20080229

Käisin täna korra Rakveres ja sõin teatrikohvikus päris head böstroganovi.

14. märts esietendub Urmas Lennuki "Päeva lõpus", mida tasub vaadata, sest hull Toomas Suuman teeb Tepona siukese rolli, mis ütleb otse näkku ära, et mis see eestlaste maaelu praegu on.

Jah. Mehed, kes situvad isendale taskusse, neil tuleb munad küljest lasta.

Imelik värk. Tallinnas on tänavad puhtad, Laagris on lumi maas. Või mis lumi, sätendavad valged kristallid.

Ja loomulikult teeb mul tuju rõõmsaks see, et Perekond on valitud algupärase dramaturgia "shortlisti". Minu jaoks on selline tähelepanu suur asi.

20080228

allkiri samba vastu

Mina olen kiiruga-kiiruga planeeritava samba vastu. Vabadust peab tähistama ilus asi. Kui üldse on vaja vabadust tähistada.

http://www.vabadusesammas.co.ee/

Ma ei tea, kas ma saan õigesti aru, kuid ma saan aru nii, et täna kell kolm allkirjastatakse leping tootjafirmaga ja siis tahetakse vägisi ikkagi see monstrum valmis ehitada. Ma olen uskunud, et Ansip ja ka Aaviksoo on head mehed, kuid praegune kiirustamine on mulle ebasümpaatne.

EDIT: Üks arvamus asjast.

veel kodanikualgatusi

www.tapamaha2008.ee - suunatud kõigi nende vastu, kes loobivad prügi maha või kihutavad autoga. Vastutab Kaitseliit.

www.matamaha2008.ee - et kõik pahad inimesed kaoksid maailmas jäljetult. Lõplikult. Projekti juhivad Meelis Lao ja Jaanus Rahumägi.

www.sinukoerminumuruleeisitu2008.ee - et kaka kaoks linnast, aiast ja kõnniteelt. Idee autor on Tallinna Uusrikaste Ühinenud Assotsiatsioon.

www.rumalolguvait2008.ee - et oleks vähem möla, nii Internetis kui bussipeatustes. Patroon on vandeadvokaat Andres Gorkin.

www.teesuulahti2008.ee - kui sina ei räägi, siis kes veel. Direktorid Peeter Oja, Inno ja Irja.

Kuid siiski, 3. mail kõik metsa.

20080227

Vaatan Foorumi saadet, mis on inspireeritud presidendi aastapäeval kõnest - mis on Eesti järgmise kümne aasta perspektiivid. Mulle meeldiks, kui stuudiosse ei oleks kutsutud ainult hilises keskeas mehed. Stuudios võiks olla ka noori inimesi ja nii mehi kui naisi. Jah, Heidmets on sümpaatne, et ta räägib väga otse ja ülejäänud on stuudios ka toredad mehed, kuid jutt jääb jutuks.

Mina arvan, et kõik otsustab kuldkalake. Ühtepidi tuleb ajada riigil oma liini ja panna selged sihid paika aastaks 2018, kuid maailm muutub järgmise kümne aastaga tohutult ja peamine, mis saab teha, on see, et luua võimalikult palju võimalusi, et mõnel tavalisel Eesti poisil tuleks idee a la YouTube ja ta paneks selle idee tööle.

Targutamine ei maksa midagi, nii julm reaalsus kui see ei ole, maksavad ideed ja raha. Ideed tekitavad raha ja raha tekitab töökohti, et paljud inimesed saaksid hästi elada.

Rohkem lapsi, rohkem siiraid eestlasi. Rohkem tarku eestlasi, rohkem julgeid eestlasi.

Ma tulin täna autoga linna, sest õhtul on jalka treeningkohtumine staadionil, kus pesta ei saa, siis on mul hea kohe autoga koju sõita. Toredalt vara läheb valgeks. Märkamatult kiiresti on see talv möödunud.

20080226

mugavus hukutab

Lihtne elu on kõige salakavalam vaenlane. Sul on töö, sul on sõbrad, sul on omad tüüpilised reedeõhtud, sul on kodu-Rimi. Sina tead kuidas peab lõõgastuma ja sul on omad lemmikraamatud, sest kõik loevad neid ning sul on oma lemmikmuusika, millest enamus maitsetuid inimesi aru ei saa. Sina tead kuidas käitub kultuurne inimene ning mis on heaks eluks vaja. Kas sul igav ei hakka?

Kas sul pole tihti tunne, et kõik kordub. Esmaspäevad korduvad, reeded korduvad, kevaded korduvad. Tehtud ja tehtavad lollused ei muutu.

Eestis on hea elada, õpid valemi selgeks ning lepid oma eluga õige pea. Sulle pakutakse õiget meelelahtust, sulle korraldatakse õigeid üritusi, sul on pea iga nädalavahetus midagi teha. Sulle on võimalus teha karjääri ning sinust võib saada äärmiselt vajalik inimene kogu ühiskonnale. Kõik teed on sulle valla, kuid ometi valid sa kõige turvalisem ja süütuma võimaluse – sinust saab väike inimene, kes oskab näha õnne tagasihoidlikus elus.

Aga tegelikult sulle ju ei meeldi kohustuslik programm. On mul õigus?

