Et Õnnepalu kirjutaks uue raamatu. Et Taarka tuleks ilus film. Et üldse tuleks Eestis veel mõni hea film. Et tuleks palju head muusikat ja ma jõuaks selle muusikani.

Et kõigi poolt jahutud raske aasta tuleks huvitav. Et teravad emotsioonid oleksid põhjendatud. Et isiklik areng jätkuks ja looming oleks loomist väärt. Head suured ja väikesed, me saame hakkama.

20071230

Bianca Ryan pole päris Paul Potts, aga midagi meie aega iseloomustavat on nende tulevaste suurte staaride esimesel ilmumisel talendikusvõistlusel.

20071229

lavakooliraamat

Rudolf Allabert
Üks asi on hea inimene – see on suur voorus, aga ainult hea inimene ei ole elukutse.

Kalju Komissarov
Realismil ei ole piire, realismi kriteerium on see, et teos on olemas. Kui inimene on selle juba teinud, inimene on suutnud selle välja mõelda, siis ongi realism.

Jaan Tooming
Püüdsin lugeda „Näitleja töö endaga“, aga minule see kõik ei sobinud, proovisin sealt püüdlikult ise harjutusi teha, aga need olid minu jaoks tapvad. Pean tunnistama ausalt, väga tapvad. Ma vihkan seda raamatut. Ja olen seda varemgi öelnud – minu ainuke siht on olnud see, oli juba kakskümmend aastat tagasi, et unustada Stanislavski.

Tõnu Tepandi
See on seesama vana jutt, et 1% annet ja 99% tööd, ainult et need protsendid ei ole seal päris õiged, annet ei ole 1%, pigem on see suhe 100 ja 100. Pigem niimoodi. See andekuse värk ei ole meie kontrollitav, see käib üle näitleja minateadvuse. Aga minu asi on see, et ma vean õpilased sinnamaale, et nad tegeleksid iseendaga, et nad viiksid ennast oma andele lähemale või sellele tasemele, et see anne suudaks avalduda.

Martin Veinmann
Kummaline, et seesama riiklik iseseisvus (no mida paremat veel võib tahta?), mis annab loa mul ka iseseisev olla, läheb üllatavalt vastuollu selle hoiakuga, et tee minuga midagi, tee minust…Iseseisva töö võime on tegelikult väga madal. Ma ei tea veel, millest see tuleb, millestki peab see kindlasti tingitud olema, aga kogu selle vabaduse juures ei osata veel ise suurt midagi peale hakata.

Kaie Mihkelson
Lõpuks hakkab ikkagi otsustama mõtlemisvõime ja sihipärane töö õpilasele või näitlejale endale teadaoleva eesmärgi nimel. Sest eesmärk on ikkagi see, miks ma näitleja tahan olla, ja seda ei oska inimene võib-olla päris täpselt sõnastadagi, aga see istub tal kuskil sees, on olemas.

Lembit Peterson
Õppeprotsessis püüab õpetaja (mingi asja kohta) tõde edasi anda, õpilane püüab seda vastu võtta. Aga lõppkokkuvõttes osutub õpetajaks tõde, mis on nende vahel.

Tegelikult on see õppeprotsess ka mingisugune elupraktika, sest kõik me teeme vigu, aga probleem on, kuidas neid vigu ületada või kuidas andeks saada ja anda – kas inimesena jään kinni sellesse eksimusse või mitte.

Priit Pedajas
Põhiline probleem on intensiivsuse puudus. Kuidas saada laval toimuv intensiivseks? Kuidas saada inimene üldse intensiivseks?

Eesti teatri naisnäitlejate häda on ühiskondlik või sotsiaalne. See häda avaldub selles, et naised püüavad välja näha paremad või ilusamad, kui nad on. Väga sageli püüavad nad ka näitemängus mingisuguse kujutluse , näivuse poole, mitte olemusliku poole.

Merle Karusoo
Sõnadega löömine ei iseloomusta seda, et kellele pihta tahetakse saada, vaid lööjat ennast.

Ingo Normet
Analüüsides tuleb väljenduda sellisel moel, et seda oleks võimalik kohe mängida.

20071228

õige film

Tahtsin hommikusöögi ära süüa ja linna minna, aga ei saa minna, sest telekast tuleb Nukitsamees, lülitasin nagu muuseas teleka käima ja nüüd vahin silmad punnis seda suurepärast filmi. Praegu põgenevad lapsed kollide eest metsast välja ja neile tulid hopsti puhtad riided selga, kus on kodu, kus on kodu, kus on kodukoht.

