20080630

Kadrioru kohviku lõpp

Mul on selle maja kadumisest äärmiselt kahju, sest mina elasin lapsepõlves Lasnamäel ja sain linna number 35 bussiga ja Kadrioru bussipeatus oli mingi nagu omaette tsoon. Mitte päris linn ning mitte veel Lauluväljak ja Lasnamäe alguse punased majad.

Kui ka praegu Kadriorust olen juhtunud auto või bussiga läbi sõitma, siis pean seda maja siiani omaette tsooni sümboliks. Selle maja juures tuli 35 bussi pealt maha tulla, kui tuli trammi peale minna. Number 3 tramm sõitis Kosmose kino juurde. Sõidab siiani.

veel kaks head reklaami



Poliitika ja nurgatagune poistekamba kisklemine on üks ja sama

Lõppkokkuvõttes on poliitikas lihtsalt sada korda rohkem hämamist, aga eesmärk on ikka olla tugevam ja suurem ja kui üks ongi suurem ja tugevam, siis tal on ka õigus.

Nõrgemal on ainuke võimalus olla targem ja kavalam, nii võib ta hetketi olla tugevam.

Julgeid tegusid, ilusaid sõnumeid.

20080629

Head lõid esimene poolaeg ühe värava. Loodan, et head võidavad.

20080627

lavaka lõpukõne

Eestlane olla on väga suur privileeg. Maailmas elab hoomamatult palju inimesi ja väga vähestel on nõnda tugev isiklik eripära nagu meil on.

Ja eestlaste hulgas on eripära käia siin koolis.

Seda on võib-olla raske mõista, aga ükski tugev isiklik eripära pole mõeldud uhkustamiseks või uhkeldamiseks. Vastupidi. See, mis on sulle eriliselt oluline, seda tuleb hoida.

Selle kooli lõpetaja põhiline eesmärk peaks olema mitte tahtmine olla imetlusobjekt või suure kunsti autor, vaid soov inspireerida teisi eestlasi, et eestlasi oleks maailmas võimalikult kaua.

Teatris on möödas aeg, kus inimestel olid rollid, nüüd dramaturgid ja lavastajad näitlevad ja näitlejad juhendavad üksteist, teatris pole vaja teha tööd vaid süstida teisi inimesi ja saada süstitud. Inimene ei tohi soovida kontrollida oma võimeid ja oma võimete läbi kontrollida oma truppi ja oma publikut. Tuleb õppida andma, tuleb luua teiste inimeste ellu midagi, mis aitab neil elada.

On suurepärane, kui inimene oskab oma mõtteid üldistada väga paljude või luua emotsionaalselt nii teravaid hetki, et kõik inimesed tunnevad end puudutatuna, kuid eestlane jääb eestlaseks ka siis, kui ta peaks vallutama maailma.

Tuleb teha teatrit, kuid teater on vaid üks osa kultuurist ja kultuur on vaid üks osa inimkoosluse eripärast.

Iga inimkooslus vajad lahtisi isiksusi ja kultuur vajab ja teater vajab. Iga eripära püsib üdini ausal tõel ja inimestel, kes hoiavad seda tõde.

Tähtis on oskus anda. Lihtsalt anda ära.

Ja ma ei saa mainimata jätta, et meie tüdrukud on täna äärmiselt ilusad.

Ma rääkisin peast ja nii pole see päris see jutt, mis rääkisin. Aga proovisin meenutada ja teksti kirja panna.

Vahepeal lõppes kool.

20080622

Toored lihatükid marinaadis on põhimõtteliselt sama, mis sushi. Mina rohkem liha süüa ei taha. Aitab grillimisest.

20080621

8 ideed Cannes'ist

LISA: Lingid canneslions.com lehele on nüüd pandud parooli alla, enam ei avane.

1) HBO otsustas promoda oma kaubamärki. Manhattani ühes agulirajoonis leiti üks suur päevi näinud kortermaja, mille otsasein oli tühi. Tehti aktsioon, kus suurte projektoritega lasti sellele seinale pilt, et mis justkui toimuks selle maja kõigis korterites, kui seda seina ees ei oleks. Stsenaristid kirjutasid igale korterile oma loo, sündmused jne. Pealtvaajatatele jagati laiali erinevad flaierid, läbi mille sai siis iga soovija vaadata mida soovis – actionit, romantikat, komöödiat jms. Vastavat lugu näitav flaier kattis teised korterid kinni. Aktsiooniga samaaegselt avati veebileht www.hbovoyeur.com, kus on külastajatel võimalik sisse zoomida erinevate korterite lugudesse ja leida üles küks mõrv ning täita teisi ülesandeid.

