20090331

mis mul on koodis valesti?


Tere, tahan, et Google Readeri "share item'sid" hakkaksite blogiriba paremal küljel ilmuma, aga tulemus on selline. Mis selles koodis on valesti?

Oleksin tänulik, kui keegi viitsib öelda, et mida pean koodist ära kustutama või juurde kirjutama. See asi peaks siis jääma ilusti paremale lihtsalt, mitte üle kogu ekraani.

Ma tean, et mu blogi "template" on ajast ja arust, aga nad võib aru saada, see on rõvedalt taotluslik.

tehnoloogiauudised

Tehnoloogia paneb rääkima. Täna on siis päev, kust kõikjalt tuleb sõnum "Skype for iPhone available". Minu telefon ei käi Internetis ja ei tee pilte, hetkel olen selle süsteemiga veel rahul. See on paratamatu, et tehnoloogia uudised ja muutused panevad hetkel maailma kõige rohkem kihama, sest need on reaalselt midagi uut ja kõigil on võimalus neid näppida. Põhimõtteliselt on aeg, kus kõik muu kaotab tehnoloogiale ja selle vastu sõdida on rumal. Inimesed sõltuvad ja armastavad vidinaid ja programme, mis nende ümber on.

Nägin täna unes, et kunstnik muutis ära lavastuse toimumiskoha. Ta viis mu Lasnamäele, ühe lasteaia hoovi, kus oli robustne väike jalgpalliväljak. Ta ütles, et siia ehitame tribüüni ja siin mängime ja vaatame kuidas neist paneelmajadest inimesed hommikul tööle lähevad ning kuidas emad toovad väikesi lapsi lasteaeda. Ma vastasin pikemalt mõtlemata "Jah".

20090330

autoreklaam

Muidugi on välismaa agentuuridel rohkem raha ja rohkem professionaalsust jne jne jne, aga autoreklaam saab olla hoopis palju rohkemat kui "on kahju" ja "on rõõm" ja keegi läheb kadedusest lõhki vms. Ei saa mina aru kodumaistest autoreklaamidest, laksavad ainult hinna või palagani peale.

Ja ka see superreklaam ei räägi otseselt autos mitte midagi. Aga Honda jääb niimoodi mällu, et on jäänud. Kõige tähtsam on aktsioon. Idee, aktsioon ja reaalsus.



Või siis see järgmine reklaam, mis on päris hea siuke "inglise huumor"


20090329

värav, mis algatas möla

Armeenia - Eesti jäi eile 2:2, siin see armeenlaste skandaalne teine värav, mis YouTube kommentaarides on algatanud korraliku rahvusvahelise vaidluse ja sõimu. Oli sees või ei olnud, mis sekundil oli sees.

täitsa tore õrritaja


Ääremaa Lennart Meri lennujaam

Vaatan hetkel telekast Lennart Meri dokumentaalfilmi kaugest rahvast. Täna saab Tallinna lennujaam Lennart Meri nime.

Ei Tallinna lennujaam ega rahvuslik lennukompanii funktsioneeri korralikult, sest pole otselende, pole transferi. Põhimõtteliselt tundub see absurdne, aga tänu sellele, et keeruline on lennata Eestisse, siis võime ise jääda varsti "kaugeks maaks", kuhu keegi ei saa kohale.

Omaette nokitsejaid ootab hall tulevik.
Võib-olla teeb keegi meist kunagi dokumentaalfilmi.

20090328

kui nintendo wii sõidab minust üle

Käisin eile olengul, kus teisel korrusel väikeses toas näitas projektor pilti seina peale ja väikestel poistel olid käes puldid ning nad mängisid Super Mariot, aga see oli hoopis teistsugune mäng, kui minu lapsepõlves, mil Mario hüppas ja korjas tünne. Nüüd Mario lendas maakerade vahel ja jooksis mööda maakerade pinda ringi ja oli peaalaspidi ja teistpidi ja siis jälle teistpidi.

Ja siis ma proovisin hetkeks ka. Mitte Mariot, vaid tennist mängida. Pärast oli ranne valus, sest ma mõtlesin, et ikka jõuga tuleb lajatada.

Mina kardan neid uue aja lapsi, neil on ju nii teistmoodi mõtlemine. Nad on vist niipalju targemad.

20090327

Käisin tallinnmusicweek seminaril "“Benefits of music in marketing campaigns (what can music do for your brand)”, kust lahkusin poole pealt, sest üks uje poiss lasi Cadbury Gorilla reklaami ja küsis publikult, et ega teie ju ei tea, mis see on ning siis jahus ebakindlalt umbmäärast juttu kuidas alkoholi reklaamis ja ökoreklaamis on muusikal erinev tariif. Ootasin praktilisi näpunäiteid ja professionaalset süvenemist.

Rebin lõigu kontekstist välja, sest mu arust on see jõuline üldistus pea kõige kohta. Memokraat:
Millegipärast ei lähe hästi neil, kes ainult ühte asja tahavad ja seda muude tegevustega toetada ja vajadusel isegi varjata ei oska. Olgu obsessiooniks siis raha, hääled, klikid või kuulsus. Te võite vastu vaielda, kuid kui minu väide lõpuni loogiliselt läbi mõtlete, siis näete, et ainult ühe sooviga inimene on tegelikult kerjus, kuna ta on ülimalt vaene paljudest kohtadest ja väga haavatav ühest kohast.

kui suurt mängu mängib skype

Mulle meeldib lugeda Andy Abramsoni blogi, sest ta seal räägib emotsionaalselt kuidas VOIP ja telekommunikatsiooni jms maailmas asjad käivad. Tema kahest viimasest postitusest võib välja lugeda selle, et Skype tegeleb tõesti suurte asjadega.

