20081230

kvaliteet blogosfäär

Joel Volkov kirjutas liiga kirjandusliku, kuid tõde sisaldava kirja päevalehtede peatoimetajatele ning Priit Hõbemägi absoluutselt väikekodanlikult vastas ja "kvaliteet blogosfääris" käib asja üle arutelu.

Kommenteerin nii ajakirjanduse kui reklaami taset ja sisu Lennart Meri sõnadega raamatust "Hõbevalge"
Eestikeelne lause "talvel sadas lund" on küll teade, ometi puudub tal mingi oluline teate tunnus. Seevastu lause "talvel õitsesid õunapuud" sunnib meid kõrvu teritama, sest niisugune õitsemine Eesti oludes on ebatavaline. Prantsuse Rivieras oleks asi muidugi vastupidi: mida tõenäosem on teade, seda vähem annab ta informatsiooni. Õige on ka pöördjäreldus: mida ebatõenäosem on teade, seda rohkem kannab ta endas informatsiooni. Metafoori pruukides võiks öelda, et ebatõenäolisel teatel on suurem informatsioonimass, mistõttu ta tungib kaugemale läbi aja või ruumi. Ebatõenäoline teade on teele lähetatud võimsamalt raadiojaamalt.
Ajakirjanikud peaksid "talvel õitsesid õunapuud" vähem jälgima, reklaamimehed rohkem. Kõik oleneb kontekstist, suhtumisest ja eesmärkidest.

"Talvel õitsesid õunapuud" on väga mitme kihiga lause. Palju on kihte meie ajakirjanduses või reklaamis või "kvaliteet blogosfääris"?

Kihid tekivad mõtlemisvõimest. Kust tekib mõtlemisvõime?

sebimine

Töövärbamisbüroo. Tööl on kaks meest. ATS ja REIGO.

ATS
Keda otsime?

REIGO
Otsiks täna endale naise.

ATS
Kas kutsume vestlusele?

REIGO
Kutsume.

ATS
Otsi pilte.

Reigo võtab fotoaparaadi ning pildistab naisi.

REIGO
Ats, millist naist sa endale tahad?

ATS
Ma tahan endale sellist naist, kes on msnis ja kohvikus sama.

REIGO
Naised kipuvad päris elus valetama.

ATS
See on alandav. Võtame julged naised, ma tahan, et minu naisel oleks netis ilus nägu, sest siis kõik inimesed austavad mind, kui näevad netis minu naist.

Reigo on lõpetanud pildistamise. Tõmbavad fotod sisse. Reigo ja Ats vaatavad fotosid ja kommenteerivad.

ATS
Liiga rumalad silmad. Kustuta. Liiga kole kleit. Kustuta. Mehega koos pildi peal. Kustuta.

REIGO
Valiks välja parimad ja süveneks.

ATS
Mulle pealiskaudsus ei meeldi.

REIGO
Kui võtta naine, siis põhjalikult.

Reigo valib välja ANNIKA ja Ats valib välja GRETE.

ATS
Sinu naise nimi?

REIGO
Annika Angerjas. Sinu naise nimi?

ATS
Grete Pohlakas. Hakkame otsima.

Ats ja Reigo käivad ringi ja otsivad.

REIGO
Ma leidsin Annika huulepulga.

ATS
Näe, Grete aluspüksid ja kolm paari plätusid Egiptusest.

Reigo leiab pabereid.

REIGO
Annika põhikooli vihikud! Mul tuleb tark naine. Näe, viite puru.

Ats sorib ka paberites.

ATS
Grete armastuskirjad endisele peikale, ma ei taha neid lugeda!

Ats loeb armastuskirju ja muutub närviliseks.

REIGO
Jälk, rõve, igav. Aga meie...

ATS
Mis?

REIGO
Meie? Mina? Mis Annika minu kohta leiab?

ATS
Leiab, mis leiab.

REIGO
Mina olen Reigo Rammus.

Keegi ei vasta.

REIGO
Reigo Rammus!

Keegi ei vasta.

ATS
Mitte midagi.

REIGO
Kuidas see võimalik on?

ATS
Sind ei ole.

REIGO
Jutumärgid algavad reigo tühik rammus jutumärgid lõppevad, läks!

Kuulavad, keegi ei vasta. Reigo hakkab nutma.

ATS
Ära muretse. Mina olen sinu sõber. Mina olen olemas.

Ats hakkab oma asju näitma.

ATS
Minu fotoaparaat, koer, auto, vanaema, firma, jalgpall...

Reigo nutab.

ATS
Reigo mina olen sinu sõber...sinu naine võib minu asju vaadata.

REIGO
Aga mina?

ATS
Reigo, ära draamatse, sind ei ole.

Kui su kogemus muutub sulle endale elitaarseks ja sa ei oska (ei taha) enam ühtegi seisukohta võtta, kas siis oled jõudmas mingi suure arusaamise ligi või hakkad inimesena muutuma olematuks? Teisejärguliseks ja väikseks.

Ma polnud varem ühtegi Hermanise lavastust näinud, nii loomulikult mõjus eilne "Sonja" mulle sügavalt. Aeglane teater, teater, mil puuduvad eos igasugused ambitsioonid muuta või mõjutada maailma, poliitikat, ühiskonda, inimeste mõtlemist. Meeletu näitlemine ja meeletud detailid. Olematu lugu, olematu äng. Kuid poeb sisse, jääb kestma sinu sees.