Mida mugavam on elu, seda lõdvem on mõte ja mida lõdvem on eraldivõetuna iga inimese mõttemaailm, seda reostatum on õhk Eestis. Ära tunne rõõmu, kui sul on jälle midagi lihtne teha või leiutatakse mingi uus teenus või asi, mis sinu elu järjekordselt mugavamaks muudab.

20080225

hommikusöök ja need, kes hommikuti ei söö

Greg and I got all the way to high school without ever eating on being served breakfast. However, having stayed over at friends' houses, we finally realized that our family was aberrant in its rejection of a.m. dining. When we confronted Mom with the fact that everybody else eats breakfast, she was like a bird trapped in the house, trying to escape. Then one afternoon she came home with a bag of chocolate-flavoured Carnation Instant Breakfasts, plonked them on the kitchen table and said, "There, I never want to discuss this again." Greg and I figure we could have had master's at MIT or Harvard if only we'd gone to school properly fed. But the past is the past.
Lõik Douglas Couplandi romaanist JPod.

20080224

Kimmo Pohjonen

Loomulikult otsisin ma täna õhtul netist akordionihärra kodulehe üles ja nüüd naudin erinevaid videosid. Mõnus taustamuusika. Energiaga paneb. Olgu selle efektitsemisega kuidas on, aga kogu tänase päeva parim osa oli see, kui härra täiega tõmbas pilli. Kui Björki hakkas laulma, siis muidugi reaktsioon oli teleka ees "Ei ole, ei ole olemas, Björk tuli Eesti sünnipäevale!"

Elus Pohjonen on vägevam kui lindist Björk.

Olen nõnda muusikakauge, et ei teadnud Pohjonenist enne mitte midagi. Eks nüüd paar päeva kuulan ja siis unustan.

mõni kritseldus on kunst

Joan Miró tööde näitus Kumus on suurepärane. Igaüks on paberinurgale sodinud kujundeid ja tegelasi, millest on teistel võimatu aru saada. Miró sodimises on nõtkust ja mingit imelikku otsekohesust. Minu jaoks olid kõige lahedamad need eksponaadid, kus kunstnik oli loonud ajalehele või suvalisele papile.

Kumu on üleüldse kihvt koht. Ka püsieksponaat on huvitav. Mulle sümpatiseerisid teosed, kus kunstnikud kujutasid pateetilselt ronge ja tehaseid.

Vaatasin siin pühapäeva hommikul Uhhuduurisaadet, mis on väga kihvt, seikluste seiklus, jalgratastel üle mägede ja läbi kahtlaste riikide, kuid milleks peab saates meesteseikluste vahele voiceoveriga naishääl ebavaimukat pateetilist juttu rääkima?

Realistlik väntamine mägedes on hullult äge, mõttetud üldistused ja algeline filosofeerimine las jääda igavamatele inimestele.

Dokumenteerige end maailmale.

kui jalg läheb katki

Eduardo on Arsenali ja Horvaatia koondise tähtründaja. Peale eilset liigamängu pole üldse kindel, et millal ta elus veel jalgpalli mängib. Ebaõnn, ega keegi meelega ei lõhu. Muidugi, mida rohkem mõtlevaid jalgpallureid, seda vähem totraid vigastusi, kuid mänguhoos igasuguste juhuste kokkulangevuse tõttu võib juhtuda kõike.

Jalgpall on karm mäng ning räiged vigastused ja kohtunike andestamatud valeotsused käivad suure käraga jalgpalli juurde. Kui jalgpall oleks üdini puhas, üdini aus, üdini korrektne, siis oleks mäng palju igavam.

Kahju, et EM finaalturniir jäi ilma ühest potensiaalsest parimast kõmmutajast.

20080222

kuidas loeb eestlane laupäeva hommikust ajalehte

Kolm hommikumantlis eestlast tulevad lavale. Kaks meest ja naine. Lava nurka viskab postiljon kolm paksu lehte. FILOSOOF haarab lehe, lappab lehte, otsib. NAINE võtab lehe, tunneb end hommikumantlis vabalt, loeb tagumiselt lehelt horoskoopi, lappab uue nädala telekava ja hakkab ristssõna lahendama. MEES võtab lehe kätte ja hakkab mõõdukas tempos lehti lappama, laseb silmadega pealkirjad üle.

MEES: Jama, jama, jama.

Mees märkab, et Filosoof loeb äärmise süvenemisega ühte artiklit. Otsib selle artikli oma lehest välja, üritab ka lugeda. Mees ei saa artiklist aru.

MEES: Kas on põnev?
FILOSOOF: Väga.

Mees üritab uuesti lugeda. Ei suuda.