Esiteks:
Skype has become the world first global telco and they did it over every telco's own network at some point in time while they were watching.
Teiseks:
On face the idea of a Skype client on the Apple iPhone sounds like a great deal for users. And it will be. From a convenience perspective you'll be able to call your Skype buddies from the iPhone. When you're on WiFi those calls, like all Skype to Skype calls will be free.
Kui Skype tungib ja vallutab iPhone ning ka Nokia, sest on ju varsti uutel Nokia telefonidel Skype kohe sees, siis võivad igasugused mobiilioperaatorid hakata vaikselt pakkima.

Ja Skype plaani võita ja võita näitab ka see, et valmistati TV reklaam. Et jõuda veel rohkemateni.


20090326

mis on näitleja mõte

Ma tahaksin näha laval näitlejaid, kel on väga lai silmaring ning kes valutavad südant ühiskonna pärast. Näitlejad võiksid olla inimesed, kelle päevad on lisaks enda huvidele täis poliitikat, majandust ning sotsiaalset aktiivsust.

Eks tegelt peaks küsima ikka uuesti ja uuesti, et mis on teatri ja kõigi teatris töötavate inimeste mõte.

Refereerin tänast Päevalehte:
On veel üks teine probleem, mille aluspõhi laiem. Teater tegeleb millegipärast järjest enam oma-enda probleemidega. See on trend, mida näeb NO99 lavastuses „Kuidas seletada pilte surnud jänesele”. Sagedasti satub iseenda ja kunsti teema moodsasse tantsu. Voldemar Panso olevat üle Draamateatri hõiganud: „Siin majas ei tehta näitemänge teatrist ja kirikust, sest teesklemist on siin isegi palju.” Edevusest sündinud tegelemine iseenda ja oma kunstiga varjab tegelikult kehvasti asjade käigu tegelikku põhjust – kunstnikuempaatiat on vähevõitu. Ja selle kandi pealt on „Hecuba pärast” üsna haavatavas seisus.

Praegune kiirelt muutuv maailm on ju ütlemata huvitav aines kunstiliseks mõtestamiseks. Kui oleks mingigi kindel vaatenurk, mida tõhusalt kasutada saaks. Ilmselt seda pole, kui pidepunkti otsitakse enesevaatlusest. Selles mõttes saab ka tükki „Hecuba pärast” vaadelda kui meie aja peegeldust, kus võimutseb tragikoomiline ebakindlus.

20090325

mis on rämpstoit

Kui ma satun mõnda Euroopa suurlinna, siis söön ma pea alati rämpstoitu, sest rämpstoit on kõige odavam ja kõige paremini kättesaadav. Kui kahjulik on mõni rämpstoit mõõduka tarbimise juures, selle üle võib lõputult vaielda.

Kooli “rämpstoidust” on kaks sektorit:

Puhvet – tegelikult on puhvetitest rämpstoit reeglitega suhteliselt välja tõrjutud. Koolipuhvetis ei tohiks vist olla saada kõike seda, mis pole hea.

Koolilõuna – kõik, mis koolilõunas on, nähtavasti pole rämps, aga paljude asjade kvaliteedis võib kindlasti ka kahelda, sest kvaliteet ja värskus maksab ning põhiline eesmärk on koolilõuna hoida võimalikult odav.

Arvan, et ERAL teeb väga õigesti, et tööd Tarbija24 lehel demonstreerib. Mitte, et sealt saaks väga adekvaatset tagasisidet, kuid vast algab pisukenegi diskussioon rämpstoidu üle.

Tundes natuke piinlikust oma töö mõjuvuse pärast, aga saades aru, et ei mina ega Teele-Reet ole reklaamitegijad, siis jätaks seekord iseennast igasugustest pärlitest ilma. Isegi võib-olla finaalist välja.

Olen nõus sellega, et kõige parem tõde on selles töös, aga kuna neil pole videot, siis võidutööks ei passiks mu arust pelgalt storyboardiga asi. Nii nagu mina aru sain oligi selle 48 tunni eesmärk seekord midagi reaalselt valmis saada nii plakatil kui videos.

See aasta on tase ühtlane, võitjat on raske ennustada.

Tunnistan ausalt, tarbin rämpstoitu ka edaspidi, aga katsun teha seda mõõdukalt, sest temast nagunii lahti ei saa, on ta ju salakaval. Tavaliselt söön rämpsu reisidel.

Rämpstoit on nagunii meie ümber, peaasi, et ta liiga kaugele ei lähe.


20090324

kas tahaksid sattuda sellesse kohvikusse sellisel hetkel?

A trip across Paris in a van. Lost drumsticks. A cafe you'd never expect to visit before the age of 60. An hour of waiting, and then, voilà--a few notes on the harmonium, a grand piano, a heavenly voice. Sigur Ros on a Take Away Show.


20090323

loomejuht enam juhatusse ei kuulu

Vaatan AK-st uudist, räägitakse Ugalast, olen nõus kõige sellega, et muutust on vaja, et oleks vaja sinna Viljandi teatrisse uut algust. Et see kõik, mis seal toimub, on end igast otsast ammendanud. Vana kool on ummikus.

Aga.

Kui tehakse nii nagu uudises räägitakse, et loominguline juht ei otsusta enam raha üle, pigem, et hakatakse kõigis otsustes nägema ainult majanduslikke parameetreid, siis pole võimalik taotelda kõrget kunstilist taset.

Hea teatri juht saab olla ainult loominguline juht, kes muidugi oskab näha ja vastutada raha otstarbeka kasutamise eest. Kes ei raiska, aga kel ei ole rahanumbrid silmade asemel.

Kui rahanumbrid on teatris kõige tähtsamad, siis tekib kombinaat.

minu kuldmuna

Finalistid pandi täna välja.

Arvan nii, et kui arvestada kõiki mõeldavaid plusse ja miinuseid, siis "Oliver otsustab" peaks olema multimeedia kategoorias finalistidest parim. Kuigi äkki hinnati ainult ilu, mitte ilu+sotsiaalsust.