20071227

KÕIK INIMESED ON SÜNDINUD GENUAS

Kõik inimesed on sündinud
sinise mere ääres

Kõikide isad
on kummargil kangaspuude kohal
kudumas kangast
lastele jätkata

Kõik lapsed jooksevad kangaspuude lõginast
sinise mere kaldale vahtima
varbad vees
laevade kadumist silmapiiri taha

Sest lapsed peavad sinna jooksma
ja laevad peavad sinna kaduma
ja varbad peavad saama märjaks

Ja kõik asuvad teele
sest kõik peavad asuma teele
Karavellidega
galeoonidega galeeridega galeassidega korvettidega
fregattidega parklaevadega prikkidega brigantiinidega
pargastega kuunaritega kaljastega kutritega jahtidega
praamidega lotjadega luupidega parvedega paatidega
venedega süstadega džonkidega butradega kanuudega
praudega sampaanidega piroogidega kajakkidega aurikutega
õhupallidega dirižaablitega bi- mono- aero- ja hüdro-
plaanidega allvee- mootor- rootor- turboelekter- ja
aatomlaevadega batüskaafidega TU-dega rakettidega
ja vöö vahele pistetud hõlmadega
ning avastavad uue maailma

Kõik
Mõni kõikide
vähesed paljude
igaüks iseenese jaoks
Sest igaüks peab avastama oma maailma

Teel
peab ta vaigistama nurinad
ja lämmatama vastuhakud
iseeneses iseenese vastu
sest tuhat kätt kisub teda
tagasi

Harjumus hoida kalda ligi
õudusjutud põlvest põlve räägitud
veekoletistest ja põlevaist väävlimeredest
ja põhjatusse kukkumisest sealpool äärt
hirm jäämägede ees mille hingamist
on oma huultega tuntud
ja tulemägede ees
mille purskamist on nähtud oma silmaga
ja vesikatkud nagu hõljuvad rohelised köied
ja see mis on nõnda suur
et punkti selle järel on võimatu panna
TUNDMATUS

Aga ometi saadakse pärale
Sest igaüks saab mingil määral pärale
ning avastab uue maailma uue mandri uue saare uue laiu uue rihvaribagi
uue jalatäie maad mõtte ja südame tarvis
Tulgugi tal seal kanda
omast ajast ja ruumist kütkeid
iseenese piiridest ahelaid
või jalaraudu kaaslaste kadedusest
leitagugi pärast et maa mille ta leidis
või mõte mida ta mõtles
või armastus mida ta armastas
pole hoopiski see mille tema arvas selle olevat
siiski on igaüks
kõikide nimel
oma maailma asekuningas

Sest kõik asuvad teele
ja kõik jõuavad mingil määral pärale

Ja kõik isad on kummargil kangaspuude taga
kudumas kangast lastele jätkata

Ja kõik inimesed on sündinud
sinise mere ääres

JA KÕIK INIMESED ON SÜNDINUD GENUAS

Ma pole suur luulesõber, aga see on vist üks mu lemmikuid üleüldse. Ma pole kõiki su kirjutatud pakse raamatuid läbi lugenud, aga paari aasta eest avanes pooljuhuslikult võimalus sind külastada ja me sõime seal viiekesi päris head poekooki ja rääkisime tühjast-tähjast ja jõime ära pudeli veini või kaks.
Head teed, Jaan Kross.
Tunnistaja lahkumine

kui nupp ei tööta

Ma tahaks, et mul oleks laitmatult töötav lainesageduse nupp. Mida vanemaks saan, sest võimatumad tunduvad mulle üleminekud.

Kolm päeva lugesin ja kirjutasin oma kookonis ning tänasel jalkaturniiril olin pea laiali otsas. Kui muudkui mõtled, siis on väga raske seda välja lülitada. Huvitav kuidas Margusel seal vaikimslaagris läheb, kus õpetatakse mitte midagi mõtlemist.

20071226

parim ajakiri

Sel aastal on minu lolli jaoks üks suur avastus National Geographic ajakiri. Justnimelt ajakiri, mitte niivõrd veebileht ega telekanal. Millised fotod, millised jutud, aga eelkõige millised teemad!

Paar kuud on National Geographic käinud meil tööl, vanu numbreid lehitsesin eile sugulaste pool. Üks foto, kus oli elevant, kellel oli pea katki löödud ja salakütid olid tal kihvad ära kiskunud, oli eriti võigas. Elevant lamas ja elas veel paar päeva. Aga see on hea, et enamus elevante on Aafrikas geriljade pideva kaitse all ja kui tulevad sellised pahad salakütid, siis hakkavad kuulid lendama ja enamasti saavad pahad surma.

Loodus on muutunud või muutumas sotsiaalseks. Nii heas kui halvas mõttes.

Öösel pidin "Laulge kaasa" saates esitama koos Birgit Õigemeelega kuskil trammipeatuses Birgiti seda kõige kuulsamat hitti praegu, aga kuna ma ei oska laulda, siis rääkisin enne temaga läbi ja ta laulis üksi. Me olime ühel nõul. Pärast veel helistasime teineteisele ja rääkisime igasugustest asjadest.