MEES: Ei ole põnev.
FILOSOOF: Põnev artikkel.
MEES: Oinas targutab.
FILOSOOF: Ei ole oinas.
MEES: Tunned?
FILOSOOF: Oman kontakti.
MEES: Milline ta on?
FILOSOOF: Vastuoluline.
MEES: „Vastuoluline“. Vihkan seda sõna. „Vastuoluline“ Miks ei võiks kõik inimesed olla normaalsed
FILOSOOF: See on minu artikkel.
MEES: Ahnii!!
FILOSOOF: Ise kirjutasin. Ise viiitasin. Mõnus alltekstide rägastik.
MEES: Päris pikk.
FILOSOOF: Lühike. Toimetaja tõmbas kaks kolmandikku maha.
MEES: Pealkiri on „saatus muutuvas diskursuses“.
FILOSOOF: Tegelikult on pealkiri „Ekvivalent leida identiteet ehk saatus muutuvas diskurses holistilist pertseptsiooni mõistes.“
MEES: Ütle mulle ühe lühikese lausega, mis sul öelda on….
FILOSOOF: Identiteedi konstrueerimise struktureeritud lähtekoht eksisteerib kognitiivse dissonantsiga paralleelselt.
MEES: Ei ole naljakas.
FILOSOOF: Ei ole.
MEES: Kuidas on võimalik sellist asja rääkida või miks sa kirjutad sellist asja, mis kasu see maailmale toob? Mine tee maal puid. Hakka vallavanemaks. Näe lehes on pilt kuidas Kalju Kertsmik saab auraha.
FILOSOOF: Mis vallavanem mina oleksin.
MEES: Kas sina tead, kes on Kalju Kertsmik?

Diivani taha ilmub suur pilt Kalju Kertsmikust. Taustaks võib ka olla ilus klassikaline muusika.

FILOSOOF: Ei.
MEES: Sa oled Eesti jaoks vajalik inimene, sina mõtte looja, sina ei tea, kes on Kalju Kertsmik.
FILOSOOF: Ei tea.
MEES: Ma ei usu, et sa ei tea.
FILOSOOF: Vabandust, ma ei tea.
MEES: Oled mats. Eneseimetleja. Kultuuripede. Suitsupaunik…mine teise tuppa, istu arvuti taha ja vaata järgi, kes on Kalju Kertsmik.

Filosoof läheb kõrvaltuppa ning trükib Google otsinguse „Kalju Kertsmik“.

NAINE: Mitte midagi ei ole lugeda.
MEES: Tavaline asi.
NAINE: Kujutad ette, tänases lehes ei ole surmakuulutustes ühtegi nime, keda ma teaks.
MEES: Oled liiga noor, et surmakuulutusi lugeda.
NAINE: Surmakuulutused on ajalehe huvitavaim osa.
MEES: Inimeste lein on sulle „huvitav“?
NAINE: Igatahes põnevam kui Kroonika või Just. Seal on kõik võlts. Surm on päriselt.
MEES: Surm on päriselt.
NAINE: Päriselt. Päriselt
MEES: Päris. Päris. Päriselt.

Kõrvaltoast tuleb tähtsa näoga Filosoof.

MEES: Leidsid?
FILOSOOF: Albu vallavanem.
MEES: Ja mis Kalju Kertsmik head teinud on?
FILOSOOF: Ta lasi põhikooli kehalise kasvatuse õpetaja lahti, sest mees ei tulnud kolmel laupäeval järjest omast vabast ajast söögitoa aidahoone talgutele.
MEES: Kalju Kertsmik rajas Tammsaare muuseumi, Valgehobusemäe suusakeskuse, käis Eesti Energiale nii kaua pinda kuni igasse Albu metsatagusesse majja veeti elektriliinid, see on mees! Tammepuust!
FILOSOOF: Mees või asi.
MEES: Mida?
FILOSOOF: Ei midagi.
MEES: Mida sa ütlesid?
FILOSOOF: Kui ta on enesekeskne ja rumal, siis ta ei ole õige mees vallavanemaks.
MEES: Kui sa oled liiga tark, siis sina ei sobi midagi rääkima.
FILOSOOF: Tavainimesed võiksid aru saada, et targa inimese jutus on iva.
MEES: Iva sulle perse. Ütle mulle kuidas on „iva sulle perse“ portugali keeles?
FILOSOOF: Inkumpu sulumpu.
MEES: Aga itaalia keeles?
FILOSOOF: Cela cela
MEES: Eestlane on totakas, kui ta välismaa keeles räägib.

Tuleb ELBER. Teine filosoof.

ELBER: Ats, ära pane tähele. Meie ei tohi lihtsalt lasta ennast mõjutada. Kui meie seda Eesti asja ajame.
MEES: Kalju, kui sa päriselt ka kuskil olemas oled ja sa mind kuuled, siis sa mõistad, et meie sinuga oleme õiged eestlased. Niipalju on tühja ärplemist ja tühje inimesi. Kui poleks meiesuguseid mehi, siis olekski Eesti üks palagan. Kalju, ma armastan sind.

Naine rebib ajalehe tükkideks ja hakkab hommikumantlis lõtvalt lotendavat kõhutantsu tantsima.

Täna on tööl kõigil lipsud ees, sest pühapäeval on Eestil juubel ja kuna Velvet on asjaga seotud, siis otsustasime tähtsat päeva ka omakeskis veidi tähistada. Teeme head sööki, inspireerime tuleviku suuri juubeleid.

Olgu nüüd paar järgmist päeva ülevad.

20080221

Peda Folk ja Margus Ots

Margus on pealinna tudengielu sümbol. Särav isiksus, kes võttis juhtida Peda Folgi korraldamise, sest keegi teine ei viitsinud, ei saanud, ei tahtnud. Aga Margus viitsib ja saab alati. Peda Folk on legendaarne kaubamärk, mis tuleks uuesti au sisse tõsta.

