20090228

mis on maitse

Maitse on see, kui sa oled naine ja vaatad presidendi vastuvõttu ning hüüatused "Issand, kui kole kleit" lipsavad sul ikkagi üle huulte, kuigi sa ei taha olla õel ning lisaks arvustamisele kannad sa ise laitmatult stiilseid riideid. Sul on oma nišš ning sa ei lange välja.

Maitse on see, kui kõik kujundused, mis sa teed oskad sa ära põhjendada. Sõnadeta. Kui sa paned maali seina või tood peole midagi eriskummalist. Igale asjale on oma õige koht ja aeg. Sa ei oksenda söögilauas ega tapa sünni juures.

Kas "maitse" on naiste asi?

Ei, maitse on stiil mida mees kannab ja miks ta seda kannab. Maitse on stiil, et mis autoga mees sõidab ja miks ta räägib sellist juttu nagu ta räägib. Maitse on hea stiilitus.

Kõige rohkem on vist "maitse" ja "stiil" põhjendused, mida pole vaja välja öelda.

Kõik on tänapäeval sisekujundajad ja veebikujundajad ja arvajad. Raske aeg on. Tehakse liiga palju. Punn läheb üle.

Ja hea teater meeldib mulle sellepärast, et heas teatris loed sa lavalt põhjendusi.

20090227

Ei ole üldse halb reklaam, sest pole halb lugu, kuigi ega portaali klikkama ei pannud.

Provintsi teater

Sa pead viibima aegruumis, kus sa mõtled. Kus sind pannakse mõtlema.

Sa pead viibima aegruumis, kus on lavastus valmis tehtud, mille etendust sa publikuna vaatad.

Minu arust on läinud asi selliseks, et Tallinnas ei saa vaadata väiksemates linnades valmis tehtud lavastusi, sest ma ei mõtle selles süsteemis, kus viibivad inimesed näitlejad ja lavastajad ja elu, mida sulle näidatakse.

Mõistmaks teatrit, pead paar päeva vähemalt olema linnas, kus lavastus on tehtud.

Ja see ei ole midagi halvustavat. Et keegi mõtleks paremini või halvemini või aeglasemalt või huvitavamalt.

Tallinnas tehtav teater on absoluutselt teistsugune, kui Pärnus, Viljandis või Rakveres ja see erinevus läheb järjest suuremaks.

Samasse patta panek on patt.

Ei jõua...

...lugeda Google Reader'it.
...analüüsida päeva läbi, et milliste inimestega käitusin väga õigesti ja millistega jonnisin.
...muretseda selle pärast, et trennis poisse ei käinud üldse ja mina nende hulgas. Trennis peab käima ja oma võistkonda peab hoidma.
...täpselt aru saada, et mis kvaliteediga tööd ma teen, kui ma töötan oma mullis pühendunult.
...aru saada, kui suuri ja tähtsaid otsuseid mõnes mõttes täna vastu võeti. Mulle meeldivad päevad, mis lükkavad suuri asju liikuma. Mis lükkavad liikuma algatusi, mis võivad kujuneda suurteks.

Mulle isegi meeldivad sellised 48 tundi, kui ma eriti ei jõua.

20090225

istuvad ja teevad midagi

Kuidas mulle meeldib Rahvusraamatukogu ja kuidas mulle meeldib Akadeemiline Raamatukogu ja kuidas mulle meeldib vaadata inimesi, kes teevad lõputöid ja neid, kes teevad ja loevad päevad läbi midagi, millest saavad ainult nad ise aru.

Raamatukogu on võõrastelt energia varastamise koht.

Ja mul on alati raamatukogus ja trollis tunne, et teised vaatavad mind "näe üks lollakas ka siin." Väga inspireeriv.

20090224

Maimik ja Tolk ja India ja Mumbai

Esimene osa, teine osa:
Täikal aga kargavad ligi traatidega mehed, kes luba küsimata ajavad ora kõrva. Kui uurida, kes nad on ja mida nad tahavad, selgub, et tegemist on arstide ja proffessoritega, kelle missiooniks on su kõrv puhtaks saada sinna kogunenud räbust. Oma sõnade kinnituseks näitavad nad ka arstilitsensi, dr. Baba Maheshvari, licenced ear-cleaner. Korraga näed, kuidas sa oled ümber piiratud doktoritest ja proffessoritest, kõikidel käes puhastusora ning teises litsensilatakas. Pole kerge pääseda arstide invasioonist.
On palju suurepäraseid vene rahvusest isilkuid – kõrgelt haritud kirjanikke, teadlasi, muusikuid, maailmapäästjaid. On Dostojevski ja Oistrahhi pärandi kandjaid. Paraku siin ei ole neist ühtegi. Siin on sellised venelased, nagu neidka mujal maailmas näha võib. Jõukas keskklass. Tätoveeritud ja ülespumbatud rinnaga jorsid, sigarijunn keset nägu ja plätud jalas. Kui midagi ei meeldi annab vastu hambaid, kui meeldib, ostab ära. Tüdrukutel stringid. Räägivad ainult vene keeles ning nõuavad austust. Uue aja kolonialistid, kandetool ootab ukse taga.

Loominguline aktiivsus. Nullilähedane. Siia saabudes on sul head kavatsused lülitada end lõpuks ajavoolust välja ja kirjutada valmis pooleliolevad projektid. Aga siinses tüünes hõljumises ei kao ainult ajataju, vaid ka isu millegi konstruktiivsega tegeleda. Kopli kommunaalpained ja vanainimeste hingehädad on kuidagi kauged ja irreaalsed asjad ning materjal pudeneb peast, nagu kuivav mereliiv sandaalist. Ka netist loetud eesti ajalehtede hüsteerilised pealkirjad ei tekita mingeid tundeid, isegi nalja ei viitsi nende kulul teha. Lohutad ennast mõttega, et kui oleks mitu nädalat aega, siis tuleks ka loominguline puhang. Kardetavasti oled sa selleks ajaks veelgi tühjem kest, sest kaob ka viimane rahutuseimpulss.

Gmail - Töö käib...

Ma ei tea, viimasel ajal on tõesti mingi pidev jama selle suure ja võimsa Gmaili'ga. Pidevalt avaneb "Bad request", peab Safari kinni panema ja uuesti avama. Psühholoogiliselt koormav.

E-mail'i lugemine/e-mail'i lahti olek ühes tab'is on pidevalt oluline, sest e-maili/Gmail'i peale jooksevad mul paljud asjad kokku.

Muidugi on üks legendaarne lause/suhtumine "Ma loen e-maili 2 korda päevas...", mis võib-olla ongi õige suhtumine, aga ma eelistan teada live's, kui midagi kuskilt tuleb või toimub.

Laadimine...

Meil on hetkel tehnilisi probleeme.

Täna on...

...Eesti Vabariigi 91. aastapäev. Paraadi ja pingviinide paraadi!

...vastlapäev. Liugu ja kuklit.

...killud.blogspot.com juubel. Viis aastat on siia aadressile postitused ilmunud.
"Mulle meeldib su blogi väga. Sest sina just annad seda, mis on hea. Annad endast ja annad sealt, mida näed ja kuuled."

20090223

Viis asja, mida õppida rahvustenniste Folkrs turundusest

Ehk kuidas netis teha asi ära.

Disaini tähtsus
Ilus foto tootest räägib rohkem, kui ükskõik milline tutvustus. Ilusad fotod levivad netis, ilusad fotod haaravad inimesi. Veel jõulisem on, kui foto peal on ilusti disainitud ese, siis on foto topeltvõimas. Nii on ka müügi puhul, inimesed ostavad ilusaid asju, mis on ilusti eksponeeritud, tänasest on avatud portaal www.rahvusmeened.ee

Suhtlusvõrk
Sõnum levib netis põhimõttel "Sa pead olema seotud mõjukate inimestega, kelle tegemisi jälgivad netis võimalikult paljud". Käes on aeg, mil iga Twitteri jälgija on väärtuslikum, kui me arvame ning iga Facebooki sõber ei ole enam lihtsalt pelgalt kontakt. Sa pead tundma inimesi, kelle arvamus on respekteeritud. Aga ei tohi olla ärikas, tuleb olla neutraalne hea meeleolu edastaja.

Kõikide kanalite hõlmatus
Kui sa vajutad, siis vajuta võimalikult nii, et toode on kõikjal inimesele lähedal, ehk blogi, Twitter, Orkut, Facebook, Flickr ja küll ajakirjandus saab ka siis jaole. Ajakirjandus (ehk PR) on tasuta trükireklaam. Kuuma tuleb anda siis, kui asi on kuum.

Ära ole pealetükkiv
Internetis pole võimalik asju teha plaani järgi. Kui sõnumit hakatakse levitama "plaani järgi" ning otsene eesmärk on "reklaam, turundus, raha", siis see on tunnetatav ning inimestel läheb kohe süda pahaks. Internetis levib sõnum või ei levi, seda ei saa ette ennustada, saab ainult luua võimalikult head tingimused ning eeldused sõnumi levikuks. Tähtis on teavet esitada heatujuliselt ja neutraalselt, igasugune pealetükkivus ning liigne enesekindlus on "promo" maailmas surnud laps.

