20090305

Balti kett ja eluaegsed kirjanikud

Kas sina teeksid/läheksid Balti ketti uuesti või esimest korda?

Mina, arvan, et see peaks olema siis midagi enamat kui kolm Balti riiki. Olgu siis juba ka Poola, Valgevene, Ukraina, Gruusia jne. Ühtsusel "Baltimaad" pole tõde enam sees. Aktsioone korraldada on vägev, aga aktsioonid ei tohiks olla lihtsalt romantilised. Mis on see tõukejõud või põhjus seismaks ketis?

Kas sina pooldaksid teatud kirjanikele eluaegse stipendiumi maksmist?

Ainult sellisel juhul, kui need kirjanikud ei ole ainult kirjanikud, kes kirjutavad raamatuid. Ainult omaette pusivaid intellektuaale pole vaja. Need peaksid olema ühiskondlikult aktiivsed inimesed, kes avaldavad oma laiapõhjalist ja huvitavat kirjasõna nii netis kui teinekord ajalehes kui siis ka kirjutavad raamatuid. Samuti käivad kooliõpilastele ja ka ärimeestele rääkimas kuidas asjad käivad. Kõik see eeldab loomulikult seda, et nad teavad kõigest kõike ehk nende endi haare on "meeletu". Selline tegevus annaks sõnale "kirjanik" uue tähenduse ja see oleks ainult tervitatav.

Comments:
kes teavad kõigest kõike, ei tea tegelikult mitte millestki midagi arvestataval tasemel.
ühiskondlikult aktiivne tegelane kappab ringi ja organiseerib või toodab midagi materiaalset.
mina igal juhul eelistan kirjandust kui kunsti - mõtete, vaimse kogemuse ja väljendusoskuse sünteesi.

/juuni
 
Need kirjanikud peaksid kindlasti Twitteris olema :P

Ja Balti Kett 2.0 võiks olla ju Tallinna ja Moskva vahel. Noh, et integratsiooni sümbolina :P
 
Mulle tundub millegipärast, et pärast sellist ajakirjanduslikku atakki kirjanikele mõeldud pikaajaliste stipendiumite idee pihta ei tahakski ükski mõistlik kirjanik seda stipendiumit saada. Ei tea, kas see ehk oligi eesmärk?

Ma saan aru, et on tundlik küsimus, kuidas ja kelle poolt siis ikkagi määrata, kes on "oluline" kirjanik (või kunstnik või filmilooja vms) ja väärt saama paariaastast lisa-stabiilsust tagavat stipendiumi.

Aga arutada võiks seda küsimust ometi. Mõistmaks, et millest selline ettepanek tuleneb. Kurb on, et Postimees kujundab (kas või pealkirjade stiiliga) lugejate arvamust, mitte ei anna neutraalset infot, et inimene võiks ise oma seisukoha võtta.Provintslikuvõitu või nii.

Minu meelest oleks väga tore, kui näiteks Hasso Krullile või mõnele Mati Undi masti kirjanikule antaks pikaajaline stipendium.

Pealegi osaliselt on selline stipendiumite süsteem ju juba toimiv Kultuurkapitali stipendiumite näol a la "Ela ja sära".
 
Postita kommentaar



<< Home
eXTReMe Tracker

This page is powered by Blogger. Isn't yours?