Schhh on finaali jõudnud kampaania arvestuses, kuid seal on vist kõvemad karud ehk Tudish-Piip ja Kaitseingel ees. Schhh.ee on maru pling-pling leht küll, aga pling-pling üksi ei maksa.

Kategoorias/võistlusel "Noored" me vast sel aastal selle tööga silma ei paista, kuigi arvan, et video on meil päris siuke okeika. Enamus piirdus storyboardiga, mis minu arust pole sellise konkurssi eesmärk, kui briifis on sees nõue, et ülesfilmitud video võiks ka olla.

Muidu ei oskagi midagi eesti reklaamist arvata. Tundub, et Kuldmuna ilmutab väsimust. Eelkõige selles osas, et netiasjadele peaks olema mingi teine mõõduvõtt.

Tegin eelmine aasta ainult kaks (kuid see eest suurt) copywriter'i tööd ehk siis "Oliver otsustab" ning schhh.ee, tore, et mõlemad vähemalt mingitki tähelepanu saavad.

uudiseks liikumine

Hommikuks võib vaadata kasvõi tantsu. Eestlaste oma. Telekast tulevad nagunii ainult negatiivsed uudised. See Sofia Oksanen tundub olevat ikka üks väga maru naine. Mõtestab Soome pealinnas meie ajalugu ja väikesed vihased maruvenelased protestivad.


20090322

vaba Moskva

Mulle meeldis Moskva, sest seal oli niipalju vastuolusid, et selles kaoses ja äärmiselt omanäoliselt eksisteerivas korras oli annus mingit seletamatut vabadust.

Ja vabadus on eelduseks mõelda välja uusi asju. Mul on tunne, et Eestis on tegelikult äärmiselt vähe puhast vabadust, pigem on struktureeritud laiskust.

Muidugi jäi Moskvast mulle ainult degusteerija maitse, aga esmamaitse või pilk on ju otsustava tähendusega.

20090321

HU? võitis hullult

Mul on auto cd-mängijas ainult üks plaat, mille ma panen alati mängima, kui raadiost möla tuleb. Jah, see on "Film", mulle tundub see kuidagi eriti vana plaat juba, mingi viis aastat vana, niipalju on ju neid lugusid kuulatud. Nad on päris paljudel autosõitudel mulle tausta loonud. Selle plaadiga on eriti hea öises linnas ringi sõita. Osta rämpstoitu ja istuda niisama peatatud autos.

Huvitav, kas nad julgevad teise albumi ka teha.

Ma väga loodan.

Ringlevad laused kaunis eesti keeles, ikka hea natuke nalja laupäeva hommikusse:
Elektriku proua kutsus endale tuttavad klemmid külla.
Elektrik näitas ennast heas valguses.
Joonestaja tõmbas öösel ringi.
Ilukirurg tegi suured silmad.
Psühhiaater peksis segast.
Kaevuri töömälestused olid kirkad.
Tuukril olid näpud põhjas.
Mööblitisler kirjutas sahtlisse.
Striptiisitar näitas ennast heast küljest.
Geenitehnoloog tegi sääsest elevandi.
Majakavaht tõmbas uttu.
Saekaatrimees hoidis pöialt.
Timukal sai poodutest kõrini.
Elektrikud pandi pingeritta.
Juuksuril oli karvane tunne.
Aiategija hakkas lipitsema.
Keemik tegi võõrale naisele lähenemiskatseid.
Kalamees luges võrguväljaannet.
Krematooriumitöötaja ei teadnud tuhkagi.
Matemaatik jagas matsu.
Purjus müürsepp pani autoga seina.
Fotograaf ilmutas huvi.
Puudega inimene otsib ahjuküttega korterit.
Esikust kostab samme - mantel läheb moest ära.
Paks naine pidas peenikest naeru
Jah, ja öövalvur oli meil ka päevinäinud....
Hambaarst puuris pilgu patsiendi ravitud hammastesse, otsustas patsiendile mitte hambasse puhuda ning pani hambad varna.

EKA on IN! ehk autahvel aastal 2009


Olen tagasi kodus, kell on tund aega tagasi keeratud. Uued mured kaelas, tegutsema peab. Riske peab võtma, inimestega peab rääkima ja tohutult peab lootma, et kõik läheb hästi. Et riskid tasuvad end ära. 

Järgmised kaks kuud tulevad nähtavasti rajud. Tuleb üks asi ära teha. Üks väljakutsuv asi. Üks lavastus.

Aga laupäeva hommikul teeb tuju rõõmsaks Obama, kes räägib otse Iraani inimestega.


tore saatepea


20090319

mida sööd sina hotellis hommikuks?

Hotellid on erinevad, pakutavad hommikusöögid on erinevad, aga mina ei suuda hotellis kunagi süüa seda värskelt valmistatud omletti, tundub kuidagi poolik ja sama ülepingutatud.

Samas, mahlavalik on alati mu lemmik, hommik paar klaasi värsket mahla tõmmata on vägev.

Söön tavaliselt hotellis võileiba erinevate sinkide ja juustudega, kui on putru, siis võtan ka putru, peale jogurtit. Peeneid puuvilju imeliku kastmega ma ei armasta, liiga ülepingutatud?

20090318

nu kak

Ostsin tunneliputkast ühe juustuga piruka 20 rutsi eest, olen Moskvas, keerises, kus auto parkimise eest ei maksta ning wifit leiab tasuta üksikutest kohvikutest. Punane väljak jättis mulle suurepärase mulje, minu arust on seal siiski jõudu, kahjuks mausoleum oli kinni.

Käisin impeeriumi sära muuseumis, kus olid alles tõllad ja saanid! Mõnel rattad inimesest kõrgemad ning ühe saani ette käis 23 (7 korda 3 + kaks juhthobust) ja selle saanmajaga sõitis kuninganna aastal 1632 kolme päevaga Peterburist Moskvasse.

Putkades müüakse kõike ja metroos on umbne, aga põnev on surutud rongivagunis jälgida inimesi. Nad on vagurad.