Reaalne asi!
See on nüüd kõige tähtsam. Netis saad promoda edukalt asja, mis ilma netita omab inimese elus emotsionaalset ja/või funktsionaalset väärtust. Idee ja teostus peavad olema tasemel, mis ilma Internetita on inimese elu osa. Samas on see punkt tenniste puhul ka kõige suurem miinus, sest tennised saabuvad kohale alles üsna tüki aja pärast. Inimestele meeldib asju reaalselt katsuda ning riiete/jalanõude puhul on inimeste soovid/jalanumbrid jms niivõrd erinevad, et individuaalsete iseärasuste pärast (mõnel on laiad varbad, mõnel on kandiline kand) võivad paljud hakata kauba kätte saamisel nurisema. Jalanumbrid ka tihti varieeruvad vastavalt jalanõule. Kaks asja peaks olema paralleelselt - võimalus netist tellida ning kes tahab peaks saama erinevaid numbreid ka reaalselt jalga proovida. Inimestele meeldib asju näppida.

Igatahes on sõnumi levik netis põmsti-põmsti-põmsti-põmsti-põm. Pead looma eeldused esimeseks põmstiks ja siis järgneb põmsti-põmsti-põmsti-põmsti...

20090222

lumelinn

Umbes paar tuhat inimest oli eile Snelli tiigi pargis, sest lumelinn avati. Kus lapsed möllasid jääl ja liutornidest alla lastes. Palju kilkeid ja punaseid põski, palju aktiivset ja tasuta meelelahutust. Ja kõige parem skulptuur oli "Tuvirebane". Seisis seal väärikalt nagu väärikas pingviin.

20090220

energiat on niipalju, et sa oled kõikvõimas

Palju kell on?
Kell?
Kas sa kodus ei peaks olema? Naise ja lapse juures...
Mina või?
Ei see teine, kes veel siin kontoris on.
Mees vaatab ringi ja ei näe mitte kedagi. Mees saab aru, et ta on kontoris üksi.
Ma lõpetan paar asja ja siis kohe lähen.
Miks sa teed niipalju?
Mulle meeldib.
Kas sul on naine ja laps ka sellepärast, et sulle meeldib?

vanim mees rajal

Kas kogemused maksavad midagi?
Mõni mees ei vaata passi ja ei oska hooaja tähtsamate võistluste võitmist lõpetada.
Päris hull lugu. Eesti mees on julm mees. Veerpalu tegi jälle Veerpalut. Legend sai veel legendimaks. Palju õnne.

Gruusia eurolugu!

Laul pole suurem asi, aga pealkiri on "We don't wanna put in". Eks tuleb selle üle veel kära ja kärakat. Eurovisioon on taas omandamas jõudu, poliitiline allegooria on äge.

Margusel on palju tuttavaid ja Margusel oli eile sünnipäev, ta teeb kanalite analüüsi, et mismoodi inimesed praegu õnne soovivad.

20090219

Kui ma oleksin YouTube disko, siis ma oleksin selline.

Keith Schofield on kuum videotreial, võib-olla kõige kuumem maailmas.


pauk ja pauk ja pauk

Olen Reval Café's Pärnu mnt.-l ja iga kord, kui keegi suures klaasuksest sisse tuleb, siis letist hüütakse "Hoia ust kinni!". Uks käib millegi pärast meeletu pauguga, letiprouad on ukse ette asetanud väikese redeli ning pannud uksele valge paberi, mille peale on roosa markeriga kirjutatud "Palun sulge uks vaikselt."

Prouad vangutavad pead, nähtavasti ootavad töömeest. Tihend on läinud või projekteerimisviga.

20090218

päris teater netis

Et ehitada üles teatri teabe- ja infokanaleid netis ning saada tagasisidet, on nüüd NO99 Facebookis ja Twitteris.
http://www.facebook.com/group.php?gid=69293251398
http://twitter.com/teaterNO99
Teinekord hea edastada infot, luua meeleolu, saada tagasisidet vms. Eks need ole masside mõttes rohkem tulevikukanalid, kuid inimesi, kelle arvamus loeb, on võimalik püüda ka juba nüüd. Aga ilma spämmi ja liigse vaimukuseta. See on ju vana tõde, et net ja päris elu on sama. Armasta oma kaaslasi ja poolehoidjaid nii päriselt kui klahvidega.

Mikk ja milleks Valodjale stipendium
Olen arvamusel, et mõnes mõttes ma ei teagi, kui kerge on mul alati olnud. Turvaline. Raske on neil noortel, kes elavad väikeses kohas ning tulevad suurde linna ning peavad hakkama saama. Eelkõige eluga, aga ka ülikooliga. Eluga pole üldse nii kerge hakkama saada kui ülikooliga. Tähendab nendega paralleelselt, korraga.

Doris Kareva ütleb

Harmooniline naine teeb häid sõnu ja mõtteid:
Inimese elu võib võrrelda paadiga, mille ta varases nooruses endale ehitab ja edaspidi seda üha täiustab või vajadusel parandab. Aega aga jõega, mis seda kannab – kord laisalt voogav, kord rahutult kärestikuline, sula aegu ületulvav ja põua ajal madalaks kuivav.

Oluline on ära tunda kulg, omaenese põhihoovus, need väärtused, millega kooskõla tagab tasakaalu. Toetudes eelnevale kogemusele ja erksale tähelepanule tuleks püüda tajuda tervikpilti ja usaldada seda, mis endas on kõige tugevam. Ühel on selleks intellekt, teisel intuitsioon; üht aitab palve, teist nõidus.

Loomulikult mõjub noorele inimesele, kelle esimene armastus murrab ta südame, lohutusena mõeldud lause küll see üle läheb, või emale, kes oma esimese lapse matab, lause küll tuleb veel lapsi valusa irooniana.

Minu mitmeid torme üle elanud paadi siseküljele on sulenoaga kriibitud noorpõlvetõdemus: Vabadust ja väärikust ei saa inimeselt võtta keegi ega asendada miski.

RaudSaller

Olgu rahaahnus, mis ta on, ikkagi tunduvad Sal-Saller ja Raud elujõulisemad ja vägevamad, kui need Aplesinid, Fixid, Panoraamid jms. bändid, mis teevad pidevalt juubelikontserte. Eks muusika vajabki vanu peere, aga nad ei tohi olla liiga vanad. Poisid olid "Terevisioonis" ja lähevad tuurile.

20090217

Tarantino ja Euroopa ajalugu

Tarantino uut filmi ootan alati ja ausalt öeldes pole mul selle vastu midagi, et ta mängib seekord ülevindi irooniliselt mõnede hoiakute ja sündmustega, mille üle Euroopa tunneb alaväärsuskompleksi ja mille pärast lõputult vaieldakse ja vaieldakse. Ajalugu on interpreteerimiseks. Elu on elamiseks. Kunst on loomiseks.


Lihtsalt lauseid, mis tundusid ilusad, Tony Kushner'i näidendist "A Dybbuk, or Between Two Worlds":
Beneath this earth there's another world just like this one, with farms and forests, oceans, deserts, cities, villages, great storms tossing great ships on the seas, terror in the woods, and ceaseless thunder; but in this underworld there's no sky, and no light, only a black ceiling of gravedirt and root-ends, not lightning bolts, no sun. That's the Talmud.

I yearn to see Paradise, the same as you, I have a soul that seeks the Fire.

Sure it's a sad place at night and I'll tell you why that is. The dead come to pray here at the shul at night, scattering their sorrows on the floor like dead leaves, leaving piles of sorrows all over the place.

Kui saad vanemaks, siis ikka tundub, et sinu lapsepõlves tehti maailma kõige paremaid multikaid.

20090216

operatsioon "Oliver Kruuda päästmine"

Kui täna registreeriks Oliver Kruuda aadressi kruuda.ee või kruuda.blogspot.com ning hakkaks ise jagama nõuandeid, et kuidas asjad käivad ning rääkima oma äriajamiskogemusest, siis see oleks midagi rohkemat kui muu meedia või blogosfäär.

Kruuda ausad mõtted on vägevad. Kruuda võiks produtseerida filmikesi ärist ning inimestest. Kruuda võiks hakata inimeseks, kes alustab diskussioone, mis on ühiskonnas nõnda vajalikud.

Uskuge, see asi oleks pop, see oleks meediamurrang ning portaalil oleks kohe populaarsus tagatud ning sisu ei pea olema kollane. Vastupidi tõsine - äri, majandus, tegutsemine.

Kui keegi tunneb Oliver Kruudat, siis palun käige talle see idee välja ning vägev oleks, kui Oliver hakkas tegutsema juba täna. Ärimehel peab olema midagi, mille nimel tegutseda. Tegus ärimees on ühiskonna pea tähtsaim lüli. Toetame Oliveri!

Tõesti, maaslamajat ei lööda. Halb aeg on selleks hea, et kõik saab enda kasuks pöörata.

Üksikkandidaadid on tulevik?

