20080331

See võib kõlada pateetiliselt ja suurustavalt, aga täna on olnud mu elu üks sürrimaid päevi.

Niipalju asju korraga. Ma vihastusin viimati nii kõvasti noorpõlves, kui naiivselt armastasin. Nüüd vihastan ma teiste inimeste lolluste peale. Aga kõik saab korda.

Ma kardan võtta olulisi telefonikõnesid, aga alati kui mõne neist teen, saab kõik korda.

Olen jõudnud järku, kus ma pelgan suuri töid, sest tahan teha kõike põhjalikult ja samas on ainult suur töö ja "maailma vallutamine" see, millesse ma usun.

Eriti veel siis, kui ma tegelikult usun, et iga inimene vajab sisemist kasvamist, iga inimene ja sellepärast meeldib mulle näha, kui mu sõbrad esitavad endale väljakutseid. Isegi siis, kui need väljakutsed võivad tunduda naiivsed. Kuid tõesti ELU ON LIIGA LÜHIKE!

futsali lõpp

Eile sai läbi futsali hooaeg, tõusime Meistriliigasse, viimases kahes mängus olin veidi vigastatud ja pidasin treeneriametit, karjusin vahetusi ja kisasin, et mehed platsil oma meest maha ei magaks. Futsali kaitsemäng näeb välja nii, et võetakse mees-meest ja täiega joostakse oma mehele järgi, ükskõik kuhu ta siis platsil jookseb. Loo spordihoones oli õhk otsas, mäng toimus justkui saunas. Pidasime hooajal 16 mängu, ei kaotanud ühtegi, 14 võitu ja 2 viiki. Reedel algab juba II liiga välishooaaeg.

20080330

Mu arvuti on ise kella keeranud, mobiili kella muutsin hilisõhtul, ainult see äratusraadio, mis on voodi kõrval ja mida ma tegelikult üldse ei kasuta, keeldus hommikul reageerimast minu pingutustele. Ainult hakkas mängima ja enam vait ei jää. Söön kõhu täis ja hakkan koristama. Eile oli 2 sünnipäeva, tegelesin pikalt saviga, tulemuseks oli päris huvitav savist täring, mis on seest tühi.

20080329

Ostukeskuses kandsid kaks teenindajat hommikul ühte suurt kasti pea peal ja itsitasid. Ilma itsitamata oleks see olnud palju löövam. Taaraautomaadi saba oli nõnda pikk, et mul jäid pudelid ja purgid pagasnikusse kolisema. Ümber maja on eriseisund, sest kõik teed on üles kaevatud ja töö seisab. Vist sellepärast, et lumi tuli maha. Autoga saab kodus välja takitstusribal läbi teiste hoovide.

20080328

Mul on hea meel, et GEP võitis.

Õhtu oli üpriski tore, kuigi peale ühteteist olen ma nii väsinud, et ei suuda eriti mõelda ega seista. Täna hommikul tegin endale putru. Tähtsad jutud sain räägitud, niisama juttudel pole mingit mõtet.

"sa ei pea kõiki inimesi kartma"

sa kirjuta oma kõhule TIIBET VABAKS

20080327

teatripäev

Üleeile sain poest uued püksid, särgi ja lumivalged tennised. Zara klienditeenindaja ei teinud mulle allahindlust, sest nii lihtsalt need asjad ka käima ei pidanud. Täna õhtul panen uued asjad selga ja lähen teatrisse NO99 galale, mida veidi kardan, sest seal tuleb inimestega suhelda.

Lepage sõnad teatripäva puhul.

20080326

koger & partnerid

Kui inimesed ei ole atraktiivsed, kui nali on amatöörlik ning sõnum on igav ja suunatud absoluutselt kõigile, siis tulemus on videol näha. Lisaks muidugi üliamatöörlik kaameratöö ja pildi lõikumine. See pole ka nii halb, et see oleks hea. See on nii halb, et see on väga halb. Maitsetu.

Inimesed jätavad selles "töökuulutuses" ebaadekvaatse mulje. Nad mängivad räppides rumalamaid inimesi, kui nad päriselt on. Vaevalt nad oma ärisse suhtuvad rumalalt ja pealiskaudselt, aga just sellise tunde see video tekitab.

Kui "Koger ja partnerid" tahab videoga lihtsalt odavat populaarsust, siis video töötab suurepäraselt.

Kui vähe on teha, siis ei viitsi seda vähestki teha.
Kui palju on teha, siis tuleb kõikvõimsa inimese tunne peale.
Ja tegelikult on alati palju teha, lihtsalt tuleb tegema hakata.

Eesti ilm. Suured lumehanged, mis nädala lõpus muutuvad mereks, sest pidi +10 tulema.
Hommikul pidi välisust jõuga lahti lükkama, sest hang oli ees.

20080325

Kas olümpiamängud on läbi?

