20090830

Suvel on kõikjal väikene elu

Veiko on teinud vägeva ja ilusa video Eesti hilissuvest. Putukad ja vabariik. Parem kui enamus loodusfilme. Videot näeb siit, kes kohapeal ei näe.

20090828

Kuidas mõned teatrid obamat teevad

Linnateater jagab Twitteris jälgijate vahel teatripileteid.

Linnateater jagab Facebook "Pages" fännide vahel teatripileteid.

Teater NO99 jagab välja Facebook'i kommuunis "Meister ja Margarita" esikapileteid.

Pole üheselt mõõdetav, et kas selline inimeste kaasamine kaasa aitab ka piletimüügile, kuid teatri lähemale toomise efekt peaks sellise teguviisil olema kindlasti.

Eestlane hakkab ikka arvama ja süvenema siis, kui on võimalus midagi tasuta saada. Ja see on mõeldud kõige paremas mõttes. Infot on nii palju, et väikese kirsiga tordil on aus inimesi meelitada.

Muidugi tekib küsimus, et mida teevad kõik ülejäänud etendusasutused ja produtsendid. Suure hiiud, nt Draamateater ja Vanemuine? Kontserdipidajad?

Ennustan, et õige pea läheb lahti suuremat sorti kultuurürituste massiivne "piletimäng" Twitteris ja Facebookis. Saadakse aru, et FB-s "Event" loomine on suht tühi-tähi. Pean väärtuslikuks selliseid plaane, mis otseselt ei tee ainult oma (kultuuri)sündmus(te)le reklaami, vaid üritavad laiendada tähendusvälja. Nii olen võtnud ka Teater NO99 Twitter'i konto eesmärgiks eelkõige jagada huvitavat.

20090826

Vääritud tõprad

Võtsin kõige suuremasse topsi Sprite, natuke kaalukomme ning seanss algas eile õhtul kell 21.45.

Ja ka praegu, järgmisel päeva õhtul analüüsin veel oma peas filmi stseene. Hull film, kus kõik on nii lihtne. Tobe film, kus midagi ei usu, aga elad loole ja stseenidele täiega kaasa. Stseenid on tõmmatud laiali ning vaatajal on kogu aeg võimalus "jälgida mängu".

On vaja head teksti, suurepäraseid näitlejad ja meeletult stiilset lavastajat. Nii lihtne see filmi tegemine ongi.

Räägin lühidalt miks üks karakter oli teiste siiski märgatavalt üle.

Christoph Waltz on filmis "Juudikütt" Col. Hans Landa

Natsiliidrid (Hitler, Goebbels) jätavad filmis multifilmitegelaste mulje, sest nad on nii kirjutatud - lühikeste ja bravuursetena. Teised tegelased ("Vääritud tõprad", Shosanna Dreyfus, Bridget von Hammersmark) on kõik ühe joone peal ja nad mängivad seda ühte joont algusest lõpuni. Aga Hans Landa kannab endas saladust - kogu aeg jääb tunne, et ta on palju targem ja arukam, kui ainult dialoog, mida ta räägib. See Tarantino poolt loodud karakter on palju põhjalikum, kui kõik teised selles filmis.

Aga see on alles pool värki. Waltz mängib uskumatut debiilikut Landat nii, et see mees tundub täiesti reaalne, isegi selline, et tahaks sellist isiksust ise elus näha. See mees on endaga nii rahul, et igal võimalikul hetkel korraldab oma isiksusega näitemängu vestluspartneri(te)le. Las võidab selle rolli eest veel auhindu.

Tarantinol on hullumeelne loominguline kirg. Ta kõik intervjuud on niivõrd ülevõlli elavad.

Ja ka see film on helindatud jälle väga stiilipuhtalt.

Jan Kaus ajalehes "Sirp".

20090825

Jalgpalliklubi HÜJK Emmaste ja Mart Kase kutsuvad Sind reede õhtul jalgpalli vaatama!

28.08 kell 19.00 toimub A le Coq Arena kõrval asuval harjutusväljakul tuline teise liiga lahing HÜJK Emmaste vs Türi Ganvix JK

Tabeliseis on selline, et Emmaste vajab väga võitu, et püsida liiga eesotsas. Kuid ka Türi mehed on kõvad võitlejad ja nende vastu pole kunagi kerge.