Kui meedia ja sotsiaalkäitumise revolutsioon jätkub sama hoogsalt, kui on alanud, siis kõikjal saab tähtsaks inimene ning tema roll ja kontakt sinuga sinu elus.

Inimene tahab ja vajab isiklikku poliitikut, isiklikku ärimeest, isiklikku (aja)kirjanikku, isiklikku näitlejat.

Poliitikas peaks siis muutuma see, et iga üksiku poliitiku mõtted ja isiksus on järjest olulisemad ning "partei programm" või "parteiline kuuluvus" on järjest vähemtähtsad?

Muidugi on poliitika suhted ja koostöö ning "ühise keele leidmine".

Aga "poliitilise populaarsuse" jaoks pole vaja enam parteid. Poliitikul tuleb omada ja hoida otsest kontakti inimestega.

20090215

lemmik netilehed/funktsioonid veebruar 2009

Google Reader - rss lugemine hoiab kokku aega, sagin erinevate netilehtede vahel palju vähem. 93 (foto)blogi, uudistekeskust on mul seal kirjas.

Gmail - olenemata viimasel ajal toimuvates katkestustest on see mu põhiline e-maili keskus ning ka info otsimine vanadest e-mailidest.

Twitter - saab häid linke ja huvitavaid mõtteid. Ka Uusi tutvusi. Hea võimalus postitada mõni uitmõte. Hetkel parim võimalus sotsiaalseks ärksuseks.

Google Docs - põhimõtteliselt olen kogu kirjutamise suures osas Docs'i üle kolinud. Mulle meeldib. Kõikjalt ligipääsetav, kasutan tihti erinevaid läpakaid.

Wikipedia - ikka Wikipedia ütleb mulle, et mis miski on.

Delicious - siia kogun enda jaoks huvitavad lingid, lingid, kus on lugu millegi kohta või lihtsalt ilu või tarkus.

Blogger, Wordpress - ühest kirjutan seda blogi, teisest jalgpallivõistkonna oma, ei kasuta eriti mingeid pauke ja vilesid.

Facebook, Orkut - sotsiaalvõrgustikud, aga kuna ma ei käi üritustel eriti ja mulle ei meeldi endast tehtud avalikud fotod, siis suures osas on need mõlemad muutunud mu jaoks kasutuks. Põhimõtteliselt võtan (saan) infot, et mis üritus, millal kus toimub.

Swedbank - eks ikka on vaja veidi rahaasju, vaadata teha onlines.

YouTube, Vimeo vms - viralvideochart leht saadab mulle iga päev paar head videot ning teinekord ka teised jagavad huvitavat liikuvat pilti.

Flickr, Picasa, fotoblogid vms - vaatan fotosid, mis mu juurde kokku jooksevad. Osad on tuttavatest, osad väljendavad läbi fotograafia mingit suurt meeleolu või sotsiaalselt täpset hetke.

FriendFeed - siin lehel on põhimõtteliselt kirjas kõik (viited), mis netis postitan (Twitter, blogid, Delicious, Facebook).

Internet on suures osas minu jaoks teistega (kirja)mõtete jagamine.

20090214

Kahe reklaami võrdlus

Sama insight ehk juhtmõte, aga miks on üks reklaam palju parem kui teine?
(Jätame kohe kõrvale selle, et pealelugemine on siiski võõrastav.)
Mõte, teostuse ja erksuse vahe on suur. Muidugi ka väljund. Super Bowl'i reklaamid peavadki olema kõige paremad, sest see on kõige suurem publik üldse, mis võid ühele reklaamile saada.
Ja ikkagi! Rohkem kodumaist reklaami, mitte kodustatud eurokeskmist.




Et tänases päevas oleks teil rõõmu ja mõtteid, jaksu ja tegusid. Olgu valentiinide ja valentiinodega nagu on, aga midagi kaunist võiks siiski olla traditsioonis pidada sõpru meeles. 

Mõnikord tuleb mul tuju mõelda, et ma olen hästi-hästi vaene. Kohe hästi-hästi-hästi vaene. Kohe nii vaene, et ma üldse ei kujuta ette kui vaene.

Täna sain kaks nektariini kingituseks ja siis ma jalutasin läbi linna taskus kaks nektariini ja mõtlesin, et küll täna on hea päev, mul on kaks nektariini. Ja vaikselt sõin nad ära ja kivid viskasin prügikasti.

Pärast jõin kohvikus rohelist teed, nüüd ei tule und.

20090213

Kui raskekahurvägi hakkab blogima...

Daniel Vaarik ja "Tühi mikrofon":
Kui Mihkel Raud kirjutaks mõnes blogis midagi tabavat, siis oleks sellel varsti kolmandik või pool neist lugejaist, kes loeksid tema sama head kolumni Eesti Päevalehes. Jah, loomulikult, on inimesi, kes seda blogi kohe üles ei leia, kuid nende hulk ei suurene ajas, vaid väheneb. Eriti karm oleks aga asi siis, kui Raud otsustaks blogi teha koos Andrus Kivirähaga. Siis, ma kardan, et võiks külastajate hulk olla isegi suurem kui meeste eraldi kolumnide puhul ajalehes. Seega, on tekkinud meediatööstusele keeruline olukord, kus informeeritud ja kirjaoskaja klaviatuuriga inimene jõuab olulise osani samadest inimestest, kelleni meedia jõuab suurte kuludega. Ei ole välistatud, et see inimene teeb oma tööd täpselt sama hästi või pareminigi, kui toimetustes istuv kontingent, küsimata selle eest isegi raha. Kui toimetused on orienteeritud vaid rahale, siis see inimene võib olla orienteeritud täiesti puhtajakirjanduslikule soovile luua ühiskonda uut väärtust. Jah, muidugi on igasuguste blogidega probleeme ja seal ilmub palju hullust, kuid keegi ei saa väita, et hea ideega inimene ei saa täna Eestis publikuga rääkida otse, ilma meedia vahenduseta. See toob esile ühe veel huvitavama probleemi. Nimelt, kui keegi kirjutab oma blogis midagi põnevat ja saab endale näiteks 2000 lugejat, siis võib see ühtlasi olla ka seda laadi lugejaskonna piir Eestis. Hästi, ehk on selle teksti potentsiaalseks auditooriumiks isegi 6000 inimest, kuid ei enam. Ühe suurema ajalehe huvi on aga siinkohal müüa see tekst näiteks 200 000-le inimesele. Selleks tehakse see võimalikult lühikeseks, vahetatakse ära pealkiri ning liputatakse kuskil poodides suurt reklaami „Osta, loe!”. Tagajärjeks on see, et 194 000 inimest jõllitab korraks teksti, millest nad mitte midagi aru ei saa, aga millest pole ka suurt midagi pärast toimetamist järel. Soovin selle näitega illustreerida meediasüsteemi ebatäpsust ja kohmakust: lehed on trükitud, paber raisatud ja inimesed rahulolematud. Võib isegi aru saada, miks väljaanded seepeale ütlevad, et „kvaliteet inimesi ei huvita”. Aga see on ikka üha rohkem nende mure, mitte inimeste mure.

Kommentaariumide rolli kirjeldamiseks jääb selle artikli ruumist väheseks, kuid kõike kokku võttes ei saa ma enam hästi aru, miks üldse peaksid normaalsed inimesed esinema massimeedias. Väga tavaline on näiteks selline sündmuste ahel: inimene ütleb midagi raadios, mingisuguse portaali reporter kirjutab selle kuulmise järgi valesti üles ja riputab välja. Sellele järgnevad sajatavad kommentaarid ning allakäigu spiraal, mille lõpuks võtavad sõna parlamendi poliitikud või huumoritoimetused. Sellega saadud tähelepanu konverteeritakse lõpus üpris suureks reklaamirahaks, mille eest inimene ise ei saa muud kui kahtlase väärtusega kuulsus. Elagu ärimudel! Õnneks pole miski igavene. Nagu iga asi, mis on liiga hea, et olla tõsi, on ilmselt ka praegune Eesti meediakanalite ärimudel liiga edukas, et jääda kauaks püsima. Juba 2009. aasta võib olla paljude praeguste Eesti väljaannete jaoks viimane. Järele jäävad mõned meelelahutuslikumad ning mõned, kes suudavad ärimudelit kohendada ning ka piisavalt jõuliselt loobuda suurest osast ballastist. Ning mul on raske tunda ennast kuidagi süüdlasena, et ma ei ole kurb. Miski ütleb mulle, et ajakirjandus kui funktsioon ei kao ning uute ja nutikamate ärimudelite tulek võib tähendada, et väiksemad, kuid professionaalsemad üksused võivad edaspidi ajakirjanduse tulevikku kujundada palju paremini, kui teevad seda suured konglomeraadid praegu.