Mac cafes on 30 mintsa wifit tasuta, võtsin kõrvale latte ja kreemikoogi.

20090316

Design Lab kodumasinad

Käisin galeriis, mis asub endise Lastemaailma poe asemel, vaatamas http://www.electroluxdesignlab.com/ võistluse võidutöid. Täitsa huvitav. Ökonoomsed pesumasinad, pliidid, mis on lauad ja sahtlid ning külmik, mis on nagu boksidega mesilaskärg.

Võidutöö oli külmik, mis jagunes viieks väikeseks ukseks, et igaüks saaks ühikas või ühiskorteris oma toidu oma ukse taha külma panna.

Tuleviku võti peitub selles kuidas pliit näitab meile pilti ning samal ajal triigib tolmuimeja meie pesu. Tootearendus, ma ütlen tootearendus.

Foto on võetud siit.

6 reisijat

Pühendunud noorte tantsulavastus. Üks tüdruk on laval eriti ilus ja üks poiss on šarmantselt kiilakas.

20090315

minueesti.ee vajab briife

Täna avati minueesti.ee leht. Seal on sektsioon "Mõttetalgute teemad", kus on erinevate valdkondade raames esitatud küsimusi.

Küsimused ei käivita. Iga teema või küsimuse kohta tuleks avaldada väga konkreetne ja käivitav loovbriif.

Internetilehel peaks olema täpselt niipalju teemasid, kuipalju häid briife suudetakse kirjutada.

Briif on kirjalik lähteülesanne. Briif on vajalik sellepärast, et üldse aru saada, et millest räägitakse ning selleks, et aru saada, et mis selles teemas on üldse hetkel teoksil.

Tore on, et sotsiaalvõrkudesse luuakse "mõttetalgute" kommuune, et kutsutakse inimesi arvamust avaldama jne jne jne, aga puudu on just konkreetsusest. Käivitavatest ülesannetest.

Inimestel oleks tore briife lugeda ja siis kuu aega mõelda ja siis tulla 1. mail kokku juba ettevalmistunult.

Briifimine ehk õige lähteülesande püstitamine on üks kõige vajalikumaid asju kogu meie ühiskonnas. Ja samas ka kõige puudulikum. Briif on väga konkreetne ja inspireeriv dokument. Hea briif on kõige ägedam asi üldse ja teate kui vähesed inimesed oskavad häid briife kirjutada.

Mu üks viimase aja lemmiklauseid on:

"Mida rohkem inimesi ja halb protsess, siis korruta."

Interneti vanasõna ja sõda

Arendan edasi ühte varastatud säutsu:
Once twitter was twitter and facebook was facebook. Now twitter is google, and facebook is part twitter part friendfeed
Ehk http://www.google.ee/ asendab http://search.twitter.com/

On murranguline aeg. Kogu aeg on üks murranguline aeg. Twitter ja Facebook on alustanud tulevikukähmlust, mille Twitter võidab.

Saame kõik kokku Twitteris, mis teeb väga jõulise üldistuse kogu neti kohta.

Toimub kihistumine. Netikasutamise järgi. Kihistumine süveneb. Osad kihid hüppavad eest ära, teised tulevad hiljem järgi. Vahepeale jääb mitu-mitu kihti inimesi, kes liiguvad erinevad kiirusega.

On murranguline aeg. Suurem osa inimpsühholoogiat ja filosoofiat muutub kasutuks, sest need analüüsivad teistsugust inimkihistumist. Täna läheb elu liiga kiiresti eest ära, teaduslik psühholoogia ja filosoofia ei jõua elu sees järgi.

Õppige parem matemaatikat.

20090314

Rakvere leidis Lõvisüdame

Täitsa tore heatahtlik "lavaka sisseastumine" väikeste poiste vahel. Polegi meile vaja televisiooni ja "Eesti otsib superstaari".

Ehk Rakvere teater (video)blogib lastelavastust, täitsa tore mõte. Teatrid on hakanud imeasju netis välja mõtlema, paljus langetakse formaadist välja või minnakse iseendaga vastuollu, kuid lastelavastusest prooviprotsessi kajastamine wordpressis on täitsa lahe.

Reklaamiks piisab ühest lihtsast, kuid täpsest kujundist


Mängurid

Sattusin eile vaatama nukulavastust, mis tehniliselt on super, olustikuliselt ka, kuid juttu on liiga palju. Seletatakse asju üle, korratakse, selgitatakse, eks see vist on tingitud sellest, et vuntsidega külalislavastaja Ibragimov ei mõista eesti keelt. Selle eest tajub ta muinasjutumaailma.

"Mängurid" võivad Kuldse Maski festivalil Moskvas saada sooja vastuvõtu, sest Gogol sobib venelastele ning rikastumine teiste arvelt on hetkel väga suur patt.

20090313

Popidiot mängib ja Elgula mängib

"Eesti laul" finaali paremuselt teine laul. Kõige parem oli Lenna Kuurmaa/Mutated Forms, see on paremuselt teine kooslus, kokkupanek.

"Eesti laul" võikski hoopis olla juba valmis laulude/artistide kokku panek, mitte uute veidi kiirustades ja kahtlase sisemise põlemisega laulude esitlemine.

Täna on nii ilus ilm, et hea oli hommikul vara ärgata. Veidi toriseda vara ärkamise üle. Viia auto pessu, saada pesust puhas auto kätte. Vahepeal, kui auto oli pesus, jalutasin Tondil päikese käes ringi ja jälgisin tänavaotstel sagivaid inimesi. Külm ei hakanud.

20090312

Gomorra

Ma ei tea. Võib-olla olen ma legendaarse Tony Montana elust ära hellitatud. Et kõik maffiafilmid peavad olema siiski arenguga, et mafiosnikud peavad arenema ja tõusma.

Gomorra film oli lihtsalt igav. "Armas" oli see, et rätsep tüdines sellest elust ja hakkas rekkajuhiks.