Ma pole selle mehe seisukohtadega nõus, kuid mul on õnneks võimalus imetleda tema loodut.



Ja kui jätta inimesed ja kunst kõrvale, kus näidatakse inimesi, siis loodus muutub ühes aastas täpselt need 40 sekundit.



20081228

Teater vee all

Kolmes osas. Toimus 10.10.2008. Kokku monteeritud ja helindatud salvestus. Arvestades seda, et tegime basseinis ühe proovi, on tulemus super. Dvd-l kõvasti parem kvaliteet kui YouTube-s.



Ma ei taha mainida seda, kui segaselt ja ebahuvitavalt mõtlevad ja kirjutavad paljud kirjanikud ja filosoofid. Ma tahan kiita seda, kui ilusti ja selgelt mõtleb ja kirjutab Tõnu Õnnepalu:
Karta või loota? Loota. Aga karta ka. Sest ega see siis pole mingi selline ilus muutus, et korraga on ostukeskuste asemel väiksed armsad ökopoed ja kõik käivad ringi taaskasutatud kotiriides. See on jama. Inimesed hoiavad sellest, millega nad harjunud on, kinni viimse võimaluseni ja kauemgi. Nad on valmis selle nimel võitlema, purustama, tapma. Kuigi see on absurdne. Tõsiselt muutuvad need hoiakud ja stiilid ainult suurte segaduste ja kannatuste tõttu. Keegi ei muuda neid, mitte ükski valitsus igatahes. Need muutuvad ja me ei tea, kuidas või milliseks. Igatahes mitte selliselt ja selliseks, nagu me praegu arvame end tahtvat.

Venemaa on tegelikult huvitatud praeguse süsteemi säilimisest. Mida oleks tal võita näiteks Baltimaade vallutamisega? Absoluutselt mitte midagi, kaotada päris palju (muidugi, see arvestus ei pruugi midagi maksta mõne hullu jaoks). Mine tea, võib-olla ühel hetkel tuleb meil Venemaas hoopis liitlast otsida. Praegu otsib ju Venemaa tegelikult läänes liitlasi. Ja leiab ka. Mulle ikkagi tundub, et maailm on sisenenud väga muutlikku faasi. See Vene ohu mantra on võib-olla vaid turvaline minevikuskeem. Nii me oskame oma tulevikku ette kujutada. Aga sellel ei pruugi tegelikkusega mingit pistmist olla. Ükskõik kui palju me ka ei suurenda oma sõjalist „võimekust”, on see jätkuvalt suurusjärgus null. Sama suur on meie välispoliitiline autoriteet. Meil pole lubatud kedagi kellegi vastu välja mängida või katsuda kedagi mängust välja mängida. Need on suurte mängud. Meist ei olene midagi ja sellepärast olenebki kõik ainult meist endist: meie ükskõik millistele „liitlastele” on meie tähendus lõppude lõpuks ikkagi sama – väga lähedal nullile. Meie enda jaoks – lähedal lõpmatusele.

Mängisin eile jalgpalli aastalõputurniiril. Olen sel võistlusel mänginud ca 10 aastat - erinevates võistkondades erinevatel turniiridel. Seal on erineva tasemega liigade jaoks ja erineva vanusega noorteklasside jaoks omad turniirid.

Viimastel aastatel on see turniir kujunenud kohaks, kus ma näen teistsuguseid inimesi, kui ma iga päev näen. Vene võistkondadel on tohutu rõõm seal mängida ja nende sõpradel on tohutu rõõm oma mängivad sõpru kirglikult toetada.

Sama lugu on kaugemalt Tallinnasse kohale sõitnud võistkondadega, nende jaoks on see turniir kuidagi väga tähtis. Võimalus end paljudele näidata.

Mind huvitab lihtsalt alati, et mis elu elavad inimesed väljaspool ühte turniiri, väljaspool jalgpalli. Ja eile tekkis mul hinge kahtlus, et see tohutu rõõm ja entusiasm, mis valitseb mängu pärast, on vaid kontrastiks kurbusele, mis neid igas päevas jälitab.

Ma loodan, et ma eksin.

Mind lihtsalt huvitab, mis elu inimesed elavad ja mis nad mõtlevad.

20081227

Mu tädi pidas paar päeva tagasi oma juubelit vabaõhumuuseumis. Algas sündmus Rusi talust, mille viimane töökas peremees oli minu vanavanaema isa. Originaalis asus see talu minu praegusest maakohast ca ühe kilomeetri kaugusel.

Mul on olemas märkmed, mis muuseumitöötaja on minu vanaema jutu põhjal suurest taluelust üles kirjutanud, näiteks söögist:
Päev algas karja väljaminekuga päikesetõusul kella 5-6 paiku.

* Hommikust söödi tavaliselt u kell 7 peale karja välja minekut - enamasti putru jahust-tangust-kartulist +kastet, juurde joodi piima.

*Pruukostiks võeti ca kell 10 leiba kanepipitsaga (tambitud kanepipuder) või kohupiima hapupiimaga.

*Lõuna oli kella 2 paiku. Söödi enamasti herne-, oa-, kapsa-, juurvilja-, makaroni- või kanasuppi. Mõnikord ka kartuleid prae-soolalihaga.

*Õhtuks võeti teed-leiba, mõnikord munaputru või pandi leiva peale paksu jahuputru liha- ja sibulaga.