20090212

Ma ei saanud seda siia mitte lisamata jätta. Via Raido Twitter. Kui me räägime kunstist ja kunsti presenteerimisest täna, siis see video on midagi ideaali poole. Idee, sotsiaalsus, professionaalsus, mitu väljenduskanalit ning meeletu-meeletu pühendumine.


parim Eesti "poolviral"

Vot täpselt niipalju on vaja suurepäraseks reklaamiks. "Vaesed" reklaamiagentuurid ja produktsioonifirmad, keda läheb järjest vähem vaja, sest telereklaami pole vaja ja netis telereklaami printsiipidel loodud reklaam ei löö.

esimene "innovatsiooniküsimus" minueestile

Üleeestilise mõttetalgu üheks konkreetseks insight küsimuseks on see küsimus, mis koorub välja tänasest intervjuust majandusprofessor Varblasega. Kahe kuu pärast mõtlema hakata võib olla hilja, aga parem hilja kui üldse mitte.
Mida töötute armeega teha?
Siin ei ole imelahendust. Kevadel tuleb hakata inimestele pakkuma hädaabitöid.
Üks asi, mis kohe äkki pähe tuleb, on see, et üks kolmandik Eesti metsast on Riigimetsa Majandamise Keskuse käes. Kevaditi tegeldakse metsa istutamisega, samuti korrashoiuga. Nüüd tuleks ilusti läbi mõelda, kas meil on vaja selleks inimesi, kuidas seda teha. Võiks panna töötud metsa istutama, puhastama, üles tegema.
Eelmise vabariigi ajal korrastati hädaabitöödel Pirita randa, kindlustati Emajõe kallast. Praegu ei saa töötuid teedeehitusele saata, nad ei oska teid ehitada.
See on kvalifikatsiooni küsimus tõepoolest. Aga metsatöödele saaks vabalt panna. Ega mul neid ideid nii äkki pähe ei tule. Aga siin on vaja praegu ideid koguda, milleks saab kasutada seda suurt töötute hulka.
Kuid on ilmne, et Eesti ettevõtlus ei suuda kõiki neid inimesi rakendada. Ja võimalus välismaal tööd otsida, mis oli varem puhver, ei toimi enam nii hästi.
Minu pakkumisi:
Igasse linnaliinibussi kaasa sõitev piletikontroll.
Igasse firmasse ja riigiasutusse üks blogikirjutaja.
Igasse lasteaiarühma üks alati kohalolev "vanaema" ja "vanaisa".
...

Ivari Padar ja Tiidrek Nurme

Mulle meeldivad maamehed. Selle sõna kõige paremas tähenduses. Nad on lihtsad ja otsekohesed.

Iga kord, kui rahandusminister Ivari annab televisioonis intervjuud seoses eelarvega, siis on tal siuke nägu ja soeng, et ta pole umbes viis päeva sekundit ka maganud ning ega ta ütleb alati otse välja ka, et a la "ega ei ole midagi, olukord on nagu ta on, aga 18. veebruariks peab see asi valmis olema". Ivari kas päriselt oskab poliitikuna olla siiras või oskab äärmiselt hästi jätta siira inimese mulje. Varsti saab vist Ivari vaevast lahti ja sõidab Brüsselisse ära.

Postimees kirjutab kuidas jooksja Nurme käib Keenias laagris. Täiesti õige tegu ja laagri kulud on võrreldes teiste sportlastega pea olematud. 30 000 krooni 6 nädalase laagri kohta koos lendudega pole mingi summa tippu pürgiva sportlase ettevalmistusele. Loomulikult on jooksimine äärmiselt lihtne ja odav spordiala, aga ikkagi, efektiivne ja odav lahendus/vaheldus võrreldes Hispaania kuurortitega.

Kui mustad jooksevad lõvi eest ära ja neile ei jõua keegi järele, siis tuleb valgel mehel ka õppida lõvi eest plehku panema.

20090211

on see ikka päris elu?

David käis hambaarsti juures ning sai nähtavasti tuimestust. Poisi eksistentsiaalne arutelu auto tagaistmel on hetkel popimaid videosid üle kogu ilma.

David After Dentist (Original) - Amazing videos are here

Mnjaa, reaalsus mõjub kõige sügavamalt ja kõige armsamalt. Kõige kohutavamalt ja kõige mõtlemapanevalt. Koaala saab tuletõrjuja käest vett.

Age Oks, Toomas Edur, Robinho ja Maicon

Kumba sa eile õhtul televiisorist vaatasid - tipptasemel klassikalist tantsu või tipptasemel jalgpalli?

ETV näitas saadet Oksa-Eduri elust Londonis ning kokkuvõtet suurepärasest Jõhvi balletifestivalist. Kalev Sport näitas otse Londonist Itaalia-Brasiilia mängu.

Mina klõpsisin puldiga edasi-tagasi. See on jõhkralt ilus väärikus, mis ümbritseb tipptasemel tantsijaid.

Ja Brasiilia mängis üllatavalt hästi ja Itaalia mängis üllatavalt halvasti, lemmik mees platsil oli Brasiilia vasakkaitse Maicon, kes tsenderdas ja lülitus rünnakule iga viie minuti tagant. Mees jooksis meeletult.

20090210

Olen haige ja olin terve päeva voodis poolunes, liikusin marsruudil morsiklaas-kurgurohi-wc-voodi ning nüüd vastasin kirjadele nii, et otsustasin võtta vastutuse ja olla noortenäidendivõistluse žüriis ning tellisin endale Värske Rõhu ajakirja soodushinnaga aastaks, sest tunnen, et tegin eelmise postitusega veidi maailmale vast liiga ja nüüd ostan õiglust.

Miks mulle ei meeldi künism

Ma jälestan suurustavat kirjutamisstiili, milles puudub soojus või tahe olla inimlik.

Mind ärritas noorluuletaja Paavo Piik, kes edastab neti abiga avalikult mõtteid lavakooli esimese kursuse tudengite seiklustest Inglismaal:
Pikk nädalavahetus tõi uusi konflikte majaprouadega. Reede öösel vastu laupäeva söödi külmkapist ära pakk makrat ning üks koertele mõeldud pasteet, mille sees neile vajalik kõhurohi. Süüdlased ei tunnistanud. Tervislikke anomaaliaid ei ole märganud. Reedel ja laupäeval õnnestus tšehhi koduabilise väljavihastamine, kes ei saanud magada laulmise ja valju naeru tõttu köögis ja ülakorrusel. Mõni ime siis, kui pühapäeva hommikul teatas vanaema Diane, et tšehhi koduabiline ei ole tegelikult koduabiline, vaid tema sõber, ning tõi kaasa voldikud odavhotelli andmetega juhuks, kui meile majareeglid ei sobi. Ei midagi vaenulikku, väga matter of fact ja in good humour.
Olen ise selles majas ulualust saanud paar kuud ja tean, kui hea ja hooliva südamega (kuigi kohati hipiliku elustiili ja harjumustega) on perenaine Diane. Tema "väljavihastamine" kirjeldatud suuruses ja stiilis on ülekohtune tühi bravuuritsemine. Arvan, et lavakooli tudengid peaksid soojalt suhtuma inimesesse, kes suures linnas pakub neile soodsalt "katust" ja sooja toitu.

Jah, Diane on tšill ja küll kõik laheneb ja rahuneb, kuid mulle tundub, et suhtumine jääb. Vähemalt kirjastiilis.

Ning teine lause, mis selles tekstis mind ärritab kõlab nii:
Tseremooniat vaatasime kartulikrõpse õgides hiljem telekast; igav oli ja Slumdog Millionaire võitis kõik auhinnad, mis võttis tuju seda vaatama minna.
Minu jaoks on Danny Boyle maailma kõige kõvem filmi- või/ja kultuurimees, ma sügavalt austan inimest, kes suudab kõrgtasemelise režissöörina ainult areneda ja teha vägevaid, kuid väga erinevaid filme.

Paavo jaoks võib see kõik olla mõttetu ja igav, kuid selline üleolek sellise mehe poolt sellise mehe tegudest kõlab pehmelt öeldes naljakalt.

Tahtsin lihtsalt öelda, et iga inimene võib kirjutada, mida ta ise heaks arvab ja kuidas ise heaks arvab, kuid mina ei taha aru saada mõtetest, mille vormi on meelega sisse kodeeritud banaalsus ja üleolek. Mulle meeldivad haritud, sõnaosavad ja kultuursed inimesed, aga ma ei vaata kunagi läbi sõrmede sõnadele, mis minu jaoks teevad ülekohut inimestele, kes on minu jaoks head. Head ükskõik kummas, elus või kunstis.

Ja ma tean (tähendab arvan), et mu blogi loevad mõned ajakirjanikud, kel võib-olla tekib kiusatus pealkirjastada pealkiri a la "Lavakooli tudengid pummeldavad Inglismaal" vms., aga palun ärge tehke seda.

Ja kõige lõpuks - ma ei pea lugema ja eriti ei loegi. Aga arvan, et ka mul on õigus öelda välja see, mis mõtlen.

Ja nagu kord umbes ütles üks mu kursavend: "Las sellised mehed olla, need mehed saavad ise ükskord aru või kui ei saa, siis jumal nendega, aga tõprad on need mehed, kes ütlevad, et näe vägevalt poiss mõtleb, sellise maailmavaate propageerimine ja levitamine on jõhkralt rõve."

Ja ka minu jaoks on.

