20080131

Maria on alati olnud minujaoks hea muusikamaitsega inimene ja paar päeva tagasi lisas ta selle loo oma orkuti videodesse ja nüüd paar päeva olen ma seda lugu jutti kuulanud.

Mulle meeldib mõelda, et miks see või teine orkuti tuttav lisab oma videodesse seda või toda muusikat. Ses suhtes katsun ikka igast asju kuulata, kuigi enamus tuttavate lisatud videod on kahjuks suht jamad.

Sul pole aimugi, mis elu tookord oli! Mis aegu on ajaloos olnud! Möödunud sajandi algul oli isegi tango tantsimine keelatud! Kurat, kui vähe oli prostituute! Oldi vaimustatud naturalistlikust tahvelmaalist! Väikekodanlikust teatrist! Putsi väikekodanlik teater! Raisk! Oäk! Kujutad sa ette, söögiajal ei tohtinud küünarnukke lauale toetata! Kurat! Mäletan, kuidas noored protesteerisid selle kombe vastu! Politsei tõi veekahjurid välja! Veel kuuekümnendatel pidid nooremad vanematele kohta pakkuma! Me võitlesime visalt endale kätte need õigused! Pea meeles – kui sa täna võid vanaemaga teha, mis pähe tuleb, siis – tänu meile, poeg! Meie lõime vaba tuleviku, mida sina praegu põlgad!

Slawomir Mrozek - Tango
Mati Undi variant

20080130

Alla 13 keelatud. Ses loos on nii ülimalt armsust kui õõvastavat julmust. Lavastus Perekond Nukuteatri ovaalsaalis 13, 14 veebruar kell 19 ning 8, 10, 11 ja 25 märts kell 18.

20080129

Kõik algab ideest või soovist midagi öelda. Lepitus oli alguses minu jaoks väga igav film ja sarnaselt teiste üksikutega, kes Plaza viiendas saalis täna seda vaatasid, häiris ka mind mingi must triip ekraanil.

Aga poole filmi pealt must triip kadus ja kõigil sai popcorn otsa ja need räsitud mereäärsete sõdurite kaardid olid megalt-segalt õõvastavad ja ilusad ja kogu selle filmi mõte oli väga sügav. Lööv stsenaarium.

Ei tasu elus pidevalt asetada ennast tähelepanu keskpunkti. Las moraalsed olla teised inimesed, las olla sul oma moraal, mida sa ei pea kuulutama.

sa tore kamraad

Sina sa tore noormees või Sina sa tore neiu, kel on poisi õueriided selga panna, meil on vaja Sinu abi ühe toreda kamarajura teostamiseks. See on lausa professionaalne kamarajura värk!

Abi. Meil on abi vaja. Eesti uue eliitkamarajura viimistlemiseks.

Palun tule meile appi. Ehk tule reedel (01.02) kell 17.55 aadressile Kunderi 28. Kell 18.15 oled vaba, meil on vaja sind koos paljude teiste kamarajura pooldajatega kiirelt sisse filmida. Saab toimuma telelavastuse „Teravad mehed“ massivõte. Väga tähtis stseen "ukse taga järjekord".

Täiesti võimalik, et juba ca pooleteise nädala pärast vilksad sa hetkeks teleekraanil kamarajura väikese, kuid olulise osana…

Levita sõnumit. Poolda pulli!

Palun, palun, palun tule kohale, võta sõpsid kaasa. Väike kambapull enne reedeõhtust muud pulli. Oma tulekust anna teada e-mailil triin100 ät hotmail.com

treiler


20080128

JPod

Hakkasin lugema popkirjanduse kõige popimat teost, see Douglas Couplandi meelevaldne ja sisutühi räuskamine alguses mulle üldse ei meeldinud, aga umbes leheküljel 150 hakkas lugu ja ka katkematu mõtete pritsimine sümpatiseerima.

You’re always hearing about „following your dream“ but what if your dream is boring? Most people’s dreams are boring.

Life is a contest between you and everyone else.

You can’t fake creativity, competence or sexual arousal. If you have none of these attributes, then pack it in right now. Go sell roadside corn in India.

I wondered, if you‘re an incredibly famous rich person who does more in one day than I do in a month, does your perception of time’s passing go slower or faster than it does for me?

I have this theory about smart people. If you’re smart, you’re either the only person in your family who’smart, or everybody in the family is smart. No in-between.

The way you deal with money is learned behaviour you get from your father.

Don’t take sides. Remain emotionally uninvolved.

Beautiful people only like to have sex with beautiful people.

Teravad mehed

20080127

punkt

Aitäh! Humoorikas materjal on mondis ja treiler esmaspäevast eetris. Olid väga tubli! Tänud Sulle! "Tšau!"

Saabus:
18:50:32
27.01.2008

Selle sõnumi saatis mulle platsimanager. Platsimanager on see mees, kes karjub võttepäevas umbes 300 korda "Oleme valmis võtma. Vaikust! Liikume lõpetada! ja palun..."

13 tundi nonstop võtet. Homme ainult 4 tundi.
Seda on hästi rumal väita, aga mul on tunne, et ma õpin kogu aeg.

Mu närvid on mu närvid on mu närvid.
Kõik on vist tegelikult parem kui kunagi varem.

20080125

Ja ma pean kontrollima kõike. Mitte, et ma ei usaldaks. Lihtsalt see on vist minu suguvõsa igavene geen, mis ei kao kunagi. Ma olen väga oma vanaema sarnane.

