20090310

Ratsimäe raudteejaama ja Kaagjärve Ülemõisa, kus asub mu maakoht, vahele jääb Kaagjärve Alamõisa, kus asub see ajalooline tööstushoone. Vanasti asus selles kompleksis vähemalt pood ja postkontor, nüüd vist mitte midagi. Kui veel elu maal kees, siis vist isegi taheti sinna ühte hoonesse spordisaali luua, aga loomulikult ei midagi. Lihtsalt ma ei teadnud ka, et see niukest tööstust näinud koht on, tsiteerin Valgamaalast:
Oma hiilgeajal tegutses vabrikuhoones Riiast pärit Moritz Friedrich von Grote rajatud Kawershofi-nimeline ettevõte. See oli rahvusvahelise tähtsusega tootmisüksus, mis turustas õlut, piimatooteid ja muid kaupu nii Peterburis, Riias kui Tallinnas. 19. sajandi teisel poolel Kaagjärve mõisa juurde rajatud tööstuskompleks oli omasuguste seas Eesti suurim.

Vabrikuhoone on kogu endise tööstuskompleksi keskne ehitis. Kõrgperioodil tegutsesid mitmest korpusest koosnevas, kahe- kuni kolmekordses punastest savitellistest vabrikuhoones korraga nii õllevabrik, meierei, jahuveski kui villavabrik.

Comments: Postita kommentaar



<< Home
eXTReMe Tracker

This page is powered by Blogger. Isn't yours?