Midagi huvitavat selles filmis siiski oli. Vist pask ja vaesus, mis laiub ka Itaalias. Ka Itaalias.

Tekkis kaks assotsiatsiooni:

* Mäletan, kui Londonis olles külastasin Bathi linna ning ühes korterelamu ühisköögis tegid (vaesed) hiinlased süüa. Täpselt nii astus rätsep filmis ühest uksest sisse.

* Pidev rahalugemine ning süsteemid kuidas inimestelt raha saada, kord elas üks tuttav mõnda aega Sardiinias ja ta kirjutas sealt nii, kirjapilt toimetamata:
K6ige hulle oli kui läksime laupäeva 6htul klubisse selleks et klubisse sisse saada maksab pilet 10 eurot,selle raha eest saab ühe krediitkaardi suuruse paberi millega saad siseneda ja mille peal on numbrid 10,5,2,5,2,10 need on eurod plus veel kaks erinevat kujundit. K6igepealt ,et oma jope ära tuleb esitada see kaart ning see augustatakse ühest kujudist läbi,edasi kui on soov osta kokteili v6i mahla siis esimene jook maksab alati 10 eurot ükskõik mida on soov osta edasi on kas 7 või 5 eurot, selleks et see kokteil osta pole vaja raha vaid esitad jälle selle kaardi ning augustatakse 10 euro kohapealt läbi,aga kui oled ostsustanud,et soovid rohkem kui 3 kokteili sest on raske töönädal olnud ning juhtumis on ka sünnipäev siis on jama,sest selle kaardiga saab osta ainult 3 kokteili ja siis saab augustamine ehk raha otsa.Nüüd selleks et uus kaart saada peab ostma uue sissepääsupileti 10 eurot,et saaks veel kokteile osta.Lõpuks klubist lahkuma hakkades peab seisma ühes järjekorras ,et saada oma riided,teises järjekorrad ,et maksta tasu riidehoiu eest,kolmandas järjekorras ,et maksta kokteilide eest ja lunastada oma kaart ,viimaks kui k6ik on makstud saab ühe pileti ja sellega peab minema neljadasse järjekordakus kust saab ühe pabari millel on kirjas ,et oled tasunud kõikide jookide plus garderoobi eest ning võid väljuda klubist.Väljumis kaat käes väljud klubist ja vannud omaette, et ei tule kunagi tagasi sest kogu lõbu on meelest läinud peale kõike seda seismist ja 40 minutit ootamist erinevates järjekordades. Aga kui näiteks juhtub ,et kauotad pidutsemise hoos selle elutähtsa kaardi ära peab maksma kinni k6ik mis kaardil oli ehk v'äärtus 38 eurot plus trahvi 50 eurot kaardi kaotamise eest ,põhimõtteliselt on peol see kaart tähtsam kui kaaslane.

20090311

Kaks tantsulavastust

TAAVET JANSEN & TAAVI EELMAA
´Viimased korraldused neile, keda ma kunagi olen armastanud´
13/14/16 märts kell 19.30 Kanuti Gildi Saalis

UUS TANTS 9: Nele Suisalu & Florent Hamon "Ball"
21 märts kell 17.00 Von Krahli Teatris

proua Ilves

Jaanus kirjutab presindendiproua meediamõistmisest:
Esiteks peetakse kogu seda üritust maksuraha eest ja kogu see presidendi ametkond on ametis ja saab palka ainult minu ja teiste maksumaksjate armust. Seega ei ole ei president ega kindlasti mitte tema proua mingi ütleja, kes sellist üritust kajastada saab ja kes mitte. Vabas ühiskonnas kehtib põhimõte, et kõik, mis pole suletud, on avalik. Ja kui mina ürituse rahastajana ei saa seda ise vaatama minna (ja poleks ka lihtsalt otstarbekas lasta ükskõik kellel sinna sisse marssida), siis volitan seda tegema nii era- kui avaliku meedia. Aga kõik kanalid, mitte ainult need, keda keegi Evelin Ilves heaks arvab.

Ma saaks veel pooleldi aru, kui ütleja oleks president ise, kellel on vähemalt mingi mandaat rahvaesindajate poolt. Aga presidendiproua kohta võib küll öelda, et mingit mandaati avalikele üritustele juurdepääsu piiramise osas pole keegi talle andnud.

/.../

Näiteks sõber Sten Tamkivi saatis vastuvõtult reaalajas mobiiliga pilte Flickrisse. Kas järgmisel aastal korjatakse kõigilt osalejatelt mobiilid uksel ära?

Kuidas siis tegelikult tuleks asja teha? Minu meelest tuleks ärakeelamise asemel kõigile muidu- ja videoblogijatele öelda, et tulge aga ja kajastage otse üritust. Või kui leiame, et piisavalt väärikaid blogijaid Eestis pole, siis näiteks lasta ajakirjandus-, tele-, foto- ja maalitudengitel seal reaalajas oma kursusetöid teostada sündmuste jäädvustamise kaudu eri kanalites. Iga osaleja saadab mobiililt Twitterisse vahetuid muljeid. Rahvustelevisiooni intervjuude küsimusi saaks esitada kogu rahvas Youtube kaudu.

Kõlab müstikana? Ameerikas kutsus president Obama 10-aastase ajakirjandushuvilise poisi oma ametisse pühitsemist kajastama.

Kindlasti on Eesti meedias ja selle kommentaarikultuses palju haiget ja ebanormaalset. Aga ma ei näe kuidagi, kuidas üritusele meedia juurdepääsu piiramine seda parandaks. Tabloidid ilmuvad ju ikka edasi. Kas siis osa inimesi käib seal salaja, nii et pilte ei tehta? Ja nagu öeldud, mobiilid korjame uksel ära?