Hiljem tegin "Ohtliku lennu" uut süzeed, keskmine Toompere mängis Västrikut ja mina olin pätt ja ma lavastasin Västriku öisel tänaval toimuvas mõrvas süüdi. Västrik hakkas siis elama koos hipidega mingis keldris.

Ülemagamine vist. Vahepeal öösel und pole, siis passin niisama.


Sugulasjõululõuna venis päris pikaks ja siis vaatasime televiisorit ja TV3 näitas mängufilmi sellest paksust laisast kassist, kes kogu aeg ajab lolli juttu suust välja, aga oma karakterilt oli päris tore. Eestikeelne tõlge oli kohmakas ja süžee oli läila-läila-läila. Enne sõime seapraadi ja pärast sõime heeringat.

20071225

Võsariik Eesti

iTuneses oma Gift Cardi aktiveerimiseks tuli mul teha mac.com konto ja loomulikult pidin ma valetama, et resideerun kuskil Ameerikas, sest Eesti on võsariik. Kuid eestlane on tark, teda juba igasugused appled ei murra.

Täna tahtsin Volksbuehnelt osta 19. jaanuariks pileteid Frank Castorfi lavastusele DER MEISTER UND MARGARITA, kuid ebaõnnestus mu häkkerlus, kuid usun, et siiski 19. jaanuaril ma seda lavastust siiski näen. Krediitkaardiga maksimisel oli küll võimalus valida, et elad Tšetšeenias või Leedus, aga jumala eest mitte Eestis.

20071224

Üks mu suurepärastest kinkidest on 50 dollarit iTunese krediiti, kas oskate soovitada, et mis muusikat võiksin endale selle eest lunastada?

Praeguses elufaasis on eelistatum sõnadeta muusika olenemata žanrist. Midagi meeltülendatavat, midagi kasvavat või rahulikku.

kuidas mulle meeldivad jõulud

Mulle meeldivad kingitused ja jõulusöök.

Mulle meeldib palju vaba aega, et lugeda raamatuid ja vaadata aasta jooksul arvutisse kuhjunud filme.

Tahaksin kõigile inimestele rahu. Isegi mul on kübeke rahu kärsituse sees.

20071223

Mida ma vanaaastaõhtul teen?

Kui plaani ei teki, siis ma ei tee midagi. Parem olla kodus, kui halb plaan. Kuid on olemas ka head plaanid.

Kõik lähemad sõbrad on välismaal. Egiptuses safaril või Londoni glamuuris või Tšehhi metsas vaikimislaagris.

20071222

jõulupidu 2 ja jõulupidu 3

Eile oli Velveti pühaõhtusöömaaeg ja linnas jauramine venis pikale, jõin palju alkoholi.

Täna oli koolis jõulupidu ja tulin koju ära, ei olnud isu ja tuju end purju juua. Ma vist ei suuda kunagi end kaks päeva järjest purju juua.

Tahaksin homme hommikul Mustamäe metsa jooksma minna.

20071221

sotsiaalseid jõule!

http://xmas07.velvet.ee

making off

20071220

darwini õudusunenägu

Pärast seda filmi tundub eestlasena Eestis sündimine nagu kõige suurema loterii jackpoti võit. Kaasaja tunnustatumaid dokumentaalfilme. Aafrika elust.

Victoria järve juhuslikult lastud tugev röövkala on kõik teised liigid välja söönud, järveäärsed vaesed inimesed elatuvad kala püügist ja fileerimisest, kõikjal on vaesus, AIDS, mustus, nälg ja surm. Kaubalennukid toovad Euroopast relvi ja viivad kõik fileeritud kala valge inimese toidulauale. Kohalikud söövad vaklu täis kalapäid ja kõik kohalikud naised on prostituudid. Lapsed on ülikidurad ja nuusutavad lennukikütust, sest siis nad magavad kaua. Räige ja mõjuv film.

jõulupidu vol 1

Vaagnad ja vein. Sõin kõhu täis ja seisin nurgas, mul oli igav. Ei oska ja vist ka ei taha võõraste inimestega suhelda. Sõitsin viimase bussiga koju ja mõtlesin, et kas ma olen õnnelik. Jabur on end öises bussis selliste mõtetega vaevata.

Eile oli mul puhtjuhuslikult kahe inimesega juttu loomingulisest professionaalsusest. Et kas on grupiliikmel, kes pole otseselt vastutaja ega ülemus õigus öelda teisele grupiliikmele, et palun pinguta.

Minu arust tuleb öelda, sest kui sa ei ütle, siis kujunevad teisel inimesel välja pahad harjumused ja see on patt.

20071219

sa oled mulle tegelikult täiega kalla

http://ratemobiil.velvet.ee/sms2/

Selline see elu on. Sulle-mulle, sulle-mulle, sulle-mulle.