20090209

Lugemisbuss, kasvõi innovatsiooniaastal

Kui oleks üks buss, mis võtaks peale ja muudkui sõidaks. Mööda linna, mööda tänavaid. Selle bussi eesmärk oleks tekitada sundolukord. Lugemiseks. Vast pakutaks ka kohvi.

On tugevate ja järskude ümberlülituste aeg. Metsa pole mõtet arvutit kaasa võtta ning keset müra pole mõtet tuua "tükike" metsa. Lahustub ja kaob nagunii.

Inimene armub tegevustesse ja tundesse, mis eksisteerivad käimasolevas hetkes.

Saaks vaid seda bussi tellida endale järele. Uksel peab välja lülitama telefoni ja kaasaskantavat arvutit ei tohiks bussis avada.

Lihtsalt sõidad ja loed.

Võiks ju lihtsalt sõita linnaliinibussiga või Tallinnas-Tartusse ja lugeda, aga ei, ma tahaksin spetsiaal bussi, sest seal oleks olla spetsiaal tunne ja õhin.

unenägu põhjus-tagajärg

Nägin unes kuidas unustasin oma koti bussi pagasiruumi ja hiljem parkis kurjustav bussijuht bussi eesotsa peale ja ütles, et võib-olla homme saan kätte ning siis ma pidin minema kuhugi suurde-suurde ujulasse võtme järgi ja jalanõud pidin ära võtma, aga mul oli sokkides nii libe, et ma kukkusin basseini, see oli kohutavalt hirmus.

20090208

Positively boring!

Ma ei oska erutuda Eesti uue turunduslause "„Positively surprising” peale, minu jaoks on see laialivalguv, umbmäärane ja igav. Ei jää meelde, ei pane huvituma ning ka see loovjuhi kirjeldus mõjub veidi eneseõigustusena.

"Heade üllatuste maa" ütlevad enda kohta kõik maailma riigid ja maad.

Riiki on raske meeldejäävalt ja edukalt turundada, peaaegu võimatu.

Kuid, kui lugesin René Reinumägi juttu...
"Helgemad pead, üle maa, tulnud kokku. Otsustanud, et peaks oma maad reklaamima. Nii, et kõik teaksid tast ning tuleksid sinna puhkama ja raha tegema. Leiti, et selleks vaja leida oma maad tutvustav tunnuslause. Mis tooks esile selle, mis maale ainuomast ja erilist. Hakatud siis otsima seda unikaalsust. Otsiti, otsiti, midagi ei leitud. Nii hakatigi reklaamima: Maa - koht kus pole midagi. Ja sõitnudki rahvast üle ilma kohale. Vaatama, seda ilmaimet. Käidud ringi ja imestatud. Tõesti, pole mitte kui midagi. Rääkinud seda õhinal teistelegi edasi. Ja nii voolanudki lakkamatult külalisi maale, sest eks taha igaüks käia korra kohas, kus pole midagi."
...,siis meenus kohe vägisi see plakat!

kui olukorrad jätkuvad

Loo algus ehk esimene osa on siin ehk kaks suvaliselt kohtunud meest on otsustanud oma firma teha ning kolmandaks osanikuks võtavad inimese, kes kolmandana söögikoha uksest sisse astub, esimene sisseastuja oli teenindaja, söövad ja ootavad...

EXT. HIINA SÖÖGIKOHT - ÕHTU
Alexi ja Ermo laud on hiina toitu ja hiina leiba täis. Vahepeal pole söögikohta inimesi juurde tulnud. Ermo sööb suppi, Alex joob Coca-Cola klaasist keefiri. Alex lõpetab keefiri sõõmu rõõmsameelse ohkega, suu ümber jäävad talle valged vuntsid, mille ta sisseõpitud keelelimpsega eemaldab.

ALEX
Erm, süüa oskad teha?

ERMO
Muna ja piimasuppi...hommikuti. Klimpidega.

ALEX
Toidufirmat me ei tee.

Käib restorani välisuks, sisse astub kottidega kodutu.

ALEX
Teine...

Teenindaja väljub köögist agressiivse ilmega. Teenindaja utsitab kodutut ja see läheb koos kottidega kohe uksest välja. Mehed söövad edasi.

ALEX
Kas arvutist pornot vaatad?

ERMO
Natukene.

ALEX
"Natukene" on vähe. Tööd peab tundma, pornoäri ei tee.

ERMO
Kes sina oled?

ALEX
Mina? Miks küsid?

ERMO
Huvitab.

ERMO
Olen see, kes vaja.

Kohviku uks tõmmatakse väljapoole lahti, aga keegi veel sisse ei astu. Kuuleme hääli ukse tagant.

POISSLAPS
Tahan makarone! Ja täiega kossu vaatama!

NAINE (kaugusest)
Oota meid ka.

POISSLAPS
Ma tean, emme peab kõige pealt uksest sisse minema.

NAINE (juba veidi lähemalt)
Dzentelmen!

POISSLAPS
Vähe ei olegi.

NAINE
Täna lähevad mehed ees.

POISSLAPS
Iss, kumb on essakas?

MEES
Kivi-paber-käärid.

Mees ja naine on jõudnud ukse taga seisva poisslapse kõrvale. Näeme mehe ja lapse käsi mängimas. Mõlemad pakuvad "kivi".

POISSLAPS
Viik!

Käed rappuvad uuesti. Meeskäsi teeb "käärid", lapskäsi "paberi".

MEES
Jaaaaa!

POISSLAPS
Issi on essa.

Juba päris pikalt lahti olnud uksest astub esimesena sisse mees, moodsalt, kuid lihtsalt ja viisakalt riides, ümber kaela on korvpalli fännisall, ca 30-aastane (PRIIT). Mehe järel siseneb ca 10-aastane poiss, korvpallisärk jope peal ja fännisall ümber kaela (ATS), kes koheselt pärast uksest sisse tulemist tormab isast mööda. Viimasena siseneb ilus ning lihtsalt, kuid maitsekalt riides noor naine, ca 28 (AGNES). Ats jookseb leti poole ja samal ajal imiteerib korvpalli põrgatamist.

ATS
Kolm, kaks, üks, tuuuuut...

Ats jõuab letini, lõpus teeb hüppe, lööb kaks kätt vastu letti ja tõstab käed pea kohale.

ATS
Vise tabab! U-s-k-u-m-a-t-u! 

Ats juubeldab ja tantsib nagu ta on näinud telekast korvpallureid juubeldamas.

ATS
Je-jei-je-jei!

Alex ja Ermo on jälginud laua taga istudes väikese poisi showd. Alex tõuseb lauast ja hakkab plaksutama.

ALEX
See on korvpal1! See on spordiajalugu!

Alex lööb Atsiga plaksu. Alex keerab Ermo suunas.

ALEX
Püsti, operaator filmi! Otse Saku Suurhallist.

Ermo kargab püsti, aga ei saa aru, mis tegema peab. Alex hakkab kätt enda ees hoidma nagu hoiavad telediktorid mikrofoni.

ALEX
Televaatajad, võimas tunne valitseb Saku Suurhallis,
kõik on püsti, aplaus on kõrvulukustav.

Ermo saab korraga aru, et tema peaks mängima operaatorit, kes filmib telediktorit. Ermo võtab asendi nagu oleks tal kaamera õla peal - üks käsi ümber kujutletava kaamera, üks silm veidi pilukil justkui vaataks läbi kaamerasilma. Alex astub Atsi juurde.

ALEX
Uskumatu sooritus! Kas võib öelda
"uus superstaar on sündinud"?

Alex paneb mikrofoni Atsi ette.

ATS
I'm the man. Otsustasin 10-aastaselt,
et ma saan kõige paremaks! 

Ats ütleb järgmise lause otse Ermo õlal olevasse kaamerasse, Ats liigutab käsi-sõrmi nagu veidi ülbe Ameerika räppar.

ATS
I'm the man ya! I'm the man ya!

ALEX
Kas tahad kedagi tervitada?

ATS
Ema ja isa, kes on alati mu kõrval olnud,
mind toetanud, minusse uskunud.

Priit ja Agnes tõesti seisavad Atsi kõrval. Mõlemal on naeratus suul, sest näitemäng on nauditav. Samuti on köögist välja tulnud Teenindaja, kes ka jälgib. Intervjuu jätkub.

ALEX
Mis isa nimi on?

ATS
Priit.

ALEX
Mis tööd Priit teeb?

ATS
Projektijuht, juhib projekte.

ALEX
Kus?

ATS
Telefoni, telegramm...telekommunikatsioonifirmas.

ALEX
Kas sinu isa saab palju palka?

ATS
Oki-doki pappi.

Priit tõmbab Atsi Alexi juurest eemale. Kaamera/reportaaži mäng lõppeb paugupealt.

PRIIT
Aitab. Ats, makarone?

ATS
Täiega makarone.

Priit võtab kolm menüüd. Ühe annab naisele, ühe pojale, ühe avab ise. Ermo ja Alex hetke seisavad kohmetult ja istuvad siis oma lauda tagasi. Jätkavad söömist. Teenindaja seisab leti taga ja ootab.

PRIIT
Tere.

TEENINDAJA
Tere.

Perekond uurib menüüsid. Ats lappab menüüd suhteliselt suvaliselt.