Kui sul on bänd, siis mine esinema www.esindus.ee/pedafolk

Üritus toimub 22. aprillil Kultuuritehases. Lähme.

Ma käisin eile Draamateatris. See oli vist üsna ammu, paari aasta eest, kui viimati istusin Draamateatri parteris ja jälgisin etendust.

Eile vaatasin lavastust Jõgi voolab läbi linna. Karaoke ja lavalt kiirgav tunne olid mahedad, kuid etenduse uinutav tempo ja osade näitlejate mittepühendumus olid väga igav vaadata. Teatrit ei saa niisama teha. Kristel tuli lõpus lavale ja tegi särava püandiga rollisutsu.

Ärge kartke käituda füüsiliselt kummaliselt. Ma mõtlen päris elus.

20080220

Eilne Silent Disco oli oma ülesehituselt päris huvitav, mõnus oli vaadata sahitamist, kuid kuna esimene õue jalkatrenn pakkus mulle emotsionaalselt palju rohkem, siis osutus kultuursete ja haritud noorte mõnusate inimeste plejaad mulle veidi koormavaks. Vanade pruutide väljanäitus oli suht naljakas. Isegi tragikoomiline.

Kõigi selliste pidude sisu on paar arukat inimest ja paar arukat vestlust, mis hea õnne korral muu tegevusetuse vahele võivad ära eksida. Ja eile õnneks eksisid.

huumorijalgpall-huumorijalgpall

Selle mängu mõlema poolaja jäädvustuses on tugevalt õhus huumorit. Minu teise poolaja lõpus antud intervjuu on tõesti üks tõsine eesti spordiintervjuu. Aga vaatajate südamed röövib loomulikult Kuru esimese poolaja kiire lõpuklähv.

20080219

Ema ja tütar. Nende karakterid on veidi lendlevad. Ema on teismeline ja tütar tahab elus teha midagi suurt ja tähtsusetut. Aga nad on soojad. Karmid ja soojad.

Lavastus Perekond 8, 10, 11 märts kell 18 ning 25 märts kell 19 Nukuteatri ovaalsaalis. Lavastus on mõeldud inimestele alates 13-eluaastat, sest juhtub mõndagi, mis pole lapsesilmale.

Fidel väsis

Nüüd on siis selge, et ka Fidel Castro on siiski surelik. Vananev inimene. Enam pole tal jõudu karjuda üheksa tundi järjest loosungeid. Karišmaatilisust on vähestele antud nõnda palju kui sellele juhile. Ei ole mina arvustaja-ütleja, et kas Fidel oli diktaator või oma rahva hea juht, kuid kindlasti oli ta viimase viiekümne aasta maailma poliitika säravaim staar.

"Kuuba" kõlab romantiliselt.

kas sina pakid kiiresti?

Kogu aeg käib üks koti pakkimine. Igal hommikul. Kui on tavaline päev, siis on lihtne, õlakott, kaks tähtsamat asja on läpakas ja läpaka toitejuhe. Lisadena vajalikud paberid ja raamat rongis lugemiseks.

Kui on trennipäev, siis tuleb võtta seljakott ning lisaks kõigele eelnevale tuleb pakkida kaasa kaks kilekotti. Ühes kilekotis on riided, teises on jalanõud, säärekaitsed ja põlvetugi.

Ma hästi ei kujuta ette, et kuidas tüdrukud ja naised pakivad oma käekotte, need ju sisaldavad poolt maailma. Huuleläiked, puudrid, veepudel, kätekreemid jne.

Pakkimine on suhteliselt tülikas protsess.

20080218

Inimesed kihluvad või saavad lapsi. Ilus ju. Eesti püsib kahel asjal. Emakeeleõpetajate entusiasmil ja eestlaste omavahelisel mõtte ja armastusega suunatud paljunemisel.

20080217

Tony Montana on õige mees. Ei mingit tühja juttu. Ei mingit möla. Teod. Vaatasin nädalavahetusel filmi Scarface.

Ma tahan ka mafioosoks saada. Selliseks mafioosoks, kes tegeleb oma mõtete ja oma maailmaga.

Aga kuna õiged mafioosod tegelevad raha ja teiste inimestega, siis minu arglik soov, et "tahaks ka kõva mees olla" on päris naljakas. Kõvad mehed on teistsugused mehed.

Lihtsus on palju suurem haruldus kui kõvade meeste jäljendamine. Kõik jäljendavad. Võtavad liigseid poose.

Ja eile kui jõudsin Mustamäele, siis tegin paki lahti, mulle oli saabunud esimene ja teine osa pealkirjadega "L'Europa Sulla Scena" ehk "Európa a Szinpadon". Ehk 27 lühinäidendit erinevate maade noortelt autoritelt itaalia ja ungari keeles. Nende hulgas on ka "Perekonna" lühiversioon ehk variant, kus Kahki pole, ainult Vint, Tras, Säm. Selle lühiversiooni vormistasin kiiruga ühel suveõhtul ja ega ta väga mulle ei meeldi. Lõpus kisub päris trafarentseks ja vägivaldseks. Aga huvitav, et nii itaalia kui ungari keeles on Säm ikka Säm. Ikka ä-ga.