Tegelikult on hoolitsev kontroll äärmiselt soe omadus.

20080124

tasuta juuksur meestele

Kas pole nii, et juuste pügamine on tänapäeval kuidagi veitsa liiga kallis? Mis seal siis on, masin sisse ja lühikeseks, 300 krooni, mille eest?

Kui oled noor eesti mees ja mõtled just nii ja sooviksid endale tasuta juukselõikust, siis laupäeval on sul Tallinna südalinnas selleks suurepärane võimalus. Lisaks sellele võib juhtuda, et su pea või juhuse tahtel ka kogu keha vilksatab mõni nädal hiljem Eesti populaarsemal teleekraanil.

Ehk siis siiliks laupäeval tasuta. Anna oma tulekust teada e-mailil triin100 ät hotmail.com
Palun levitage oma toredate meessõprade seas sõnumit.

filmi süzee jutustamine

Eile istusime Kanepi tänaval koos Tuuli, Kaarle, Markko ja Mikuga ning Kaarle rääkis meile kuidas iTunes laenutab nüüd ka filme, et maksad 4 doltsi ja siis sul on aega 30 päeva seda filmi vaatama hakata, aga kui vaatama hakkad, siis sul on aega ööpäev vaadata.

Jutuks tuli film "Teiste elu". Tavaliselt ei viitsi keegi ühegi filmi süzeed pikalt jutustada ja need, kes pole näinud, need ei viitsi süzee ümberjutustust kuulata. Aga seekord juhtus nii, et Kaarle rääkis ja mina täiendasin, pikalt avasime filmi süzeed, see oli põnev tegevus, sest eesmärk oli jõuda võimalikult arusaadava viimase kaadri kirjelduseni. Jah, ükskõik palju ei meenutaks, see viimane kaader oma lihtsuses ja sisus oli väga liigutav. Inimlikkuse tipp.

Mulle maitseb peekon toorelt. Pannil tõmbub peekon väikeseks. Toorelt on peekon nagu rammus sink. Toorest peekonit peab sööma harva, süda läheb muidu pahaks. Ja mulle maitseb suitsuvorst, sest suitsuvorst toidab kiirelt ja korralikult, suitsuvorst on energia.

20080123

Mina vahetaks hümni välja. Aga see on ainult minu isiklik arvamus. Ma ei viitsi sel teemal jahumist ja targutamist televiisorist kuulata, lehest lugeda.

"Mu isamaa on minu arm" on kõige ülevam eestikeelne laul.


kui hoolid, siis hooli

Ma olen täna öösel paar tundi maganud. Olen inimsuhtluse kokku tõmmanud, eile õhtul oli muidugi hea Agnese ja Margusega hängida ja rääkida elust. Aga Agnest ja Margust ei peagi ma inimsuhtlusega, nemad on sõbrad.

Kui inimesel on esmakordselt midagi suurt tähtsat ees, siis on igasugune närveerimine normaalne. Hirm on hea, kuid enesekindlus ja vabadus uskuda endasse on eneseteostuse pant.

Komöödiaseriaali pilootosa võteteni on jäänud 72 tundi. Sellest "võib tulla", aga võib ka peppu minna.

20080122

eestlane ja kollid, kollid lääne-euroopast

Eestis tagasi olles täna hommikul tööle tulles pidin rongi ootama kaua, sest rongiliiklus seisis, inimesed külmetasid Laagri jaama perroonil, mina lugesin popkirjandust, mul oli hea meel, et rong veidi hilines, sest kui raamat muutub põnevaks, siis on hea lugeda järjest. Hiljem kuulsin, et inimene oli rongi alla jäänud.

Berliinis sai jälle kinnitust, et eestlane oma kinnisuses, reserveerituses, uhkuses, ülbuses, siiruses jne. erineb tavalisest noorsoo mallist. Hosteli koridor, kohvik, fuajee, baar oli pidevalt täis lakitud peadega stiilselt riietatud sõbralikke poisse ja neiusid, kes oma ülimas viisakuses ja katkematus naeratuses tundusid võltsid. Nad kõik sõbrunesid kiiresti, me ei võtnud nendega kontakti, saime neilt hüüdnime "funny guys". Heas mõttes funny guys. Proovikski jääda heas mõttes eristuma, kuigi kinnine kibestumine võib olla ainult sammu kaugusel.

Eks kollid ole tegelt suht huvitavad inimesed, aga kui kollid on kambas, siis nad räägivad ainult small talki ja loota selles small talkis mingitki mõtet on juba iseenesest pealiskaudne eesmärk.