Kama tehti kõvasti. Kuumaga oligi lõunaks tihti kama ja silk-leib. Kamast sai ka soolaseid käkke.
Valmistati ikka ka roosamannat, õunavahtu, kisselli – Mari ju sakste kokk. Õelastele tegi ta alati pannkooke.

Kohvi tehti tammetõrudest ja viljast ise.

Pidudeks oli praad hapukapsaga, pasteet, rosolje, verivorst jõuluks. Magusaks tort, kringel.

20081226

kaks audiovisuaalset ootust 2009

Eks näis kuidas need välja kukuvad, kuid Reinthali/Malmsteni telemäng ei tundu pelgalt äri, vast on ka põnev ja eesti keelele kasulik. Õunpuu ja tema meeskond on kunstnikud, kes maalivad filme. Ootan näitust.


20081225

Lennart Meri kirjutab raamatus "Hõbevalge" nii:
"Ma kadestan loodusjõude, koski, vulkaane, tuult selle mõju pärast, mis neil inimestele on," ütles keegi kunstnik.

TELEDIKTOR
Tere. Kultuuriuudised. Eesti vaadatuim saade.

Kõik vaatavad.

TELEDIKTOR
Kunstihoones avati kaks päeva tagasi kaasaegse kunsti näitus. Näitame teile, kui tugevat mõju avaldab näitus inimestele.

Tugev tuul ja vihm, inimesed käivad vihmavarjud käes kaardus ringi. Mammid on ahastuse äärel, noored mehed üritavad olla kangelased.

TELEDIKTOR
Milline vapustav vaatepilt. Linastus uus Eesti tantsulavastus. Uurisime kuidas publik tunneb ennast pärast etendust.

Rahvas higistab. Väga palav on. Väljas on pluss 35. Juuakse vett ja minnakse punaseks.

TELEDIKTOR
Totaalne leitsak. Ülehomme toimub väärtmuusika kontsert. Piletid on otsas. Käivad viimased ettevalmistused.

Lund sajab. Paljud roogivad labidatega. Osad viskavad liiva, et ei oleks libe. Lõhutakse jääd.

TELEDIKTOR
Mitte miski ei mõjuta inimeste elu enam kui kultuur. Jällekohtumiseni, kultuurihuvilised!


Ja Lennart Meri kirjutab raamatus "Hõbevalge" nii:
Mõistan, et see on inetu mõttekäik, kuid kunstil on ühiskonnas täita umbes samasugune reguleeriv osa nagu vitamiinidel füsioloogias. Vitamiinideta ei ole elu, kunstita ei ole inimest. Kunst on paratamatus. Kunst on kultuuri geen, mis iseennast taastoodab ja niiviisi kultuuri kasvatab, ainsat keskkonda, milles inimese vaim saab hingata.

Arstikabinet on ateljee. Kunstnik töötab, kui inimene sisse astub.

INIMENE
Tere

KUNSTNIK
Tere. Olete varem ka käinud?

INIMENE
Ikka.

KUNSTNIK
Aaaa. Teie. Muidugi. Mis mureks?

INIMENE
Õige mitu mure on.

KUNSTNIK
Laske tulla.

INIMENE
Põlved naksuvad.

KUNSTNIK
Näidake.

Inimene teeb küki.

KUNSTNIK
Võtke püksid jalast.

Inimene võtab püksid jalast.

KUNSTNIK
Vaadake seda.

Kunstnik paneb inimese ette ühe oma töö.

INIMENE
Kaua vaatama peab?

KUNTSNIK
Niikaua kui põlved enam ei naksu.

Inimene jälgib kunsti. Kunstnik töötab. Pikk paus.

INIMENE
Korras. Aitäh.

KUNSTNIK
Mis teil veel oli?

INIMENE
Und ei ole ning kogu aeg on väsimus peal.

KUNSTNIK
Lähme teise tuppa. Laseme aju läbi.

Lähevad ruumi, millel on silt “röntgen”. Ruumis on videoinstallatsioon. Vaatavad seda koos, kunstnik teeb ka lühikese performance’i. Tulevad ruumist välja.

KUNSTNIK
Läks selgemaks?

INIMENE
Midagi lõi nagu lahti jah. Aitäh teile.

KUNSTNIK
Palun. Palun. Te võiksite tihedamini minu juures käia. Kunst on paratamatus.

INIMENE
Tundub küll nii.

KUNTSNIK
Tervitage oma naist ja lapsi. Võtke nad teinekord kaasa.

INIMENE
Kindlasti.

KUNSTNIK
Olge terve ja öelge järgmisele, et võib tulla.

Inimene läheb uksest välja.

20081224

Vaikne jõuluõhtu, sain hea mütsi ja palju sokke jõuluvanalt. Tõmban Internetist filme ja sigadele tuli ka kaks jääkaru külla. Sigadele sümpatiseeris see jõulukaart. Teadagi miks. Siin on ju siga alguses.


elu pärast

Sa sooviks näha jõudu. Mitte lahustunud pulbrit.
Läbi mõeldud hetki ahmida.
Tunnetada lugusid alles siis, kui nad alles algavad. Kuid mitte väsida enne lõppu!
Tehke ära!
2009 on number.

20081223

100aastase Stepanida palvehetk

Foto Annika Haas

Käisin fotonäitusel ja seal mõjus mulle üks foto.

Muidu mulle ei meeldinud, et fotodele oli pandud pealkirjad. Kuid selle foto juures on pealkiri hädavajalik.

Kunstihoones võib praegu tunda värske mugulsibula lõhna. Tõmmake end täis.


