20091228

Eesti originaalmaterjali YouTube TOP 5 aastal 2009

See on väga subjektiivne edetabel. Aga panin siia ritta viis originaalvideot, mis aastast on meelde jäänud. Arvestasin ka mõne puhul pigem levikut kui mulle meeldimist. YouTube on meedium/kanal, mille auhinda võiks Kuldmunal vms. anda võrdväärselt telereklaami kategooriaga. Siin on aasta 2009 viis parimat.

5. Ugala teatri lavastuse "Nii nagu taevas" 20-sekundiline reklaam

Mulle tõesti meeldivad odavad ja lihtsad lahendused. See teatrilavastuse reklaam on väga lihtsa teostuse ja väga meeldejääva heliga. Ma ei tea, kas YouTube's on võimalik võita juurde teatrivaatajaid (pigem mitte), kuid lavastuse või teatri osana on YouTube (reklaam)videod oma kohta kinnistamas.



4. Winny Puhh laulu "Peegelpõrand" muusikavideo

Võib-olla oleks võinud Eesti aasta YouTube muusikavideoks kuulutada ka Def Räädu "Kaubaautoralli", kuid Winny Puhh "Peegelpõrand" on videona originaalsem, kuid muusikapalana kehvem. "Peegelpõrandas" pilt liigub, vaheldusrikkus on super, on huvitav vaadata ja video levib. Selge on see, et muusikavideot ei teha enam MTV jaoks, vaid YouTube loeb.


3. The Simpsons intro Estonian version

Professionaalne teostus, video on saanud palju klõpse välismaalt. Levik on lai, kuid vaevalt TV3 midagi sellest võidab. Kuid see ei tähenda, et Kuukulgur poleks teinud head tööd. Video, mis täpselt sobib YouTube'i, kus millegi kuulsa järgitegemine on väga tähtis nähtus.


2. Hitler Solarise all punkris

Hea copy loeb. Ühiskonnakriitiline nali loeb. See video on palju ehtsam kui Kreisiraadio või jõmminaljad. Seda Hitleri lugu on korduvalt uuesti subtiitritega vürtsitatud, kuid Hitleri ja Solarise puhul on see kuidagi eriti vaimukas ja täpne.


1. Tõnis Vanna supervärav

Ja parim kodumaine YouTube hitt aastal 2009 on video, mida YouTube's enam ei ole originaalis. See siin on üks kehvema kvaliteediga koopiatest. Tõnis Vanna lõi Fc Flora eest juulis uskumatu värava eurosarjas ning sellele uskumatule väravale tegid Kalev Kruus/Janno Kivisild uskumatult emotsionaalse live kommentaari. 400 000 vaatamist sai video mõne päevaga. See on kõva promo, see on kõva värav, see on kõva kommentaar.


YouTube videosid tehakse järjest rohkem, välja paista on järjest raskem, loevad reaalsus ja professionaalsus ja originaalsus, kuid tihti ei piisa ka neist. YouTube populaarsus on suhteliselt ennustamatu. Igatahes elame reklaami, promo ja videopildi mõttes huvitaval ajal. Aastal 2010 on võimalus kõigil ja igaühel odavalt jõuda paljudeni. Ole ainult mees ja tee midagi ära ning salvesta see üles.

20091224

Kohe algab esimene mitmest lähipäevil asetleidvast jõuluõhtust ning pidulikust poeb hinge. Internetist on luuletused leitud, aeg on sööma minna. Ja homme sama. Ja ülehomme ka. Ja üleülehomme ka. Jõulud nonstop on lahe ja õiglane kõigi sõprade ja sugulaste suhtes.

Soovin kõigile head. Rõõmu, jõudu ja soojust soojendamaks teisi.

20091223

Mis teeb meid paremaks? | TEDxTallinn

Mis teeb meid paremaks? | TEDxTallinn

See oli minu jaoks TedxTallinn ürituse parim esinemine. Point, tarkus ja arusaadavus.

