20080731

näitlejate reisimisest kulka raha eest

Tekkinud on kära, mis on suht sisutühi. Ühed õigustavad, teised laimavad. Meedia hapukurgihooaja maiuspala.

Mul on kaks konkreetset ettepanekut.

1. Lisada taotlusesse lahter "Kuidas on minu projekt kasulik teistele eestlastele?". See võib olla naiivne küsimus, aga sellele vastamisega peab inimene kas endale sügavalt valetama, et ta arendab kultuuri või siis tõesti tegema oma (suve)projekte ja ette võtma reise mitte ainult enda silmaringi laiendamise hüvanguks, vaid ka mõtlema teistele eestlastele.Lahtrid "summa kasutamise eesmärk" ja "projekti sisuline kokkuvõte" on suhtelised umbmäärased ja nendesse saab igaüks jahuda, mida ise tahab. Iga silmaringireisi lõpptulemus peaks olema suunatud konkreetselt teistele eestlastele. Ehk umbmäärane jutt on mõttetu.

Kõik suveteatrid ja näitlejate reisid, mis toimuvad kulka raha eest, peavad olema ärapõhjendatult vajalikud. Enamus suveteatreid, kes kulkalt raha taotlevad, teevad kommertsi. See on minu arust palju koledam kui reisimine. Väga raske on kedagi haavamata kehtestada piir, et kust algab rahvuskultuur ja kust kommerts. Igaüks teeb enda ja oma sõprade arust kunsti ja kultuuri.

Aga olen nõus sellega, et näitlejad, lavastajad ja üldse inimesed peavad reisima, sest muidu muutub Eesti kiiresti igavaks provintsiks. Kuid reisimisel peab mõte olema.

2. Mõni üleriiklik leht võiks teha rubriigi "reisiv näitleja pajatab", kus siis parasjagu reisil olev näitleja saadab muljeid, Just vahetult, et mida ta tänaval näeb ja teistsuguses kultuuris tähele paneb. Igasugused teatrikriitikute või teatritegijate kokkuvõtted külastatud festivalidest on suhteliselt igavad ja kauged lugeda. Muidugi mõne erandiga, Eero Epneri pajatus NO99 rännakutest Euroopas on just selline peegeldus, millist võiks kultuuriinimesed teistele eestlastele vahendada.

Kuid kõik ei käi ju esinemas, paljud reisivad niisama, aga ka "niisama" inspiratsioonireisi saab teistele inimestele vahendada.

Kui ühtegi ajalehte ei ole rändavate kultuuriinimeste muljeid võimalik panna, siis võiks lihtsalt olla üks portaal, kuhu kulka raha eest reisivad inimesed peaksid saatma reisikirju.

Kultuurkapital on Eesti riigi rahvuslik uhkus, see peaks igaühe au asi olema, et sealt saadud raha eest antakse teistele midagi tagasi.

Comments:
Ma soovitan lugeda tänasest Äripäevast (netist) Kreitzbergi intervjuud, millest paistab, et kogu kära on tegelikult avaliku arvamuse masseerimine varsti tulevaks Kulka seaduse muutmiseks - riigil raha vähe, miks peaks seda kultuurile raiskama. Nii et asjal on idee sees, pole vist pelk hapukurk - aga see idee on muidugi vastik.
 
Postita kommentaar



<< Home
eXTReMe Tracker

This page is powered by Blogger. Isn't yours?