Ärge pange disainerile kaamerat nina alla, tal on ebamugav. Las disainer joonistab. Las disainer joonistab mõtteid. Ja sel poisil on kätt, tema joonistas EV90 logo. Ta nimi on Kaarel Vahtramäe.

Kui ma oleksin naine, siis sooviksin ma olla iga päeva muretu. Aga ma olen mees ja mulle meeldivad naised, kes on suurem osas ajast muretud ja mõnikord peatavad elu ka kinni. Kuid mitte liiga kauaks. Käisin eile Sõpruse kinos. Hea dialoog, head karakterid.


20081222

Anna oma riided ära, mitte ainult ära anneta mobiiliga raha. Heategevus ei ole tunne, heategevus on tegu. Heategevus ei ole "vähem raha", heategevus on reaalselt äraantud asi.

Viisime Oleviste kogudusse kolm musta kotitäit talveriideid, pluus riidepuul kaks mantlit pluss kaks kilekotitäit väiksemaid villaseid asju pluss veidi jalanõusid. Valvur oli ilusate vuntside ja sooja naeratusega mees ja ütles, et küll on hea, et täna just oli kodututel saunapäev ja 26. detsembril on jõulupuu. Et hea oleks, kui kahekümnekuuendal on ka võimalus neid rõõmustada. Tõstsime kotid kiriku eesruumi teiste hulka, tänasegi jooksul oli toodud kirikusse päris palju riideid.

Pärast oli kohe hea tunne autoga ummikus passida.

Viimast korda paar tsitaati Raua Mihkeli kaualoetavast. Neist esimene loob ilusa paralleeli aruteluga, mis on siin ja seal selle tõttu:
Ja Ivo Linna esines üliharva. Kelmika kikilipsuga Iff oli Eesti parim meeslaulja. Miskipärast arvati siis ja arvati tegelikult hiljemgi, et kunstis on absoluutide fikseerimine võimatu. Et pole olemas parimat kirjanikku. Et ühte maali ei saa teisega võrrelda. Et kui spordis on tugevaima kindlakstegemine mingeid peeneid stoppereid kasutades võimalik, siis kunstis olevat kõik sitta kanti subjektiivne ning universaalseid mõõtühikud siin ei toimi.

Isa vaatas sarnastel puhkudel telekast Kasahstanis valminud dokumentaalfilme, kus aeglased kaamerapanoraamid üle lumiste mäetippude libisesid. Ta vajas kinnitust, et universaalsed loodusseadused on üle tema ahastavast pohmellist.

Naiselik ilu ja enesehinnang on tihtilugu pöördvõrdelises seoses.

Ma olin uskunud, et võti igavesse ellu on surma ignoreerimine. Veelgi enam. Ma olin veendunud, et lõputult elab see, kes surma kõige julmemalt näkku julgeb nikkuda. Kes surma oh-kui-cooli tõsiduse üle kõige raevukamalt naerda suudab. Ning nüüd, vastupandamatu massina veresooni uuristavat magneesiumlaviini oma kehas tundes, mõistsin ma äkki, et olin sellel retkel ebaõnnestunud. Surm oli oma nädalaid pesemata munni mulle kurku surunud, mitte vastupidi.

Muntazer al-Zaidi semiootiline king

Popajaloolane Mihkel Raud kirjutab kuidas aeg jääb mällu füüsilis-sotsiaalsete-poliitaktsioonidena.

20081221

Internet on ärimeestele kahjulik

Muusikakorporatsioon on YouTube'ga tülis. Kaotavad mõlemad. Raha pole neil kummalgil, sest populaarsus ei võrdu enam ammu raha.

Maksavad reaalsed asjad - kinopiletid, plaadid, autod, korterid, arvutid. Internetis tarbitavate info ja emotsioonide eest pole võimalik inimestelt raha saada.

Tundub uskumatu, aga YouTube, va "Interneti valitseja", on Google'ile kahjulik projekt, sest pole olemas valemit kuidas inimestelt YouTube videode vaatamise või kasutamise eest raha saada.

Ning blogide, sotsiaalvõrgustike võidukäigu ajastul tundub järjest vähemtõenäolisem, et inimesed üldse millegi eest netis maksma hakkavad. Kui siis selle eest, kui Internet kaob, siis soovivad teda kõik tagasi. Ja teada ta on, et ühel päeval see juhtub ja teatud mehed teevad praegu iga päev selle päeva lootuses tööd, et olla siis valmis, et olla siis esimene. Sest, kes siis on esimene, see võidab palju. Kõik.

Kuid täna on valikuid nii palju. Kui selle artisti muusikat pole võimalik kätte saada, siis palun järgmine. Kui see portaal topib videode vahele reklaami, siis palun järgmine. Kui kuhugi peab ennast pikalt ja ebamugavalt registreerima, siis palun järgmine.

Pole midagi öelda, ajal mil jõulukaardid on kõik koledad, igavad ja sisutühjad, on see kaart krutskit täis kaunitar vanatüdrukute peol. Iroonilist tõde teilegi.

Danzumees on tore teatriblogi, kus pidevalt autor koostab edetabeleid ning hindab lavastusi. Suur vaatajakogemus ja kirglik kirjutaja.

Kuid patt on hinnata veel õppivaid tudengeid, kes on haavatavad igas oma rakus. On rumal koostada enda jaoks avalikku pingerida noortest tibudest. See on mingisugune kõige hullem kapitalism.