ATS
Kus makaronid on?

Agnes otsib pojale välja "nuudlite" lehe.

ATS
Tänks, mamps.

Alex sööb rahulolevalt.

ALEX
Mõned mehed töötava elu aeg kellegi teise jaoks?

ERMO
Vist jah.

ALEX
Mõni jääbki teistele raha teenima.
Kunagi ei riski, kunagi ei pane end proovile...

Alex räägib meelega piisavalt kõvasti, et sööki telliv perekond ka kuuleks.

ALEX
Kapimehed. Öösiti...

PRIIT
Tellime kaasa.

ATS
Iss, ma tahan siin.

PRIIT
Me ei jõua mängule.

ATS
Mulle ei meeldi autos makarone süüa.

Agnes vaatab kella.

AGNES
Kui kiiresti teil toit valmib?

TEENINDAJA
Kümme minutit.

AGNES
Priit, sööme siin, jõuab küll.

ATS
45! Makaronid nuudlitega ja kaks Coca-Colat.

AGNES
Ega teil keefiri pole vist?

TEENINDAJA
Muidugi on.

AGNES
On! Uskumatu! Võtame kolm keefiri,
Cocasid pole vaja. Meie oleme tervislikud!

ATS
Emps...

AGNES
Jaa poeg...

ATS
Mine perse keefiriga.

AGNES
Mine ise perse.

ATS
Loll blondiin.

AGNES
Kutsikas.

PRIIT
Lõpetage. Vait.

ATS
Emps alustas...

Alex peatab õhus kahvli ja vaatab Ermole silma sisse.

ALEX
Respekt on tähtis...

Ats ja Agnes põrnitsevad leti ääres teineteist hapude nägudega. Priit vibutab näppu.

PRIIT
Nüüd lähete istute autosse,
räägite omavahel asjad selgeks,
mina tellin toidud ja tulen ja
me sõidame kossu vaatama ja ma ei kuule
kummagi suust enam mitte kunagi
ühtegi roppu sõna. Marss autosse!

Priit annab autovõtmed Agnese kätte. Ats ja Agnes longivad sõnatult uksest välja.

Alex paneb aeglaselt kahvli lauale.

ALEX
Austus kõige ja kõige vastu,
mis ma teen. Respekt on hoolimine
igast oma liigutusest, igast oma
sõnast. Vihkan inimesi, kel puudub
respekt.

Alex lööb instinktiivselt rusikaga vastu lauda. Ermo ehmatab. Ka Priit ja Teenindaja ehmatavad ja keeravad pilgu Alexi suunas.

...


20090207

kohtumine õige Benjamin Buttoniga

Kiirustasin laupäeva hommikul kinno. Bussis tuli meelde, et pliit jäi sisse, kui mune keetsin. Aga kuidas mul saab pliit sisse jääda, kui mul automatiseeritud liigutustega kunagi ei unune ükski detail.

Võtsin riski ja sõitsin ikkagi kinno.

Olin seda suurt filmi juba näinud, kui lugesin stsenaariumit (esimene osa, teine osa). Veidi teistsugusena. Aga ka see väike vanamees ja Brad Pitt olid nauditavad, sest suur üldistus, mis on meeletult suur, on selles filmis nii võimsalt sees, et selles vastu pole midagi.

See on väga näotu, et mina pean kunagi ära surema.

Selle filmi viimased kümme minutit on väga olulised ja sügavad, savi see naiivsus. Ja selle filmi viimased kümme minutit on äärmiselt olulised ka siis, kui eelmised 140 minutit ei läinud sulle korda.

Lugu/film, mis jääb eluks ajaks meelde, pole võrreldav ei Titanic'u ega Forrest Gump'iga.

Pärastlõunal, kui koduuksest sisse tormasin, olid kõik pliidi nupud nulli peal.

20090206

Mees 18 bussis. Keskmisest pikem, näost punane, räägib kõva häälega telefoni:
"Ma olen külma ära karastanud, mul ei ole külma, ma olen praegu linnaliini bussis, sõidan Laagrisse, sealt panen mööda Pärnu maanteed edasi nagu põdravasikas, lähen Riiga või Saaremaale, täna on reede õhtu, hullumaja, näe Järve selver, ma lähen Järve selverisse."

freelance.ee

Et siis leht, kuhu võiksid firmad/tellijad panna kirja sutsakaid ja sutsakate tegijad leiavad sutsakad üles. Mõte hea, eks näis, kas tööle ka hakkab. Igatahes selge ja konkreetne teostus.

Ilves @ youtube

Ja kahjuks ei leia ma tagasikooli.ee koolide seast Tallinna Reaalkooli. Väga hea kampaania, mõtlen nädalavahetuse kas julgen võõrasse kooli tundi andma minna.

20090205

igamehe võimalus

Laua taha istub zürii - esimene, keskmine, kolmas. Keskmine on ilus naine.

Veidi eemal on lavatagune, kus on närveeriv Paul ja kaks saatejuhti. Saatejuhid on kaks noorhärrat.

SAATEJUHT 1
Järgmise võistleja jaoks on showbisnes tuhande miili kaugusel. See on Paul. Mobiilimüügimees.

PAUL
Iga päev ma müün mobiiltelefone. Aga ma unistan teha seda, mille jaoks ma enda arust olen siia maailma sündinud.

Paul astub žürii ja rahva ette.

KESKMINE
Paul, miks sa täna siin oled?

PAUL
Ma tahan laulda ooperit.

Zürii vahetab omavahel kummalisi pilke.

PAUL (kaamerasse)
Ma olen alati tahtnud olla professionaalne laulja. Teha karjääri. Enesekindlus on alati olnud mu nõrgim külg, mul on olnud alati raske olla enese suhtes kindel.

ESIMENE
Olgu, meie oleme valmis, kui sina oled valmis.

Algab "Nessun Dorma" fono ning Paul laulab. Laulab nagu ingel, rahvas kuulab ning kargab käsi plaksutades püsti. Pauli laul toob inimestele pisarad silma. Naistel käib muusika südamest läbi, vappuvad. Paul ajab laulmise ajal käed laiali, on võimas hoolimata oma hambalohust.

Laul lõppeb, Paul jääb rumala näoga žüriisse vaatama. Vaikus.

ESIMENE
Nii, et sa töötad mobiiltelefonide müügimehena ja tegid praegu seda. Ma ei oodanud midagi sellist.

KESKMINE
Mina ka mitte.

ESIMENE
See oli totaalne sõõm värsket õhku. Sa olid absoluutselt fantastiline.

KOLMAS
Sul on uskumatu hääl. Kui sa jätkaks niimoodi laulmist, siis võid sa olla üks favoriite võitmaks kogu võistlust.

PAUL (hästi aralt, kaamerasse)
Aitäh.

Hakkab taustaks mängima Aerosmithi lugu meteoriidi purustamise filmist, kus mängis Bruce Willis, vist on see laul "I don't wanna miss a thing..."

TEINE
Mina arvan, et meil on siin praegu tükike külma argliku kivi, mis muutub teemandiks.

ESIMENE
Olgu, sinu tõehetk noormees. Piirs?

KOLMAS
Kohe kindlasti jahhhh!

ESIMENE
Amanda?

TEINE
Jesss!

ESIMENE
Paul sa pääsesid järgmisse vooru.

PAUL (hästi aralt)
Aitäh.

Paul kummardab ja tema põsed lähevad pungi. Paul marsib lava taha.

SAATEJUHT 1
Palju õnne

Saalis teine kommenteerib.

TEINE
Uskumatu, mul tuli kananahk ihule.

SAATEJUHT 2
Sa oled vist väga rõõmus praegu.

PAUL
Ma olengi, hetkel veidi šokeeritud.

SAATEJUHT
Ja kui Paul suundub rõõmsalt kodu poole, arvab žürii, et võis täna leida midagi väga erilist.

ESIMENE
Mulle meeldivad sündmused/videod/showd, kus keegi, kes ei ole professionaal, omab talenti ja ei ole sellest teadlik, teeb täiesti tavalist tööd ja siis sa näed midagi hoopis muud.

TEINE
Me võib-olla avastasime täna konna, kes muutub printsiks.

Veiko Twitteri kontolt minu kontole jooksnud link videole, mis tutvustab Twitterit. Ja selle lehe eripära on see, et pane kasvõi emakeelsed subtiitrid.
Twitter pole ainult "mida sa teed", Twitter on ka lihtne ja hea võimalus info ning mõtete vahetamiseks ja arendamiseks. Praegu on Twitter täiega moes. Ma olen mõtlemise moepepu.

20090204

innovatsiooni tegema eesti keeles?

Tõesti, eesti keeles oleks vaja sõna, mis pakuks välja ägeda tuleviku. Et konkreetne, jõuline ja laiahaardeline mõtlemine saaks inspireeritud.
"Miks on eestlastel raske mõelda eesolevatest, tulevatest asjadest ja sündmustest? Sest Eesti keeles on vaid olevik (mille sisse on poogitud ka tulevikualge), lihtminevik, täisminevik, enneminevik, üldminevik.

