20090929

Mulle meeldib olla väsinud, sest siis läheb aeg täiesti sassi. Tundub, et oled kõikvõimas. Alles päris väsinud peast hakkan iseendale õlga alla panema ja on vägev, kui aeg-ajalt suudan väga väsinult mõelda: "Ma olen väga väsinud, aga see ei tähenda seda, et võin isekaks ja ükskõikseks muutuda."

Ja kui väsinud peast suudad veel mõelda, siis ei muutugi inimene halvaks. Vastupidi, võimendab oma headust.

20090928

Sööd purust end ilusaks ja teed teatrit

Olen Slovakkias, Nitras teatrifestivalil ja istun täna hommikul Iiri pubis. Igas korralikus linnas on vähemalt üks iiri pubi, kus müüakse turistidele kõiki õllesid veidi kallimalt kui teistes söögikohtades. Aga "free wifi" on tähtsam kui mõnedkümned eurosendid.

Käisin eile jõusaalis. Teatris. Vaatamas etendust "Phaidra fitness". Peale minu oli publikus veel vist üks inimene, kes mõistis ainult ingliskeelt. Ülejäänud ca 100 inimest üldjuhul kohalikud pintsakutes keskealised. Aga see tuli vist just kasuks, sest tõlget jõusaali nurgas olnud lameekraanilt lugeda oli suht tüütu ja kohutav.

Tükk iseenesest ei olnud üldse halb. Mulle meeldis, kui nad laulsid kenasti. Milline harmoonia - dressides jõusaalis toimetavad inimesed laulavad keset rauamasinaid müüte.

Ja mulle meeldis, kui nad sõid jõusaalimeeste toidulisandit. Ja tükil mõte oli vist iluküsimus - tundub Slovakkias asjakohane küsimus. Siin on vist jõusaale ohtrasti.

20090926

parem kui ristsõnamõistatus

Juba esimesed pakkumised on seinast-seina. Tõotab tuleb põnev võistlus. Ennustusvõistlus.
Ei see pole onu uuno kumakese jalgpalli mm-i või suusatamise mm-i ennustamine. Ei mingit sporti, hoopis rahvuslik tehniline revolutsioon.

See on ainult üks number. Et ehk palju e-hääletajaid KOV 2009?

Mina pakkusin 110 00, sest valimistest valimistesse lööb e-hääletajate arv duublisse. Eurosaadikute valimistel oli number ca 58 000, seega tundus 110 tuhat adekvaatne.

Ennusta sinagi.

Idee2009 Facebookis
Idee2009 Twitteris

naturaalne punane värv võib ehmatada

Kuidas teha arooniamahla. Ei mingit aurutamist. Tuleb teha nagu õunamahla. Võtad arooniad ja lased nad kobarates läbi purustaja. Tähtis on mitte riietega vastu minna.

Plöga paned siis pressi peale, aga kasutad plöga pressimiseks vanu padjapüüre, sest õiged õunamahla marlid rikuks naturaalne värv ära. Ja siis pressid ja tuleb tume-tume tummine mahl.

Kui maitsed, siis saad endale paksud neegrihuuled ja vapustavalt tihke suu.

Kui läheb riietele või kehale, siis saad naturaalse värvi jõudu tunda.

Mul on näpud mitu päeva nüüd vist lillad. Naturaalse värvi jõu vastu ei saa.

20090923

Juhtumisi Niine tänava viimaselt Startupilt

Täna hommikul mängiti Niine 11 kontorisaalis viimast korda "Startupi". Etendus oli sündmusterohke, sellepärast annan välja kolm anonüümset ja olematut auhinda:

Publiku sisseelamisauhind
Patsidega tüdrukule, kes tormas saalist välja ning ukse taga põhjendas intspitsendile iseend nii "Mina ei saa seda vaadata, see mees seal on nii kuri teiste vastu!"
"Milline mees?", küsiti talt..
"No see, direktor!"
Teater on elu.

Publiku järjekindlusauhind
Rasedale naisele, kel jäi kord pöial Niine 11 massiivse ukse vahele. Aga ikka tuli nüüd seekord vaatama ning kahjuks jah, oli vist õhupuudus publiku rohkuse tõttu saalis nii suur, et jäi seegi kord kogu tükk tal nägemata.

Süsteemivea erihalbauhind
Mingi süsteem oli genereerinud Startupi pileti kahele inimesele nii, et pileti peal oli mitte Niine 11 vaid Teater NO99 asukoht Sakala 3, nii nad hilinesid tükile ca 20 minutit, aga siiski olid nõus vaatama. Siuksed apsakad on väga halvad ja piinlikud. Aga mu arust see meesterahvas isegi naeratas ja oli heatujuline pärast.

"Startup" pole läbi, aga kuidas ja millal jälle, sellest loodetavasti õige pea.

Julm oli muidugi vaadata, kuidas saabusid täna lavamehed ja hakkasid lava ja publikutellinguid koheselt lahti monteerima. Teater on kaduv kunst.