Vaata lisa Emmaste kodulehelt www.emmaste.wordpress.com

Võta sõbrad, pasun ja fotoaparaat kaasa ja tule reede õhtul staadionile!

20090824

"Startupist" päris kontekstis

Ideede avalikustamine teatri koduleheküljel on pannud inimesi meie lavastuse ja ideede vastu huvi tundma.

Lausa kompilment on see, et päris-päris "startup" maailmas figureeriv mees produtseeris meist oma koduleheküljel ingliskeelse intervjuu ja ideede tõlke. Asko Seeba on Dailyperfect lehe üks eestvedajaid.

Lavastusest "Startup" ingliskeelne tutvustus varem puudus, seeda võite lahkesti linkida/soovitada seda Asko blogipostitust laia maailma tuttavatele. Ikka in aasta ja kõik muu.

Poleks uskunud, aga kõige kiirem tee Valgast Tallinnasse on läbi Pärnu. Tee on sirge ja kiire. Läbi Viljandi sõites jäävad asulad ja künkad ette, läbi Tartu sõites jäävad autod ette.

Olin kaks päeva maal ja minu mahlategemine lõppes sellega, et veidi sai head mahla ja veidi sai õunatoormoosi, sest Philipsi väike mahlapress on võimas küll, aga ma vist sisestasin õunu liiga tempokalt ning pealinnas tagasi olles ei aita marli ka. Kuid mahl on hea, energiapomm, võtab meele ärksaks.

Võitsime eile raske jalkamängu 3-2, kuigi ka mina sain meie selle hooaja penaldi luhtajate klubisse. Aga võitlus teise liiga esikoha eest püsib elus.

Täna on esmaspäev, esmaspäev on neti kõige aktiivsem päev, see tähendab, et esmaspäeviti "loontšitakse" olulisi pressiteateid ja blogipostitusi. Kõik on väikesed kommunikatsioonibürood ja see on täitsa talutav.

20090821

õunamahl

Mul on uus mahlapress auto pagasnikus (ühest otsast õunad sisse, teisest otsast mahl välja) ja kohe lahkun pealinnast. Suveõunad kukuvad jõhkralt puu otsast. See pidi eriti hea olema, kui teed mahla valmis, paned plastikpudelisse, plastikpudeli paned sügavkülma ja siis talvel sulatad üles ja siukse maitsega värske mahl on, et vähe ei ole.

20090819

Koosolekud ja ideed

Mulle meeldivad sellised koosolekud, kus inimesed inspireerivad üksteist. Kus ideede sabast haaratakse kinni ja ruum on mõtetest paks. Kahjuks olen ma sellistel üleinspireeritud koosolekutel viibinud harva. Eelkõige ei oska ma ise teiste inimeste mõtteid edasi arendada.

Üks unistusi on mul kunagi töötada väikeses (3-4 inimest) kollektiivis ja teha mingit asja, millest kõik liikmed väga hoolivad. Leiutada midagi enneolematut. Väikese grupi koosolekud, kus kõik on võrdsed (inimeste teadmised, intelligentsus on samal tasemel, pole alluvaid), on kõige paremad.

On ju olemas ka mittekonventsionaalsed koosolekud - kuskil nurgas hakkavad kaks inimest kõnelema, kolmas tuleb juurde ja juba fantaseeritaksegi. Ja ei saagi aru, et kas see on lõõp või on jutul tõsi taga. Sellistesse nö "suitsunurga koosolekutesse" suhtun ma nii ja naa, tavaliselt jäävadki need ainult lobaks, teinekord muidugi võidakse kokku leppida midagi üliolulist või tuldakse mõne suurepärase idee peale. Aga tähtis on fikseering ja teod.

Igatahes on teatrietendustel (või varahommikustel koosolekutel) tekkinud ideed fikseeritud. Jagame lahkesti, arendage edasi.