Jonathan
Vabandamine on praegu väga moes, kas pole? Vabandage, et me teie saatkonda pommitasime, vabandage näljahäda pärast, vabandage, et me süstisime teile seda viirust ja vaatlesime, kuidas te surete. Vabandage, vabandage, vabandage. Noh, kurat võtaks, see ei toimi, okei? See ei toimi.

*

Tim
Mitte miski pole seaduspärane, kuni sa seda selliseks ei muuda. Seaduspärasused eksisteerivad vaid inimestele, kes neid näevad ja inimesed, kes neid näevad, kordavad neid. Seega, meie neid ei otsi. Meie jaoks on iga päev uus ja me ütleme: “Tere, uus päev” Mida me ütleme?

Nadia
Tere, uus päev.

Tim
Tubli tüdruk.

*

Nick
Kui ma sinu eest hoolitseda ei saa, siis pole minul mõtet.

Mark Ravenhill
mõned teravad polaroidid
tõlkinud Martin Algus


20071218

Ma pole suutnud otsustada kas see on hea või halb lugu. Ja miks peaksingi. Mõnda lugu võib kuulata paar päeva ja siis unustada. Mõnda lugu kuulan ju ainult korra. Seda vähemalt paar. Kultuuriinimeste muusika. Kes meist tahaks olla kultuuriinimene.

Sa oled üks pikalejäänud neitsi

ZUCCO
Väga raske on olla läbipaistev, see on keeruline amet. Olla nähtamatu, see on vana, väga vana unistus. Ma ei ole kangelane. Kangelased on kurjategijad. Pole kangelasi, kelle rõivad ei nõretaks verest ja veri on ainus asi maailmas, mis ei saa märkamatuks jääda. See on kõige nähtavam asi maailmas.

*

PLIKA
Sa oled üks pikalejäänud neitsi, sa ei tea elust midagi. Oled enda eest hästi hoolitsenud ja end hästi kaitsnud. Mina olen juba vana. Ma olen vägistatud, hukka läinud ja teen kõik oma otsused ise.

ÕDE
Kas sa pole mitte mu väikene õeke, kes mind alati usaldab?

PLIKA
Kas sa pole mitte vanatüdruk, kes ei tea mitte millestki mitte kui midagi ja peaks minu kogemuse ees vait olema.

ÕDE
Mis kogemusest sa siin räägid? Õnnetust kogemusest pole midagi kasu. Ta kõlbab vaid selleks, et võimalikult kiiresti ära unustada. Ainult õnnelik kogemus on midagi väärt. Meenuta neid vaikseid õdusaid õhtuid oma õe, venna ja vanematega. Sa mäletad neid seni, kuni saad vanaks. Aga õnnetuse unustad sa kiiresti, mu kuldnokk, oma õe, venna ja vanemate pilgu all.

PLIKA
Oma õe, venna ja vanemad unustan ma, olengi juba unustanud, aga mitte oma õnnetuse.

*

ZUCCO
Ma usun, et sõnu pole olemas, mitte midagi ei ole öelda. Sõnade õpetamisest peaks loobuma. Koolid tuleb sulgeda ja surnuaedu suurendada. Igal juhul, aasta või sada aastat, vahet pole, varem või hiljem sureme me kõik. Kõik. Ja see panebki linnud laulma, see paneb nad naerma.

*

HÄÄL
Ja valvurid?

ZUCCO
Valvureid ei ole olemas. Piisab sellest, kui neid ei näe. Igal juhul võiksin neid viis tükki ühte kätte võtta ja korraga puruks pigistada.

HÄÄL
Kust su jõud tuleb, Zucco, kust ta tuleb?

ZUCCO
Kui ma liigun edasi, siis ma lähen, ma ei näe takistusi ja kuna ma nende poole ei vaata, siis langevad nad mu ees iseenesest. Ma olen üksi ja tugev, olen ninasarvik.

HÄÄL
Kuid su ema ja isa, Zucco. Ei tohi puutuda oma vanemaid.

ZUCCO
Vanemate tapmine on tavaline asi.

HÄÄL
Aga laps, Zucco, last ei tapeta. Tapetakse vaenlasi, inimesi, kes on võimelised end kaitsma. Aga mitte last.

ZUCCO
Mul ei ole vaenlasi ja ma ei ründa kedagi. Ma ei tallu teisi loomi laiaks mitte kurjusest, vaid ma lihtsalt ei näe neid ja astun neile peale.

Bernard-Marie Koltes - Roberto Zucco
tõlkinud Tanel Lepsoo

20071217

Tatra-Enno

Oi see Enno, kes ise oma tallu tatraveski ehitas Internetist leitud jooniste põhjal, on küll üks vahva mees. Osoon praegu näitab. Kaks aastat otsis Enno Internetist jooniseid ja lõpuks juhuslikult leidis.

