20070617

jututuba - email - msn - scrap

Kübersuhtluse etapid:

Ammu, ammu levis jututubades passimise komme. Nii juhututtavate kui võõrastega räägiti suvalist juttu. Mõne aja pärast saadi aru, et see on kuidagi igav ja mõttetu.

E-mailide vahetamine oli kunagi väga pop tegevus. Kirjutati kõigile kõigest. Siis said jälle aeg ja kirjaoskus otsa. Praegu saadetakse üksteisele elektronkirju eelkõige mõne tähtsa asja tõttu.

Levis msn (kaasajal skype) - hakati tuttavatega reaalajas rääkima. Vahetama nii olulist kui ebaolulist infot. Paljud lähedased inimesed muutusid läbi küberruumi alati kättesaadavaks. Juhututtavatega jäid msni vestlused pinnapealseks ja niisama pläma ajamine on tänaseks päevaks end msni, skype teel ammendanud.

Aga saabus Orkut. Osadele Rate. Scrapide kujul saab inimestele saata avalikke sõnumeid ja läbi selle tunda end paljudega palju enam suhtlevat kui mõni aeg tagasi. Orkutis on reaalsed inimesed, kes kirjutavad üksteisele personaalseid sõnumeid.

Ühtepidi on uuesti pop privaatsus ehk siis, kogu aeg ei taheta inimestega suhelda. Teistpidi on just pop avalik kogukonnaelu ehk siis scrapid. Järjest rohkem tekib juurde inimesi, kelle jaoks Internet on eelkõige orkut. Eesti Vabariigi avalik rahvastikuregister.

Huvitav, kuhu edasi? Kas on tulemas veel mõni kübersuhtluse moelaine?

Comments:
Põnev.

Aga tegelikult on alati osa inimesi, kel pole orkutit, neil pole ka rates kontot. Need inimesed kirjutavad kirju käsitsi ja panevad veel postkaardi ka ümbrikku, et oleks huvitavam. Ja ikka helistatakse üksteisele veel ka telefonidega ning mõnel on isegi tavatelefon olemas.

Kuigi tundub, et kõik tormavad kuhugi, suhtlevad ja "on olemas" internetis, ei tähenda see, et me päriselt üksteist märkaksime.

Kõik inimesed võiksid võtta endale vähemalt ühe nädala aega metsas olemiseks, üksi ja telgiga. Aastas korra niiviisi. Muidu aastad muudkui jooksevad mööda ja juba oleme 26 ja edasi 35 ja edasi 70.

Vat.
 
Elu metsa!
 
Postita kommentaar



<< Home
eXTReMe Tracker

This page is powered by Blogger. Isn't yours?