20091221

Pidin täna Solarises käima korra wifis, selleks pidin end Solarise Club vms. liikmeks tegema, panin meelega vale telefoninumbri, et nad mind mitte kunagi kätte ei saaks. Et nad mulle ei teataks, et mida kõike saab odavamalt ja varem kui teised. Ma ei taha midagi saada. Olen püsiklient väga vähestes kohtades, ainult pea Eagle Visions, et läätsi odavamalt saada.

"Kas teil Partnerkaarti on?"

Ei ole, meeletu küsimus. Elu on nagu üks klient olemine.

20091219

Raamatupoed on devalveerunud, sest ega kõik raamatud "raamatu" mõistet ei vääri.

Kus on Eestis siiski kirjastusi ja kus ikka leidub tõesti inimesi, kellest kõigist on vaja (elu)lugu kirja panna ning kus ikka reisitakse ja kus ikka kirjutatakse reisimisest pikalt ja ülevoolavalt.

Seda kõike võib teha Internetis ilma, et keegi peaks Teile selle eest maksma. See oleks aus.

Üks tõde on päris kindel. Tegelikult oskavad vähesed inimesed kirjutada ning raamatute välja andmisse peaks suhtuma palju aupaklikumalt.

20091216

Logopeed ja tühjad raamatukogud

Mind teeb murelikuks kaks asja. Et ei taheta enam raha anda, et koolides oleks logopeed ning see, et raamatukogudele ei anta raha uute raamatute soetamiseks.

Tallinna koolijuhid: linn asus lõhkuma toimivat süsteemi

Säästuaeg rapib raamatukogusid

Mina olen see inimene, kes on elus pidanud käima logopeedi juures. Ma nimelt ei osanud väikesena kirjutada. Ja ega ma ei tea, kas sain sealt ka mingit suurt abi, aga käidud sai. Aga nagu mina tean, siis väga paljudel lastel läheb veidi rohkem aega korrektselt kirjutama või rääkima õppimiseks kui paljudel eakaaslastel. Ja see on täiesti NORMAALNE. Logopeed on äärmiselt tähtis inimene haridussüsteemis.

Ma pidin täna ostma ühe tõlkeraamatu. Luuletused, mis on poola keelest tõlgitud. Oleksin võtnud selle raamatu hea meelega raamatukogust, aga seda pole kojulaenutuseks kuskilt saada. Nähtavasti selline olukord saab lähiaastatel tavapäraseks. Mitte kauged-kauged aastad ei hakka kaduma ajaloolisest raamatumälust, vaid iga uus aasta tõmbub kokku äärmiselt pealiskaudseks. Inimesed lükatakse lihtsalt jõua raamatutest kaugemale.

20091215

hea maitse piiri peal

Mulle tõsiselt meeldivad mehed ja etendused, mis on hea maitse piiri peal, aga mitte kuidagi ei ületa piiri, aga on nagu täiesti nii piiri peal, et sa lausa ootad, et millal ta kukub, aga ta ei kuku. Mustkunstnikud pole mind päriselt kunagi tõmmanud, aga see mees tänaval on kuidagi kolossaalselt irooniline, terav ja vaimukas. Mulle meeldivad pealtvaatajate näod, kes ei saa aru, et kas see on halb või hea, et kas see mees mõnitab neid või teeb enda arust päriselt nalja.


20091214

Facebook ja tudengid

Ei sõida ma enam tihti bussi, trammi või trolliga, aga kui mina oli üliõpilane, siis panin iga päev mitmeid otsi. Facebook liidab inimesi ja aktsioone ja see video on nii mõnusalt kodukootud ning arvan, et on hea, et on olemas sellised algatused, siis saavad tudengid jälle üheks. Nagu kunagisel kuldsel ajal. Facebook taaselustab ühtsustunde? Tudengid on vahvad. Mõtlen nagu vana mees.


20091213

Kui lihtsad on ideed

Kui seda kunstiprojekti vaadata, siis on tunne, et milleks kõik pingutatus ja raha raiskamine. Sul peab olema lihtsalt nii labaselt lahe ja lihtne mõte, et see lööb jalust ning sul peab olema nii labaselt lihtne jonnakus see ära teha ning peab olema lihtsalt inimesi, kes sind levitavad, sest neile meeldib see sinu idee.