Homme õhtul toimub rahumeelne meeleavaldus. Ka mina toetan vaba Tiibetit ja ei mõista Hiina jõudu, kuid tahtsin rääkida hoopis muust. Olümpia on muutunud suhteliselt ebaoluliseks ja laialivalguvaks spordisündmuseks ka ilma meeleavaldusteta. Pekingist on hoopis parem turundada poliitilist konflikti kui tohututes kogustes erinevaid tulemusi.

Sportlasi on maailmas palju. Järjest rohkem tuleb juurde spordialasid. Järjest raskem on inimesel mõista, et mis on oluline ja huvitav. Oluline ja huvitav on inimese jaoks see, mis talle olulise ja huvitavana serveeritakse. Siis, kui maailmas olid veel riigid ja külmad konfliktid, siis oli lihtne olla kellegi poolt ja kellegi vastu. Praegu lähtub (tele)vaataja pigem isiklikust sümpaatiast. "Näe see tore saksa poiss" või "vihane venelane" või "rahulik norrakas" või "keevavereline tšiili võistkond". Arvamusi on palju, igaühel on omad lemmikud. Raske on müüa, kui puuduvad konfliktid ja superstaarid. Vene sportlane ei vihka ameeriklast, kõik on pigem kõigi poolt. Sportlaste hinges valitseb rahu ja raha.

Doping on pigem igav ja ebasümpaatne konflikt. Doping on segane teema, millest on raske aru saada.

Taliolümpiamängudel on juba ammu raske, lund pole ja pole ka huvi igavate suusaalade vastu. Eks suveolümpiaga võib sama juhtuda. Maailmas on nii palju põnevat ja nii palju võistlusi, olümpiakuld pole enamus sportlastele enam eesmärk omaette.

Loodan spordis näha pinget, suuri eneseületusi ja olgu võistlustel ootamatu stsenaarium. Loodame, et Pekingis kulmineeruvad erinevad maailma pinged ausa sportiliku vihana ja sünnivad "unustumatud momendid".

Miks osta entsüklopeedia?

Käib agressiivne "TEA entsüklopeedia" reklaamikampaania. Kaasatud on nii Aarne Üksküla kui Hannes Võrno. Tahetakse, et lihtne inimene lööks ettetellimisel letti 11 000? krooni. Ehk nagu ütleb loosung kodulehele "MIDA VAREM TELLITE, SEDA VÄHEM MAKSATE!"

Ehk osta suure raha eest põrsas kotis. Põrsa saba saad kätte aastal 2013. Tänapäeval on raske uskuda entsüklopeediatesse. Wikipedia'ga võistelda pole mõtet.

Tähestikulises järjekorras sõnu täis raamatute pluss on vaid see, et saad lapata suvaliselt ja leida suvaliselt midagi huvitavat. Kuid olulist kõigile mõeldud raamatutest leiab harva.

Ja veel. See, mis raamatud sul kodus riiulis on, ei tee sind targemaks. Loeb see, mis oled läbi lugenud ja meelde jätnud, aga oma lugemust ja aju ei ole võimalik teistele inimestele eksponeerida.

Ei loe teadmised, mis sul riiulis on, õige asja leiab Internetist palju põhjalikumalt üles mõne hetkega. Kes tahab võib endale Wikipedia välja printida ja ära köita.

Samal teemal Ekspressis.

20080324

Käisin koolis lavakõne eksamit vaatamas, kus oli üliarmsaid kohti ja veidi suurepärast näitlemist, kuid eksam mind üldse ei liigutanud. Asi on minus, sest mulle väga ei meeldi luuletused ja mulle kohe üldse ei meeldi arutu eksponeerimine ja ma ei salli sisemist mõtteigavust. Aga mulle tundusid väga õiged Anu Lambi sõnad, mis enne eksami algust kõlasid, et luule tähtsus on tänapäeval teine kui mõni aeg tagasi, kui luulesse oli võimalik peita seda, mis võis olla mõttes, aga millest rääkida ei saanud.

Mind liigutab, kui olulisi sõnu öeldakse suurelt ja julgelt. Siis nad kõlavad. Seepärast sümpatiseerivad mulle Leari tütred Agnes ja Maarja, et nemad armastavad luuletusi ja ütlevad neid suurelt ja julgelt.

9. aprillil võib seda luulekava ka Kirjanike Liidus näha.

Siis käisin ma teatris kodumaist dramaturgiat vaatamas, kus oli üliarmsaid kohti ja suurepäraseid lausekõlkse, aga kokkuvõttes oli mul igav. Mulle meeldib harva teatris käia ja see ei loe, et mul on igav. Mulle meeldib harva teatris käia ja pikalt läbi seedida, mis ma nägin. Mulle meeldi külaelu. Maa. 

Nüüd jõin suvalises kõrtsus ühe õlle, tegin aja parajaks ja kohe hakkan rongi peale minema.

