20081230

kvaliteet blogosfäär

Joel Volkov kirjutas liiga kirjandusliku, kuid tõde sisaldava kirja päevalehtede peatoimetajatele ning Priit Hõbemägi absoluutselt väikekodanlikult vastas ja "kvaliteet blogosfääris" käib asja üle arutelu.

Kommenteerin nii ajakirjanduse kui reklaami taset ja sisu Lennart Meri sõnadega raamatust "Hõbevalge"
Eestikeelne lause "talvel sadas lund" on küll teade, ometi puudub tal mingi oluline teate tunnus. Seevastu lause "talvel õitsesid õunapuud" sunnib meid kõrvu teritama, sest niisugune õitsemine Eesti oludes on ebatavaline. Prantsuse Rivieras oleks asi muidugi vastupidi: mida tõenäosem on teade, seda vähem annab ta informatsiooni. Õige on ka pöördjäreldus: mida ebatõenäosem on teade, seda rohkem kannab ta endas informatsiooni. Metafoori pruukides võiks öelda, et ebatõenäolisel teatel on suurem informatsioonimass, mistõttu ta tungib kaugemale läbi aja või ruumi. Ebatõenäoline teade on teele lähetatud võimsamalt raadiojaamalt.
Ajakirjanikud peaksid "talvel õitsesid õunapuud" vähem jälgima, reklaamimehed rohkem. Kõik oleneb kontekstist, suhtumisest ja eesmärkidest.

"Talvel õitsesid õunapuud" on väga mitme kihiga lause. Palju on kihte meie ajakirjanduses või reklaamis või "kvaliteet blogosfääris"?

Kihid tekivad mõtlemisvõimest. Kust tekib mõtlemisvõime?

Comments: Postita kommentaar



<< Home
eXTReMe Tracker

This page is powered by Blogger. Isn't yours?