20091211

2 värsket kodumaist videot

Tunnen end jälle vanana. Eestis on valminud kaks videot, mis paljudele meeldivad. Mulle mitte nii väga. Aga tunnustust vajavad tegijad vähemalt sellepärast, et midagi tehakse. Et kõik ei ole veel surnud.

Winny Puhh "Peegelpõrand" - Teistmoodi, seepärast jääb kohe meelde. Aga mulle tundub see pigem reklaam, sest video domineerib laulu/muusika üle. Sest promo domineerib muusika üle. Eestis on ikka nii, et kes rohkem kisab, see ka rohkem jääb silma. Antud juhul hästi "loontšitud" asi, eile paljud mu tuttavad rääkisid sellest videost ja linkisid. Aga seda muusikat oma iTunes-i kahjuks ei lase.


Simpsonite TV3-e uudiste reklaamklipp - Teistmoodi, kuid tekib palju küsimusi. Jätab mulje, et TV3-e uudiseid vaatavad "kodukootud imelikud inimesed" ja seega ka TV3-e uudiste väärtus on "selline kodukootud kahtlane", sest olenemata sellest, et kas tegu on paroodiaga, peab iga klipp ka iseseisvalt hea mulje jätma ehk suhtuma tootesse (antud juhul TV3-e ja TV3-e uudistesse) nii nagu tegijad ise tahavad, et neisse suhtutakse. Antud juhul jääb mulje justkui teeks TV3 halbu naljauudiseid ja TV3-e meeldib see imidž.


Ja teistpidi on nagu ikka Eestis kontekstis kogu selle asja mõte lihtsalt "promo". Vahet pole, peaasi, et räägitakse. Sellise eesmärgi püstitanult võib selliseid "paroodiaklippe" peksma jäädagi. Aga, et klipp on saanud ja saab veel hulganisti rahvusvahelist tähelepanu, siis peab projekti õnnestunuks lugema.

Palun rohkem sisu ja mõtet ning intelligentset reklaami.

20091210

Jõulupidude hulk

Ma pole veel ostnud valmis ühtegi kingitust. Varsti peaks hakkama ostma. Ütlen otse välja, et katsun inimestele osta raamatuid.

See aasta vist väga palju jõulupidusid-jõuluistumisi plaanis pole. Omad ja töö. Mida vähem jõule on väliselt, sest rohkem on äkki neid päriselt olemas.

20091208

Unistame. Mis võiks Tallinn 2011 tänavatel toimuda?

Täna hommiku avas Twitteri Osoka säuts:
Kui saaks selle Danny MacAskill'i kuidagi Tallinnasse Vabaduse platsi! http://www.youtube.com/watch?v=Z19zFlPah-o&feature=player_embedded#

Kui ma vaatasin seda professionaalset trikiratta artisti, siis ma mõtlesin, et ega vist pole paremat aega, mil võiks lihtsalt unistada, et mis võiks toimuda Tallinn 2011 raames Tallinna tänavatel. Et kui siia saaks kutsuda ükskõik kelle laiast maailmast, et keda või mida Sa Tallinna tänaval näha tahaksid?

Unistusi ei saa keegi kärpida.

Mul lõi paugust pähe järgmised kolm viimase aja lemmikut. Nende kõigi stardiraha, tootmisraha ja transpordi raha on vist nii üüratu, et Tallinn 2011 ei saaks neid asju endale lubada ka üli-üli-ülipositiivse rahaseisu korral. Just kõik sellised asjad võiks unistades siia kirja panna...

1) Royal de Luxe on prantsuse suurte nukkude tänavateater, mille suurepärane etteaste oli näiteks Berliinis sel aastal ning varem on nad näiteks etendanud väikest tüdrukut ja elevanti Londonis.


2) Improv Everywhere on kõige lihtsamalt öeldes inimeste kooslus, kes põhjustavad stseene. Avalikus kohtades tavaliste inimestega. See tundub lihtne, aga pole seda teps mitte. Nad on Ameerikas väga kuulsad ja edukad. Tasub vaadata nende YouTube videosid.