Hiljem, kui inimesed on oma enesemääratlusvalud unustanud, kui tudengid on kooli lõpetanud, siis võib neid hinnata ülevalt, alt, külje pealt ja paremalt.

Tagasiside on alati hea, aga mitte hindamine. Noored inimesed võivad ju olla ülemäära tundlikud Internetis oma nime kasutamisele. Rohkem tarka maailma.

20081220

Vana mees hoidis tüve alumisest otsast ja naine toetas ladvast. Mees marssis ees ja suhteliselt aeglaselt läksid. Pensionärid Lepistiku pargis. Eks nüüd õhtuks ole juba kard peal.

Mulle meeldib vaadata kuidas teised inimesed loevad, sest mul tekib peas alati mingi võõrastav äraarvamismäng "Kuidas selle eksemplari mõte liigub?"

Või "Kas ta ikka saab aru, mis on sõnade mõte?"

20081219

Sain Velvetilt kingituseks kena vutlari, mille sees oli 2 karpi kilu ja kolm mugulat sibulat. Teatri viienda korruse köögis vedeles veidi leiba, kuid kilukarbi avajana pidin kasutama pikka teravat nuga.

Tegin ka teed.

Kuigi lähen pärast veel trenni ning näen paljusid inimesi, siis ikkagi lõikasin kiluleivale ka sibulat peale.

Küll ostan nätsu. Valget Orbitit.

Vaatan ja imestan, mis maailmas me elame ja kui täpselt oskavad mõned inimesed teha fotosid:

2008 pildis esimene osa.

2008 pildis teine osa.

2008 pildis kolmas osa.

Kell 9 helises telefon ja ma hakkasin võtma ja siis lendas telefonil aku tagant ära ja ma ei näinud hiljem kõnelogist, et kes helistas.

Kogemata juhtus ja helistaks hea meelega tagasi, kui teaks kes helistas.

20081218

esitlused

Eile õhtul olin "Undi jutud" esitlusel, täitsa tore mälestuslugude raamat, mõningate ülitäpselt öeldud mälestustega. Näiteks Vahing ütleb nii:
Undi põhiline parameeter ei ole pseudoeruditsioon, vaid ta lapsemeelne UUDISHIMU kõige senikogematu, senilugematu ja üldse igasuguse müstifikatsiooni vastu. Unt haarab neid KAEMUSI ja teadmusi nii endast kui ka ajalehtedest, monograafiatest, eessõnadest ja lõppsõnadest kuni entsüklopeediateni välja. Ja esmapilgul pole selles midagi halba ega taunitavat.
Ka minu kirjutatud lühike lõik/mälestus on ses raamatus okei. Ei mäletanud, et mis kirjutasin ja pelgasin tasuta saadud eksemplari avada. Ei olnud midagi hullu.

Ja täna õhtul oli veealusest teatrietendusest tehtud filmi esimene näitamine sukeldumiskeskuses. Ja mulle väga meeldib see film, suured plaanid detailidest, mis on teisest kaamerast võetud ja vahele monteeritud toovad sisse elu, elevust ja fantaasiat. Ning film on suurepäraselt helindatud. Täitsa sürr jäädvustus. Ostke see dvd endale või oma sõpradele eriskummaliseks jõulukingiks.

Ja veelkord Vahing:
Sest kui Unt kuskilt aianurgast meid piilubki, siis vaevalt et siiralt ja uudishimulikult - ei, ta piilub, vaatab ja mõtleb eelkõige sihipäraselt, kuidas Sind, mind või Teda, oma Kassi või Sinu koera lavale panna.

20081217

Ise arvustusi kirjutada ei oska (ei viitsi), seega teinekord loen heatahlikult kiibitsedes, mida teised inimesed teatrilavastustest arvavad, olenemata sellest, et kas ise olen näinud või lähen vaatama. Täitsa rõõmsa muige tekitab arutelu/vaidlus kriitiku ja lavastaja vahel.

Kas Ilvese uusaastapöördumine tuleb YouTube'is teistsugune kui teles?

küberkiusamine

Kaks ülikondades koolidirektorit.

DIRE1
Kurat, kurat küll.

DIRE2
Mis on Aivo?

DIRE1
Mina ei tea, mis teha. Mina ei oska midagi peale hakata.

DIRE2
Probleemid?

DIRE1
Suured probleemid, kõik küberkiusavad. Kõik õpilased üksteist, õpilased õpetajaid ja isegi õpetajad õpetajaid. Kõik küberkiusavad. Mida väiksemad, seda julmemad küberpunnid.

DIRE2
Kahju sust kohe.

DIRE1
Kogu maailm on jama sees. Küberkiusamine tapab koole. Lapsed tapavad. Küberkiusamine tapab kõik. Tapab elu!

DIRE2
Aivo, ma näitan sulle midagi.

DIRE1
Marti, üllata mind.

Tiriseb kell. Algab söögivahetund Dire2 (Marti) koolis. Lapsed jooksevad koolikotid seljas ümber suure laua. Toovad nõud ja suure poti. Jooksevad käsi pesema. Tulevad istuvad laua taha.

TIINA
Jeeee, söögivahetund!

MAX
Jeeeee, sardellid ja kartulipuder!

Lapsed istuvad ümber laua ja tõstava lusikad.

EERIKA
Kelle kord täna on?

TÕNIS
Ave kord.

Ave tõuseb püsti. Kõik vaatavad talle otsa.

AVE
Palun söögivahetunniks välja lülitada mobiiltelefonid.