Tulevik puudub ja see mõjutab mõtlemist. Seda saab muuta."
Ja see sõna ei saa olla mitte "uidata" või "uidmine", sest need on negatiivse ja umbmäärase auraga sõnad.

Ehk, mis on see tegevus, kui sa unistad, mõtled ja lood vägevat tulevikku?

tulestama
tullama
tõletama

20090203

eesmärk

Lennart Meri raamatus "Hõbevalge":

Sõnad ei ole süüdi. Süüdi on teadmatus, mis sõnale on andnud väära sisu. Püüdkem sellest lahti saada.

kui tekivad olukorrad

EXT. HIINA SÖÖGIKOHT - ÕHTU
Talvine õhtupoolik Tallinnas. Vara on pimedaks läinud. Kell on ca 17.

INT. HIINA SÖÖGIKOHT - ÕHTU
Rasvast läbiimbunud kirevate tuledega väike söögikoht, kus on mõned lauad, kuid üldjuhul ostetakse/tellitakse siit toitu kaasa. Mängib raadio ja kuulda on mööduvaid autosid. Lauad on tühjad, ainult leti ääres on imelikku mütsi ja kasukat kandev kõhn 20ndate keskel noormees (ERMO). Hoiab käes menüüd. Köögist tuleb noor TEENINDAJA ja jääb Ermo ette teisele poole letti seisma. Teenindaja vaatab Ermole otsa. Ermo vaatab vastu. Ermo läheb pabinasse ja süveneb menüüsse. Aeg kulub, teenindaja ootab.

TEENINDAJA
Mida soovite?

Ermo laseb sõrme üle menüülehe, keerab lehte, pilk liigub kiiresti üle järgmise lehe. Ermo paneb menüü kinni.

ERMO
Ük..s Co..

TEENINDAJA
Mida?

Teenindaja ei kuule, sest Ermo räägib väga vaikselt.

ERMO
Üks Coca-Cola.

TEENINDAJA
Süüa ei taha?

ERMO
Tah...

TEENINDAJA
Mida?

ERMO
Tahan.

TEENINDAJA
Mida sa tahad süüa?

ERMO
Ma e... tea.

TEENINDAJA
Jood Coca ära ja ütled.

Ermo võtab uuesti menüü kätte, teenindaja valab Coca-Cola pudelist klaasi. Uksest siseneb laia kõnnakuga hoolitsetud välimusega 40-aastane mees (ALEX).

ALEX
Tere, mis täna pakute?

TEENINDAJA
Kakskümmend krooni.

Ermo ulatab rahakotist teenindajale 25-kroonise, saab 5 krooni tagasi. Ermo istub väikese laua taha ja hakkab menüüd uuesti vaatama.

ALEX
On midagi head ka?

TEENINDAJA
Meil on kõik hea. Eks vaadake ise.

Alex märkab teenindaja rinnas silti "Kati".

ALEX
Mida Kati viimati sõi?

TEENINDAJA
Kõike, kana, loomaliha, sealiha, riis, jahuriis,
nuudlid, magustoidud, eks vaadake ise.

Alex võtab menüü kätte ja teeb suvalise koha pealt lahti.

ALEX
Mis tähendab "Szechuani" stiilis?

Teenindaja võtab teise menüü kätte. Teenindaja kiikab, mis lehte Alex loeb, keerab endal sama lehe ja loeb maha.

TEENINDAJA
Praetud loomalihaviilud sibula, selleri
ja pipraga vürtsikas szechuani kastmes.

ALEX
Mis on "szechuani" kaste?

TEENINDAJA
See on kaste.

Alex vahib teenindajaga tõtt ja keerab siis uuesti pilgu menüüsse.

ALEX
Mis on "Satay" loomaliha?

TEENINDAJA
Loomalihaviilud brokoli, seente,
bambusevõrsete ja ingveriga vürtsises maapähkli
kastmes, maitsestatud kookosega.

ALEX
Miks selle toidu nimi on "Satay"?

TEENINDAJA
See on nimi.

Alex vahib teenindajaga tõtt ja paneb menüü kinni.

ALEX
Võtan "Satay" loomaliha "Szechuani" kastmega.

Teenindaja on segaduses, uurib enda käes olevat menüüd.

TEENINDAJA
Kumb, kas 52 või 53?

ALEX
Kati, ma söön täna "Satay" loomaliha "Szechuani" kastmes
ja kõrvale ports head riisi ning suur keefir.

TEENINDAJA
Meil pole keefiri.

ALEX
Siis lähed tood poest.

TEENINDAJA
Soovite Icetea-d või Coca, Fanta, Sprite?

ALEX
Katikene, olen 17 aastat joonud õhtuti
toidu kõrvale klaasi keefiri ja joon
ka täna, siinsamas nurga taga on keldripood,
käi ära ja võta mulle pakk punast Marlborot ka.

Alex võtab taskust rullikeeratud raha ning annab teenindajale paar sajakroonist. Alex keerab ringi ning hakkab istuma Ermo vastu samasse lauda, kuigi kõik ülejäänud lauad on söögikohas vabad. Ermo tunneb end kohmetult, Alex võtab mantli seljast ja riputab nagisse. Alex istub.

ALEX
Mis sa sööd? Sa pole veel tellinud?

ERMO
Su...

ALEX
Misasja?

ERMO
Suppi.

ALEX
Mis suppi?

ERMO
Majasuppi.

Alex võtab Ermol menüü käest.

ALEX
Kati!

Teenindaja pistab pea köögi ukse vahelt välja. Teenindajal on jope seljas.

ALEX
Poisile too supp "Minchow", number 21.

Kati kaob uuesti kööki. Alex vaatab Ermot.

ALEX
Alex.

Alex ulatab Ermole käe. Alexil on sõrmedes kaks läikivat sõrmust.

ERMO
Erm...

ALEX
Erm, kas sul on ka kõik perses?

ERMO
Ma ei tea.

ALEX
Aeg on selline. Maailm on katki, inimesed on laiali.

ERMO
Kõik muutub.

Teenindaja läheb jope seljas, kapuuts peas välisuksest välja.

ALEX
Ise peab muutma. Kogu maailma. Mis mees oled?

ERMO
Ma ei tea.

ALEX
Millega tegeled?

ERMO
Programmeerin, kujundan, natuke ka animeerin.

ALEX
Arvutis? Tähendab arvutiga?

ERMO
Jah.

ALEX
Ideaalne.

ERMO
Mulle ka meeldib.

ALEX
Tööd on?

ERMO
Mitte eriti, freelancer olen.

ALEX
Kes?

ERMO
Freelancer, vabakutseline, teen sutse.

ALEX
Ma ei tea arvutitest midagi, aga saan aru,
et sinna see maailm läheb, peaks
mingi uue äri välja mõtlema.

ERMO
Kõik ärid on juba välja mõeldud.

ALEX
Mina ja sina. Minul on kogemust ja sinul on oskused.

ERMO
Ma ei tea.

ALEX
Võtame kolmanda ka. Võtame kolmanda inimese,
kes siit uksest praegu tuleb.

Teenindaja tuleb välisuksest uuesti sisse pakk keefiri ja pakk Marlborot käes. Paneb Marlboro paki Alexi ette lauale.

ALEX
Aitäh Kati.

...

päeval teatris

Käisin keset päeva Nukuteatris, saal oli täis - 200 10-aastast last, 10 õpetajat-kasvatajat, 2 saalitöötajat ja mina. Proovisin õlad nii alla tõmmata, kui vähegi võimalik. Etendus oli tore neil kohtadel, mil liigutati nukku ilma dialoogita.

Aga mulle meeldis mu tegu - kell 11 hommikul teatrisse. Jaan Tooming oli lavakoolis tudengitele ikka öelnud, et talle meeldib, kui teatrit tehakse päeval. Ausalt öeldes mulle ka meeldib. Londonis viibides meeldis mulle kolmapäeviti käia matineedel.

Tihti muutuvad õhtud jälgimatuks. Õhtuti tahan teha tööd või lugeda. Sotsiaalne kontakt võib õhtuti olla koormav.

Mina elan koos koera, viie sea, karu, kahe jääkaru ja ühe pingviiniga. See video tõmbab meie tänase päeva käima. Pull käib hommikust õhtuni.

20090202

Päev, mil Google Translate vapustas Eestimaad

Kõik mängisid täna sellega. Peaaegu vist kõik. Tundub, et see on jõhker sündmus eestlastele. Loo ainult inimste ellu lisaväärtust ja nad vaimustuvad. Ei lilled, ei kommid pane enam armastama ega armuma, loo juurde funktsionaalsust ja oledki popim tüdruk koduvabariigis.

02.02.2009 sündinud poistele ja tüdrukute pandi Tallinna Keskhaiglas nimeks "Guugl".

LISA. Väike nali pixli gurudelt:
google abil võõrkeelde ja siis eesti keelde tagasi:
Mu isamaa armas, kus sündinud ma! Sind armastan ma järjest ja kiidan lauluga!

Poola keelde ja siis tagasi:
Mu kallis kodumaa, kus ma sündisin! Ma armastan sind ja palvelette laulu kunagi varem!