Ja müstika auhind
Nikita (Kristel) ja Tim (Jaak) joonistasid teineteisega kokku leppimata tahvlitele ühte ja sama ideed. Läbipaistvad allveelaevad - turismibussid.

20090921

Miks tasub ka netis reklaami produktseerimise peale raha panna

Kaks valimisreklaami. Üks halb ja üks hea näide. Kui siin ei avane, siis vaata seda ja seda.



Ära kunagi pane YouTube üles reklaame, mis oma teostuselt või sisult on nõrgad. Internet ainult võimendab.
Ja see, et hea netivideo-reklaam on odav, on mu arust müüt. Idee peab olema parem kui televisioonis ja võimalusel peab ka produktsioon olema hea. Ainult hea asi paistab netis välja.
Reformierakonna reklaam on korduste kordus väljamaa reklaamidest, aga lihtne ja arusaadav ning pole labane. Ei midagi väga kihvti, kuid järgmise kümne päeva jooksul saab reklaam YouTubes palju vaatamisi.

Samal teemal Gerd Tarandi blogis.

20090920

Ma võiksin kogu aeg õunamahla teha

Puudel on sel aastal niipalju õunu, et valik on parem kui mahlaletis. Pese ainult puhtaks ja pane kollasesse vanni.

Purustamine on hea töö. Õun auku ja natuke pulgaga tagant lükata.

Tähtis on möksi panna igasse kihti palju, sest siis pressib koogid paremini kuivaks.

Ja voolab ja voolab ja voolab.

20090917

Ikka ja jälle taban end mõttelt, et kui ma oleksin kojamees, siis millise aastaaja hommikud meeldiksid mulle kõige rohkem. Täna varahommikul etendusele sõites võis kõikjal kojamehi silmata, kes luudade või rehadega lehti kokku lükkasid. Härrad kasutasid üldjuhul luudasid ja pikemat tõmmet. Prouad tõmbasid lühemalt ja tihedamalt ja harja või rehaga.

Hommikused pilved ja päikesepeegeldused teevad tihti majad pooleks. Et ülemine pool hoonest on kõrvaltvaatajale äärmiselt hele ja alumine pool täielikus varjus.

20090916

helistamise näpukas

Pidin täna hommikul etenduse-äratuse tegema kell 6.30 Katrinile, kirjutasin kiirelt numbri arvutiekraanilt telefon ja helistasin.

Vastu võttis unise häälega mees.
"Jaa, Gunnar kuuleb..."
"Tere, palun Katrinit."
"Katrinit siin ei ole."
"Vabandust."

Olin ühe kahe rohkem trükkinud. Helistasin siis ka Katrinile ja kõik korras. Vaene Gunnar, kelle ma üles ajasin ja kes kahtlustab, et keegi kahtlustab, et tal on mingi Katrin.

Jah, kahju ainult, et esimene etendus peale suvepausi läksi veidi nii nagu arvata oli - logises ja oli harali, aga homme jälle. Homme jälle kell 5.45. See pidev hommikune ärkamine on nagu film. Kottpimeduses ülesse ja siis järsku valgeks, täna valgenes vahemikus ca 6.30 - 6.34. Siis autoga missioonile. Niinesse, asju üles panema ja päeva sisse elama.

20090914

Kui sa tahad, et ma sulle hommikul vara helistaks.

Käivad taastusproovid. Kuigi "taastusproov" hoopis teine sõna kui "taastusravi". Taastusproov on palju kindlam ja loomingulisem asi kui lihtsalt proov. Taastusravi on ikkagi millegi normaalsesse konditsiooni tagasi viimine. Aga taastusproov on olemasolevale lisaväärtuse juurde loomine. Head proovid on.

Homme ehitatakse Niine 11 kontorisaali uuesti tellingutest pealtvaatajate tribüün. Loodame, et kõik sujub.

Kuus hommikut (16/17/21/22/24/25 september) algab NO81 "Startup" kell 8.15 ning mina ise helistan nendele teatrikülastajatele, kes tellivad varahommikuks kontrolläratuse. Telefonikõne kokkuleppimiseks kirjuta vika ät no99.ee

Kevadel olid inimesed, kes said hommikuse telefonikõne äärmiselt tänulikud. Vaatajaga kontaktiloome missugune.

Ja enne igat etendust panevad näitlejad end valmis fotostuudios.

20090913

Elu google analüütiks

Huvitav, kas analüütika ja kontroll on sünonüümid?

Et kas sa tahaksid teada, et mitu pudelit õlut sa aasta jooksul jood või mitme erineva inimesega kuu jooksul näost-näkku suhtled?

Ma arvan, et pole kaugel aeg, kui elus saab palju rohkem asju numbrite keelde tõlgendada.

Ja ma juba kuulen kuidas paljud kisavad kui halb see kõik on. Et spontaansus kaob ära. Et kõik on nii loetav.

Tegelt see loob lihtsalt uued dimensoonid tegutsemiseks ja loomingulisuseks. Statistika on loovuse tõukejõuks.