Ma nägin teatris ühte vanemat naist, kes meenutas mulle nõida. Tal oli kaasas noor tüdruk, kes oli nõia õpilane. Mõlemad kandsid prille.

Eesti otsib superstaari ehk Malle vajab televiisorit

"Eesti otsib Superstaari" saadet jälgisin eile poole silmaga ja mulle ei meeldi rahvahääletused, sest siis saavad püünele valed inimesed. Kuid olgu mis on, tähtis on ju saade, mitte lauljad ega staarid ega super-hüperstaarid, sest Eestis pole keegi staar ja välismaa lavad Eesti noori ei vaja. Või ei osat lauljaid õigesti produtseerida ja promoda. Birgit on ilusti kodus ja pole kuulda olnud, et Bedwetters oskaks oma suurt auhinda ära kasutada. Auhinnad lähevad ajaga hapuks.

Eesti lauljatel on sama raske kui kodumaistel võistkonnasportlastel. Kodus on tore ja uhke, võõrsil pole sind kellelegi vaja.

Aga Malle ja Pille vajavad oma pühapäevaõhtuid, nendel on vaja otsida superstaari. Teemat peab jätkuma. Teema peab olema pakitud.

Telesaate mõte on ainult telesaates.

20080323

Lihavõtteevangeelium.

Mina ostsin eile viinamarju ja veini ja selveri pashat ja siis ma sain täna tasuta, mõtle ma sain TASUTA, see tähendab, ma sain T-A-S-U-T-A värske lihaveise täissuitsuvorsti ja pikalt kuivanud lihaveise täissuitsuvorsti.

Ma sain kaks head vorsti tasuta. See on püha. Sain.

Vaino

Käisin Piisonifarmis, Hillar on hullumeelne arendaja. Kui koju jõudsin, siis ronisin mullivanni, vahtu tekkis päris palju. Mõni hetk tagasi asusin jalgpalli vaatama ja tegin sülearvuti lahti, pärast jalgpalli kodulehti ja mõnda blogi, siirdusin postimees.ee-le.

Mida ma ka ei teeks, ikka leiavad teised, et see on primitiivne, ajast ja arust. Ilmselt on see tingitud sellest, et olen harimatu ja tahan nüüd järsku kunsti ja kultuuriga tegelda.
16. detsember 1969


Loen vast täna õhtul suvalise koha pealt Päevaraamatut, Mati Undi sõbra Vaino Vahingu kroonikat. Praegu teevad nad vist psüühikakatseid.

20080322

Marina, Ahti, Ülo, Hilja, Aureli, Selma

Käisime eile Lõuna-Eestis ja kuna lumi oli maas, siis tööd teha ei saanud. Jalutasime oma metsas ja käisime külas, kõigil inimestel oli ütlemata hea meel meid näha. Omatehtud pirukad on hoopis teise maitsega, kui selver-prisma-rimi.

Üks suur koer oli tõeline härrasmees, kaalus 100 kilo ja magas voodis. Kass elas suurepäraselt, ta oli veidi paksuks läinud, kuid silmad on tal suured ja siirad.

Inimestele meeldib inimesi näha. Inimestele meeldib inimesi kostitada. Inimestele meeldib inimestega rääkida. Inimesed soovivad inimestele head.

Maatoad ja -köögid lõhnavad puude, aknalaual kastidesse istutatud tomatitaimede järgi.

20080320

iseolemise tahe

Käisime Maarjamäel muuseumis ja vaatasime toredat näitust, see on kena, et Eestis on hakatud ka neid näitusi korraga harivalt ja atraktiivselt tegema. Tartus on tulevikus laienev ja huvitav Eesti Rahva Muuseum ja Maarjamäel on näitus "ISEOLEMISE TAHE. 90. aastat Eesti Vabariiki".

Pääsküla peatuses tulid rongi kaks keskealist värvitud peadega naisterahvast ja nad istusid minu vastu ning rääkisid alguses kõva häälega loteriipiletitest.

"Kui sa Lõuna-Aafrika reisi võidad, siis ära mind unusta..."

Ja siis nad klatšisid kõva häälega ühte meestöökaaslast.

Ma ei saanud nende pärast raamatule keskenduda. Vaikne rong on hea. Kui keegi räägib vaikuses tühja juttu, siis jääd seda paratamatult kuulama.

20080319

Ootasin eile Balti Jaama trollipeatuses transpordivahendit ja seal istus pingil üks purjus mees. Ta üritas püsti tõusta ja kukkus pool oma nägu tugevalt marraskile. Üks teine mees aitas purjus mehe trolli peale. Ei tea, kas õige trolli peale. Õhtul lugesin kodus Martin Alguse näidendit "Janu", mis räägib joomisest. Kas elu on raske ja inimesed hakkavad jooma? Või hakkavad inimesed jooma ja siis käib nende elu metsa?