Nähtavasti olekst kultuurierinevuste tõttu neil väga raske Tallinnas midagi korraldada, aga küll nad tänu oma suurepärastele ideedele ikka midagi ära teeksid. Nad oskavad väga oskuslikult oma missioone ka üles salvestada ja levitada. Tõelised kaasamise ja imestamise musternäidised. Salvestamine ning oma tegevuse "making off" levitamine on igasuguste tegevuste juures järjest olulisem. Avalik tegemine. Inimesed tahavad näha kuidas või mismoodi midagi tehakse.



3) Tänavakunstnike on igasuguseid. Siin üks video lahedast 3D kuristikust. Kristel viitas sellele ühes mu hiljutise postituse kommentaaris. Jah, tahaks keset linna näha mõnda sellist joonistust, mis võtab jalust ja peast nõrgaks, mitte poleks niisama.


Mida oled Sina maailmas või netis näinud, mis võiks ideaalide ideaalis Tallinn 2011 tänavatel toimuda?

Ja nüüd siis ka killud.tumblr.com

Kõik telefonist tehtud (pildi)postitused lähevad ülesse aadressile http://killud.tumblr.com/, sest blogspot/blogger pole otse telefonist üleslaadimiseks päris see ning uusi asju tuleb elus katsetada.

Tumblri blogis hakkab rohkem olema meeleolu, halbu ja lihtsalt poolhalbu fotosid ning lihtsalt lihtsaid sõnu, mille puudumisest viimasel ajal killud.blogspot.com postitusi on õiglaselt süüdistatud. Siin on liiga palju Internetti ja liiga vähe suvalisi mõtteid.

Loomulikult võib asi keerulisemaks minna inimese jaoks, kes tahab lugeda/näha kõike, mis netti postitan, aga ei jälgi mu Twitteri voogu (Twitterisse lähevad Tumblr automaatselt) ning pole sõber Facebookis (Facebooki jooksevad kokku nii mu Twitter, Tumblr kui Blogspot) ning ei kasuta RSS-i (RSS on saadaval nii Blogspoti, Tumblri kui Twitteri vool). Aga kõik võivad mind vabalat Facebookis sõbraks panna, kui sealt on lugeda lihtsam.

Ühesõnaga, tegelikult ei ole see eelnev jutt üldse nii keeruline, kõik jätkub samamoodi. Lihtsalt telefonist lähevad hetked otse aadressile http://killud.tumblr.com/

Tumblr platvormile ennustatakse maailmavallutust, eks tahangi mina seda just veidi ka sellepärast proovida.

Ning killud.blogspot.com jätkub samamoodi ilmumist, sest mul on tihti midagi öelda ning killud.blogspot.com on brändi staatuses mõtete koht, mida lõpetada ma ei oska ega ka tahagi vist. Taotluslik on läbi aastate olnud sel lehel kole muutumatu disain. Et sõnad tuleksid esile.

Mobiilsus on tulnud, et jääda.

20091207

Emma Leppermann

Meistrite Hoovis hakkavad naised tegutsema. Minge neid kaema!
(Klikka kutsel, et näha seda suuremalt või vaata kutset siit.)

Ajami ja Keegi ei tea midagi pärsia kassidest

Vaatasin eile kahte PÖFF-i võidufilmi. Grand Prix "Ajami" tundus alguses igav, kuid ekraanilt nähtud kirglikus oli nakatav ning näitlejate loomulikus oli räigelt loomulikult. Kui võtta, et see on kahe režissööri esimene film elus, siis on asi päris lahe. Film on üdini negatiivne, põhimõtteliselt surub võim, usk, viha alati inimese alla. Treiler:


Kurb, et filmi "Keegi ei tea midagi pärsia kassidest" nurgas oli eile kogu seanss kiri suurelt "PROPERTY OF WILD BUNCH", sest õiged koopiad oli levitaja juba serverist kustutanud ning filmi näidati promodvd-lt. Nojah...