Tai keelde ja siis tagasi:
Mulle meeldib mu kodu sündi! Ma armastan sind ja ma kehua laule kunagi varem!

Hiina keelde ja siis tagasi:
Mu kallis ema, ma sündisin! Ma armastan sind, ma kehua laulu Forever!

Araabia
Minu kodus, ja ma sündisin! I love you ja ma kunnioitustani laulu kunagi!

Kreeka
Mu kallis kodumaa, mida ma olen sündinud! Ma armastan sind ja kehua laulu kunagi varem!

võib-olla on aeg, kui sa...

Mnjaa...pole paha reklaam, nii tõde, irooniat, kuid eelkõige milline storyboard.

20090201

Põhimõtteliselt on pärast järgmist suve kõik Eestis käinud. Madonna käib ära ja Brasiilia jalgpallikoondis käib ära. Kes on veel maailma selline väga-väga kõva sõna, kes pole Eestis käinud? Eesti on nagu mingisugune käimise maa.

Aivar Pohlak on hull mees, kui ta selle asja brassidega päriselt ära teeb ja kui brassid õigete meestega Tallinnasse tulevad. Need põhimehed teenivad nädalas umbes sama palju, kui kõik Eesti inimesed kokku ja nende meeste mängijaõigused maksavad rohkem, kui Skandinaavia maade kinnisvara.

Turunduskonverents!

Konverentsisaal. Turunduskonverents.

KONFERANSJEE
Daamid ja härrad, publikum, tänasel konverentsil on jäänud veel vaid üks esineja ja üks ettekanne. Kohe varsti peaks siia jõudma mees, keda kõik palavalt oleme siia oodanud, härra Mark Arte.

Konferansjee klõpsab arvutinuppu, ekraanile ilmub kiri "Mark Arte (riskikapitalist/produtsent/ajakirjanik) - Kuidas ideed töötavad?"

Publiku selja taga olevast uksest siseneb väike mees, kes üritab jõuda lavale võimalikult märkamatult. Kuid see ei õnnestu, peale ruumi uksest sisenemist kargab tema juurde üks mees (FJORD) ja üks naine (TIINA). Mark Arte üritab vältida silmsidet inimestega, kuid see ei aita.

FJORD
Härra Arte, siin on teile tasuta testimiseks meie uus toode ja tutvustusbrošüür...

Fjord pistab Markile poolvägisi vidina ja brošüüri taskusse. Mesimagusalt naeratav Tiina lükkab Fjordi kõrvale.

TIINA
Härra Arte, te olete mu lemmik produtsent maailmas, siin on minu väikese kompanii Filmonist uus film "Naispiloodi pihtimus", palun leidke hetk ja vaadake...

Mark kaitseb oma taskuid, kuid Tiina leiab ikka mooduse kuidas dvd mehe külge pista.

TIINA
Igaks juhuks näitlen ma teile kiirelt treileri...

Tiina hakkab mängima, moonutab amatöörlikult näideldes häält vastavalt selle, mis karakterit või VO-t filmi treilierist jäljendab.

TIINA
Kas sa armastad mind nagu lind või nagu inimene?...Sul on naljakad küsimused...Tõesti, kas tiivad või kallistused?...Tiina, see lend on väga oluline...Kõik mu lennud on olulised...Sel aastal muutuvad naised meesteks ja kas mehi ongi enam vaja?...Ma olen rase...Ma olen nii õnnelik, et sa enam ei lenda...Kallis, ma lendan alati!...Kui sa täna astud lennukisse, siis on kõik läbi!...Ma saan teha ainult seda, mis süda ütleb...Sa ei ole ema!...täna lendavad linnud...

Mark on jõudnud lavale, Tiina ärpleb üksi nurgas oma filmitreilerit, Markile üritab veel mitu inimest läheneda, aga päris esinemispulti ei julge talle keegi järele tulla. Mark ühendab oma mälupulga projektori arvutiga. Alustab.

MARK
Tere õhtust, mul on siin väga hea meel olla, siin, lava peal. Olen Mark Arte, produtsent, promootor, riskikapitalist, ajakirjanik ja ma ei tea kes veel..Räägin teile täna sellest, et mida on vaja oma idee elluviimiseks. Mul on "ideede" kohta öelda vaid kolm asja. SÜVENE Enamus maailma ideid on väga pealiskaudsed, loomulikult on kõik ideed juba enne ära tehtud, aga sa pead kaks asja paneme selliselt kokku nagu pole seda teinud mitte keegi kunagi varem. Enamus filmilugusid, tehnikauuendusi, mis mulle pakutakse on juba mitu korda leiutatud, haruharva näen midagi huvitavat, mis mind totaalselt sütitab. Teiselt tasandilt lähenedes pean ütlema, et enamus "geniaalseid" ideid on teostamatud, sest vaadake igal asjal on kaks külge...on idee ja siis on teostus, ilma üheta pole teist ja tavaliselt puudub "teostus", teostus tähendab, et kuidas on võimalik midagi toota või turundada või miks on miski maailmale vajalik...Teiseks MÕTLE OMAS AJAS Ideed ei tööta minevikus, ideed ei tööta ka tulevikus, ideede on vajalikud täna või homme selles maailmas, kus sina elad. Ärge üritage olla ärimees, kes müüb neegritele helkureid või hiinlastele korvpalle, mõtle selles kultuuri- ja tehnikamullis, kus sa viibid, kuid paku välja midagi uut, loo sotsiaalne lisaväärtus inimeste ellu. Ja kolmandaks ÄRA TAHA RIKKAKS SAADA...enamus inimestel pole ideed sellepärast, et nad soovivad oma idee abiga rikkaks saada või osta endale tunnustust...hea idee on selline, millest sa hoolid rohkem kui rahast või positsioonid, head ideed on need, mis sütitavad väikesi meeskondi ja mille nimel on see väike meeskond nõus töötama nagu hullud...nii kui mängu tuleb suur raha või privileegid, on kõik...Tegelt mul on öelda ainult üks asi. Vaja on ideed, lugu, mõtet. Väga head ideed. Sellist, mis on päriselt väga hea idee, mitte sellist, mille te enda arust räägite väga heaks. Aitäh.

Marki juurde lavale astub üks ülikonnas mees, kes sülitab Markile näkku. Mees marsib ruumist välja. Rahvas vaatab end tatilärakast puhastavat Marki vaikuses.

MARK
Siia ma tõmban piiri. Ma olen harjunud sellega, et mind sõimatakse, aga...vähesed teavad, et mind ähvardati eelmine suvi tappa. Anonüümsed telefonikõned ja e-mailid. Pidin palkama turvamehed oma pere turvama. Vaimselt oli see väga raske aeg. Mulle aitab, kaon areenilt, maailm saab hakkama ilma ühe inimeseta...

Mitmed inimesed tahavad tormata Marki juurde ja ulatada talle oma visiitkaardi, Mark võtab taskust välja Šveitsi ohvitseri taskunoa, hoiab nuga lahtiselt enda ees ning selg ees inimesi jälgides lahkub.

tennist ei mängita ainult reketiga

Vaatasin taustaks neli tundi tennist ja oli Federeri poolt, aga Nadal võitis. Ei piisa sellest, et oled parem, võidelda peab oskama. Nadal hoiab pea külma ja lööb ära, siis kui on vaja lüüa. Federer hakkab kuidagi jõle kiiresti täiega papsima. Sport on mõistuse, isiksuse ja tahte võitlus.

Hapnik


Iseenesest tore kaks ühes, lavastuse reklaam ja enesepromo. Kaks ühes on tugevam, kui üks ühes või kaks kahes. Ja tähtis on huvi ja intriig, mis jäävad õhku.
Kuigi selle tulevase lavastuse väärtust ei oska öelda, sest originaal oli liiga ehe, et sinna kõrvale midagi mahuks ehk korra on selle tekstiga käinud autor ise Eestis ja see oli suurepärane värk. Muidugi olin ma siis noorem, noorem ja mõjutatavam.
Ühesõnaga, ei tea. Peaasi, et Kultuurikatel publikule liiga külm ei ole, sest kaua sa ikka külmas suudad midagi vaadata. 
Kiilakate värk.

The Wrestler

Tennessee Williams oli see ameerika näitekirjanik, kelle pea kõik näidendid rääkisid sellest kuidas tegelased ei oska elada ajas, mis on edasi läinud. Tegeletakse endiste tegudega, mõeldakse nii nagu alati on mõeldud ja jäädakse tugevalt elule jalgu.

The Wrestler ja Mickey Rourke aka Randy 'The Ram' Robinson ei ole päris "tenneseewilliams", sest selles filmis on palju rohkem elujõudu ja jaatust, kui arvab eelarvamus. See oli halenaljakas, lustlik ja puudutav. See oli positiivne mees, kes oskab elada ainult oma elu jaatades. Mõni mees jonnib endale elu välja. Kasvõi mühaklikult.

Oli suur kinoõhtu. Millise dokumentaaljutustuse atmosfääri on filmi operaator ja režissöör suutnud luua.


eXTReMe Tracker

This page is powered by Blogger. Isn't yours?