20090817

Poleks uskunud, et 6 minutit pikk reklaam võiks olla nii täiuslik

Reklaam on järjekordselt YouTube'st eemaldatud, seetõttu vaata seda siit.

Ja lihtsalt vee üks reklaam. "Ideed ei ole maailmast otsa saanud".


9.58

Kui me Stereos koos oma vanade meeskonnakaaslastega palusime korraks panna ETV peale ja koos heliga seda jooksu nägime ja neid numbreid 9.58, siis oli mul kohe üsna selge, et selleks, et selle mehega (Usain Bolt!) konkureerida on vaja ebaharuldasi võimeid - sellist füüsist, mida pole inimesele antud.

Selle pika mehe samm ja nõtkus iseloomustavad maailma muutumist 21. sajandi esimesel kümnendil. See on ebanormaalne aeg läbimaks jala 100 meetrit. Taseme vahe inimestega on nii suur.

20090814

"Startup" piletid on esmaspäeval müügis!

Kokku on septembri hommikutel kuus etendust, kuid üks etendus on reserveeritud. Müüki lähevad kuupäevad 16, 17, 21, 22, 25. Piletimüük algab E 17.08 www.piletimaailm.com lehel sümboolselt kell 8.15. Kui kell 12 avatakse teatri kassa, siis saab loomulikult ka kassast ja teistest Piletimaailma müügipunktidest pääsmeid soetada.

Igaks etenduse hommikuks saavad etendusele tulijad tellida endale ka telefonikõne (kontroll)äratuse, selleks tuleb kirjutada aadressile vika ät no99.ee

Etenduse toimuvad Kalamajas Niine 11 ja etendused algavad hommikul kell 8.15.
Kavaleht

Sel hilisuvel/sügisel jäävad need kuus NO81 "Startup" etendust Niine tänaval viimasteks, kas ja kus on veel võimalik seda lavastust näha seda hetkel ei tea. Unistustes terendab hommikutuur Eesti väikelinnades, aga kas see on organiseeritav ja ajaliselt mõeldav, see on väga küsitav.

Videos on näha ühe tegelase mõttemaailm ühe etenduse jooksul. Ideed on igal hommikul erinevad.

Ajalehearvustusi:
Tere hommikust, ringi hõljuv juhus!
Innovatsioonist – hommikul kell 8.15
Autopiloodi pealt maha

Blogijutte:
Startup (NO81) - NO99
NO81 Startup
ubi.pt
Hommik teatris
Startup
NO81

20090813

Eesti – Brasiilia staadionilt

Ei meeldinud:

Meeldis:

Mina jäin mänguga rahule. Oli ilus õhtu. Portugali mäng sel aastal oli emotsionaalsem ja ilusam, kuid peale eilset mängu võib öelda, et ega ikka Eesti jalgpall mudas ei ole küll.


20090812

Eesti - Brasiilia

Lähen täna staadionile ja naudin seda mängu olenemata ilmast. See on suur jalgpall, see on sündmus, mis jääb eluks ajaks meelde. Olen eestlaste poolt, aga loodan näha brasside esitusest midagi väga ilusat - kombinne ja liikumisi.

Eile olin fotograaf ning ausalt öeldes väga hullud fotod ei tulnudki välja pühapäevase jalkamängu promoks. Käsil on selleaastase jalgpallisuve kulminatsiooninädal.

Kui sellist ilusat vihma sajab, siis on lust olla tööl ja kuulata piiskade kukkumist vastu katuseakent.

Ja täitsa toreda video on EJL teinud brassidest eile.

20090810

Kuidas G-Generatsioon on alanud

Lugesin popajakirjaniku-tippblogija Jeff Jarvis'e bestsellerit "What Would Google Do?" Võib-olla ma olen naiivne ja netis alati mitte nii kodus, aga minu jaoks oli pea kogu see raamat inspireeriv (Osad kriitikud on öelnud, et ega selles raamatus midagi väga uut ei ole). Lõi õhu lahti ja tekitas mõtteid.

Ka esimene osa, kus mees kirjeldas pikalt kuidas Google on üles ehitatud. Teises osas räägib raamat googliajastu mõtlemisest. Täiesti suvalises järjekorras ja kaootiliselt tutvustan viite mõtet, mida hakkasin pikemalt edasi mõtlema Eesti kontekstis. Vägivaldselt panen tsitaate ja teemasid kokku.