20080120

kõik tahavad olla kunstiinimesed

eile juhtus see, et näitleja haigestumise tõttu muudeti volksbühne mängukava ja me ei näinudki castorfi der meister und margaritat vaid pidime rahulduma polleschi diktatorengattinnen ühega. see oli leidlik lavastus, üks paks mees oli eriti nunnukas oma äralipatud sussides ja groteskses hommikumantlis. aga see oli suur sisemine pettumus, et berliini reisi peamine eesmärk jäi nägemata
kuid tuju on inimese enda teha ja nii me läksimegi peale teatrit ühte urkasse, kus kohtasime juhuslikult eestlasi. rooland on berliinis töötav, tegutsev algaja kunstnik, eva ja mirjam olid berliini paariks päevaks kultuuriõhku ammutama tulnud noored
rooland viis meid kohta, kuhu sattumine osutus elamuseks. noor kunstnik elab siin ühes squatis ehk siis päris ehtsas squatis mitte mingi npnk. ühes majas elavad, töötavad koos paljud loomeinimesed, üüri maksavad nad advokaadile, kes võitleb, et noori tänavale ei visataks. iga päev just siukesesse kohta ei satu, tudengielude elu
rooland elatub siin oma tööde müügist restoranides ja kohvikutes, tore poiss, berliinis tegutsedes õpib inimene vist kõvasti rohkem kui tallinnas eka vahet kõmpides. kes on huvitatud roolandi töödes või tema elulaadist, siis kirjutage talle aadressile roolandreiska ät hotmail.co.uk

pühapäeval sajab berliinis vihma, vanavara turg oli seetõttu igav, homme naaseme ida-euroopasse

20080119

ega ma ei sega sind

reede hommikul läksime seirama hau üks ja hau kaks teatrimaju ja saime teada, et õhtul toimub hau eins, hau zweis ja hau dreis miski performansi asi. hau on kolm lähestikku asuvat teatrihoonet umbes keset berliini
jalutasime linnas, laiadel saksa tänavatel, vaatasime inimesi ja seinu
meie nädalase reisi muuseumiks osutus kommunikatsiooni muuseum, odav, üllatav ja täpne, käisime suursugustest koridorides täpselt ja leidlikult asetatud eksponaatide vahel ja kirusime eesti inimese igapäevast mõttemaailma, kuradi inno ja irja blogi ja kroonika! keskmine eestlane mõtleb igapäevaselt tühje mõtteid ja kulutab mõttetute asjade peale raha. meie karmid mõtted ole tingitud sellest, et välismaal tekib sedaeestistehaeisaa asjade pärast vasikavaimustus. kommunikatsiooni muuseum on berliinis elamus, odav elamus, sooduspilet on poolteist euri ja täispilet kolm.

minule, kes suudab iga kruvi viltu seina keerata, tundus üleloomulik eksponaat üks nööridega laest alla rippuv postitõld. see tõld rippus nii, et kõik tema osad olid üksteisest eraldatud paarikümne sentimeetri kaugusele ehk kõik tükid olid lahti võetud ja rippusid nagu mängukonstruktori osad, mis tuleks kokku liimida

pärast muuseumi käisime kaheeurost kanakebabi söömas ja supermarketist kohalikku kommi ostmas ja tegime hostelis väikese jõudehetke ning õhtuks suundusime hau teatritesse performanseid seirama
19.oo uhr hau eins/democrazy/trailer for a remake of gore vidal´s caligula/videos und lecture/francesco vezzoli, mailand - hau üks osutus ca pärnu endla saali suuruseks teatriks ainult selle vahega, et lava tagumine külg oli ka kino, nagu päris kinoekraan mitte lihtsalt tõmmatud riie ja samuti oli saalis ka päris kinoheli ja nii eksponeeriti rahvale üht olematu filmi trailerit. filmi pealkiri oli caligula ja see rääkis poliitilistest pervertsustest ja orgiatest, mis toimuvad ameerika presidendivalimiste kandidaatide selekteerimisel, treiler oli võimas, beyond sexuality there´s perversity...beyond perversity there´s only...caligula. pärast treilierit algas halvas inglise keeles poliitiline debatt, läksime edasi

20.00 uhr hau drei/brickner conference/jackson pollock bar, freiburg - hau kolm on väike black-box a la lavakooli must saal, lindi pealt tuli poliitiline pressikonverents ja näitlejad tegid järgi puhtaid ja väärikaid tüüpe, kes vaidlevad üksteisega saksamaa poliitilise ajaloo üle, laua taga istuvad ka üleilma kuulsad psühholoogid fromm, bateson jne. huvitav mõte, puhtad tüübid, aga hakkas igav, sest kõik oli kuidagi liiga viisakas

20.30 uhr hau zwei/how nancy wished that everything was an april fool´s joke/regie: rabih mroué, beirut/ anschl. gespräch mit carolin emcke, zeina maasri und christine tohme - hau kaks on nii suur black-box mida eestis ei ole ja õhtu suurim kunstiline elamus oli arusaamatus keeles esitatud poliitiline vihane jutt, mida tõlgiti tabloodele meie jaoks teise arusaamatusse keelde, kuid need poolteist tundi olid huvitavad, sest etendajad olid diivanil istudes äärmiselt pühendunud ja nende kohal olid ülitäpselt asetatud klaasriidest ekraanid, millele näidati ilusa kujundusega piltpostkaarte liibanonist ja nende nelja pühendunud liibanonlase näolappidest, poliitika on kuum teema alati, mroué on lavastaja-esineja, kes on käinud mitu korda eestis ja kuulu järgi tuleb varsti jälle
jäime õhtul hau kahe teatrikohvikusse tiksuma ja seal esines üks arusaamatu noormees, kes tantsis enda valitud muusika järgi nagu hull, nähtavasti esines ta sellepärast, et see oli nii piinlik, et see oli isegi veidi hea. mina ootasin tellitud pizzat kaua, kaua ja muutusin nukraks ja siis baarmen tõi mulle selle kilupizza ja tegi ka pai. vihma sadas ja metroo enam ei käinud ja hosteli sõitsime taksoga
täna on samuti olnud veidi sombune, tegelesime mõne kingituse muretsemisega ja külastasime toredat, väikest, stiilset ja mingi kohvijahvatamise auhinnaga pärjatud kohta impala coffee.

