20060630

võõrastest linnadest varastatud etendused

Linnateatri väike punane buss vurab Tartu suunas. Meie kursus on bussis. Mõned on puudu. Suundume rändteatri avamisele. Enamus inimesi magavad. Ainult Andres vaatab aknast välja ja Maria loeb raamatut. Keegi ei maga ega istu tooli peal korralikult. Kõik lösutavad, paljudel on jalad ülestõstetud.

Raske oli koolimajast lahkuda. Nooremat kursust komplekteeritakse. Balletikoolis kontrollitakse inimeste kordinatsiooni ja liikumisvõimet. Laine Mägi ja Jüri Nael annavad harjutusi, kõigil peavad nimesildid ilusit välja paistma. Teatraalid märgivad oma käes olevatel paberitel nimede taha plusse ja miinuseid.

Plussid ja miinuseid ei loe elus midagi. Inimene ise loeb.

Eile õhtul vuhasime Janeki, Uku, Elo ja Aloga Rakverre suurt kunsti nautima. Autos oli vestlusteema „naljakad tüübid lavakooli katsetel läbi ajaloo“. Baltoscandal tundub olevat vägev üritus. Kahju, jah kahju, et kohustuste tõttu ta meil ühe õhtuga piirdubki.

Smeds ja tema meeskond. Laulsid soome keeles, tegid pulli, suured mehed jätsid etenduse pooleli ja mängisid mänguloomadega. Vaatan bussiaknast välja, madal, päris jalus tunduvad olevat põllupealsed pilved. Nende teater läks vaataja südamesse. Vahepeal muutus etendus salongiks, kus pakuti kohvi ja veini. Ma võtsin mõlemat.

Ja Rakvere keskväljakul etendati kuulsat Volksbühnet. Nojah. Poliitiline teater, tohutult tiheda saksa keelse tekstiga, mäng erkaanil ja rekkakastis. Suhteliselt jälgimatu, külm hakkas. Inimesed lahkusid, me siiski lõpus plaksutasime.

Aga oleks tahtnud nende päevade jooksul näha seda eesti asja. Seda olematut teatrit. Kultuurisoovid jäävad seks ajaks, kui me pole enam inimesed.

Õhkkond on täna tuim. Täna võib.

*

Nüüd on kell 00:44. Hakkame tagasi sõitma, inimesed veel kogunevad. Oli jõudepäev. Sõime ja tegime sutsu ja sõime ja tegime sutsu. Genialistidega oleme kogu suve koos. Need mehed jämmimad.

Tartu on seisva ajaga linn. See on mingi värk. Olematu usk.

Koidula etendus teile meeldiks. Muidu siuke rahvateater, aga Jannsen-Kreutzwaldi ehk kuulus duo Kaljujärv-Lumiste töötab. Las nad mängivad, sentimentaalsus keskealistele.

Pärast pidime ootama paar tundi bussi. Pudlu, tangukas-pekikas, mida pakuti oli päris meeldiv, eriti hapukoore ja hapukurgiga.

Täna öösel on valge, aga ebamugav on olla siin bussiistmel.

Varsti tulevad põgenemiskatsed.

Comments: Postita kommentaar



<< Home
eXTReMe Tracker

This page is powered by Blogger. Isn't yours?