Kõik lapsed lülitavad välja mobiiltelefonid.

AVE
Aitäh. Palun söögivahetunniks välja lülitada Ipodid.

Õpilased lülitavad oma Ipodid välja.

AVE
Head isu.

KÕIK
Head isu!

Lapsed hakkavad sööma.

ARTUR
Kellele maitseb kartulipuder?

KÕIK
Jeeee!

TIINA
Nii hea on süüa.

KATI
Nii hea on koolis käia ja teiega koos süüa kartuliputru.

TÕNIS
Mulle maitseb sardell rohkem kui kartul.

ARTUR
Mulle ka.

AVE
Mulle maitseb kartul.

20081216

Ma olen äärmiselt halb teenete osutaja. Täiesti ebainimlikult kitsarinnaline. See sai alguse juba lapsepõlvest, kui mulle hakkas igasugune sahkerdamine ja susserdamine vastukarva.

Aga kuidas eristada enda jaoks headust sussermusserist? Sest inimeses peab mõlemat olema.

Turvaline on kõige kohta öelda sussemusser ja suurepärane inimene olles jälle võtta kõie sõbralike teenetena.

20081215

Mnjaaaaaa....

See All CardsSprint.com/now
Joel Volkovi mõte Best-Marketing lehelt:
Internet tähendab meie jaoks ennekõike "praegu". Ehk - nüüd ja kohe. Me tahame nüüd ja kohe kirja saata või saada. Me tahame kohe kõik asjad korda saada ja infot hankida. Me tahame kohe nüüd olla kursis kõigega mis toimub. Internet võimaldab seda ja reklaamifirma Sprint on sellest aru saanud ning osanud selle ka ära lahendada. Mis oleks parim kanal interneti juurdepääsu reklaamiks kui internet ise?
http://now.sprint.com/widget/

Nähtavasti on see uus Reval Café, see mis on seal nurga peal, poolel teel Kosmose peatusest Vabaduse väljaku suunas, saanud vähemalt mõneks ajaks minu kodukohvikuks. Seriaalides ja filmides on ikka inimestel oma kodukohvikud, kus nad hängivad, mõtlevad ja inimestega kokku saavad.

elektroonilised jõulukaardid

Mis see siis on, et veebidisainerite/animaatorite võimed ja võimalused järjest suurenevad, aga jõulude ajal nikerdatavad jõulukaardid/tervitused/irooniapuhangud muutuvad aasta aastalt järjest igavamateks? See on üleüldine tendents.

20081214

Mina lõin hooaja esimese mängu esimese värava ja rohkem videos ning muljeid võistkonna koduelehel, mida kirjutan ja toimetan.

Apocalypto

Ma polnud seda filmi varem näinud. Suured kaadrid, jõhker elu, kõik kaob - mets, kus peetakse jahti ja elu, mis hävineb nagunii.

Meeldis meeste jonnakalt mehine sisu ja nende hääle kõma. Meeldis see, et mehed jooksis metsas palju ja nad jooksid kiiresti.

Täna, pühapäeval, oli nii ilus ilm, et hinnanguliselt ca 500 inimest jalutas Pirita rannaribal. Mõnedel olid koerad kaasas, mõned tegid tervisesporti, enamus patseeris niisama päikese käes.

20081212

Kunstnik käib külmal talvepäeval mööda tänavat. Näeb kerjust. Kunstnik astub kerjuse ette ja hakkab tantsima.

KERJUS: Palun anna üks kroon.

Kunstnik tantsib.

KERJUS: Palun anna üks kroon.

KUNSTNIK: Ära sega, ma olen tööl.

KERJUS: Kao! Mine ära.

Kunstnik tahab kerjusele pai teha. Kerjus varjab kätega oma raha.

KERJUS: Appi, appi!

Kunstnik jookseb kohmetult minema. Maalib öö läbi. Kirglikult. Hommikul võtab kunstnik maali kaenlasse ja läheb tänavale.

KUNSTNIK: Kus sa oled? Halloo? Kus sa oled?

Kunstnik jookseb maal kaenlas mööda tänavat ringi.

KUNSTNIK: Halloo! Halloo! Minu mees, mina olen siin!

Kunstnik ei leia kerjust ja läheb istub kõrtsi, kus istub sõber, kunstnik2. Joovad.

KUNSTNIK2: Sul on tugev olek kuidagi täna.

KUNSTNIK: Öö läbi töötasin. Seepärast tunnnen ise ka jõudu.

KUNSTNIK2: Näita.

Kunstnik näitab maali.

KUNSTNIK2: Assa kurat, see on hea.

KUNSTNIK: Üks tunne nagu läks üle piiri ja moodustus nagu mädapaise ja siis ma pidin ilusti sittuma, kuidas ma seda ütlen, nagu ma oleksin selle kapsli alla neelanud ja siis öö läbi meeleheitlikult üritasin seda kõike välja oksendada...

KUNSTNIK2: Vot see on hea. Tekib kohe tunne, et tahaks ise midagi teha.

KUNSTNIK: Ja ma ütleks, et mul õnnestus see, mul õnnestus läbi okse paljud asjad enda jaoks selgeks teha.

KUNSTNIK2: Nagu vabanemine.

KUNTSNIK: Just. See on nagu kogu suur asi, ühes tundes kõik.

KUNSTNIK2: Ma ise ka vist hakkan täna tööle. Mulle meeldib see hetk, kui sa tunned, et on aeg.