Eile ma käisin Rõuges jalgpalli mängimas. 7-4. Rõuge tundus maaliline, järvel passis üks kalamees. Künkliku asula majade projekteerimine oli tehtud leidlikult. Trepid, käigud.

Eile õhtul käisin Von Krahlis bashmendil ja päris tore oli. Inimestega peab suhtlema ja inimesi tuleb jälgida. Tore on peo käigus olla üksi kuskil nurgas, muutuda veidi liiga tundlikuks ja liiga läilaks ning mõista kui tore on maailmas tegelikult elada.

Enne Von Krahli olime Ergo pool ja vaatasime suurest telekast YouTube pärleid. Kuumad sõnad on "matrix ping pong" ja "human tetris".


20080215

Olga Meinsonile raskelt meeldib

Täna hommikul tööl selgus, et üks projektijuht on haigeks jäänud ja nii läksin ma tema asemel teistega koos Vain & Partnerid koolitusele Energialaeng 2008. Koolitus toimus Viru hotelli konverentsikeskuses ja oli minu jaoks täiesti mõttetu. Muidugi olen ma väga vale inimene, kes oskaks kuulata müügimeestele mõeldud juttu. Aga nagu ütleb uus moodne vanasõna: Kõik on müük.

Olga ei suutnud absoluutselt saalis istunud neljasadat inimest panna ennast austama ja kuulama. Olga tegi vahepeal lapsehäält ja piinlikult ninnu-nännutas. Äritunde tekitamiseks tuleb rääkida vastavalt etiketile. Vahepeal vürtsitas Olga pleenumit venekeelsete tõeteradega. Proua kasutas pidevalt sõnaühendit "Mulle raskelt meeldib...".

Mina kirjutasin koolitusmappi haigeid küsimusi ja palusin enda kõrval istunud Mardil ja Linchikul mulle anda selgeid vastuseid.

Lõpuni vastu ei pidanud. Kui Olga ergutuseks tantsima hakkas, siis tuli tunne peale, et viibin kuskil urkas. Mitte stiilses urkas, vaid lamedas urkakõrtsis.

Pinnapealse ja igavalt esitatud jutuga pole võimalik inimesi haarata. Vähemalt minusugust kärsitut egot.

Aga nägin teistsuguseid inimesi, vaevalt enam kunagi siukesele koolitusele satun.

Eilne Perekonna publik oli keskmiselt 30 aastat noorem kui kolmapäeval. Ma ei tea, kas on palju selliseid lavastusi, mille publiku vanus varieeruks nii kardinaalselt. Pean seda eriskummalist nähtust positiivseks. Lihtsa inimese teater. Kes ei sooviks olla lihtne inimene.

Perekonna märtsi viis etendust pidid juba olema peaaegu ära müüdud. Huvitav kuidas see lavastus on ilma reklaamita mänginud end ise nõnda popiks.

Ja eilsel etendusel lendasid roosid Trasi käes päris tükkideks, terve lava oli tulipunaseid õiekübemeid täis, see oli lausa ilus.

20080214

Sõbrapäev. Valentinid ja Valentinad. Suured punased südamed ja mängukarud.

Rooside hind pidi olema praegu laes. Rekvisiitor ütles, ta ostab Perekonnale roose, et Tras saaks neid turult tulles pilduda. Eile oli taastusproov ja üllatavalt vanale publikule etendus. Keskealised inimesed rohkem kuulavad ja reageerivad naeruga harva. Võib-olla on täna publik noorem ja etendus tuleb hoopis teistsugune.

20080212

Sõin kohupiima musta leivaga. Peale jõin lahjat kohvi. Rammus kohupiim kasvatab lihaseid.

Need on toredad hetked, kui üks hakkab vaimutsema ja siis teine saab vaimutsemise nivoo oma suhu üle ja jätkab. See võib juhtuda nii msn-is kui köögis kui riietusruumis. Võib järgneda vaimukus vaimukuse otsa ja nali ainult kasvab ja siis tuleb keegi juurde ja ei saa mitte midagi aru, et miks teised on kõkutamisest näost punased.

Jõudsin tööle ja võtsin veemasinast sõõmu värsket vett. Laagrist 7.43 väljuv rong on absoluutselt rohkem täis, kui 8.40 rong.

20080211

Mulle väga meeldib üksi autoga linnas ringi sõita ja kuulata popraadiost kõvasti popmuusikat, mis mulle tegelikult üldse ei meeldi. Üksi on autos vahva. Kuid mõnikord tekib klaustrofoobia, et kas ma ikka pean sõitma sinna, kuhu ma sõidan. Kas ma ikka pean sõitma sinna, võib-olla võiksin hoopis sõita kuhugi mujale.

kahvel kukkus maha ja täna saab naisi

Orelipoisi mõned lood on netis ilusti kuulamiseks väljas. Jaan Pehk on eesti mees. Ja eesti mees on tammepuust.

http://www.myspace.com/orelipoiss

20080210

Teravad mehed orkutis

Loomulikult vaatasin ma üksi kodus ja käisin mööda tuba ringe.

Mõned fotod võttepäevast.

Ja jalgpall jäi hommikul 13:0. Meie võitsime.

Ma lähen nüüd jalgpalli mängima ja õhtul vaatan telekat.

20080209

Kui mul ongi teatud nõrkus ülbuse suhtes, siis alandlikkust ma vihkan, nii enda kui teiste juures.