Tatart tuleb jahvatada madalatel pööretel, ca 150-200 pööret minutis, viljaveskis on üle tuhande pöörde minutis. Ka tuule abil oskab Enno terasid sõkaldest eraldada, et saada tatra kestad padjamaterjaliks. Enno kiidab igatpidi tatrapatja, külm padi aitab vereringel paremini liikuda.

Tatart tuleb niita alles siis, kui vars on paar korda öökülma saanud.

Käisin hommikul koolis vaatamas noorema kursuse tantsueksamit ja kuna täna on Lea Tormisel sünnipäev, siis toimus peale eksamit küllaltki kentsakas lõbus õnnitlemine. Tehti ühispilti nagu mõnel perekondlikul sünnipäeval.

Pärast jalutasin Balti Jaamast läbi ja einestasin Ilmatari kõrtsus. Mingid vene mehed viskasid esmaspäeval kell 11.30 seal viina.

Uudistest loen, et Greenpeace aktivistid teevad kalade nimel Brüsselis pulli. Tõsist pulli.

20071216

Ja me jälle võitsime. See on saanud sel futsali hooajal kombeks. Ja ma ise lõin suhteliselt uskumatu värava. Vastaste väravavaht ei olnud just eriti pikka kasvu, nii oli üldine plaan lati alla lüüa. Lükati mulle sööt tagasi umbes keskjoonele, meie ründajad ja vastaste kaitsed olid tropis minu asukoha ja vastaste värava vahel ja siis tuli mul hull mõte, et ma panen keskjoonelt litaka, aga ma panen vindiga, kõigist meestest kõrvalt mööda ja siis keerab väravava ülesse nurka ja see väravaht ei näe seda palli tulemas ja kui ta viimasel hetkel näeb, siis ei jõua enam reageerida.

Ja ma lõingi.

Kas teater ON sport?

Ja ma kirjutasin täna ühe luuletuse. Mina olen vana luuletaja. Vana ja halb luuletaja.

Mis ehitus saab õpid?
Üldehitust.
Mis on su plaanid peale lõpetamist?
Ma hakkan ehitama.
Kus? Mida?
Maju. Ma võin ehitada igasuguseid maju, sest olen õppinud üldehitust.

Kes sina oled?
Rahvusvaheline ärijuht
Kes sina oled?
Konsultant
Kes sina oled?
Spetsialist
Kes sina oled?
Projektijuht
Kes sina oled?
Partner
Kes sina oled?
Juhataja
Kes sina oled?
Direktor
Kes sina oled?
Kes sina oled?
Kes sina oled?
Oled sina kes?
Kes? Kes? Kes?

Mida sa oskad?
Ma olen õppinud…
Mida sa oskad?
Ma olen õppinud…
Oled sa õppinud või oled sa nagu õppinud?

Keegi ei oska midagi.
Keegi ei oska midagi oma kätega valmis teha.
Keegi ei oska ühtegi tööd.
Keegi ei oska mitte midagi, aga supermarketis on palju inimesi.

Kas sa oled kuulnud lugu tüdrukust, kes oskas läbi seinte käia?

Ma magasin sügavalt ja nutsin unes. Ülikond oli seljas ja nutsin. Ärkasin alles siis, kui oli juba veidi valge.

Eile õhtul istusime Agnesega Kloostri Aidas ja sõime kooki. Seal pakutakse päris häid ja kenasti serveeritud magusapomme.

Täna õhtul on saalijalgpall.

20071214

12.
Imbi oli oma uue koolivormi üle väga uhke. Ema punus talle kaks väikest patsi. See seelik, vest, põlvikud ja baret oli lastevanemate arust täiuslik kombinatsioon.

Imbi läks kooli. Täna oli kõigil esimest päeva koolivormid seljas.

Imbi itsitas, sest kõigil poistel olid lipsud.

Imbi hüppas vahetunnis koridoris sõbrannadega kummikeksu ja poisid tulid neid segama. Poisid hakkasid nende hüpetele vahele hüppama.

„Lollakad tited. Lipsuga mees ei mängi lolli. Lipsuga mees lõhnab hästi ja sõidab autoga tööle.“

Imbi hakkas poisse lipsust tirima. Poisid tundsid kurgu ümber valu ja lõid Imbit vastu pead. Imbil hakkas haavast verd jooksma. Imbi veri voolas tema uue vesti ja seeliku peale.

13.
Artur läks emaga välismaale.

Tema ainuke soov oli uus elektronmäng ja mõni jäätis.

Pärast ühte päeva võõras linnas hakkas Artur tahtma ka Turtlese mehikesi ja lõbustuspargis karusselliga sõita.

Pärast kolmandat päeva võõras linnas tahtis Artur kogu aeg restoranis šnitslit süüa.

Nädala aja pärast oli raha otsas. Aga Artur ei saanud sellest aru ja tahtis kõike, mida oskas tahta.

Kui Artur oli suur mees ja ema juba üpris vana, siis Artur läks süütunde tõttu ema juurde ja vabandas oma lapsepõlve pärast.