KUNSTNIK: Kui on õige, siis sa tunned selle ära. Aga ära sa jumala eest liiga vara tööle hakka.

KUNSTNIK2: Õige hetke tunnetamine on tähtis.

KUNSTNIK: See on kõik. Näed ja lükkab tööle.

KUNSTNIK2: Ma selle tunde nimel elangi.

KUNSTNIK: Ma ka.

Joovad.

KUNSTNIK: See on tellimustöö.

KUNSTNIK2: Kellele?

KUNSTNIK: Selle tundele.

KUNSTNIK2: See on fikseering.

KUNSTNIK: Minu elu fiktsioon.

KUNSTNIK2: Minu elu ka.

KUNSTNIK: Sinu elu ka.

KUNTSNIK2: Minu tunded on seal sees.

KUNSTNIK: Mis sa tunned seda vaadates?

KUNSTNIK2: Ma tunnen iseennast ära.

Kunstnikud noogutavad ja joovad.

KUNSTNIK2: Ma vist hakkan ka täna tööle.

KUNSTNIK: Türa, mine munni.

KUNSTNIK2: Mine ise. Mulle meeldib elada.

KUNSTNIK: Mulle ka.

Joovad end täis ja visatakse baarist välja.

Kuidas mulle ei meeldi, kui näitlejatudengid räägivad näitlemisest ja sportlased ettevalmistusest. Kuidas mulle ei meeldi, kui sõjaväelased räägivad auastmetest, pataljonidest ja õppustest.

Tiia-Ester Loitme saab järjekordse teenitud tunnustuse, Eesti raamatumüügi viimase aja bestsellerite bestselleris kirjutab Mihkel Raud temast nii:
Tulevane Grammy-auhinna võitja oli juba varastel kaheksakümnendatel, kui ta seitsmenda keska muusikaõpetaja leiba asus närima, nii kõvast puust frukt, et mitte keegi ei julenud muusikaklassi uksest koputamata sisse astuda. Loitme oli väga kõrgelt hinnatud professionaal, keda läks koolil rohkem vaja kui tal kooli. Seetõttu näis tal olevat teatav immuniteet, mida ta ilmse mõnuga kuritarvitas.
Märgiga inimesed mõlemad. Nii Mihkel kui Tiia-Ester. Ütleks, et isikliku sõnumiga.

20081211

Täna peatasid rohelised kontrollid jälle bussi. Ja mul oli jälle pilet olemas. Nagu alati. Nad vist said pikast lõõtsaga bussist ainult ühe jänese, noore tütarlapse ja see marssis ka täiesti emotsioonitult ja iseseisvalt roheliste mehikeste mikrobussi.

Jama, kui elus kirge ei ole.

Marvet lõpetab presidendiga peavoolumeedia.
Ehk tähelepanu vajav uudis ei vaja enam ajalehti, televisiooni, meediat, vaid meedia vajab uudiseid, mis ise ei oska netis tähelepanu võita. Kuid uudiseid, mis ise netis enda eest tööd ära ei tee on järjest vähem, väärtuslik materjal lööb õigesse kanalisse suunatult netis läbi nagu nalja ja ajalehtede, televisiooni kitsas koht ongi see, et nad väärtustavad ka uudiseid, mis saavad netis ise endaga hakkama.

Mina võõrustasin kinnivarahindajat. Tuli, jooksis läbi tubade, ei võtnud isegi jopet seljast ära. Naeratas ja pildistas kiiresti.

20081210

sportlane otsib raha, president julgustab eestlasi

Triatlist ja skype


President ja mac

jõulukuu palve, täna leviv kiri

1. Detsembril toimus taas üks kodutute inimeste saunapäev. Koostöös Tallinna Sotsiaalameti ja paljude teistega saavad kodutud kogu detsembri vältel päevas korra suppi ning tegevusi on veel.

Oleviste kogudus on plaaniks võtnud veel korraldada 22.12 saunapäeva, samuti on meil 26.12 kodutute Jõulupuu ning korra nädalas neljapäeviti käivad kodutud Olevistes söömas suppi, arutelemas elu üle.

Sauna üritusel oli eile rekord arv inimesi (ja see ei ole juubeldav rõõm, vaid kurbus südames?). Samuti on neljapäevadel inimeste arv juba saja ligi. Elu Eestis käib üha enamatele üle jõu? ja tulemas on talv?

ME VAJAME TEIE ABI! Meil ei ole anda inimestele RIIDEID ja JALANÕUSID.

Kas saaksite vaadata oma kapist meeste (ja natuke ka naiste) asju, mida enam ei kasuta:

- Pesu, sokid, T-särgid

- Mütsid, sallid

- JOPED!!! (millega saab talvel tänaval elada)

- Püksid (samuti tävaval?)

- JALANÕUD!!!


Äkki saate oma firmades, seda infot saata kolleegidele ja koguda asju ja tuua Olevistesse.
PALUN, ÄRGE TOOGE teisi asju, meil pole ladustada suveriideid, jne. Meil on vajadus aidata inimesi tänaval nüüd ja kohe.

Jumala õnnistusi soovides,
Oleviste meeskond
www.oleviste.ee

Marko Raat on teinud Jaan Toomikust äärmiselt sümpaatse filmi. Selle kunstniku selline portreteerimine liigutas mind sügavalt. See oli jõuline, kurb, isiklik ja äärmiselt sümpaatselt veedetud 75 minutit koos teistega koosolekuruumi teleka ees.