Balti Jaama taga on pakendikäsitluspunkt uuesti avatud. Korsten suitseb, elu käib. Täna korjasime Liinaga kokku kontori köögist tühjade pudelite kastid ja sõitsime Rimi taha. Pakendiautomaadid keeldusid vastu võtmast Ramlösa väikesi veepudeleid. Taara eest saime ca 250 krooni ja selle eest ostsime köögilauale puuvilju, šokolaadi, küpsist ja moosi.

20080318

Vaatasime eile Prison Breaki kolmanda hooaja kolme esimest osa ja minu lemmikud on T-Bag ja Mahone. Ilusad ja üdini head inimesed tunduvad mulle võltsid. Vähemalt teleseriaalides.

20080317

Võta mind!

SARAH
Litsile ei tee paha, kui ta teab, palju ta väärt on. (Paus.) Üks kolmest akadeemikust arvab , et talle makstakse liiga vähe.

MURRAY
Üks kolmest naisest kardab üksi elada.

SARAH
Ma arvasin, et sa ei usu statistikasse…ja kus siis seos on?

MURRAY
Polegi. Sellepärast ma ei usugi statistikasse.

*

MURRAY
Tead, mis abitutele jõudu annab?

KATE
Abistamine?

MURRAY
Vihkamine.

*

LORRAINE
Mul on su haletsusest juba kõht täis, ma ei suuda seda enam seedida.

*

COLIN
Ära aja mind hulluks, Helen.

HELEN
Ära aja mind hulluks, Helen. Miks sa ei või mind keppida?

COLIN
Ma ei taha sind keppida. Ma tahan sind hoida. Ma armastan sind.

HELEN
Lõpeta! Jäta järgi see “ma armastan sind”! Ma armastan sind. Ma armastan sind. Ma armastan sind. Ma armastan sind. Ma armastan sind süües. Ma armastan sind juues. Ma armastan sind sittudes. Armastan sind vanana, tühjana, siniste veenidega, kalade sööduna, vaklu täis laibana, ma armastan sind.

*

GREG
Sa õpetasid mulle täna midagi, Annie. Ja ma olen sulle selle eest tänulik. Sa õpetasid mulle ennast mitte avama.

*

SARAH
Geronimo, kui mina olin üheksateist, siis ma tahtsin, et mind hoitaks väga õrnalt, väga lähedal, ja ma tahtsin, et keegi armastaks mind ja mina armastaks vastu ja keegi hooliks minust ja naeraks koos minuga ja elaks koos minuga ja sureks koos minuga. Silitaks mu juukseid ja puudutaks mind ja hoiaks mind oma kätel vahel ja räägiks mulle, et ta on mu suurim fänn ja mina tahaks teda ja tema tahaks mind ja ta ei aeleks ringi. Ta lihtsalt lamaks mu kõrval, vaikselt, oleks minuga koos, armastaks mind…ainult mind… Sa arvad, et see on võimalik?

SLEEPING AROUND Fannin, Greenhorn, Morgan, Ravenhill
tõlkinud Martin Algus

Sportlik viha või lihtsalt halb tunne oli see, mille pärast täna öösel mitu korda pahuralt üles ärkasin, eilses teises futsali üleminekumängus viigistasime Sillamäega 3:3 ja kuna esimene mäng jäi nende koduväljakul 2:2, siis võõrsil löödud väravatega pääsesid venelased meistriliigasse, me peame veel mängima kaks nädalavahetus, ehk õnnestub. Peab õnnestuma, head tunnet on ka vaja.

Emotsionaalsust oli eilses mängus küllaga, rumalaid väravaid, head võitlust ja peaaegu üks korralik massikaklus. Jah, kohtunik on alati jobu, aga eile olid kohtunikud päriselt veidi jobud. Oleks pidanud vastastele andma mõne punase kaardi. Kohtunik on alati süüdi.

Kui ise ära ei löö, siis lüüakse sulle. Nii elus kui jalgpallis.

20080316

Biennaalile gaasitoruga, tore, tore kui ristuvad kunstnike mõttemaailmas poliitika, äri, elu.
Lihtsalt ilusad asjad peavad olema enneolematult väga ilusad, et nad oleksid midagi väärt.
Lihtsalt ilusat kunsti on vist pea võimatu teha või kukub see peaaegu kõigil inimestel kehvalt välja. Parem on teha kriitikat, osavat suunatust.

Perikles


Aeg sünnitab sind ja on alati sinust üle.
Tuul puhub. Ise otsustad, kas saad aru.
Kiirnuudlid ja säästumarketi kilekotid on kiiresti mugavust ja rikkust soovivate eestlaste tõeline pale.
Lavastus kasvab mängukordadega. See on muusikal, mille mõttes mina sain aru ja veidi on seal hella valu, millest pole vaja aru saada.