*

Mida teha oma pilguga? Taevasse vaatamine teeb mu nostalgiliseks ja maha vahtimine muudab mu kurvaks, midagi taga kahetseda ja teada, et sul seda ei ole, on mõlemad ühtemoodi masendavad. Järelikult tuleb vaadata silmade kõrgusel enda ette.

*

Nõnda ei tulene distantsi säilimine maailma asustavate jõhkardite ja noorte tütarlaste vahel mitte jõudude vastastikusest hindamisest, sest sellisel juhul jaguneks maailm väga selgelt jõhkarditeks ja noorteks tütarlasteks, iga jõhkard viskuks iga tütarlapse peale ja maailm oleks lihtne; vaid see, mis hoiab, ja jääb veel kauaks hoidma jõhkardeid eemale noortest tütarlastest, on relvade lõpmatu müsteerium ja lõpmatu kummalisus, mida tütarlapsed oma käekottides kannavad, nagu väikseid pomme, millest nad vedelikku jõhkardite silmadesse lasevad, et neid nutma panna, ja äkki näemegi jõhkardeid tütarlaste ees nutmas, kogu väärikus kadunud, ei enam meest, ei looma, nad on muutunud mittemillekski, vaid häbipisarad maapinnas. Just sellepärast jõhkardid ja tütarlapsed teineteist nii kardavadki ja hoiavad üksteisest eemale, sest võetagu enda kanda vaid kannatusi, mida ollakse võimelised kandma, ja kardetagu kannatusi, mida ei olda võimelised enda peale võtma.

*

Minu ema ütles mulle alati, et on rumal keelduda vihmavarjust, kui on teada, et hakkab sadama.

*

Kui ma oleksin vajanud tundeid, oleksin ma seda teile öelnud, ma oleksin teilt küsinud hinda, ja need kinni maksnud. Kuid tundeid vahetatakse ainult tunnete vastu; see on valekaubandus valerahaga, vaese mehe kaubandus, mis matkib kaubandust. Ei vahetata ju riisikotti riisikoti vastu? Teil ei ole midagi pakkuda, sellepärast viskate te letile oma tundeid, nii nagu halvad ärid teevad hinnaalandust tühjale-tähjale, ja pärast ei ole enam võimalik kauba üle nuriseda.

*

Ma kas tegelen heategevusega siis, kui ma ise seda tahan, või maksan asjade õige hinna.

*

Kui üksi on raske vihata, siis mitmekesi koos muutub see meeldivaks.

Bernard-Marie Koltés
Puuvillaväljade üksinduses
tõlkinud Inge Eller

20080208

Loomulikult ei lähe ma restorani, mis asub sünagoogiga samas majas. See on petukaup, seal nn "restoranis" tahavad nad lihtsalt inimeste sisse salaja kuradi pista.

2 suurepärast linki ja üks kahtlane nali

Viimaste tundide ajal inboxi potsatanud märkimisväärsed ideed.

http://www.storyofstuff.com/

Paks dollarimärgiga kogu seal on kuningas Ubu.

Nõukogude aja asjad

Ei saaks just öelda, et tootedisain polnud vanasti stiilipuhas. Ja kohati õudne. Ja kohati geniaalne.

Järgmine nali mõjub mulle kui ülepingutatud vale.

You know you are from Estonia when...

1. You use the word 'normal' if something is ok
2. When visiting friends abroad you bring along a box of Kalev chocolate
3. You attended a song festival at least once either as a performer or as a spectator
4. You know that going to the sauna is 80% about networking and 20% about washing
5. You are nationalistic about Skype (it is actually an Estonian company)
6. 'Kohuke' belongs to your menu
7. You declare your taxes on the internet like all modern people
8. You actually believed for a while that Latvians had 6 toes per foot when you heard that as a child
9. You are convinced that Estonia is very strategically located
10. You spent at least one midsummer in Saaremaa, Hiiumaa or one of the smaller islands
11. You can quote films like "Viimne reliikvia" and "Siin me oleme"
12. You spit three times around your left shoulder for good luck
13. Words like "veoauto", "täieõiguslik" or "jää-äär" sound perfectly pronouncable to you
14. You like bold statements (such as this one... ;-) ) and sarcasm
15. You can at times drink hot tea to hot food
16. You are disappointed that Jaan Kross never got the Nobel prize in literature
17. It would not be suprising for English-speakers to find your name naughty (Peep, Tiit, Andres [sounds like undress]) or hippy (Rein, Rain)
18. You have been to Finland
19. You say 'noh' (sounds like NO) even when you speak english, just to confuse people

20080207

Kuidas ma ei salli teiste inimeste mobiilide helinaid ja piikse. Olen tihti koos inimestega, kellele pidevalt helistatakse ja kui ma harjun ära mõne inimese mobiili helinaga, seda vastikum see mulle tundub. Minu mobiil on alati ainult värisenud ja nii ka jääb, ma isegi ei tea, mis helin mul telefoni valitud on.

Üleüldse on kuidagi kentsakas viibida kellegagi omavahel, kui ta pidevalt räägib telefoniga.

Lihtsalt hakkasin täna õhtul peas meelde tuletama erinevate inimeste mobiilihelinaid ja kõik helinad on mulle rõvedad.