Kahju. Ma lootsin Ilvesest ühte ja teist. Aga kui tullakse välja nõukogude stiilis meedia juurdepääsu piiramise jutuga, selle asemel et sisulisemalt ja taktitundelisemalt arutleda, kas näiteks ei saaks piltide puhul kommentaare kinni keerata vms (Merit Kopli ütles AK-s, et saab küll) või milles seisneb üldse kogu selle ürituse mõte, siis võib küll öelda, et headaega, presidendi tõsiseltvõetavus.

20090310

kuidas seletada elus jänesele sporti

Kaks kohta NO83 lavastuses, mis mõjuksid mulle ka siis, kui vaataksin lavastust sajandat korda:

Sportlased
On ääred ja kohalejõudmispunkt või tagasi pöördumine. Vahepeale jäävad kiired tantsulised katked erinevatest individuaal- ja meeskonnaspordialadest. Viibimised grupis ja viibimised sünkroonis. Ja muusika sütitab võitma, vähemalt püüdma ja keskenduma eesmärgi nimel.

Jänesed astuvad kunstisaali
Kolm elusuurust jänes, kes on äärmiselt tõetruud, eelkõige on nende pead tõeliselt tõetruud, armsad ja isikupärased, kolm jänest astuvad kunstisaali ning vaatavad teoseid ning näppude vahel olevat tutvustusbrošüüri, nad on vaiksed, asjalikud ja püüdlikud ning siis kohtuvad nad teosega, millest nad kohe aru ei saa ning mis pole paberil kirjas.

Selja taha uksele ilmub tüdruk, kelle käes nad näevad porgandit ning nad lahkuvad arglikult kunstisaalis, sest nad elavad tagasihoidlikult.

Selliste elusuuruses tõetruude loomade peale lähen ma vist alati lõksu.

Ratsimäe raudteejaama ja Kaagjärve Ülemõisa, kus asub mu maakoht, vahele jääb Kaagjärve Alamõisa, kus asub see ajalooline tööstushoone. Vanasti asus selles kompleksis vähemalt pood ja postkontor, nüüd vist mitte midagi. Kui veel elu maal kees, siis vist isegi taheti sinna ühte hoonesse spordisaali luua, aga loomulikult ei midagi. Lihtsalt ma ei teadnud ka, et see niukest tööstust näinud koht on, tsiteerin Valgamaalast:
Oma hiilgeajal tegutses vabrikuhoones Riiast pärit Moritz Friedrich von Grote rajatud Kawershofi-nimeline ettevõte. See oli rahvusvahelise tähtsusega tootmisüksus, mis turustas õlut, piimatooteid ja muid kaupu nii Peterburis, Riias kui Tallinnas. 19. sajandi teisel poolel Kaagjärve mõisa juurde rajatud tööstuskompleks oli omasuguste seas Eesti suurim.

Vabrikuhoone on kogu endise tööstuskompleksi keskne ehitis. Kõrgperioodil tegutsesid mitmest korpusest koosnevas, kahe- kuni kolmekordses punastest savitellistest vabrikuhoones korraga nii õllevabrik, meierei, jahuveski kui villavabrik.

Tiibeti lipud

Roy Strider Postimehes:

Ja siiski, täna heisatakse ülemaailmse toetuskampaania raames ainuüksi Saksamaa omavalitsustele vähemalt 989 lippu. Üle pika aja tunnen uhkust Eesti üle, kus kerkib okupeeritud Tiibeti lipp vardasse Ahja, Vastse-Kuuste, Põlva, Risti, Misso, Värska, Mikitamäe, Hanila, Martna ja Lihula vallas, aga ka Vastseliinas, Tartus, Põlvas. Hiina saatkonnad üle maailma on palunud tugevdada oma kaitset. Kuid milline vägi saab üleüldse kaitsta hääletu hukkamõistu eest?

20090309

jälle parem kui originaal

Erisaade laulutase on meeletu. Ühiskond värise, sarkasm kümnesse, laul(ud) veel ilus(ad) ka.

suitsufilm

LISA: Teine osa on YouTube's pandud sisselogimise alla, ei saa niisama siia lehele panna, kes soovib vaatab YouTube'st.

Film on professionaalselt teostatud, kuid paneb pigem suitsetama kui suitsetamisest loobuma. Ja lihtsalt on igav ka, sest 17 minutit sama asja peksta on natsa palju. Eks filmitegijad tea ise ka, mis film teeb, eks nende eesmärk ole lihtsalt teemale tähelepanu tõmmata. Ja see õnnestub selle filmiga suurepäraselt. Kuid palju inimesi tänu sellele suitsust loobub, ei tea.

Eks see film ole natuke nii ülepandud, et keegi ei usu seda. Aga võib-olla just nii tekivadki hilisemad assotsiatsioonid ja suitsu niipalju ei rebita.

Tahaks rohkem ilu ja õiget asja, kui vale asja maha tegemist. Rohkem ühte loosse. Rohkem kasvõi hetketi ilu. Ka igasse propagandafilmi. Ka igasse "tervisefilmi".




maffia mäng

Kas keegi seletaks mulle ära, et millised on maffiamängud reeglid? Just reaalses elus, et keegi läheb ruumist välja ja siis tuleb sisse ja hakkab lahendama. Mitte Facebooki "mafia wars".

Ma pole seda mängu kunagi mänginud, olen selleks vist liiga kärsitu. Mind pigem hetkel huvitab mäng kui selline ja võimalus avada saladust, et kes keda.

Et kui kellelgi on viitsimist, siis palun seletage mulle selle mängu reegleid. Aitäh.

Ühesõnaga, kas nii käib nagu Wikipedia seletab.

20090308

Mutated forms

HU su järel tulevad nad. Eilse õhtu laul. Mida rohkem kuulan, seda vägevam tundub.
Kuidas Aare nägi naabripoissi televiisoris ja meenutab.


pärast lillede andmist

Täna on linkide naistepäev. Olen täna edastanud nartsissid, ühe roosi ja kümme tulpi. Tänane reaalne töö on tehtud. On jäänud veel telefonikõned ja e-mailid.