http://www.canneslions.com/winners/outdoor/

http://www.canneslions.com/winners/promo/

2) Rootsi toimunud pensionifondi kampaania. Inimene saatis oma näo foto mobiili MMS sõnumina ühele numbrile ja sai koheselt vastu foto milline ta näeb välja 70-aastaselt. Sama asja võis teha ka ühel internetilehe, et laed oma foto üles ja näed koheselt milline sa oled 70-aastaselt.

http://www.canneslions.com/winners/media/

3) Belgia ühes suuremas telejaamas on kolm tavalist päeva – toimuvad uudise- ja vestlussaated. Igas otsesaates on saatejuhil laua peal veeklaas. Nende päevade jooksul jookseb erinevatesse saadetesse sisse väike must kiitsakas poiss, kes joob hästi kiiresti laua peal oleva veeklaasi tühjaks ja jookseb siis jälle eetrist minema. Saatejuhid ja teised eetris olevad inimesed vaatavad poisi tegevust, aga ei reageeri sellele, peale poisi kiiret lahkumist jätkatakse oma teemadega. Inimesed hakkasid omavahel rääkima ja ajalehed kirjutama, et mis toimub a la „Kas oled näinud vett joovat musta poissi?“ Paari päeva pärast toimus lauluheategevusshow, kus kutsuti inimesi annetama raha Aafrikas veepuuduse käes olevatele lastele. Koguti väga palju raha.

http://www.canneslions.com/winners/media/win_2_1_02052.htm

4) Saksamaa ühe suurema kino ühes suuremas saalis on algamas filmiseanss, näidatakse treilereid. Äkki tõuseb inimesi pungil saalis püsti rase naine, kes ütleb, et käes on viimane kutsung. Naine on kindel, et ta hakkab kohe sünnitama. Naise kõrvalt kargab püsti tema mees, kes hakkab paaniliselt üritama helistada kiirabisse. Kõhtu kinni hoidev naine ja telefoniga rääkiv mees trügivad reavahelt välja ning ekraani eest läbi, lahkuvad närviliselt kinosaalist. Kahe minuti pärast enne õige filmi algust ilmub ekraanile kiri uudislugu a la „Otse kinosaalist sündisid kaksikud. Stern.de – kõige kiiremad uudised.“

http://www.canneslions.com/winners/media/win_2_1_01319.htm

5) Dominikaani Vabariigis on pesapall kõige popim asi. Kohalikku finaali staadionilt või televisiooni kaudu põhimõtteliselt kõik Dominikaani inimesed. Ühel hetkel, kui finaal käis ja pall oli löödud väljaku teise otsa ning mängijad lidusid, kes palli järgi, kes järgmisse pesasse, korraga kõik peatusid oma positsioonides. Hetke pärast jooksid edasi ja siis tardusid veel ja nii kokku õige mitu korda. Mõne minuti pärast jooksis väljakule suure sedeliga mees, sedeli peal oli kirjas, et üks teenusepakkuja pakub interneti nii, et sa ei pea ootama.

http://www.canneslions.com/winners/promo/win_2_1_00191.htm

6) 12 juuli 2006 varastasid Hezbollahi terroristid ära kaks Iisraeli sõdurit. 12 juuli 2007 kell 9.05 ilmus kõigi Iisraeli suuremate internetilehtede asemel viieks minutiks arvutiekraanile kiri „The soldiers cannot be found“, mis jäljendas brauseriakent „Page cannot be found“. Kogu projekti eesmärk oli tõsta inimeste teadlikust, et need sõdurid on ikka veel leidmata, aktsioonile järgnev diskussioon oli Iisraelis tohutu.

http://www.canneslions.com/winners/promo/win_2_2_00902.htm

7) Jeep outdoor

http://www.canneslions.com/winners/outdoor/win_2_1_03715.htm

http://www.canneslions.com/winners/outdoor/win_2_1_03716.htm

8) 14 kuud tagasi oli Barack Obama suhteliselt tundmatu poliitik. Ta läks meeste juurde, kes lõid Facebooki ja küsis plaani kuidas saada Ameerika presidentiks. Loodi strateegia, mille eesmärk oli tekitada diskussioon, panna inimesed tagasisidestama ja omavahel suhtlema. Hakati saatma inimestele konarliku keelega pikki e-maile, mille olid kirjutanud Obama ja ta naine. Inimestel oli võimalik vastata ja saata ka teistele poliitikutele e-maile ja tavakirju, kõik selleks, et avaldada survet valijameestele. Inimestele muudeti Obama videod jms väga lihtsalt kättesaadavaks. Tähtis oli tekitada igas inimeses oma arvamus. Obama söötis inimestele ette alati uue teema, enne kui vana teema muutus igavaks.