* Middlemen are doomed
If you make your living telling people what they can't do because you control resources or relationships, if you work in a closed marketplace where information and choice are controlled and value is obscured, then your days are numbered. I'm talking to you, car salesmen, advertising agencies, goverment bureaucrats, insurance-office benefit-deniers, head hunters, travel agents (oh, sorry, they're already nearly extinct), and real-estate agents.
On hullult paradoksaalne, et Eestis on Interneti kasutajate protsent ülikõrge, aga ikkagi eksisteerib väikese turu piirides nõnda palju igasugu agentuure ja agente. See on mündi üks pool. Teine pool on see, et kõik läheb järjest lihtsamaks. Järjest funktsionaalsemaid netiaplikatsioone mõeldakse välja säästmaks inimeste raha ja aega. Näiteks selles blogipostituses olevad lingid võtavad üsna hästi kokku nn. "loovagentuuri" tööpõllu.

Ühesõnaga, tähtis on teha midagi, mis on sinu asi, mis lisab inimeste ellu juurde funktsionaalsust, mitte sai ei vahenda või paku midagi, mida mujalt saab niisama.

Ja mulle väga meeldib see, et sõbramehebisnes muutub järjest väiksemaks. "Tutvused" ning "vanad kontaktid" ei maksa varsti enam niipalju ning käsi-peseb-kätt mentaliteet kaob, sest informatsioon ning allikad pole enam salajased.

Kuid teises mõttes on sõbramehebisnes jälle järjest olulisem, et sinu head kliendid, sõbrad, publik soovitab sind teistele ning nad soovitavad sind nii avalikult kui eravestlustes.
Your customers are your ad agency.

* He is his own ad. Decide what business you're in

Isiklik bränd Internetis on vähemalt sama oluline kui su CV. Kui sa ei ole korralikult positsioneerinud iseennast ning oma tegevust, siis võimalik, et sind keegi varsti ei leia enam üles.
But still, I hear, hasn't life become too public? What has become of privacy? "Nothing you do ever goes away and nothing you do ever escapes notice," Vin Cerf, one of the fathers of the internet and most recently a Google executive, told an audience in Seattle. Then he added - please note, with irony - "There isn't any privacy, get over it." He's right. I say privacy is one of the most overused fear words of the age. Privacy is not the issue. Control is. We need control of our personal information, whether it is made public and to whom, and how it is used. That is our right, at least for mattes outside the public sphere.
Isikliku brändi puudus on kõige paremini tuntav Eesti poliitikas, selle pealt võitis Tarand eurovalimised ning poliitika enam sellest kriisist välja ei tule ilma, et poliitikud saavad isiklikeks ning parteide süsteem muutub. Mind ei huvita, et Keskerakond ning Reformierakond teevad koos valitsust, et IRL ei oleks võimu juures, minu jaoks on nad pea kõik lihtsalt muutumaks "parteiks". Inimesi pole. Aga sama käib ka põhimõtteliselt laias laastus Eestis tegutsevate firmade ja asutuste kohta. Tihti tundub, et neis nagu ei töötakski inimesed.

* (Kõrg)haridussüsteem on mõttetu, kuid noored tungivad peale

Enamus Eesti ülikoolide erialade enamus ained on totaalselt eluks ja tööks kasutud. Raamatutest saab mõtteid, praktilistest tegudest saab ettevõtlikust ja kogemust.
The idea of a once-in-a-lifetime, one-size-fits-many certification of education - the diploma - looks more absurd as knowledge and needs change. Are there better measures of knowledge and thinking than a degree? Why should education stop at age 21?
/.../
Bill Gates, Mark Zuckerberg, and the Google boys dropped out of school at various stages to start their corporate giants. Should we be forcing young people to go through 18, 16, or even 12 years of school - trying to get them all to think the same way - before they make things?
/.../
This is 15- to 20-year-old kids building and launching authentic web services that fill a real need in the market.
Tasub minna kutsekooli oskusi õppima, vanakooli erialadelt kõrgelt palka ja vägevat elu loota ei tasu. Inspiratsiooniks võib vaadata seda faktivideot.