20080118

mida kauem me siin lamame, seda odavam meile lõpuks reis tuleb

kolmapäev berliinis algas jõe lõbusõidualusel, kohustuslik uue ja vana arhitektuuri jõllitamine, idast läände triivides muutusid majad paari minutiga väärikatest leidlikuks klaasist, lõõpisime eesti kinnisvaraarendajate üle, nukker ja paratamatu on see, et mujal maailmas on uued majad nii ilusad
ei saa berliinis ilma eelmise sajandi ajaloota, nii käisime meiegi checkpoint charlie juures ehk siis berliini müüri säilitatud ameeriklaste territooriumile sisenemise kohas, vaatasime suuri fotosid, lugesime ajalugu, imelik vaikus on seal
müürist on säilitatud üsna pikk jupp, selle all on kena layoutiga tahvlid natside tegudest, sündmustest, osad fotod on jubedad ja neid on selle koha juures valus vaadata, ajalooõpikus jääb ajalugu kaugeks, kohaspetsiifiliselt on väga mõjuv ja ses suhtes mina ei taha siin berliinis seda natsi, hitleri ja kaheks lahutatust igal sammul mõelda, sest see on kohalikele suur asi, aga minule hoomamatu
jalutasime potsdami platsile, kus asub 3-d kino, kus näidatakse filme dinosaurustest ja mereelukatest, 3-d jätsime vahele, aga potsdami platsi juures oli tunne justkui oleks sattunud ulmelinna, seda küll eestis teha ei saa, ilusast klaasist isikupärastele majadele on lisatud ulmekas kõrge katusealune
iga normaalne inimene saadab välismaalt oma lemmikutele postkaarte, kas linnapildiga postkaarte või siis kunstilise pildiga postkaarte või siis lihtsalt läilasid postkaarte ja meie saatsime lihtsalt läilasi postkaarte ehk siis jääkarupoeg knuti pildiga postkaarte ja kui me täidetud postkaardid hotelli retseptsiooni ära andsime, siis adminnimees tegi knuti piltide peale näo nagu ta poleks elu sees näinud midagi maitsetumat

ida-berliinis on väga meeldivalt välja aretatud või siis välja kujunenud urkakultuur. vanadesse tööstushoonetesse ja keldritesse on tehtud baarid a la levikas. kuid olenemata sellest, et urkabaaris on kõik toolid, lauad, diivanid erinevad, on nad ikkagi stiilsed, sest valgustusega ja muusikaga osatakse urgas teha väga trendikaks kohaks, urkabaaris võib siin kohata nii lipsu ja pintsakuga meest kui peeneid kunstiinimesi, üldjuhul on siin kõigi inimeste näod maitsekat kunsti täis, naised on konkreetsete näojoontega ja konkreetsete näojoontega inimestes on jõud ja ilu

eriti avaldas meile muljet urgas, mis asus ühe tööstsushoone suurel vaherõdul

neljapäeva hommikul otsustasime üle vaadata kuulsa suure kawede kaubamaja ja see asus lääne-berliini südames ja on kalliste kaubamärgite paraad, eestlasele mõnusamad kaubamajad koos h ja m riidepoe ja muu säärasega asuvad idas alexanderplatzi ümbruses. küll aga leidsime eile hommikul läänest wittengbergi platsi juurest ühe väikese ökoturu, kus sõime maamehe suppi ja suure-suure kartuliga mahedat heeringat, pärast oli kõht nii täis, et terve päev rohkem süüa ei tahtnud
starbucks on meie ühine lemmik kaubamärk, puhas ja läbimõeldud, üks hugo bossi poeaken oli siin ulme oma ülevalgustatuse ja tühjusega, aga hugo boss on meist parematele meestele, meie oleme õnnelikud topsi mõnuse kohvi üle
jah ja siis eileõhtune teater volksbühnel, endstation amerika williams/castorf. volksbühne on vana sisustusega suur teater, baarid ja vetsud on remontimatult stiilsed, teatrikülastajad on igast rahvusest ja igast ühiskonnakihist. lavastus oli võimas, näitlejad oli enesekindlad professionaalid, kogu lavastus oli stiilseid pervertsusi täis, mina märkasin kogu aeg detaile oma perekonna lavastusest - kauboisaapad, suur nuga, kohver, vannituba, söök, lõpuks suur läbu laval, oi kuidas mulle meeldivad enesekindlad näitlejad, kõik asjad oli viidud lõpuni, kui oli vaja sarkastiliselt laulda armastuslugu, siis tuli loomulikult vana mees kitarriga, aga talle lisandusid hetke pärast teine mees kontrabassiga ja kolmas suure pasunaga, kõik karjumine oli mõnus, kõik füüsilised tegevused polnud asjad iseenesest vaid tegelaste sisemised veidrused. laval asjade lõhkumine on mulle alati meeldinud, ka ses lavastuses tuli viiendas reas veidi varjuda, et ajaxi vedeliku ja klaasikildudega mitte pihta saada
ja nii käivad tõelised härrad teatris, kollane ülikond, kollane kübar, stiilne kohver, kollane mantel