20090910

maailma teatri- ja kultuuriblogid

Tänu teiste soovitusele jälgin kahte nüüd kahte teatriblogi.

http://www.londontheatreblog.co.uk/

http://www.guardian.co.uk/stage/theatreblog

Guardian on tõesti huvitav ja silmaringi avardav.

Aga äkki teil veel mõni link jagada? Kahjuks mõistan ainult ingliskeelt.

Tähendab, kust teie võtate oma rahvusvahelised kultuuri- või kino- või teatriuudised.

20090909

Mul ei olnud see meeles, et Tartus on üpris kesklinna lähedal ka tänavad, kus puumajade akendest saab sisse vaadata kuidas inimesed õhtul magama lähevad. Ma vaatan alati, kui on võimalus mõnest aknast sisse. Võib-olla pole ilus jõllitada, aga see on nii põnev, et kuidas võõras inimene õhtul televiisorit vaatab.

20090907

kas keegi hea inimene tõlgiks täpselt vene keelest eesti keelde

КРИТИК-- Новобуржуазное отродье!
КРИТИК-- Это философия разочарованного таракана!
КРИТИК-- Ударим по булгаковщине!
КРИТИК-- Булгаков — литературный уборщик, который подбирает объедки после того, как наблевала дюжина гостей!
МАРГАРИТА-- Я их отравлю!

Et mida need kriitikud ütlevad ja Margarita vastab?
Aitäh, kes viitsib.
Venekeelses romaanis seda kohta pole.
Ausõna kõiki sõnu sõnastikest ei leidnud ja ise ei tea.

20090906

kui halvasti saab nädalavahetus minna

Reedel sõitsin üksin maale. Ilm oli veel enam-vähem. Laupäeval ärkasin üles, köha-nohu. Läksin õue, saagisin laudu. Hakkas kõvasti sadama. Süda läks väga äkki pahaks. Vajusin kössi, mobiili aku oli tühi. Oksendasin köögis lamades kolm tundi, siis suutsin ahju tule teha ja maja läks soojaks. Vedasin end voodisse, õnneks uinusin. Ärkasin õhtul ülesse, sama kiirelt, kui äkiline haigus oli tekkinud, oli ta ka kadunud. Vaatasin kuidas Eesti võrkpallurid pähe saavad, vaatasin kuidas Eesti jalgpallurid pähe saavad, läksin magama.

Pühapäeval sadas veel hullemini, kuidagi korjasin õunapuude alt ubinaid kaasa. Sõitsin Võrru jalkamängule, oli kohutav mäng, kaotasime nagu kõige hullem võistkond kõige rumalamatest väravatest nõrgale võistkonnale 0-2 ja tõmbasin lihase ära, aga kuna vahetusmehi polnud, siis lonkasin platsil mängu lõpuni. Pärast mängu oli paras kodutu koera tunne.

Sõitsin Tallinnasse tagasi ja asusin tööd tegema, et homne esmaspäev ei kujuneks liiga hullumeelseks. Töö tegemine aitab halva nädalavahetuse vastu. Mul on juba palju parem. Lähen magama ja homme teen veel tööd, et unustada ja rõõmustada.

20090903

Kuidas DigiTV-ga ei saa sporti vaadata

Vaatasime teatris täna võrkpalli, aga ei vaadanud ka, sest digiboksi ei jõudnud signaal nii kiiresti, kui pall lendas ja mehed hüppasid. Tulemuseks oli paras Matrix. Nagu oleks fotoseeriat telekast vaadanud koos Lembitu Kuuse kommentaariga. Kuuldavasti pidi sama probleem olema paljudel, et ETV-s näidatavad spordivõistlused on DigiTV kaasabil jälgimatud. Lihtsalt digisignaal ei suuda ohjeldada kiiret ootamatut liikumist. Ajuvaba.

20090902

Noorte teatrilavastused

Pühapäeva ja esmaspäeva õhtul käisin teatris.

Pühapäeval vaatasin Dominiiklaste kloostri hoovis Kristjan Üksküla ja VHK gängi tükki "Kiivad armastajad". Tubli töö ja esitus noortelt, kuigi lõpp kiskus igavaks ja niiskeks. Sai nalja, filosoofia ei meeldinud.

Esmaspäeval vaatasin Von Krahlis Mart Kolditsa ja lavakunstikooli 24. lennu tükki "Kummitus masinas". Hirmud, mida esitati vaikselt ja siiralt mõjusid palju rohkem, kui kisamine ja röökimine.

Arvan, et need on kaks parimat noorte teatrilavastust sel aastal Eestis.

20090901

#idee2009 - kirjuta üleskutse

Tegin väikese sammu kampaanias #idee2009, nüüd on igaühel võimalus olla copywriter - kirja või üleskutse sepistaja.

http://tinyurl.com/idee2009copy

Ma ei arva üldse, et inimestel on tohutult vaba aega igasuguste selliste asjadega tegeleda ja ma ei pane üldse pahaks, kui keegi ei kirjuta midagi. Rohkem see lihtsalt siuke isekeskis pusimine, mis otsest effekti võib-olla ei annagi, aga ikkagi on tore.

eXTReMe Tracker

This page is powered by Blogger. Isn't yours?