20041212

NN. JÕLLITAJAD

Täna õhtul õpin ühe viimase korrana vist praeguses elujärgus psühholoogiat. Homse "Psühholoogia ajalugu II" kontrolltöö jaoks. Nostalgia on peal. Midagi ei ole veel õpitud ja osa materjali on täiesti puudu, aga hommikuks vast olen mõne idee kinni püüdnud ja ära mõelnud.

Ja üks mõte tuleb. Mind ärritab orkuti kommuniiti "People Watchers". Ei ärrita selles mõttes, et inimesed ei tohiks teisi vaadata, vaid sellepärast, et on väga primitiivne arvata, et midagi sellist on ägedat, erilist, huvitavat, ainulaadset jne., mis on üleüldine inimlikkuse tunnus. Seda enam, et inimesed ei oska inimesi vaadelda, sest nad ei oska tunnetada inimese olemust. Vaadeldava indiviidi huvitavus ei seisne ägedas välimuses, jutus või käitumisaktis, mis toimub sellel hetkel selles kohas. "Inimeste vaatamisega" uhkustamisel on sama viga, mis teatril. Nad jäävad mõlemad alati pealiskaudseks, sest vaataja peas on aeglane metronoom, mille rütm ja intensiivsus on peatunud või suureneb väga laisalt. Mõistus ja maailma mõistmise suurus peavad olema väga arenenud, et inimesi osata vaadata. Kõik inimesed vist tahavad olla stsenaristid ja otsivad siis neid karaktereid. Mulle sümpatiseerivad inimesed, kes seda ei tee või siis oskavad seda teha. Ma mõtlesin, et millalgi ma teen siis ka ühe postmodernistliku teooria, mille alusel iga inimene on stsenarist, kes kirjutab elades oma stsenaariumit ja tema pidev otsimine, enese kaotamine ja taas leidmine on selleks, et film tuleks huvitav. Kino ja filmide osatähtsus suureneb ja inimesed vahivad järjest rohkem ringi. Mitte keegi ei saa elus olla mittestsenarist oma filmile.

Biheivoristlik psühholoogia on see. Aga biheivoristlik psühholoogia on primitiivne, empiiriliselt tõestatav ja pealiskaudne. Ja ta järjest suurendab oma võidukäiku tänapäeva maailmas. Oleneb muidugi mis paradigmast lähtudes elu hindad ja kirjutad.

Nii et ärge öelge, et olete inimeste jõllitaja. Te näitate sellega ainult oma lollust. Elage, mõelge ja ärge uhkustage loomulike asjadega. Ja ärge olge siuke sotsiaalne sitapea nagu igaüks.

Comments:
hercule poirot ütles minut tagasi: "poirot` ei huvita rahvad! teda huvitab üksikisik, kellel on õigus elada ja mitte saada tapetud."

m.
 
people watchers? Kommuuniga liitunud pole aga mainitet tegevuselt taban end tihti, eriti kui mõnda pealinna lihaturu-bulevaardi väisan, nagu näiteks Viru tänav oma kirevuses ja labasuses... Ja eelkõige eesmärgiga end pärast vaatlemist hulga paremini tunda (a la "hea et ma tean, kes ma olen ja ei püüa massile sarnaneda...va võibla alateadlikult..."). vat.
 
Postita kommentaar



<< Home
eXTReMe Tracker

This page is powered by Blogger. Isn't yours?