20080116

kui raha leiame, siis teeme pooleks eks

nagu arvata ja loota oli, nii juhtuski, esimesed kaks päeva, esmaspäev ja teisipäev möödusid berliinis meeleolukalt, lennujaamast linna sõites kohtasime rongis koheselt vanakooli erariides piletikontrolöre, aga meil olid piletid olemas, sest tomu ja kert olid suurustanud, et berliinis saab piletita sõidu eest 400 eurot trahvi ja me ei usu seda juttu siiani, kuid ikkagi ootame alati valgusfoori taga rohelise tule ära

esmaspäeva õhtul sõime kebabi, elame ida-berliini südames alexanderplatzi läheduses, elu on siis hipi ja kulgeva tempoga, elu on siin odavam kui eestis ja inimesed on kunstiinimesed. kõik asjad on minimalistlikud, täpsed ja disainitud, poeaknad on meeletult puhtamad ja stiilsemad kui eestis
teisipäeval läksime kohe volksbühnet ehk siis ühe ägedat teatrit seirama, neljapäeval läheme vaatama castorfi lavastust tramm nimega iha põhjal ja laupäeval meister ja margaritat! kahjuks kolmapäevane deemon võeti teisipäeval mängukavast maha, aga teater ise on stiilne nagu ka tema märk ja lipp
jah, loomulikult oleme me turistidest perverdid, kes koheselt oma esimesel päeval berliinis läksid kuulsasse berliini loomaaeda, kus meile meeldis väga. nägime kaelkirjakut, musta pantrit ja igas suuruses pingviine.

zoloogissen gartenis on kõik täpne ja puhas nagu mujal berliinis, aknast oli näha kiskjate lihatükeldamise saag, see terariist avaldast meile suurt mõju. väikesi hüplevaid loomi on palju, eraldi tasub mainida maaalust ööloomade sektsiooni, kus liivas hüppavad ringi suure koonuga elukad nagu mad maxi filmis.

loomaaia nagu vist kogu berliini kõige suurem superstaar on aastane jääkaru knut, kelle aediku juures oli teisipäeval kell 2 päeval ca 100 inimest ja ausalt öeldes oli see knut ka superstaari vääriline, vaatasime teda 45 minutit, ta tegi katkematult pulli mingi kotiga, mida pildus ja sakutas ja rahvas kilkas ja vaimustus
loomaaeda sõitsime metrooga, aga jala tulime tagasi ehk siis läänest itta, jälgisime ja kiitsime berliini suurepärast ja vastuolulist arhitektuuri, büroomajad on tõesti leidlikud, läbisime keset berliini asuva suure pargi, kus kõik puud on ühe pikkusega, sest need istutati pärast linna piiramist, kui linn oli piiramisrõngas, siis võeti kõik linna puud kütteks maha
juutide mälestusmärk on berliinis massiivne, suured betoonjurakad, rusuv kuid leidlik
teisipäeva õhtul saime jaanaga kokku, jaana on üks eesti disainer, kes elab ja töötab berliinis, ta viis mardi ja mardi ühte veinikohta, kus igaüks võib juua niipalju veini kui tahab ja lahkudes maksab südametunnistuse järgi, eestis läheks selline koht kiiresti omadega metsa, sest eestlasel pole raha suhtes südametunnistust, vein oli õige temperatuuriga, ausalt öeldes lausa maitsev

berliinis on numbrid asjadel umbes samad nagu londonis, kolme euro eest saab siin suure kebabi, londonis saab kolme naela eest kebabi, linn on laialivalguv, kuid isikupärane

mis asja sa teed, koledatele inimestele ei tohi lehvitada

20080114

Kõik tähtsad ja vähemtähtsad e-mailid on saadetud. Ebaratsionaalses koguses riideid on pakitud. Poest on maailmalinnas elavatele eestlastele eesti kommi ja eesti viina ostetud. Teatrite asukohakaardid on välja prinditud. Easyjet tõuseb paari tunni pärast lendu.

20080113

minu lemmik flickrid

http://www.flickr.com/photos/kaarel/
http://www.flickr.com/photos/veikotubin/
http://flickr.com/photos/ganges

täiusta mu maitset

berliin, berliin, berliin

Homme sõidan ma Berliini. Ma pole seal kunagi käinud. Ma ei tee üldse sellest saladust, et ma kavatsen sellesse linna ära armuda. Ma ei oska unistada Indoneesia dzunglist või Aafrika kõrbest, mina vajan kultuuri ja Berliin pidavat hetkel olema maailma kultuuripealinn.

20080112

uni või mõte

Eile õhtul jõudsin voodis mõtiskledes millegi väga tähtsani ja katsusin seda salvestada. Aga hetkes otsustasin magamise kasuks. Otsustasin oma kaks mõtet, sest üks viis teiseni, kohe täna hommikul esimese asjana üles kirjutada.

Istusin praegu peale hambapesu arvuti ette, tegin uue wordi akna lahti ja mitte midagi pole meeles. Ei esimest mõtet, ei teist mõtet, ei nende vahelist seost.

20080111

Lugesin Areenist Õnnepalu uue raamatu "Flandria päevikud" kohta ja ei teagi, kas see oli hea, sest intervjuu tekitas raamatu vastu loomulikult huvi, aga ka seletas lahti, mis raamatus on. Õnnepalu kirjutatud või räägitud sõnad on mind alati mõjutanud.

Kui numbriliselt pidada tähtsaks loetud raamatute arvu, siis Tõnu on minu edetabeli üks tippe. Piiririik, Printsess, Raadio, Harjutused.