Ema salgas kõike, aga Artur mäletas väga täpselt Turtlese mehikesi, šnitsleid ja lõbustuspargi karusselli.

kartulil ja kartulil on vahe

Nüüd saan ma vist veidi aru veinispetsidest. Et vein ja vein ja vein ja vein võivad maitselt teineteisest totaalselt erineda, kuigi minule maitsevad kõik veinid suhteliselt sarnaselt.

Mina olen tundlik kartulite maitsele. Meil kasvatati maal palju erinevaid kartulisorte. Ants, Andu, Jõgeva kollane, Väike sinine, Porgandikartul jne.

Kartuli maitse ei tohi olla liiga pealetükkiv. Need Rimis ja Selveris müüdavad kartulid on liiga magusad.

Ostsin eile paki ananassikrõmpskomme ja umbes kuuenda kommiga õppisin avamise ära ja nüüd siis leht kirjutab, et need avamatud kommipaberid vahetatakse välja.

20071213

Ümber Airoopa

Õhupallimälufaktimäng.
http://www.estonian-air.ee/xmas2007/
Ja Janno kirjutas sellest päris ilusa pika lause.

Täna on terav päev. Õhus on teravusi ja lolli juttu. Vist on keegi inimestele halva energia peale saatnud.

Varsti lähen jalkatrenni. See mõjub alati hästi.

Rohkem tegu, vähem saamatust.

20071212

millal see kriis algab?

Kui Narvas Kreenholmi tehases koondatakse tuhat inimest ja Arco Vara vennad Arakad ei aja enam kinnisvaraäri ja Mihkel Kärmas ei oska Pealtnägija saate tarvis intervjueerida Vigala Sassi ning mina tegin külmutatud juurviljadest ja kanafileest päris hea toidu, siis milliseid märke ja sündmusi võib käsitleda suure kriisi algusena?

Mina loodan sotsiaalset kriisi, et inimesed õpiksid kasinamalt elama. Mulle meeldiks, kui kõik noored tüdrukud oskaksid ise süüa teha ja kõik mehed on elus vikatit käes hoidnud.

"Kas sina tahad, et me elaksime 19. sajandis?"

Oo jaa, me võiks vahepeal elada ka 15. sajandis ja 10. sajandis ja 27. sajandis.

Üks elu ja üks sajand on kohutavalt ängistav.
See ühtemoodi areng on igav.

Fight Club teatris ja rusikatega

Kahe päeva pärast leiab Berliini ühes teatris aset performance, kus publikul on joystickud ja kõigil on võimalus kaklusmängu mängida, ainult puudub ekraan ja puuduvad tehiskangelased. Kaks näitlejat peksavad teineteist vastavalt publiku nupuvajutustele.

Eile ja täna etendas NO99 sealsamas Hau 2 teatris Naftat.

Esitasin täna öösel rahvusvahelisel pressikonverentsil inglise keeles küsimusi. Vastas eestlane, vastas hästi põhjalikult. See eestlane pole mingi staar ega kuulsus, ma ei tea miks kogu maailm tema vastu huvi tundis. Hommik tuli järsku ja äratuskella helin oli vastik. 

20071211

Maailma lõpp on Harku järve kaldal. Vähemalt tundus täna kell 12 niimoodi. Läksime Harku sõudebaasi ergomeetreid tõmbama ja järve peal oli selline udu nagu sein oleks ees olnud. Hetke peatusime vanakooli spordibaasi verandal ja mõtlesime, et sürr värk. Kümne minutiga Tallinna kesklinnast maailma lõppu.

Tunni möödudes oli udu tagasi tõmbunud ja maailm kestab edasi.

hinded

Rongis istusid mu ümber vist ühe kutsekooli õpilased ja arutasid oma keskmiste hinnete üle. Tundusid korralikud lapsed olevat. Üks tüdruk nagu muuseas andis ühele poisile mandariini, poiss sõi selle ära ja viskas koored väljudes prügikasti.

Eile oli koolis noorema kursuse lavakõne eksam. Kõlas William Shakespeare. Hiljem sain teada, et hinded kujunesid suhteliseks seinast-seina. Minu arust oli tase ühtlane, hindamine on suhteliselt kahtlane tegevus alati olnud. Eriti siis, kui puuduvad kriteeriumid ja kõik on subjektviine.

Edasises elus ei loe hinded mitte midagi. Edasises elus loeb ainult õnn ja tegurid, mis sa teed, et juhustel oleks võimalus.

20071210

spordireisid

Olen minagi noorpõlves sõitnud bussiga paar korda jalgpalliturniirile Prantsusmaale ja muidu reisinud väga palju vähem ja rohkem mõttetuid vahemaid Eesti meistrivõistluste tõttu, kuid see, et Euroopa karikasarjas osalev võrkpalliklubi sõidab Makedooniast Tallinnasse kahe autoga on juba Kusturica filmi süzee.