Aga suurepärane film. Millised Iraani muusikud, milline inimeste omavaheline lävimine ja tõesti milline loomulik kaameratöö. See film oli vist pool dokumentaal, et need bändid ongi päris bändid jne. Teherani tänavatel on palju peidus. Režissöör Bahman Ghobadi enam selle filmi pärast Iraani minna ei saa. Kahjuks filmi muusikat iTunes'is veel müügis pole. Treiler:


20091206

The Cove

Kõik olid eile kinos. Ikka veel PÖFF. Vähemalt jääb mul siuke tunne tihti, kui nägin saalis veel seda ja seda tuttavat. Ja film oli tõesti kolossaalne. Võib süüdistada seda lugu "rohelises" propagandas, aga see film tõmbas nii harali kuidas maailmas delfiiniäri ja Jaapanis delfiinide tapmine käib ning kuidas delfiiniliha on tegelikult mürgine.

Kõigele lisaks loomulikult ka see, et kuidas see projekt oli nagu actionsalvestus üles võetud. Ning lisaks loomulikult ka Ric O'Barry isiklik traagika - 10 aastat oma elust lõi delfiinide armastamissoone maailma inimestesse ning järgmised 35 aastat on võidelnud selle "armastussoone" tapmise eest.

Film nagu "Darwin's Nightmare", kuid Aafrika asemel Jaapan ja kalade asemel delfiinid. Ning "The Cove" on hulka positiivsem, et kuigi olukord on halb, siis ikkagi on võimalik taolistel aktivistidel nagu Ric O'Barry veel midagigi päästa. Suur film igatahes.

Filmi koduleht, Wikipedia, Facebook


20091205

Eesti raamatud, mida tahaks

Ostan "enne jõule ajaviitelugemiseks" neist neljast raamatust ühe. Millist neist peaksin eelistama ja miks? Kaks reisiraamatut ja kaks näitlejate lugu.

Urmas Kibuspuu elulooraamat
Peeter Vihma "Kättpidi Keenias"
Pesti, Jansen "Mate ja miljon mahla"
Arvo Kukumägi "Alasti elu"


Black Dynamite

Mul on üks tuttav, keda ma näen iga poole aasta tagant ja siis ta räägib mulle, kui stiilsed on mustade meeste ninad ja olek. Ma arvan, et sellele mehele oleks eile Sõpruses möllanud film "Black Dynamite" meeldinud. Chuck Norris vaata ette. Black Dynamite on su must stiilne kloon.

Olgu paroodia film või mitte, mulle meeldib, kui süžee püsib ampluaas. See oleks olnud hullult lahe, kui see film oleks keerelnud ühe linna või linnaosa piirides, aga vandenõu muudkui ja teod järjest suurenesid ning lõpuks jõuti ikka Valgesse Majja.

Ikkagi oli hea istuda reede õhtul Sõpruses ja mitte midagi mõelda.


20091204

Lido

Käisin esimest korda Solarise lätlaste putjonkini majakeses söömas
ja ma ütlen 96-e krooni eest sain süüa nii, et vähe ei ole. Täitsa
kodust praekartulit sai ning rohelise sibula salat koorega on
gripihooajal väärt asi. Ainult õlu oli otsas, kuid ilus on ka reede
õhtul juua keefiri. Ennem Lido kui Vapiano. Istun kinos, kohe hakkab
järjekordne Sõpruse kino ärasaatmine. Black Dynamite.

20091203

Sain lingi Jimilt, see on tõesti imeline video, üllas töö. Natuke kõhe hakkab, kui mõelda, kui palju tahetakse Tallinnasse vägisi püstitada kultuurimajasid. Maju pole vaja, oskusi ja tegutsemist on vaja. See on üllas video, näitab veelkord, et "kõrgkultuuri" mõiste on muutunud.

20091202

Käisin eile Pöffil vaatamas dokumentaalfilmi "Vutikohtunikud", millest kirjutan jalkaklubi lehel. Jalgpall on suur teema, et nõnda paljud peavad end otseselt või kaudselt teemaga seotuks.

Tore oli pungil inimesi täis kinosaalis märgata jalgpallureid, keda muidu olen elus näinud ainult mõnel jalgpallimängul. Väljakistud formaadis on alati hea inimesi vaadata.

Võib-olla mulle tundub, aga dokumentaalsus on praegu väga IN. Väljamõeldud lood enam inimesi eriti ei huvita. Pigem täpne vaatenurk ja huvitav lähenemine elule.

eXTReMe Tracker

This page is powered by Blogger. Isn't yours?