Jim Ashilevi ja Robert Kurvitz vestlevad/vastavad/arutavad.

Madis Mikomägi avas teatritasku vahendab ERR uudised.

20090306

Ka mina elan kujutluspiltides ja mõnikord on need valusad.

Nixon ja Frost ja Savisaar ja Pohlak

Hea film oli. Igav, aga hea. Harva on filmidel päris mõte ju sees. Silm silma vastu, lause lause vastu, istusid ja rääkisid.
See on muidugi eriti loll jutt, kui poliitik umbmäärase plämaga üritab keerutada ja keerutada ja keerutada ja seda on Eestis näha kogu aeg.
Aga teada ta on, et eriskummaliste suhtlemisoskuste tõttu suudab mõni mees elada ja luua täpselt nii nagu ise tahab. Poliitikas ja televisioonis peab muidugi olema kõik rohkem raamides ja on kombed ja kõik muu. Aga tegelt käib elus kõik täpselt samamoodi ehk mõtle korra selle üle, et mis mõju sa avaldad ja kes sa oled neljasilmavestlustes. Ehk, kes sa oled loomulikult, kui kõik ära võtta, nii tugev ja tore on ka su väli.
See pole nüüd filmi treiler vaid päris asja oma.

20090305

Kes ei tahaks täpselt teada, mis hambaarst ta suus teeb

Mu venna magistritöö. Artikkel ülikooli lehel. Päris huvitav ja eluline. Olen ikka sattunud inimestega vestlustesse, et hambaarst võtab neilt ilgelt raha, aga ega nad täpselt aru ei saa, mis arst nende suus teeb või ei tee. Nagu ma vist aru saan, on selle programmi abiga võimalik täpselt patsiendile näidata, et mis värk on.


Balti kett ja eluaegsed kirjanikud

Kas sina teeksid/läheksid Balti ketti uuesti või esimest korda?

Mina, arvan, et see peaks olema siis midagi enamat kui kolm Balti riiki. Olgu siis juba ka Poola, Valgevene, Ukraina, Gruusia jne. Ühtsusel "Baltimaad" pole tõde enam sees. Aktsioone korraldada on vägev, aga aktsioonid ei tohiks olla lihtsalt romantilised. Mis on see tõukejõud või põhjus seismaks ketis?

Kas sina pooldaksid teatud kirjanikele eluaegse stipendiumi maksmist?

Ainult sellisel juhul, kui need kirjanikud ei ole ainult kirjanikud, kes kirjutavad raamatuid. Ainult omaette pusivaid intellektuaale pole vaja. Need peaksid olema ühiskondlikult aktiivsed inimesed, kes avaldavad oma laiapõhjalist ja huvitavat kirjasõna nii netis kui teinekord ajalehes kui siis ka kirjutavad raamatuid. Samuti käivad kooliõpilastele ja ka ärimeestele rääkimas kuidas asjad käivad. Kõik see eeldab loomulikult seda, et nad teavad kõigest kõike ehk nende endi haare on "meeletu". Selline tegevus annaks sõnale "kirjanik" uue tähenduse ja see oleks ainult tervitatav.

Eks näis, mis see on. http://buratinofilm.com

20090304

Kas Google vahetab Ameerika välja?

Mulle väga meeldib lugeda artikleid, mille on kirjutanud tark mees ja mis räägib konkreetselt, et mis saama hakkab. Jaan Tallin ja "Hea uus küberilm"
Küberilma "totaalse kommunikatsiooni" tingimustes süveneb juba tänapäeval olemasolev tendents, mis muudab inimese füüsilise asukoha üha vähem oluliseks. Järjest suurem hulk inimesi töötab ja veedab ka vaba aja seltskonnas, mis on üle maailma laiali. Asukohast olulisemaks inimesi grupeerivaks teguriks saavad oskused, huvialad, maailmavaade jt. isiklikud kvaliteedid.

"Tänu" bio-ja geenitehnoloogiale tundmatuseni muutuvale põllumajandusele varisevad kokku riigid, mille sissetulek põhineb konkreetsete põllumajandusartiklite ekspordile. Tulemuseks võib olla 80– 90 protsendini ulatuv tööpuudus, karm varanduslik kihistumine, meeletu kuritegevus ja üldine kaos.

Teine põhjus riigi rolli vähenemisel on juba mainitud traditsiooniliste riiklike infrastruktuuriteenuste, nagu passi-ja rahasüsteemi ülevõtmine globaalsete (riikidest sõltumatute!) erastruktuuride poolt. Sellest tulenevalt kaob inimestel motivatsioon olla ühe või teise riigi kodanik, samuti kaob riikide traditsiooniline maksubaas. Olukorras, kus finantssüsteem on riigi kontrolli alt väljas (ma oleks tõsiselt üllatunud, kui mõni inimene täna oma dots-sissetuleku pealt tulumaksu maksaks ja vaevalt, et keegi hakkab seda ka tulevikus tegema!), jääb riigile kasutada ainult kaks maksu: tollimaks füüsiliste esemete pealt ja peamaks.

Infotehnoloogiline areng, inimeste suurenev liikumis-ja suhtlemisvabadus ning teised riikluse rolli vähendavad tegurid viivad paratamatult sisse ka korrektiivid konkreetsesse otsustusmehhanismi. Samas ei usu ma, et need korrektiivid oleksid suunas, mida võiks nimetada "ebademokraatlikuks". Omaette olukord on aga erariikidega, mille tekkimist küberilmas pean ma teoreetiliselt võimalikuks. Sealset olukorda saab mõnes mõttes küll nimetada ebademokraatlikuks, sest riiklikke otsuseid langetab omanike poolt määratud juhtkond – nagu eraettevõtetes ikka. Samas jääb erariigi elanikele võimalus "hääletada jalgadega" ja riigist lahkuda. Et aga erariigi sissetulek baseerub peamaksul, siis on juhtkonna huvides siiski langetada elanikele vastuvõetavaid "demokraatlikke" otsuseid.