Tähtis on see, et Obama ei ürita vähemalgi määral kontrollida või planeerida kuidas tema kampaania toimib, vaid söödab ette mugavas vormis teemasid, suhtlemisviise, mis tekitavad laiema diskussiooni.

20080613

Ärkan hommikul kell 4, veel veidi pakin siis ja lennukile. Ees ootab Cannes'i reklaamifestival. Palju uut maailma ja uusi inimesi ja suhtlust ja pilgu avardumist.

Karmavõla ületamine ongi draama

Mina olen viimases voorus selle poolt, et Austria võidaks Saksamaad ja Horvaatia. Tuleb üle olla oma saamatusest. Tore oleks tuua rohkem intriigi ja meeleolu ka veerandfinaalidesse. Kui lihtsalt suured ja head mängivad omavahel, siis see pole päris õige turniir. Sündigu ime, Austria poolfinaali!

Ja mulle väga meeldib Horvaatia treener, on näha, et ta tahab kogu südamest ja see võistkond on kogu tema elu.

20080612

Täna kell 21.30 algab etv's ülekanne Austria-Poola mängust, ma olen üks stuudiokülaline ehk siis targutan ja üldistan enne mängu, vaheajal ja peale mängu. Loodan, et tuleb põnev mäng ja stuudios saab nalja.

Theatrum

Vene tänaval Kloostri Aida kõrval asub väike saal, kus üks kogukond Petersonide eestvedamisel teeb sellist teatrit nagu nad ise on. Käisin eile vaatamas lavastust "Linn".

Theatrum on kõige paremas mõttes muuseumteater: minimalistlik, sümbolistlik, aeglane. Kõige tähtsam on näitleja, aga mul oli eile veidi igav, sest peale Lembit ja Marius Petersoni teised kolm näitlejat mind ei haaranud.

Ja mulle tundus, et kogu suurlinna üksindust ja jonnakat soovi ära sõita käsitleti ca aastas 1995 või äärmisel juhul 2000, aga taodeldi tänapäevaseid assotsiatsioone. Rohkem värskust, tihedamat süvenemist tänavatesse.

Loodame, et riik annab väiketeatritele raha järgmiseks aastaks ja ülejärgmiseks jne, sest väiketeatrid on huvitavad oma kompromissituses. Kuigi minusugusele teatrivähkrejale on neil mõtet edastada raske. Tahan üllatusi, ideid ja mõtet ning tunnetada inimest. Inimlikkuse poolest on Lembit Petersoni ja Theatrumi käekiri paremaid Eestis, ühiskondlikult ja mõttevärskuselt nad mind ei üllata.

Teatrietenduse vaheajal oli ülemisel korrusel avatud väike, kuid armas kohvik. Selline Theatrum ongi - väike, kuid armas. Ja nad õpetavad ka lapsi, laovad põhi- ja keskkoolis põhja tulevastele näitlejatele.

20080611

Mida ma ootan Cannes'i reklaamifestivalilt.

Milline oleks su elu, kui sa oleksid sündinud .........

Huvitav idee:
Kompanii valis Belgiast 20 inimest, kes otsivad endaga täpselt samal päeval sündinud eakaaslasi üle terve maailma. Seriaali peategeleased uurivad, kuidas on keskkond nende sünnipäevakaksikute elu vorminud ja muutnud.
See, et sündisin inimesena nagu ma olen pidavat olema väga suur juhus ja ma olen selle juhuse üle uhke ja mul on hea meel, et ma olen mees ja ma olen eestlane ja mul on pruunid silmad.

Ja samas olen ma täiesti nõu, et keskkond, kasvatus ja juhused kujundavad inimese elu selliseks nagu ta kujuneb.

Reisides või filme vaadates, nähes mujal maailmas elavaid väga vaeseid või väga rikkaid, on tihti südamese imestus "issand, millised inimesed!"

20080610

Täna kell 19 on EM-il lahe mäng, Venemaa-Hispaania. Kallid naabrid ja kõige suurem favoriit, kes ka mulle sümpatiseerib. Mina olen täna Venemaa vastu, aga turniiril võiks venelastel siiski hästi minna.

Hiddink on vene jalgpallist teinud vast midagi kena, huvitavat, löövat. Hispaania oli aasta ja pool aastat tagasi teistest Euroopa võistkondades üle, eks näis mis täna ja kogu turniiril juhtuma hakkab.

