20090403

minueesti.ee foorumisse panin 2 mõtet

Elanud eestlased Internetti:
Kui oleks üks viisakas portaal, kuhu saaks jäädvustada meie reaalsest elust kadunud inimesed ning need, kes on elanud enne meid.

Huvitavad ei ole ainult elus inimesed. Huvitavad on ka inimesed, keda enam pole ja kellest pole Internetis mitte ühtegi jälge.

Wikipedia on koht, kuhu jõuavad ainult need, kes said millegi erilisega hakkama. Aga ma arvan, et tegelikult paljud lihtsad inimesed ja nende lood on ka äärmiselt huvitavad ning tore oleks uurida, leida seoseid kuidas inimesed on üksteisega seotud.

See peaks olema ilusa disainiga ning lihtsalt vaadatav leht ning kindlakäeliselt modereeritud. Leht peaks välja nägema kindla profiiliga inimese kohta – et mitu pilti (5?) ning mitte liiga pikk elulugu lugemiseks põhilehel. Loomulikult on võimalikud igasugused lisalehed jne. Lehe struktuur, ülesehitus ning disain jäägu proffidele.

Praegusel hetkel on osad eestlast sugupuud kirjasõna ja faktidena netis olemas, aga need on rohkem sugupuu struktuuri spetsiifilised ja suhteliselt mannetud vaadata.

Huvitavamad on just inimesed ja nende lood, mitte sugupuud kui üksused.

Loomulikult võiks ju kõik inimesed kirjutada oma sugulased ülesse Wikipediasse, kuid Wikipedia ei ole siiski mõeldud inimeste jäädvustamiseks.

Koolis saaks seda portaali kasutada, kui õpilastel tuleb oma sugupuud uurida ning ma arvan, et tegelikult võib sellest kujuneda trend a la “Kirjuta enda juured üles!” vms.

See, mis Internetis on kirjas, sinna ka jääb. Ligipääsetav arhiiv kõikidele inimestele kõikidest inimestest.

Elanud inimeste netti jäädvustamine saab olema üks järgmisi suuri kuumi valdkondi, mis hakkab maailmas laineid lööma.

Ajaloo saab kõige subjektiivsemalt ja samas kõige tõetruumalt just salvestada ja säilitada läbi elanud inimeste individuaalsete lugude. Unustagem suured üldistused ja tõlgendused.

Arvan, et netis eestlaste “säilitamine” aitab säilitada rahvuslikku pärandit.
Pildista peatust:
Ühistranspordi populariseerimiseks võiks luua portaali, kus kõik bussi-, rongi-, trammi-, trolliajad oleksid koos ning nii, kui klõpsad mõnele peatusele, siis avaneb ka foto peatusest, et milline see peatus välja näeb, samuti kõrval sobivas mõõtkavas kaart, et kus see peatus asub.

Autovaba portaalis on viited graafikute lehtedele, aga kõik need viidatud graafikud võiksid olla kokku võetud ühes portaalis.

Peatuse foto väljumis- või saabumisaja kõrval on sellepärast vajalik, et siis tead visuaalselt vaadata, et kus siis pead võõras kohas maha minema või võõras kohas peale tulema. Et milline see koht välja näeb.

Kui on mõlemas sõidusuunas peatus, siis loomulikult peaks õiges sõidusuunas avaneb see foto, et milline näeb peatus välja sellel teepoolel.

Peatuste pildistamisest ja piltide lisamisest võib teha algatuse, kus saab igaüks kaasa lüüa. A la “pildistame üles kõik Eesti peatused” vms.


Comments:
http://soiduplaan.tallinn.ee/index.php


(mis seal puudu on?)
 
fotod peatustest
 
Ma peatusefotode ideest ei oska arvata, aga see portaal oleks küll väga tugev asi. Huvitav, kas sellist asja on maailmas juba olemas ka? Ma näen uut facebooki ideed, ainult sidemeid loovad järglased, mitte inimesed ise.
 
Postita kommentaar



<< Home
eXTReMe Tracker

This page is powered by Blogger. Isn't yours?