20080110

sultani elevant ja väike tüdruk


Megasuur objektiteater, nukuteater, mis võtab vorme Prantsusmaal ja vapustab inimesi kõikjal maailmas. See on rohkem kui mingi imelik asi kui tõetruu ja inimliku mõõtme suur elevant ja "väike" tüdruk meie peas võtavad.


Kui tahad naeratuse või seismisega lihtsalt raha teenida, siis registreeri end. Ole ise oma edevuse peremees, mitte ära looda orkutile.

20080109

millega mulle meeldib tegeleda talvistel nädalavahetustel

Fc Flora nime all juhime futsali meistrivõistluste esiliiga Põhi-Lõuna tsooni, viimati kohtusime kõige nõrgema võistkonnaga ja võitsime suurelt ja löödud väravad said jäädvustatud. Loodame järgmiseks aastaks tõusta futsali meistriliigasse ja lüüa ka tugevatele vastastele ilusaid väravaid.

Ja kes ennast ei kiida, see jääbki kiitmata ja nii kommenteerib Arsi enda löödud väravat msnis:

Lõuna-ameerikalik pühapäev:
13:43

17ndat väravat ikka nägid? meistriteos ma ütlen

Veiko Õunpuu pöördumine

Tänases Postimehes kirjutab kodukamara parimas vormis filmimees asjadest nii nagu on. Põhimõtteliselt võib härraga ainult nõustuda, edetabelid ja meeletud komisjonid ei paranda eesti filmi kvaliteeti kohe mitte kuidagi.

Noored, kaamerad kätte ja filme tegema!

Kuid muidugi ei tohiks filmitudengid ja asjaarmastajad unustada, et nad pole esimesest laksust kohe Tarantinod või Almadovarid, isegi mitte Õunpuud. Mina olen seda usku, et igasugused koolid on käsitöö omandamiseks ja kui see käsitöö on omandatud, siis võib iga looja teha, mis tahab. Jah, ma tean, et biitlite põhimees ei tundnud nooti ja paljudel rallisõitjatel pole autojuhilube, aga parem on igal inimesel mõelda endast pigem kriitiliselt kui geniaalselt.

Kuid olen poolt, et kõik on lubatud ja kui sus on sisu, siis sa selle ka ära teed, mis sinus on.

20080108

Napoli prügimaffia

Tony Soprano võib unustada narkootikumid, sest tänapäeva maailmas saab prügivedu kõige tulusamaks äriks. Prügi sorteerimine on Eestis praegu kõige kuumem teema, aga Napolis pole enam vahet, et kas sorteerid või ei sorteeri. Inimkonna tuleb harjuda uute pseudoprobleemidega, sest tuleb välja, et pole need probleemid nii pseudod midagi.

Nafta saab otsa, eluloodus hävineb, inimesi sünnib liiga palju, prügi uputab maailma.
Milline ilu päästab? Sest ilu on alati päästnud.
Victoria's secret ja Gucci ja Ferrari ja Brad Pitt.

See on kindlasti petlik, aga kui ma olin väikesena maal, siis meil polnud prügi.

Kes ei saaks jaantätteks

Eile õhtul toppis Mart mulle tööl Postimehe nädalalõpu Arteri kotti ja käskis Jaan Tätte Vilsandi läbi lugeda. Eks õhtul siis lugesingi, eks see oli sama lugu nagu Ekspressis oli lotovõitja maale minek. Ilus ja pateetiline. Eks ole mulgi unistus jõuda maale suure toa aknast karjamaal uitavaid lambaid jälgima. Aga enne seda on vaja mõjutada elu ja planeerida üleloomuliku sisemisega jõuga kunsti.

Kõrvaklappidest tuleb "maailm ei tunne sinu valu, võõras on talle sinu pilk" ja nii ongi. Ma tahaksin suvel palju maal olla ja kõik üleliigse heina ära trimmerdada, tahan rahuneda ja siis teha üleloomuliku jõuga kunsti.

Tähtsaim oskus on muidugi oskus üldse midagi valmis kirjutada või ära teha. Mul on hirm, kui ruttu ma oma mõtted välja vahetan.

20080107

HU versus Margus Vaher

Ühte on äärmiselt atraktiivne laval vaadata, kuid ainult kuulates on veidi igav. Teist on lausa suurepärane kuulata, aga visuaalne nägemine tapab laulu. Millest käib jutt?


Täna öösel kella neljast viieni mõtlesin ma mis maagiline või kaasasündinud või õpitav mõiste on defineeritav kui "isiksus". Fakt on see, et maailm vajab isikupäraseid, eristuvaid ja sisemiselt täidetud isiksusi väga.

Isiksusi on hea vaadata nii elus kui laval.

Peamine järeldus milleni vahemikus neljast viieni jõudsin on see, et isiksus on eelkõige äärmiselt eneseteadlik. Sügavalt ennast ja erinevaid taustsüsteeme tunnetav inimene on muutunud harulduseks.

Ma ei jõua ära oodata millal need rasked ajad ükskord hakkavad...

...oli üks siiras lause, mis täna mulle telefoni öeldi. Järgnes mõlemalt poolt spontaanne naer. Ma ka ei jõua. Muudkui kirjutatakse ja planeeritakse raskusi, aga rääkimine on üks asi ja elu pole mingi asi. Las inimesed hindavad väärtused ringi.