20080315

Koopi naislaulja polnud originaal ja võib-olla polnud see üldse ainuke põhjus, et miks kontsert polnud lausa super. Olin väsinud. Kontsert oli hea, tore oli jälgida muusikalembelisi inimesi ja olla ise üks neist.

20080314

täna õhtul KOOP
http://www.myspace.com/koop
homme õhtul Perikles
mis kultuurne nädal
kuid kõige tähtsam on pühapäevane futsali mäng

kes on olnud sekretär

Meil on tööl sekretär-büroojuht pikalt haige ja nii saab igaüks ühe päeva olla puldis, eile oli minu kord. Pealelõunaks oli selge, et mina sekretäriks ei sobi, liiga õnnelik olen iga edukalt ühendatud kõne üle ja mul peab olema täielik kontroll, et kes kuskil parasjagu viibib.

20080313

Filipp Kirkorov ja mina

"Annniii Lorak....Anni Lorak!" karjus Filipp ja peenike Anni hüples ja säbeles. "And 12 points from Estonia goes to Ukraine!" kisas fokuseerimata pilguga vananev Filipp. See oli puhas reklaam halvale eurolaulule.

Panin eile ülikonna selga ja lipsu ette, sest mõni hetk nõuab õiget riietumisnormi.

Käisin linnahallis. Estraadi vaatamas. Kirkorovi tantsutrupp oli vägev ja valguskujundus oli glamuurne ja staari riided helkisid tõesti nagu paabulinnu garderoob. See oli vägev, kui Filipp tuli pealtvaatajate vahekäikudesse laulma ja prouad siis suurt härrat sülelesid ja kinkisid roosikimpe.

Ikka parem kui keskpärane eesti teater. Huvitavam publik, ajuvabam emotsionaalsus.

Linnahall on tolmu täis ja heli peksab üle. Garderoob maksab 25 krooni!

20080312

Veel paar päeva on võimalik bändidel registreeruda Peda Folgile esinema. Eelmise aasta video on ju täitsa nii.

cargo sofia-tallinn

Esmaspäeva õhtul kulgesin ma veoauto furgoonis mööda Suur-Sõjamäe teid. Ja käisime Lasnamäel bensukas ja Tallinna sadamas rekkajuhtide elu otseeetris jälgimas. Vahepeal laulis tänavanurkadel ülikenalt mammuulja mütsiga noor laulja. Kõik oli tore, kuid kõige siiram oli Eesti laopoiss Margus Ill-Illing, millegipärast mulle need kaks rekkameest ei tundunud siirad, ei saanud ma aru, et kes nad siis on kas rekkamehed või etendajad. Igas etendajas peab olema pisut etendajat, muidu ei ole asi siiras.

Siirus pole see, et võtad suvalise inimese ja ütled, et räägi oma elust täpselt nii nagu see on.

Aga muidu oli tore teatriõhtu. Külg ees liikudes hakkas vahepeal süda pupertama, teatrit peabki tegema teatrihoonetest väljas. Tänavatel ja inimeste südames.

Rekkameeste elu on karm ja tänamatu.