Pohlaku kommentaarid Delfis olnud mängudele on toredalt üldistavad ja täpsed, näiteks
Holland-Itaalia
Rumeenia-Prantsusmaa

20080609

eesti meeste laulud

Ma ei hakkagi varjama, et mulle jäi sellisel kujul rauaneedmine ja keevitamise imiteerimine kaugeks.

Loomulikult on Enar Tarmo tehnilised lahendused alati väga leidlikud ja mängulised, aga kui neid ei toeta sisuline pool, siis tunduvad ka kõik ronimised, köite otsas hõljumised ja ootamatud paugud veidi pingutatud ja vägisi leiutatud.

See on minu isiklik arvamus, aga antud visuaal-muusikamängu kontseptsioon on igav ja nõrk. Endises tehasehoones jättis töö jäljendamine kohe algusest millegi pärast mulje, et ka etendajad ise ei saa päris täpselt aru, et mis mõte sel kõigel on.

Tähendab, mina ei saanud aru.

Kas see oli "võõrtööliste segane ümisemine" või kuidas see kõik oli seotud eestlastest meestega. Ruumi kõleduse tõttu ei saanud peaaegu ühestki laulusõnast aru.

Seda kõike vabandaks jõud, emotsioon, mõte, mis tekivad meeletult tugevat üldistust vaadates, mis põhineb konkreetsete loomeinimeste maailma sügavusel. Aga ei midagi sellist.

Kui ma olin aastaid noorem, siis lehmalaudas aset leidnud "Eesti ballaadid" sümpatiseeris mulle väga. "Eesti meeste laulud" jättis külmaks, isegi tundsin veidi kibestumist, et see tund aega maksis 300 krooni. Lehmalaut on kõvasti rohkem minu kui kultuurikatlamaja.

Aga võib-olla ma lihtsalt ei tunne nõnda hästi Tormise, Kaljuste loomingut, et seda sellisel kujul mõista. Väejuht Jalakase mõtted jäid mulle kaugeks ja tühjaks. Lavastamine ei ole nii lihtne asi.

Toon ühe näite.

Kui loos on tähtis "näpuandmine" kellelegi, siis tuleb see tuua väga selgelt välja, ekraan ei ole "suur plaan", ekraan ja tegevus laval üheaegselt on hetked, kus vaataja tähelepanu on killustunud ja fookus kaob.

Mina ei mõista killustatud kahtlaste ideealgetega teatrit. Ma tahan, et iga ideealge all oleks veel sada ideealget ja mõtet.

Kõige tähtsam on igast vaadatud etendusest midagi kaasa võtta. Kahjuks tekkis mul Kultuurikatlas täna ainult kontramõtteid nähtavale. Assotsiatsioone taotlevad lavastused töötavad siis, kui õhus hõljub piisavalt päris assotsiatsioone. Täna nägin rohkem enese ära põhjendamist.

Ja kokkuvõttes võib küsimus lihtsalt olla maitses. Polnud minu.

Nafta hind tõuseb ja tõuseb ja tõuseb, nüüd aitab ainult otsene iroonia või kurb nali. Lavastus Nafta on läbi, aga treiler on aktuaalne, aktuaalne, aktuaalne. Elagu šeigid, elagu YouTube, elagu majandus! Elagu! Reformierakond ja arendusprojektid, elagu!


20080608

Saadet "XXIII lend" on võimalus 30 päeva Internetist vaadata siit.

Minule see saade meeldib, sest kõrvuti kultuurinoorte targutamise ja kibestumisega on saates nii siirust, intriigi kui jõudu.. Montaaž on üsna hea ning kogu saade peegeldab aega, milles elame.

20080607

Mul on vist silmapõletik, õnneks mitte väga tugev. Pean mõne aja pärast leidma endas julguse ja ära käima silmalaseroperatsioonil, see pidev läätsede ja prillide vahetamine ei ole õige värk.

Lähen ostan poest jäätist ja teen endale jäätisekokteili ja vaatan täna jalgpalli, sest nähtavasti järgmisi mänge just üleliia ei näe.

Ootan Cannes'i reisi. Järgmine nädal samal ajal olen juba seal.

20080606

See on nüüd igaühe enda otsustada mis see video on - kas tippnali või tippdebiilsus. Aga stiili nendes soome meestes on. Kultuuri ja irooniat tunnetav reklaamikampaania.

 

Mina ei saa uuest maffiareklaamist aru, mis peaks reklaamima odavat kõnekaarti.