Pöffi viimane seanss

Intervjuu. Hea näidend, kus oli pööre pöörde otsa. Pole originaalfilmi näinud ehk Hollywood võttis ühe hollandi filmimehe töö ja tegi sellest oma versiooni. Buscemi lavastas ja näitles, naisnäitleja Sienna Miller oli karišmaatiline ja seksikas. Kõik leidis aset ühe õhtu jooksul ühes lahtise planeeringuga korteris, valitses täielik koha ja aja ühtsus. Palun, vanad ja noored lavastajad, tehke see teatris ära, dialoog on suurepärane, selliseid karaktereid meeldiks igal näitlejal mängida. Muidugi seda ma ei tea kuidas see lugu lisaks dramaturgiapöörete õppimisele võiks maailma muuta.

Eile päeval vaatas Iho retrospektiivset-naiivset filmi Karuzmari, süzee oli mõttetu, isegi halenaljakas, kuid provintsiloodus oli Nõukogude Liidus ilus. Täpselt tehtud film, milles mõjub loodus, ülejäänud oli minu jaoks natuke liiga vanakooli saamatus.

20071209

valge inglane sai ilusa musta poisi käest tappa

Mitte, et see väga suurt tähtsust omaks, aga selles "kahe mitte kunagi kaotanud poksija" vastasseisus olin mina koleda ja räuskava inglase poolt, kuid ta kaotas ilusale ja uhkele mustale poisile. Nüüd peab see must ilueedi end maailma parimaks poksijaks.

Eilne päev möödus suures osas bussis. Käisime Valgas saalijalgpalli mängimas ja saime järjekordse võidu. Nähtavasti tõuseme futsali esiliigast järgmiseks aastaks kõrgliigasse. Siis tulevad korralikud vastased ja pingelisemad mängud ja rohkem peab trenni tegema. Aga esialgu siis see aasta mängime esiliigas ja võidame.

Saalijalgpall meeldib mulle päris jalgpallist enam sellepärast, et sündmusi on kõvasti rohkem. Alati juhtub midagi. Palju väravaid ja palju realiseerimata momente.

Nüüd katsun veidi koristada. Täna lähen vaatan ka kahte filmifestivali seanssi.

20071208

eile

Käisin Mariaga Dorise uue luuekogu esitlusel ja nägin järjekordset enesekindlat koera, kes valitseb inimeste maailma. Ta käis inimeste vahel ringi ja nuuskis väga osavalt. Koerad on moes. Koerad on head.

Minust ei saa kunagi luuletajat ja sellepärast arvan ma, et kõik päris luuletajad on imetlusväärsed inimesed.

Mul on praegu nii õhukesed läätsed, et need vahepeal mängivad vingerpussi, sügasin õhtul natuke silma ja lääts läks silmas kaotsi ja siis otsisin peeglit ja kui leidsin peegli, siis otsisin silmast läätse. Lõpp hea, kõik hea.

Ja siis käisime Kanuti saalis vaatamas loengetendust Make me stop smoking ja ma ei oskagi seda adekvaatselt kommenteerida. Mees rääkis ja näitas meile oma poolikuid ideid, sest soovis neist vabaneda. Lõpuks tõstis kõik näidatud asjad arvuti prügikasti ja tühjendas prügikasti. Oleks soovinud rohkem teatraalsust ja kordades rohkem teravat mõtet. Kuid kui mõelda, et etendamiskunstil on kaks skaalat (emotsionaalne ehk kaduv ja ideeline ehk jääv), siis võiks selle eilse asja lugeda ideeliselt suhteliselt oluliseks, sest tekitas mõtteid ja jäi meelde. Kuigi vahepeal oli väga igav. Teatris/kunstis loevad asjad, mis on jäävad. Ideaalne on muidugi kui kaduv ja jääv on korraga ühes, aga selliseid asju on väga vähe. Ma ei salli puhtalt emotsionaalsuse peal vingerdavat teatrit ehk enamus praegust eesti teatrit on kasutu.

20071206

Soome näitleja soolo 6. detsembri õhtul

Ükskõik mis eesti telekanali peale täna õhtul klõpsad, ikka vaatab vastu Peter Franzen.

Head Soome iseseisvuspäeva!

See on tore komme, et Helsingi kesklinnas jagatakse heidikutele iseseisvuspäeval sooja suppi.

Otsustasin vaadata TV3-st Soome rahvafilmi "Vinged vennad". ETV-s pole reklaame, aga ikkagi oli see Soome sõjafilm liiga suur minu jaoks.

Ja veidi hiljem otsustan üldse magama ära minna. Popis filmis oli nii, et raha peideti ahju ja siis tuli kohe politseinik külla ja küsis: "Kas kohvi saab?" Poisid hakkasid puid pliidi alla laduma. Mulle siukesed asjad filmides ei meeldi.