* Free is a bussiness model

See, et Facebook, Twitter, YouTube jms. hetkel raha sisse ei too, see probleem paistab eelkõige olevat sel teemal kirjutatavate ajakirjanike ja blogijate südameasi. Nähtavasti töötavad suured sotsiaalsed portaalid palju pikemaajaliste eesmärkide nimel ning raha olemasolu või mitte olemasolu mõnes päevas võib olla väga suhteline mõiste. Kõik võib maksta ühel päeval palju rohkem, kui me oskame arvata. Samuti võib see kõik maksta mitte midagi. Raha tuleb, kui sa lood piisavalt lisaväärtust.
"We worry a lot about whether on not we have users." That is because on the web, "money follows consumers."
/.../
The winner will be the one that figures out how to bring elegant organization to the disorganized social network that the internet already is. We are waiting for the Google of people.
* Internet on protsess

Miski ei ole valmis. Sa ei saa inimestele müüa oma lõpetatud mõtteid või ideid või tooteid, inimesed tahavad kaasa rääkida. Isegi Apple ei saa enam nii hakkama ning avab enda tooteid teiste firmade aplikatsioonidele järjest rohkem. Kõik, mis inimene teeb, nõuab suuremat võimalust interpreteerimiseks kui lõpetatud raamat või valmis toode või vankumatu maailmavaade. Ja ära valeta, netis jääd sa vahele.
Today, on the internet, the process has become the product.
/.../
The post-media generation raised on honesty and directness expects truth and bluntness from others.
/.../
The internet has changed the speed, the rhythm, and the process of business and next will do the same to goverment.
/.../
The idea for a new product may spring from the mind of an individual, but only a collective effort can carry that idea through prototyping and launch.
/.../
Give ideas credit, not credit for ideas.
/.../
Innovation happens in spite of the structure of organizations.
/.../
Design is about more than aesthetics. Design is an ethic. Design is the path by which you interact with your public. Magazines, clothes, and cars aren't the only things that are designed. Companies are designed. Services are designed. Rules are designed. The simpler and clearer the design, the better. To be simple is to be direct. To be direct is to be honest. To be honest is to be human. To be human is to be in a conversation. To be in a conversation is to collaborate. To collaborate is to hand over control. And we are back to where we started, to Jarvis' First Law: Give the people control and we will use it. Don't and you will lose us. Simple.
/.../
Creativity inspires creativity and the internet enables us to turn that into a conversation. It's about relationships.
Ja ma ei saa jätta tsiteerimata raamatu paari viimast lõiku:
Internet triumphalists, including me, argue that the internet opens up creativity past one-size-fits-all, mass measurements and priestly definitions of quality alt lets us not only find what we like bus also find people who like what we do. The internet kills the mass, once and for all. With that comes death of mass economics and mass media. I don't lament their passing.
/.../
When we talk about the Google age we are talking about a new society. The rules explored in this book - Google's rules - are the rules of that society, built on connections, links, transparency, openness, publicness, listening, trust, wisdom, generosity, efficency, markets, niches, platforms, networks, speed, and abundance. This new generation and its new worldview will change how we see and interact with the world and how business, goverment, and institutions interact with us. It is only just beginning. I wish I knew how that change will turn out. But I'm thrilled to be here today with you to witness its birth.

20090808

Tahtsime täna laupäeval sõita sõpradega Prangli saarele, aga eile selgus, et hommikune laev on pilgeni eelregistreeritud rahvast täis ja ehku peale ei tahtnud Leppneeme sadamasse üritama minna. Mulle ei meeldi kaubelda. Küll võtab selle laupäevaga midagi muud põnevat ette. Õhtul on teatris esietendus. Homme sõidan sõbra pulma esimesele aastapäevale.

Eile õhtul mängisin jalgpalli ja lõin värava. Kui olen paar nädalat enam-vähem trenni ka teinud, siis on hea jalgpalli mängis, siis kohe on jaksu ja enesekindlust palju rohkem.

