20090111

LISA: Samal teemal Tarmo Jüristo.

Seda on kõhe lugeda, aga arvan, et tuleb lugeda, et maailma tunnetada. Sel teemal ma tõde ei tea, sest ma ei hooma usust tingitud konflikte ja surmasid. Kui väikseks taanduvad kõik mu mured ja mõtted, kui mõtlen, mis maailmas toimub.
http://palestiina.blogspot.com

Comments:
Kahjuks on nii suur vale arusaam ringi liikumas Gazas juhtuva kohta. See ei ole mitte kuidagi seotud usuga. Tegu on okupeeritud maa ja rahvaga, kelle lihtsaks sooviks on saada vabaks rahavaks vabal maal. Lihtsalt on juhtunud, et uhel poolel on palestiina rahvas (moslemid ja kristlased) ja teisel poolel ainult juudid.
kui oled huvitatud siis loe siit konfliktist lahemalt http://www.palestineremembered.com/Acre/Palestine-Remembered/Story725.html
 
hea viide

eks seda konflikti interpreteeritakse kõikjal usulise vastuoluna ja see on nii kinnistunud arusaam, et seda muuta on väga raske
 
See on tõesti kahetsusväärselt levinud arusaam pea kõigi selle piirkonna konfliktide tõlgendamiseks - ning oma tänasel kujul põhineb see suuresti hiljuti surnud Samuel P. Huntingtoni väga mõjukaks osutunud (ja ka Eesti keeles ilmunud) raamatul "Tsivilisatsioonide kokkupõrge". Huntington küll kindlasti ei olnud "fanaatilise ja verejanulise moslemi" stereotüübi väljamõtlejaks, aga tema väljend islami veriste piiride kohta on sellele kindlasti palju lisatuult purjedesse puhunud.

Teisalt on muidugi ka Siiri poolt toodud viide väga kaugel emotsioonitust neutraalsusest, niivõrd kui selline asi Palestiina teemasid käsitledes üldse võimalik on.
 
Palestiina teemale peakski emotsioonidega lahenema. Kuna selle pohijuured ulatuvad inimsuse piiridele. Kui Iisreali riik 1948 aastal loodi, lubas URO luua Iisreali ja Palestiina. Uks on maailma mojukaim riik, kes ei pea vist kellelegi vastust andma ja kes voib teha koik, et enda riiki ja rahvast kaitsta. JA selle riigi propaganda masin jookseb nii sujuvalt, et nuud juba raagitakse palestiina rahva olemasolust kui muudist.
 
Njah, samas mina vähemalt olen väga skeptiline selles osas kas teema arutamiseks on kasulik nimetada Iisraeli "Zionistlikuks riigiks" ja võrdsustada juudid zionistidega. Sest selliselt läheb ka see debatt omamoodi religioosseks kätte - ja religioosne on siin mõeldud viitama sellele, et argument loeb vähem kui see, mida keegi usub.

Aga kui keegi sedatüüpi arutlusi pidada tahab siis minupoolt õnn kaasa.
 
Postita kommentaar



<< Home
eXTReMe Tracker

This page is powered by Blogger. Isn't yours?