Ja tõesti on see suurepärane reklaam. Elioniga on see värk nagu Frederiku õluga. Reklaamid on suuremad kui pakutav toode. Vist.


Londonist Brightonisse

Austades Briti gängsterifilme käisin eile Pöffil vaatamas seda filmi.

Seal oli üks groteskne veidi paks ja veidi vana miniseelikus prostituut ja noor kodust plehku pannud tüdruk. Nad põgenesid väiksemate mafiosnikute eest, kes omakorda kartsid suuri mafiosnikuid, kellele põgenevad naised olid jama kokku keerasid.

Piisavalt räige sündmus ja saladus olid filmis hästi lahti tõmmatud, kuid lõpus oleks võinud suured mafiosnikud noore tüdruku siiski ära tükeldada või midagi, lihtsalt lasti väiksemad mafiosnikud maha ja naised läksid oma teed.

Mulle meeldib, kui asjad tehakse lõpuni, mitte ei jääda kuhugi poolele teele toppama.

Londoni äärelinnu veidi tundes on rongid ja majad ja kangialused mõnusad.

20071205

inimeste klaviatuurimängud

Imelik on see, et inimesed, kes päriselt oskavad arvutiga igasuguseid asjud teha (disainida, joonestada, progeda vms) vajutavad klahve valesti.

Mul on alati tunne, et tegelikult nad ei tea, et kuhu peab vajutama ja siis vajutavad kohmakalt midagi ja alati läheb õnneks. Vajutavad aeglaselt ja kohmakalt.

Need inimesed, kes ei tunne arvutit, taovad klaviatuuri meelekindluse ja teadmisega kuidas asjad töötavad.

Seinad olid muutunud kivihunnikuteks, korteris oli kaos. All oli suur prügitreiler. Kuus meest vedasid ehitusprahi trepist viiendalt korruselt alla. Kes vedas kahe ämbriga, kes vana seljakotiga, kes riidekotiga. Kolme tunniga sai töö tehtud, väljas sadas porist vihma. Pärast läksime lähedalasuvasse hotelli sauna. Marguse korteris käib remont.

Tolm. Kõige hullem on see õhus hõljuv tolm. 

20071204

Linnukaamera

http://www.ilm.ee/~uploader/loodus/?leht=art07linnukaamera

Päris mõnus on vaadata kuidas nad seal sihvkasid krõbistavad. Mõnus vaheldus YouTubele.

Kui vaim ei luba vananeda

Käisin eile Pöffil ja vaatasin filmi "Tühjad pudelid". Tore lugu vanast hakkajast mehest. Kui Margus vanaks meheks kord saab, siis on ta täpselt samasugune. Läheb rattakulleriks tööle ja suhtleb vabalt kõigi inimestega. Südamlik lugu, kuid liiga nännukas. Situatsioonikomöödia ja dialoog olid filmis kohati briljantsed, kuid kogu filmi sisu oli esimese 20 minutiga selge. Üllatusi polnud. Hästi tehtud meelelahutus.

Margus oli mulle kino ajal sõnumi saatnud, et ma helistaks ja ma siis helistasin ja täna peale tööd lähen talle appi remonti tegema. Ta lõhkus nädalavahetusel oma korteris kaks vaheseina maha. Elu avaramaks.

20071203

Beebirate

Igal debiilsusel on piir. Lugesin tänasest Eesti Päevalehest, et tegutseb pop portaal beebirate.ee
Ja minnes sinna aadressile tuleb kohe ette Nunnude Top
Lapsevanemad, kus on teie mõistus!
Laps pole blogi, rate ega facebook
Laps pole edevusemõnu vahend
Te ei pea sünnitama ega armastama Internetis.

casting

Kogu elu pole mitte müük vaid kogu elu on casting.
Iga hetk, iga sekund, kui kohtad inimest üritad leida midagi, mille põhjal langetada otsuseid.
Kas ta on ilus, kas ta on tark, kas ta on huvitav

Filmis on vist tähtsam välimus ja teatris näitleja sisemised oskused
Ja osade teatrietenduste ja kinopärlite puhul on asi vastupidi

Elucasting on palju raskem kui päris casting
Nagu ka catering pole kunagi samal tasemel kui hea kodusöök
Elucasting ongi kodusöögi isu

20071202

Mida vanemaks saad, seda rohkem täpselt samamoodi käitud nagu alati.
Mida vanemaks saad, seda targem tunne peab pähe lööma.
Mida vanemaks saad, seda kindlamalt pead leidma midagi, mida hoida.

Ma saan vanemaks. Hetketi on see iseenda kordamine ja hetketi hea uus tase.

20071201

Ja Ago saigi Panso preemia. Ütlemata hea meel. Tulge homme õhtu kell 18 Perekonda vaatama.

eXTReMe Tracker

This page is powered by Blogger. Isn't yours?