20080310

Pecha-Kucha oli reedel. 20 slaidi, iga slaidi jaoks 20 sekundit. Kokku 6.40. Teemaks ASPIRIIN. Kõik need fotod on Internetist julmalt varastatud. Et siis iga foto on ekraanil 20 sekundit ja räägid teksti juurde, kokku 20 slaidi. Teemaks "aspiriin". Aeg läks nüüd.
Igal inimesel on mõni tegevus, mis pakub talle tõelist naudingut. Sul on miski, mida sa regulaarselt ootad ja igatsed, see asi teeb sul alati meele rõõmsaks. Süstid endasse energiat, et jalul püsida ja oma eesmärkide suunas liikuda.
Üks variant on profesionaale kulturism - spordiala, kus puudub dopingukontroll. Need inimesed elavad 40 aastat, aga nad elavad õnnelikult. Enamuse oma ärkveloleku ajast teevad nad trenni. Nad on ise oma eluga rahul.
Või siis professionaased jalgratturid. Elavad range reziimi alusel - trenn, uni, massaaz. Reisivad pea iga päev. See pole nii, et nad teevad seda ainult raha pärast, sest rikkaks saada tahavad enamus, aga väga vähesed suudavad jalgrattaga sõita nagu need mehed. Ju neile meeldib iga päev pingutada.
Mitte ainult sport pole pidev töö enesega. Seda võib olla ka näiteks kirjutamine. Balzac töötas 14 tundi ööpäevas, tal oli plaan kirjutada 137 raamatu, jõudis valmis 90. Mõtles välja umbes 3000 karakterit. Ju talle meeldis nii elada.
Loomulikult on üldistavad lemmiktegevused palju lihtsamad, kui ekstreemsed inimesed. Tänapäeval meeldib väga paljudele inimestele fotosid teha. Neil on alati kaamera kotis, et vajadusel saaks tulistada. Digikaamerad on elu jäädvustamises teinud revolutsiooni, fotograafia on väga pop ja pakub paljudele rõõmu.
Samuti on reisimisega. Eriti soojale maale. Seal on võimalik patareisid laadida. Kes korra käib, see igatseb tagasi. See foto on võetud minu jaoks tundmatu eestlase orkutipiltide seast, ma loodan, et ta ei pahanda. Inimestele meeldib reisida ja näha-kogeda elus palju. Reisides oled s automaadpiloodil, reisimist ja pruuni keha väärtustavad väga paljud eestlast.
Öeldakse ka, et kes korra käib vee all, see jääbki käima. Sukeldumine on saanud niššihobiks. Maailmas on vee all palju rohkem avastada kui maa peal. Olenemata sellest, et sukeldumine on kallis hobi, on veealune ilu muutumas üha populaarsemaks. Inimesed teevad tööd, koguvad raha ning siis käivad koolitustel-kursustel ja sukelduvad järjest sügavamale.
Kuid suure osa inimeste igapäeva rutiin on arvutiekraani ees istumine. Väga paljud töötavad, suhtlevad pidevalt arvuti vahendusel. Kui inimene istub väga palju arvuti taga ja teeb hetkeks arvutist pausi, siis hakkab tal õige pea kipitama, kui ta ei saa kohe-jälle-veelkord oma e-maili vaadata. Mida rohkem inimene arvutis on, seda vähem oskab ta sellest harjumusest vabaneda.
Tööpäevad on inimestel pikad, teha on palju. Osad sebivad ringi, teised istuvad arvutis ehk kujundavad või kirjutavad või progevad. Energiajoogid on töövahendid, need hoiavad üleval, aitavad mõttel püsida konsentreeritud aja jooksul ergas. Osad näevad energiajookides regulaarset abimeest.
Teised joovad kohvi. Pidevalt. Mõnusalt tõmbab ärksaks. Kohvi on võimalik juua üksi, kaksi või suuremas seltskonnas. Kohvi on võimalik juua päevas üks tass, kaks tassi või niipalju kuipalju parajasti kulub. Igapäevaseid kohvisõpru on palju.
Elu käib suitsust suitsuni. Osade inimeste elu. Pole tähtis, mis on suitsude vahepeal, tähtis on, et suitsud oleks omal ajal. Nii nagu alati. Suitsu peab teha saama, see on kõige tähtsam. Ka suitsetada võib üksi või sotsiaalselt.
Minu vanaema usk, lootus ja armastus oli viinas leotatud saialille lehed. Selle vedelikuga võis ükskõik millist liigest määrida ja see aitas alati. Aitas iga päev. Kehaliikmed funktsioneerisid isetehtud ravimi abil.
Paljud neelavad tablette. Mõni kasutab köhakomme, mõni arsti poolt kirjutatud retseptiravimeid. Inimestele meeldib olla nõrk ja oma nõrkust tabletiga ära põhjendada. Valuvaigistid on süütud abimehed, söö palju tahad, tihti tundub, et aitab.
Aspiriin ehk atsetüülsalitsüülhape võttis ravimikompanii Bayer kasutusele aastal 1899. See on populaarsemaid tablette maailmas. Ravimite turundus, müük, reklaam on väga suur äri. Aspiriin on äärmiselt tuntud valuvaigisti.
Aspiriini nagu ka teisi tablette on lihtne kanda kaasas. Sul on alati tugi olemas, käekotis on tablettide jaoks alati ruumi.
Mõned ütlevad, et aspiriin on kahjulikum kui kanep. Erinevate ainete manustamisest on inimestel erinevad arusaamad. Mõni ei salli neid, kes teevad suitsu. Mõni vihkab kohvi. Kolmas põhimõtteliselt ei joo kunagi ühtegi energiajooki.
Inimesed võtavad tihti õiguse olla pahetu inimese etalon. Teised teevad kõike valesti.
Kohtunikuga vaidlemine on mõttetu, seda teavad kõik. Nii ongi kõige kergem hakata suveräänseks kohtunikuks, kes põhimõtteliselt ei võta kedagi jutule.
Kas sina oled narkomaan? Kindlasti sa sõltud millegist. Või kellegist.
Kõik inimesed sõltuvad. Sul pole võimalik sõltuvusest vabaneda, aga sa võid valida oma sõltuvusi. Kuid sul pole mingit õigust hakata õpetama, et kuidas või mismoodi peaksid teised inimesed elama. Ole tolerantne, lase teistel olla. Ära õpeta, ära targuta, ära suru oma maailmavaadet teistele inimestele peale. Tee endaga tööd. Cheers.

Naistepäeval käisin ma Viljandis teatris, päeva tähtsaim osa oli enneolematu jutuajamine esika peol vanema daamiga. Laupäeva hommikul unustasin ma pangakaardi sularahaautomaati ja õhtul otsustas mu telefoni simkaart lõpetada oma elu.