Tegelikult ei jõua ma ära oodata oma Berliini reisi, mis algab täpselt nädala pärast.

20080106

Ma nägin täna kassi, kellest olen niipalju kuulnud. Kribu jättis lühikese autosõidu jooksul uudishimuliku ja entusiastliku mulje. Tema uuris ja kohati ka edvistas.

Arsi oli mul täna külas ja näitas Argentiina reisi pilte ja seal pidi väiksemates kohtades nii olema, et iga inimese kohta on ka üks koer.

Nood koerad seal on ühed päikesest süldiks muutunud laisad ülisõbralikud olevused, kes alati tahaksid sult väikest söögiampsu. Igas ööklubis pidi koer või kaks tähtsa näoga ringi käima, igas kõrtsus, igal majaesisel ootab sind mõni suur sõber.

20080105

Ma arvan, et mul on maailma parimad sõbrad, kes mind kui inimest üldse üleval hoiavad. Ilma nendeta oleksin junn, kes oma kibestumises poleks miskit pidi aktsepteeritab ja see, et mu sõbrad mind aktsepteerivad ja hoiavad on garantiiks, et ma üldse midagi olen.

20080104

Stseenid ühest abielust
Ingmar Bergman
Rootsi keelest tõlkinud Anu Saluäär


MARIANNE
Me tundsime end natuke üksildaselt ja näruselt. Siis ma tegingi ettepaneku kokku hoida. Me polnud üldse teineteisesse armunud, olime ainult õnnetud.

JOHAN
Meil oli kahekesi pööraselt hea ja me hakkasime väga usinalt õppima.

MARIANNE
Siis me hakkasime koos elama. Meie emad ei teinud teist nägugi, kuigi me arvasime, et nad saavad vägeva šoki. Vastupidi, nad kasutasid juhust ja said headeks sõpradeks. Äkki aktsepteeriti meid kui Johanit ja Mariannet. Poole aasta pärast me abiellusime.

JOHAN
Siis olime kõigele lisaks ka armunud.

MARIANNE
Hirmsal kombel armunud.

*

PR. PALM
Kas sul on tuleviku pärast hirm?

JOHAN
Kui ma järele mõtleksin, siis saaksin hirmuhalvatuse. Vähemalt ma arvan nii. Sellepärast ma ei mõtle. Mulle meeldib see vana pehme diivan ja petrooleumilamp. See annab mulle illusiooni turvalisusest, mis on nii habras, et see on peaaegu koomiline. Mulle meeldib Bachi Matteuse passioon, olgugi, et ma ei ole usklik, kuna see sisendab mulle kujutluse vagadusest ja ühtekuuluvusest. Ma olen täiesti sõltuv intensiivsest lävimisest meie perekondadega, sest et see meenutab mulle lapsepõlve kindlustunnet. Mulle meeldib Marianne jutt inimarmastusest. See mõjub hästi südametunnistusele, mis alati muretseb valedes olukordades. Ma arvan, et igaühel peaks olema oma tehnika, et suuta elada ja oma eluga leppida. Tegelikult tuleks üsna tublisti harjutada, et ühest või teisest asjast mitte välja teha. Kõige rohkem imetlen ma inimesi, kes oskavad elu naljana võtta. Mina ei oska.

*

MARIANNE
Kas sa üldse usud, et kaks inimest võivad kogu elu koos elada?

JOHAN
See on üks kuradi kentsakas konventsioon, mille me oleme pärinud ei tea kust. Peaks olema leping viie aasta peale. Või kokkulepe, mis jookseb aastast aastasse ja mille võib üles öelda.

MARIANNE
Kas meil võiks see olla?

JOHAN
Ei, mitte meil.

MARIANNE
Miks mitte meil?

JOHAN
Sina ja mina oleme erand, mis kinnitab reeglit. Me oleme tõmmanud õnneloosi. Suurel lollide loteriil.

MARIANNE
Nii et sina arvad, et meie elame terve elu koos?

JOHAN
Veider küsimus.

*

JOHAN
Kas tead milline on minu turvalisus? Ma räägin sulle. Ma mõtlen nii: üksindus on absoluutne. On illusioon kujutleda midagi muud. Sellest peab teadlik olema. Ja peab püüdma selle järgi tegutseda. Ära looda midagi muud kui sigadusi. Kui juhtub midagi meeldivat, seda parem. Ära iialgi usu, et üksindust on võimalik ületada. Üksindus on absoluutne. Sa võid igasuguseid kokkukuuluvusi välja mõelda, aga need jäävad siiski vaid väljamõeldisteks religioonist, poliitikast, armastusest, kunstist ja nii edasi. Üksindus on ikkagi totaalne. Lõks peitub selles, et mõnikord võib sind rabada ettekujutus kokkukuuluvusest. Pead teadma, et see on illusioon. Siis ei tule pärast pettuda, kui kõik jälle vanadesse rööbastesse läheb. Tuleb elada teadlikuna absoluutsest üksindusest. Siis sa ei kaeble, siis sa ei halise. Siis võid olla üsna julge ja õpid elu mõttetust isegi mõningase rahuloluga aktsepteerima. Seejuures ma ei arva, et peab istuma, käed rüpes. Peab püüdlema oma eesmärki, niipalju kui võimalik. Mitte mingil muul põhjusel kui sellepärast, et andes oma parimat tunned end paremini kui alistudes.