Kes olen mina selle video või plakatite vaatajana ehk kellega ma peaksin samastuma? Kas selle mehega, keda piinatakse? Et ma ei helista inimestele, sest kõned on liiga kallid?

Kas maffiamehed on mingid kolmandad isikud, kes ei kehasta teiste kõnekaartide esindajaid, vaid lihtsalt teevad mehele liiga, sest mees ei võtnud mingit tähtsat telefonikõnet?

Reklaam pole idee vaid lõpuni selgeks ja arusaadavaks mõeldud mõte. See maffialugu on väga poolik. Esiteks puudub siin "tõde". Reklaam peabki olema ülepaisutatud elu, aga sellest ülepaisutatud elus peab olema ka väga tugev tõde.

Keegi ei jäta tänapäeval tähtsat kõne helistamata sellepärast, et mobiiliga on rääkida kallis. Lihtsalt hetk, mil tuleb arve, on karm.

Ja veel. See maffialugu pole absoluutselt naljakas, sest üritatakse pealiskaudselt maffiafilmi jäljendades nalja teha.

Võib-olla pole ma sihtgrupp ja ma ei peagi sellest reklaamist aru saama. Aga sellise meediamahuga kampaaniad võiksid olla palju paremad, mitte lihtsalt arusaamatu ideega poosetamine.

20080605

Käisin juuksuris ja kuna mu enda juuksur ei võta telefoni, siis käisin ühe teise juuksuri juures ja uue juuksuriga võivad ikka tekkida suhtlemiskomplikatsioonid ja nii lõikas ta mulle veidi imeliku potisoengu.

LISA: Käisin täna teist korda juuksuris, teise juuksuris juures ja nüüd on mul soeng, mida ei pea Cannes'is ja lõpetamisel häbenema,

Kõik lähevad reisile. Festivalile või seiklema. Mulle meeldib see, et minu tuttavad ei käi puhkusreisidel. Reisimine ongi puhkus, reisimine on kultuuri leidmine.

Enne igat reisi peaks inimesel olema mingi kindel eesmärk miks ta reisib. Kas selleks, et saada vastus mõnele konkreetsele küsimusele enda sees. Või võib reis inimese konkreetsele festivalile või sündmusele või kunstinäitusele või teatrietendusele.

Reis peab kuhugi viima.

20080604

Ära välismaal raha leia.

See on Eestis tore, et tänaval pidevalt ei ürita "mõni sõber" sulle midagi pähe määrida.

20080603

See nädal on kaitsmiste nädal. Eile sai Arsi Tartus õiguse cum laude ja täna sai Tuuli Tartus psühholoogia cum laude. Olen oma sõprade üle uhke. See on tore, kui pikk pusimine lõpeb triumfiga. See on tore, kui on elus mingid kindlad seljatatud tähised.

Aga eks tekib minulgi nüüd peale kooli(de) lõppu tuleviku suhtes ebamäärane küsimus - mida seljatada nüüd?

Peab hakkama seadma endale umbmääraseid ja bravuurseid sihte. Muidu lihtsalt jätkub kõik samamoodi. Elu on heade asjaolude enda kasuks kujundamine, aga tuleb teha võimalikult palju, et oleks häid asjaolusid.

Osad mehed kallistavad. Tugevalt ja emotsionaalselt. Teinekord ei omagi tähtsust, et keda mees kallistab. Peaasi, et saab oma hellust ja rõõmu suunata.

Mina kallistan harva ja asja eest. Minule ei sümpatiseeri mehed, kes väga palju kallistavad.

20080602

Mis lend sellel kollil on. Kes meist poleks unes näinud, et ta kukub kuskilt kõrgelt alla, kes meist ei kardaks ebamäärasega identideetiga olendeid.

surnud moekunstnikud, eesti jalgpallurid

Versace on surnud, Yves Saint Laurent on surnud, aga laupäeval oli ERKI moeshow. Kaubamärgid on suuremad kui surnud inimene.

Lätis toimus jalgpallimadin, kõiges on süüdi kalli bemariga ringi sõitev kohtunik. Eesti koondis peaks ise väravaid lööma. Tähelepanu võitmiseks ei saa loota halvale kohtunikule ja fännide ulakusele. Kaia Kanepi paneb ässa, võrkpallikoondis on ässad, jalgpallurid, kes teie olete?

Mina veetsin pühapäeva bussis ehk käisin teise liiga mängul Väimelas. Võitsime Võru võistkonda 2-0, palliplatsil oli täitsa nostalgia tunne peal. Tore on võita.

Eesti jalgpallurid, tore on võita.

eXTReMe Tracker

This page is powered by Blogger. Isn't yours?