Pühapäeval mängisin Sillamäel jalgpalli. Otsustav lahing lükkus nädala võrra edasi.

Oli nädalavahetus bussis. Sõitude mõte pole ainult põhjus miks sõidan, vaid rohkem elamus, mis võin oma silmadega võõrastest kohtadest võtta.

20080308

Mulle naistepäev meeldib, sest kõik naised pole emad. Ühed ütlevad, et kommunistide päev ja teised ütlevad, et lillekaupmeeste jõulud, kuid miks mitte kõiki neide ja prouasid aastas korra tulpide, rooside või krotesksete nelkidega meeles pidada.

20080307

Mis uus moesõna on so-so ehk sõu-sõu? Vähemalt kolm inimest on viimase nädala jooksul minuga vesteldes seda kasutanud.

Käisin hommikul loomakliinikus. Mis hirmunud näoga on koerad loomakliiniku ooteruumis! Ma pole kunagi näinud, et mõni elusolend niimoodi väriseks.

Nostalgiline vene huumor presidendivalimistest.

20080306

Jõulud, jõulud on käes. Kaupmehed, lennake peale. Kõik mängu. Kui ilmataat on jonnipunn, siis miks teie peaksite järgima mingeid konventsionaalseid reegleid? Milleks reeglid, kaubanduses on kõik lubatud. Lubatud on kõike lubada. Praegu võib lubada, et jõuluvana on teel.

20080305

Vaatan Foorumi saadet, kus arutletakse Vabadusristiga samba üle ja Kreitzberg-Mark on hoopis usutavam tandem kui Arrak-Aaviksoo. Arrak ajab endakeskset jahu, ta ei ole kõige targem inimene, kelle juttu usuks, aga Kreitzbergi ma usun, räägib konkreetselt ja ei jahu pikalt.

Vabandust, aga Vabadussõda pole aeg, kus me praegu elame. Praegu on aasta 2008.

Jõle kihvt oleks, kui Eestil oleks kunagi sümbol, mis liidaks meid, mitte ei ajaks üksteisele kallale.

EV90 märgiga ümbrikud, pliiatsid, kleepsud ja lähimas tulevikus vast ka kõik muu, on nüüd suurtes kogustes tellitav lehelt ev90.velvet.ee

See märk ja märgi erinevad mustrid on midagi mõnsat Kalamaja töntside majade vahel, tähendab miski, mida on hea vaadata ummikutes ja paha päeva hommikul oma harilikupliiatsi pealt või riputada oma riiete või koti külge just see plekkmärk, sest need peace-märgid ja ülemailmsed vaimukused on muutunud ammu läilaks.

Vahel ma hoian suu kinni või siis räägin meelega täiesti suvalist juttu, sest mulle tundub, et osad inimesed seltskonnas kipuvad liigse agarusega kommenteerima asju, millest nad midagi ei tea. Ma ei salli tühje inimesi, kelle elu suures osas on olemine või rääkimine. Ma hindan inimesi, kes teevad asju ja mõtlevad mõtteid. Kvaliteetset mõtlemist ja inspireerivat ellusuhtumist on väga vähe, enamus inimesi nagu on ja nagu ei ole ka.

Kui sa oled elus, siis ole.

20080304

taarapunktide sulgemine tapab kultuuri

Kaks nõutut habemes meest. Mõlemal käes suured Kaubamaja logoga kilekotid, mis on täis tühje pudeleid. Nad seisavad hommikul kell üheksa Balti Jaama trammipeatuse taga asuva endise taarakäsitluspunkti ees. Endine taarapunkt, siin kohtusid inimesed, siin räägiti lugusid. Värava ees on võimas tabalukk.

"Minge sinna, minge sinna suure poe taha, sinnapoole, seal on kauplus taga putka, sealt saab tšeki, ma ise pole ka käinud, aga minge sinna..."

Väike kondine naine, kes räägib läbi nina möödub ja näitab meestele uue suuna kätte. Mehed hakkavad sõnatult Rimi poole sammuma.

Jah, Balti Jaama turu asemel ehitatakse varsti uued ärihooned ja kogu piirkond tehakse ümber, aga taarapunkti sulgemine on esimene valus samm, mis mõjutab otseselt väga paljude inimeste elu. Värvikad karakterid lükatakse elust välja. Kõik muutub järjest rohkem mögaks.

Taara pole automaat, taara on kultuur! Surev paranoia.

20080303

Ideed on energia ülim vorm.
Idee on nanosekund. Kuid nanosekundini tuleb jõuda.
Kõhutundel on omad põhjused, tasub usaldada.
Tugev isiksus annab kõik oma ideed ära.
Sa oled vaid ideede vastuvõtja, antennidega. Pane oma saatja tööle.
Osadel inimestel on inglid tööl kaasas, mina hindan raamatukogusid, seal on inspireeriv õhk.
Head ideed on hirmutavad.
Sa tegeled vana informatsiooniga, ideed on kombinatsioonid.
Otsi ühte sõna.
Tõde pole võimalik eirata. Mitte kellelgi. Mitte kunagi.
Esimene asi, mis inimesel pähe lööb on ikka tõde. Siis see hakkab moonduma.