See koht filmis, kus Koplis tuleb vene narkomaan nuga käes keelama Toomiku ja jüngrite filmimist, see on päris sotsiaalkriitiline tühjus.

Jaan Toomikul on õigus olla kunstnik. Enamusel ei ole.

20081209

(women) ninja warrior

See on kõige kinkim ja parem sisseostetud saade meie telekanalitel.


Täna ärkasin keset ööd üles ja käisin aluspükstes mööda korterit ringi. Kõht valutas. Jõin litaka morssi.
Hetkel, hommikul, on juba okei olemine. Lihtsalt ei oleks pidanud eile õhtul vist näkileibu krõbistama.

20081208

Laupäeva õhtul nägin Pöffi filmi, mis oli sellest kuidas narkovõõristusravilt koju puhkusele tulev õde tekitab segadust õe pulmas ning muudkui kistakse välja perekonna luukeresid. Õppinud käega režissöör oli teinud ühe ilusa pika sõnatu pulmastseeni, kus tantsiti ja tantsiti erinevaid stiile.

Pühapäeva õhtul nägin Pöffi filmi, mis oli sellest kuidas Londoni kuskil tööstusrajoonis kaks naist alustasid vöörtööliste vahendamisfirmat. Film oli lööv, lugu mulle ei meeldinud, kuid teema on kapitalistliku globaalse maailma nii mädapaise kui rõõmuallikas. Kas võõral maal suvalist tööd tehes on võimalik saada õnnelikuks?

Julgust otsast alustada peaks olema nii kolmekümne kui viiekümne aastases inimeses.

Inimesel on oma mõtlemine ja seda ei võta töökohavahetus sul mitte kunagi ära. Vastupidi, kõik peab tegema selleks, et sinu mõtlemine muudkui areneks ja üllataks sind.

20081205

Hordid jooksevad Pöffi, mina käisin Kunstihoones Keskküla näitusel ja nägin seal kuidas 25 aastat tagasi tehti rohke värviga värsketest urbanismihetkedest kunsti. Ka see foto maalist on võetud Kunstihoone lehelt.

Siis käisin veel Prive vastas Linnagaleriis näitusel "Stiilne viisnurk" ja üks noorem kunstnik oli Kunstihoone postid roheliseks värvinud ja teine tegi siukese aktsiooni, et näituse avamisel viskas televiisori galerii aknast sisse ja nii see televiisor sinna põrandale jäigi näituse eksponaadiks.

Tüdrukud tahavad ära.
Mida poisid tahavad?

Bränd ei ole logo! Bränd on nagu laps, kes käib alguses trennis ja saab heaks ja alles siis on põhjendatud tema professionaalne varustus. Kallis kiiver või läikivad putsad ei mängi.

kaasaegne tants

Käisin eile tantsu vaatamas. Algajate, noorte töid. Üldjuhul mulle ei meeldi tantsu vaadata, sest ma ei saa midagi aru, mul hakkab igav. Eile viimase esitluse ajal väga igav ei olnud, see oli juba täitsa hea tunne. Kuid mu jaoks on selge see, et tantsu lavastamine on palju suurem töö, kui draama lavale seadmine.

Video ükskõik mis vormis lavastuse sees võimendab mõtteid ja põhimõtteliselt peaks liikumisega olema sama. Ka tants (nagu ka tekst, nagu ka muusika, nagu ka tuli või vesi) on ainult vahend oma elu visiooni väljendamiseks, mitte umbmäärane soov teha midagi.

Tantsus ei saa ühte töösse kuhjata kõiki oma mõtteid. Ilus oleks just see, kui oleks üks mõte ja see mõte läheb tüki käigus hästi suureks ja selgeks, mitte ei lämbu umbluusse. Tihti on tunne, et koreograafid peavad end ka ülejõu filosoofideks.

Tants peab olema kerge ja siiras. Pingutatud näod ja olek ei sobi liikumisse. Rasked põntsud jäägu notsudele.


20081204

elukad


WALTZ WITH BASHIR

Seda animeeritud dokumentaalfilmi vaatas publik eile õhtul Kosmose kinos hoopis teisiti, kui tavaliselt kinos istutakse. Inimesed proovisid vaikselt mõtestada, et mis ja kuidas. Tantsiv sõdur keset lahingut kuulirahe all oli suurepärane kujund.

Suur idee. Animeerida inimeste dokumentaalmälestused looks.

http://waltzwithbashir.com/

20081203

Juno sukeldub Aasias, siin on lõbusaid lugusid, kuidas mölakad kalad ründavad ja hoovused pöörisesse rebivad.


Prelude from Bunaken from Markko Junolainen on Vimeo.

20081202

Kui päkapikud seda kuuleksid ja näeksid...


Jaan Tooming | Kolm lehekülge minevikku

NO99 huvitegevus polnud huvitav
Majandusvoolude elukool NO99 teatris

20081201

Kasvõi üheks õhtuks kooli tagasi pöördumine on kuritegu enda rüü vastu. Mulle meeldib, et mu elu astub samme edasi.

Kuid suur on rõõm jälle näha inimesi, kellega elu on mind kokku hoidnud. Seda, et inimesed ei muutu, tuleb ainult rõõmsameelselt irooniaga nautida.

Edasise elu nimel.

Tegin jalkameeskonnale kiire ja koleda kodulehe, loodetavasti varsti valmib ka õige, ilusam ja funktsionaalsem.

emmaste.wordpress.com

eXTReMe Tracker

This page is powered by Blogger. Isn't yours?