Vaadates neid arendusressursse, mida suunatakse praegu küberilma tugitehnoloogiatesse ja olemasolevaid tendentse, mis jätkudes esitavad väljakutse harjumuspärastele väärtustele ja mõtteviisidele, tundub mulle, et küberilm tuleb. Et aga küberilm ei hooli eriti praegustest riikidest, siis on selle ilmumise protsess justkui pungumine, kus praegusest maailmast poeb välja "hea uus küberilm". Kriitiliseks saavad selles protsessis pinged, mis on tingitud riikide ja inimeste erinevast valmisolekust uue keskkonnaga kohanemiseks.
Ei ole riikidele ja rahvustele enam palju aega jäänud. Ameerika Ühendriigid pole enam varsti maailmas kõige võimsam. Maailma võimsamaks võib saada Google või mõni teine.

Kas tuleb aeg, mil olümpiamängude avatseremeoonial marsivad riigid Google, Facebook, Skype, Twitter...

Või sünnivad riigid, mida me veel ei tea.

20090303

Runolaulud

Noored laulavad. Heas mõttes monotoonselt ja pikalt laiali ja lahti tõmmatult. Tuleb ka lisaetendusi. Või lisaeksameid, sest tegu on eelkõige avaliku eksami näitamisega ja suurt ja läbistatult pungunud lavastust ei näe.

Meil, eelmisel kursusel, oli Annega "Kõnõlivaq külh", mis oli vast jõulisem ja löövam eksamilugu, aga olime me vast rohkem "Anne kursus" kah. Kuid ka XXIV lend laulab vägevalt, väge on tunda, hea on poolteist tundi laulu saatel endale mõtteid pähe lasta.

Venemaa saatan ja teoreetiline päästeingel

Võib-olla ma asjatundmatult täiesti suvaliselt lahmin, aga mulle tundub, et kui on üks mees, keda Venemaa praegu hädasti vajab tegutsema, siis on see mees tuhande süüdistusega kohtualune Mihhail Hodorkovski. Endine kõikvõimas naftaparun ja seda sõna otses mõttes.

Kas on olemas mõnd teist meest, kes ka teoreetiliselt oskaks päästa koost lagunevat impeeriumi, mis tugineb naftal ja ainult naftal?

Kuid loomulikult ei tule Hodorkovski enam kunagi Venemaale appi, sest ta ei saa enam kunagi vangist välja.

Börs ja börsitar

Sattusin teiste nädalat järjest esmaspäeval Draamateatri saali vaatama Tallinnasse sõitnud teatri külalisetendust. Eile nägin Ugala menukit "Börs ja börsitar".

Miks mulle meeldis eilne teater:

* Tõesti sai vahepeal naerda, osad karakterid (eelkõige muusikakooli direktor) olid groteskselt täpsed või täpselt parajal määral grotesksed.

* Osa dialoogi, just tõdemused ja jõulised ütlused, olid naljakad ja eestlastlikult põhjapanevad.

* Tükk oli totaalselt, lõpuni, igas nüansis arusaadav.

Miks mulle ei meeldinud eilne teater:

* Ma ei saanud aru, et mis selle kõige mõte on, mida mulle lavalt näidatakse. Mida selliselt tekstilt ja lavastuselt on koju kaasa võtta?

* Mulle ei meeldi, kui asi on realistlik, aga seinad on papist. Samuti ei meeldi mulle, kui kõigil laval olevatel tegelastel on pseudoprobleemid. Mulle ei meeldi naiivne teater, mida näitlejad ise ka ei usu.

* Räägiti nii palju, et vahepeal ei olnud absoluutselt naljakas. Eriti teises vaatuse lõpus.

Saan aru, et osadele inimestele selline teater sümpatiseerib. Seega on väga hea, et see lavastus jõudis ka pealinna.

20090302

Kuidas seletada pilte surnud jänesele

Joseph Beuys during the performance of "How to explain paintings to a dead hare", 1965
võtsin siit lehelt

kui süda hakkab laulma


20090301

Peipsil käisin ja sain ühe kala

Luban teistele, et ainuke kala, see priske särg, mille ma täna varahommikul Peipsi järvest jää alt välja tõmbasin, et see ainuke jõuab veel täna ahju ja kõhtu.

Aga ei.

Lähen kergema vastupanu teed. Leian ilusa põhjenduse. "Mine tea, millal nälg võib tulla, siis on hea viimase asjana enda püütud kala ära süüa." Ja särg läheb kilekotist väljumata sügavkülma. Inimene on mugav ja osav. Või on lihtsalt liiga paljudele e-mailidele vaja vastata.

See oli seiklus, ma polnud talvel kunagi kalal käinud. Ja ausalt öeldes polnud ma kunagi ka Peipsil kalal käinud. Külm oli ja algul olin saamatu, ei osanud seda jääalust püügiinstrumenti õigesti loksutada. Aga kui kala siis lõpuks välja tõmbasin, siis nii, et eufoorias tegin kinda täiesti märjaks ja ajasin tamiili lootusetult sassi.

Peipsi on suur ja lai. Aga silmaga võis märgata palju-palju kalamehi. Mõni oli endale telgi ümber ehitanud, mõni oli nii purjus, et kukkus ümber. Meie olime jääl justkui amatöörid - viinata ja suure saagita. Margus, ekskalahaige, sai 11 ahvenat.

Meid võõrustas Peipsi kaldal oma puhkebaasis kodumajutusega turske ja elurõõmus Margus. Rääkis lõbusaid lugusid lätlastest ja kalameestest ja lätlastest kalameestest.

See kalameeste värk on loovuse värk. Fruktid teevad elu. Jooksevad sulaval jääpangal piirivalvurite eest ära ning ehitavad selliseid autosid, et vähe ei ole ehitatud.

eXTReMe Tracker

This page is powered by Blogger. Isn't yours?