Pärast koolitust läksin raamatupoodi. Ostsin kaks raamatut. Bussis lugesin Ene Mihkelsoni. Katku haud.

Kui sa oled kuningas, võid sa kõik. Isehakanud kuningate elukirg on kõige jõulisem, vere- ja traditsioonideside kahvatub selle kõrval kui mullutalvine lumi, mille värvgi ei püsi hästi meeles.
Sest kõik on lubatud. Oluline on, et kõik on lubatud, kui tajud võimaluste suurust. Maitsetu on vaielda tõe ja õiguse, eetilise ja ebaeetilise tehingu üle, kui seadus ei ütle selle kohta midagi. Seadustel nagu juustul on teatavasti augud sees. Nende märkamiseks on vaja silma. Augulisus on kvaliteetse juustu tunnus.

Kohvik Energia esmaspäeva hommikul kell 8.33. Üks mees joob õlut, üks keskkooli õpilane on lõpetanud tee ja teeb töövihiku harjutusi. Kaks vanemat meest joovad kohvi ja teevad omavahel arusaamatut nalja, ühel daamil on peas kübar ja ta sööb väikeste ampsudega kooki. Mängib popraadio, mina võtsin pealinnasalati, viineripiruka ja kohvi piimaga. Olen teel koolitusele, mis peaks olema väga hea koolitus, kuid veidi kardan grupitöid ja inglise keeles suhtlemist. Meenub lõik Couplandi raamatust:

Kaitlin thinks I’m claustrophobic, but that’s not true – I love elevators and small cars. What I don’t like is being exposed to unfiltered social contact, like at parties or meetings, when just anyone can talk to you with no other reason than you happen to be there.

20080302

eesti jalgpalli jõujooned

Arvan, et täna on päev, mil võib teha panuseid. Kel raha ja julgust, see võib ennustada, et see aasta tuleb Fc Flora jalgpallis Eesti meistriks. Ükskõik, kes on Rüütli järglane Levadias, uus treener ei suuda jäljendada respekti, mis mängijatel Rüütli vastu oli.

Levada on vähemalt sama isevärki mees kui härra Pohlak. Isevärki mehed on oma isevärki otsustega ennasthävitavad. Isevärki meestele on antud palju jõudu, kuid taltsutada oma väge oskavad väga vähesed inimesed.

Ja kindlasti mesilane Kuno Tehva hakkab härra Rüütlit piirama. Nõmme Kalju tahab ambitsioonikusega muuta kodumaist vutti, kuid kuni pole Kaljul pundis supertreenerit, seni on Kuno poisid pelgalt ööklubide hirmud ja sangarid.

no country for old men

A: Mis sa oled kõige rohkem kaotanud mündiga?
B: Kuidas?
A: Kulli-või-kirjaga?
B: Kuidas?
A: Kõige rohkem. Kaotanud. Kulli-või-kirjaga?
B: Ma ei tea.
A: Kumb.
B: Kumb?
A: Kull või kiri.
B: Ma pean teadma, mis panus on.
A: Sa pead ütlema kull või kiri. Mina ei saa sinu eest öelda. See ei oleks aus. Nii ei oleks õige.
B: Ma ei ole panust teinud.
A: Oled küll. Sa oled kogu elu "panust teinud". Sa ei pane tähele. Tead mis aasta münt see on?
B: Ei.
A: 1958, see on 22 aastat rännanud, et siia jõuda. Ja nüüd see on siin. Ja kas kull või kiri ja sa PEAD ütlema. Ütle.
B: Tead...ma ei tea, mis panus on.
A: Kõik.
B: Kuidas nii?
A: Sa pead ütlema, siis võid võita kõik. Ütle.
B: Hea küll. Kull.
A: Tubli. Ära pane seda münti oma taskusse.
B: Kuidas?
A: Ära pane seda oma taskusse, see on sinu õnnemünt.
B: Kus ma selle panema pean?
A: Ükskõik kuhu, aga mitte oma taskusse. Taskus läheb see teistega sassi ja siis on see lihtsalt üks münt. Mis ta ongi.

Minu kohmakas tõlge. Otseloomulikult mulle meeldis see film, sest mulle meeldib veri kinos ja teatris ja mulle meeldib, kui filmid ei ole tehtud filmivalemi järgi vaid on lihtsalt lahedate karakterite hullumeelne elu ja need lahedad karakterid räägivad nappi ja kõikeütlevat dialoogi.

eXTReMe Tracker

This page is powered by Blogger. Isn't yours?