Muusika keerati kinni.
Kas pidu jäi ära?
Ei.
Pidu ei jäänud ära.

Kui eelmisel NO99 sünnipäeval mängisid teatrid omavahel puurijalgpalli, siis seekord tantsivad inimesed vaikuses. Tulemas on Silent Disco.

Ehk õige sünnipäev vajab alati aktiviteeti.

Mida "vaikne disko" umbes tähendab seda saab aimata sõber jutuub abil. Eks ta kodus peegli ees tantsimine ole. Ainult teiste häbenematutega koos . Ehk nagu ühinevad moodsad inimesed orkutis, dance like no one's watching.

Kuid eestlane, ole valvas, sa ära unusta, disko parim osa on teiste jõllitamine. Ja ära sa pelga, küll jõllitajaid jätkub. Alati. Ehk vägevad on need, kes oskavad kõvasti tantsida ja varjatult jõllitada. Läheb segaseks.

20080206

vaja lugeda 30 näidendit ja kirjutada 30 annotatsiooni

17. Witold Gombrowicz
Laulatus


Lugesin Undi lavaversiooni. Taaskord oli Undi versioon äärmiselt vaimukas, mänglev ja tembutav. Kahjuks reaalses elus ei õnnestunud mul seda legendaarset lavastust Vanemuises näha, kuid see on mul halva lindistusena olemas, millalgi kui rohkem aega on, siis vaatan kindlasti. Nägin Nüganeni Poolas tehtud lavastust paari aasta eest Draamateatrist, Nüganeni tõlgendus ei meeldinud mulle, kuidagi meelega suureks tehtud, sisemiselt oli jäetud näitlejatel liiga palju täita, tundus, et kogu lugu oli võetud liiga raskelt.

Prantsusmaal sõjas olev Henryk jääb magama või ongi äkki unistuses või läheb lihtsalt hulluks, aga ta on korraga alguses kuskil Poola kõrtsus, mida tema isa ja ema peavad, siis muutub ta Printsiks, kes peaks naituma Maniaga ehk teenijatüdruku ja printsessiga. Kuid tekivad probleemid, tülid isaga ehk Ignacy ehk kuningaga. Joodik oma kõikvõimsa sõrmega pöörab inimesed omavahel tülli. Henryk heidab Ema ja Isa vangikongi, tänu Joodiku silmakirjalikule kihutustööle hakkavad Sõber Wladzio ja Mania sebima, Henryk palub Wladziol teha enesetapp ja sellega lugu lõpebki. Wladzio on surnud ja pulmade asemel toimub hoopis matus, Henryk heidab end ise vangi.

Mõnus mäng erinevate aega ja ruumide piiril, Undi käekirjas on palju irooniat ja see tuleb minu jaoks sügavate teemade käsitlemisel alati kasuks. Mäng isaga, mäng sõbraga, mäng armastusega, mäng võimuga, mäng kahtlustega enda sees ja mäng kahtlustega inimeste vahel.

ISA
(Wladziole) Palun oia sina sial oma seakärss sellest sigala siapõrsast iaga eemale! (Mainale) Ja sina sigudik – mitte mingeid siatempe ega ebasiaduslikust nende sigatsevate sigalasigadega!

*

HENRYK
Viige minema need joodikud, kes on ennast täis joonud isadust ja emadust! Mina olen kaine!

*

HENRYK
Kes teab kas meesterahvas… kas meesterahvas üldse võib armuda naisesse nii öelda teise mehe kaasluseta, vahendajata. Võib-olla mees üldse ei tunnetagi naist teisiti kui teise mehe kaudu.Aga võib-olla on see mingi armastuse uus vorm? Vanasti kahekesi, aga nüüd kolmekesi?

Ohhooho...ehk pühapäeval vajame kell 19.35 täismaja. Eile nägin mustalt poolt lõigatud asja ja mis ma ütlen...häbeneda pole küll mitte midagi...pigem vastupidi...aga, eks tegelt otsustab võõras asjaga otseselt mitteseotud vaataja, et mis see on. Kuid kõik piletid võiks pühapäeva õhtul olla otsas ehk 10.02.2008 kell 19.35 kanal 2. Lisan veelkord treileri, lihtsalt tahan.

20080205

vastlakukkel ja hernesupp

Ma söön korra aastas hernesuppi. Täna. Veebruari esimesel teisipäeval.

Ja peale sõin ma kaks vastlakuklit. Ma söön korra aastas vastlakukleid. Kõik inimesed söövad korra aastas vastlakukleid. Suurema ja pehmema kukliga on vahukoor parem kui väiksema ja kõvema saiaga.

Aga Harju tänava liuväljale ma täna uisutama ei lähe, sest kardan, et seal on kogu Tallinn koos.

Ostsin eile kaks uut jopet. Päriselt. Päriselt. Ühe rohkem paksema ja rohkem lumelauduri oma, teise pigem õhema ja kultuuriboheemi oma. Nüüd võib paar aastat olla mureta.

Vana punane jope oli teiste inimeste arust muutunud väljakannatamatult koledaks, eks tema kaks-kolm aastat oli ammu täis saanud.

Mulle meeldiks, kui Clinton võidaks Obamat, sest kuigi tõmmu mees on oma sõnavõttudes äärmiselt veenev, on Clinton maailma teotahtelisemaid ja võimukamaid naisi. Võib-olla ta sobiks planeedi emaks.