*

MARIANNE
Sa rääkisid täna üksindusest. Mina mõtlen, et oma üksindust peab tunnistama. Ma ei usu sinu üksinduse-evangeeliumisse. Minu arvates on see nõrkuse tundemärk.

*

EVA
Sa oled pretensioonikas ja upsakas ja ära hellitatud. Sa ei viitsi elada. Sul peavad olema teised, kes sinu eest elavad.

*

JOHAN
Tunda armastust – see peaks olema ande küsimus. Minul seda annet ei ole.

20080103

Võlumuinasjutt Eesti Vabariigis aastal 2008 sellest kuidas ühest tavalisest mehest sai lotomiljonär ja ta kolis metsa elama.

Meil oli tööjuures lõunase heeringasöömise ajal aktiivne keskustelu, et nõnda palju positiivsust süstib selline ajaleheartikkel lugejatesse, et see on lause nagu teraapia. Meil on komme pidada tööl umbes kord nädalas ühislõunat, meil on pliit ja kõik avarad võimalused. Meil on paar head söögitipsut. Täna saabus Kristinilt kell 10:55 üldmeilile kiri:

Subject: Tänane menüü

Keedukartul
Heeringa külmkoorekaste(heeringas, muna, kurk, sibul, hapukoor jne...)
Seega, kes on sööjad?


kell 13;09 tuli kiri
Subject: SÖÖÖÖMA

ja kell 13:39 tuli kiri
Subject: Tänane söök...

Läks teile maksma 20.-

lenda kosmosesse, päriselt

http://www.virgingalactic.com

Oleme punktis, kus lend kosmosesse maksab ainult 200 00 dollarit. Ma ei oska kosmosest mõelda, sest kosmos ja galaktika on minu jaoks sama hoomamatud kui surm.

anonüümsed helid

"only five people know I make tunes"

Vaatasin Ekspressi eelmise aasta parimate albumite nimekirja ja avastasin oma arvutist nii artistid LCD Soundsystem kui Burial. Muretsesin veel PJ Harvey albumi "White Chalk". Burial tõmbas käima või tõmbas endasse. Netist suurt midagi tema kohta pole, sest Londonis tegutsev muusik on jätnud oma isiku tundmatuks.

Võiks maailmas olla rohkemgi anonüümsust. Autor ja jumal on nagunii ammu surnud. Või tapetud. Anonüümset kirjandust, muusikat, kunsti. Näitlejatel on vist kõige raskem jääda anonüümseks, sest peita pole kuhugi. Anonüümsus on tunnustusvajaduse ilusamaid vorme. Või on anonüümsus lihtsalt poosetamine?


20080102

Süütunne on üks tugevamaid inimese sisemisi jõude. Tänapäeval avaldub see naiste puhul eriti teravalt hetkedel, kui neist mõni puhtjuhuslikult armub või seksib mõne teise naise mehega ja siis hiljem, kui kogu maailm patuse naise peale langeb, siis üritab ta meeleheitlikult teise naisele head teha ja head soovida. Meeste puhul käib rohkem asi nii, et kui nad saavad mõne sigadusega hakkama, siis planeerivad oma sees kogu maailma päästmiseks totaalset muutust. Süütunne ei ilmne ainult hetkedel, kui keegi haiget saab. Süütunne on nõrgemate ja paremate inimestega kogu aeg kaasas. Selle olemasolu näitab vist üleüldse veel mõningast inimlikkust. Tunne end süüdi kui saad, aga ära ürita kohe meeleheitlikult midagi teha. Süütunne oskab pahatihti ainult haiget teha.

Vaatasin eile õhtul kuulsat ja pärjatud filmi Paabel. Ilusad inimlikud konfliktid ja nõmedad väikesed juhused, mis pöördumatult lõhuvad kõik. Minagi kardan väga juhust, mis võib kogu elu rikkuda ja samas usun jäägitult juhustesse, mis loovad kõik ülejäänu jõu ja hea, mis üldse eksisteerib.

20080101

Kas sina oled oma tööga rahul?







THOMASINA
Kui oleks võimalik peatada iga aatom tema asendis ja suunas ja kui mõistus suudaks hõlmata kõiki liikumisi, mis nii on ajutiselt seisatud, ja kui sa oleksid tugev, tõeliselt tugev algebras, siis võiksid kirja panna valemi kogu tuleviku jaoks; ja ehkki keegi pole nii tark, et seda suuta, peab valem ometi eksisteerima, just nagu oleks keegi suuteline seda kirja panema.

*

HANNAH
Kahtlemata. Einstein – realtiivsus ja seks. Chippendale – seks ja mööbel. Galileo – “Kas maakera pöörleb?” Mis see on, mis teid vaevab? Mulle on mõnikord abieluettepanekuid tehtud ja ma ei tea halvemat tehingut kui see. Seksi millal tahad, aga voodis peeretamine on keelatud.

*

HANNAH
Kas sa arvad, et maailmal on vaatamata kõigele pääsemislootust?

VALENTINE
Ei, ta on hukkumisele määratud. Aga kui maailm sai alguse samasugusest punktist, siis võib arvata, kuidas järgmine maailm tekib.

HANNAH
Hea inglise algebra abil.

SEPTIMUS
Sellest tuleks lõpmatus või null või mõttetus.

Tom Stoppard
Arkaadia


eXTReMe Tracker

This page is powered by Blogger. Isn't yours?