20090806

Action

Twitter on rünnaku tõttu maas, Facebook on aeglane ja katki, kas netis algas mingi lahing? Loodame, et head võidavad. Mina lähen trenni ja naudin muru peal jalgpalli mängimist. Kunstmuru ja muru vahe on see, et muru peal on kõik loomulikum ja põlved jäävad terveks.

Kui sul on kirg ehitada maailma võimsaim liuglend


Mulle meeldivad avarad vannitoad ja mulle meeldib suitsuvorst. Viimasel ajal meeldib mulle ka tööpäeval kodus olla, sest kodus töötamine ja lugemine on hetkel palju tulemusrikkam kui inimeste seas. Inimesed segavad mõtteid.

Kuid iga mõte saab suureks kasvada ainult läbi inimeste. Nii et. Tee tööd endaga ja siis mine inimeste sekka oma mõtetega ja jaga.

Jah, mulle meeldib suitsuvorst. Lapsepõlves ei osanud väärtustada, kui palju võivad paar suitsuvorstiviilu kõhtu täita.

Ja kõige rohkem meeldib mulle keset päeva lugeda.

20090805

Kas Eesti laulurahvas võiks Brasiilia vastu võtta nii?


20090803

Mis see kõik arvuti taga veedetud aeg väärt on?

See aeg ei tähenda ainult uudiseid, sõpru ja teadmisi, see aeg võiks tähendada ka poliitikat. Poliitikat saab arvuti taga teha. Lihtsalt e-hääleta ning kutsu, ärgita teisi inimesi sügisel ka id-kaardi abil oma hääl andma.

Iga natukese aja tagant keegi kuskil (põhiliselt Twitteris) kaebab selle üle, et e-riik ja id-kaardi kasutamine korralikult ei toimi. See pole tehnilise võimaluse üle arutamine, see on psühholoogiline algatus, et need inimesed, kes poliitikast ei huvitu leiaksid poliitika võimaluse läbi anda hääl id-kaardi abil.

Vaata lisa Facebook'i grupis. Oled lahkesti palutud kaasa mõtlema.

Jah, tihti on viimasel ajal tulnud peale tunne, et mis see arvuti taga veedetud aeg väärt on. Et peaks seda kõike hakkama veidi korrastama või isegi ära kasutama, struktureerima ning vähem tühja jälgima.

Internet võimendab mõtteid ning lihtsustab elu, kui sa oskad neti enda jaoks lahti mõtestada.

Poliitika on suur osa elust, kuid selle üle pole vaja kogu aeg mõelda, lihtsalt tuleb täita oma kodanikukohustust ja valimistel valida.

20090801

Kuidas mulle meeldib üksi maanteel autot juhtida, kui meeletult suurte piiskadega tihedat vihma sajab. Keset päeva läheb pimedaks ja taevas on erinevaid pilvi. Just selline oli ilm, kui täna Vändrast jalgpallimängult tagasi Tallinna poole sõitsin. Rapla juures oli ma ei tea mitu teeremonti ja nii tulingi lõpuks läib väikesi suvitusasulaid - Kiisa, Kasemetsa kaudu Sakku ja seal juba Laagrisse.

Hommikul ärkasin pulmas ning sõitsin siis Aegviidu juurest risti läbi keskmaa Vändrasse. Siis paistis päike, aga kaste oli ööst maas. Ka õhtul ja ööl andis loodus ennast tunda.

Niiskeks kisub. Pimedaks ja niiskeks, kuid endisel on suvi. Pulm oli kena ja seal oli üks suur-suur siga, kelle sõbraks olid hani ja lammas. Siga röhitses keset hoovi ja keeras magama oma suure kere. Hani valvas kõrval, ei saa ju koju minna, kui suur siga norskab. Pulmakülalised käisid ümber magava sea ja pildistasid. Lammas seisis ootuses värava juures, et äkki nüüd saab varsti koju. Suurepärane seltskond.

Maria tegi kolmikust pilti, vist järgmisel päeval, kui nad olid lõpuks koju jõudnud.

eXTReMe Tracker

This page is powered by Blogger. Isn't yours?