20080204

Kas on mõni eesti mees, kes ei taha seda neiut endale naiseks? Laste ema, koduhoidja, siiras ja aus. Või noh, kas on üldse mõni mees, kes sisemas tahab endale teistsugust naist, kui seda stereotüüpi?

Muinasjutuvestja
Ja – krible-krable-bums – te jõudsitegi koju. Ja teie sõbrad ootasid teid ja roosid lõid tele tulekuks õitsele. Mida saavadki vaenlased meile teha, kui meil on rinnus soe süda? Mitte kui midagi! Näidaku nad ainult ennast ja me utleme neile: “Hei, teie! Snip-snap-snurre…Purre-baselurre!...

*

Kaj
Seda nimetatakse mõistuse jäiseks mänguks. Kui ma moodustan sõna “igavik”, kingib kuninganna mulle terve maailma ja paari uiske pealekauba.

Jevgeni Švarts
Lumekuninganna
(C.Anderseni ainetel)

20080203

Laurid on kõik sürrid. Ma ei tea ühtegi Laurit, kes oleks nagu Kristjan, Janek või Toomas. Tean lähemalt kolme Laurit ja nad kõik on omamoodi natuke meeldivalt mööda inimesed. Laurid on sürrid.

Shopping & Fucking

Lulu
Sa ei oma meid, me oleme olemas, me oleme inimesed. Me saame hakkama. Mine. Hakka juba astuma raisk. Mine. MINE.


*

Brian
Ma tahan, et te mängiksite mulle midagi.

Lulu
Ma ei teadnud. Ma ei ole selleks valmistunud.

Brian
Olge nüüd. Te olete näitleja. Te peate olema võimeline midagi esitama. Kui näitleja pole võimeline midagi esitama, kui temalt midagi palutakse…mis ta siis tegelikult on? Mitte miski.

*

Gary
Mille peal sa väljas oled?

Mark
Sa mõtled…

Gary
Seksipoolelt.

Mark
Seksipoolelt, ma ütleks, tavalised asjad.

Gary
Otsid regulaarset partnerit?

Mark
Küllaltki regulaarset. Praegu on minu jaoks tähtis…mida ma vajan, et see tegelikult ei tähendaks midagi, saad aru?

*

Mark
Ja nüüd alustan ma kõike uuesti ja ma oletan, et ma tahaksin sinuga katsetada vahekorda, mis põhineks tehingul. Et see oleks seksuaalne, aga mitte isiklik, ja et see mingil juhul ei muutuks mulle vajaduseks.

*

Gary
Ma tahan isa. Ma tahan, et keegi minu eest hoolitseks. Ma tahan kedagi, kes oleks nii tugev, et kui ta mind käte vahel hoiab, ei saaks maailm mind kätte. Ja ma tahan, et ta mind kepiks, mitte nii, mitte nagu tema…Tõesti nikuks mind. Ja muidugi teeks see haiget, aga see oleks hea valu. Ma ei ole seda kunagi tundnud, aga kui ma seda ükskord tunnen, siis ma tean, et olen ta leidnud.


*

Mark
Ma ei usu, et keegi sind kunagi tõeliselt armastanud on.

Gary
See pole see, mida mina otsin. Sinu juures on kõik õrn.

Mark
Sest me saame mõista ainult seda, mille tarvis meil sõnavara on, saad aru? Aga maailm ei ole armastuse olemust üheselt sõnastanud.

*

Brian
“Ütle mulle poeg,” ütleb mu isa, “Mis on esimesed sõnad piiblis?” “Ma ei tea, isa” ütlen mina. “Mis on esimesed sõnad piiblis?” Ja ta vaatab mulle otsa, vaatab mulle silma ja ütleb: “Poeg, esimesed sõnad piiblis on…Kõigepealt hangi raha.” Kõigepealt. Hangi. Raha.

Mark Ravenhill
tõlkinud Martin Algus

20080202

Eurolaulude tase on kohutav, lihtsalt igav on vaadata. Iiris Vesik on Kreisiraadiost kordi parem. Las tubli punn läheb! Helistage.

"Ikka tuleb intervjuu anda, vanadel pruutidel ja sugulastel on hea lugeda!"

Sellisele järeldusele jõudsime paar päeva tagasi Agnesega kooli raamatukogus, kui mulle Eesti Päevalehest helistati.

Foto tegi Rene Suurkaev Niine 11 keldris. Loobusime tavapärasest ninnu-nännu pressifoto variandist.

Kui ilusti see klõps läheb vastuollu intervjuu pealkirjaga.

20080201

treileri teine variant


Eile tegid osavad minu pool sushit ja lasime projektoriga seina peale Berliini pilte ja hiljem lasi igaüks seina peale oma youtube lemmikuid.

Nägin unes, et kord pidime mängima kolm Perekonna etendust päevas ja esimene neist toimus mingis täiesti arusaamatus neljakandilises ruumis ja siis me tõmbasime kogu ruumi punaseid niite täis ja tegelased pidevalt komistasid nendesse niitidesse ja see kukkus välja hullult lahe etendus.

eXTReMe Tracker

This page is powered by Blogger. Isn't yours?