20090608

100 000 inimest KOV 2009 e-hääletama

Teen siin oma ideele avalikku briifimist. Palun neilt, kes viitsivad kaasa mõelda kommenteerida, täiendada. Seda kõike võib muuta, mis siin kirjas on, see on lihtsalt esialgsed mõtted.

Aitäh kõigile, kes on mõtet ööpäeva jooksul levitanud, tänu Twitteri RT-le on levik olnud suur.

Jah, mul on hullumeelne plaan mõjutada järgmiste valimiste tulemusi sellega, et kutsun inimesi e-hääletama.

Taust/faktid:
Europarlamendi valimistel 2009 e-hääletas 58614 inimest netis id-kaardiga. (www.valimised.ee)
69% ehk 806 000 Eesti 6-74 elanikest kasutab internetti. (TNS Emori uuring sügis 2008).
id.ee andmetel on Eestis aktiivseid id-kaarte (07.06.2009) 1058951.
Inimesed kasutavad Internetti, aga ei kasuta id-kaarti netis.

Miks selline kampaania?
Sest valimistulemused ei peegelda inimeste arvamust, vaid nende inimeste arvamust, kes käivad valimas. Kuna e-hääletamine on lihtne ja mugav, siis tegelikult võiks valimas käia palju rohkem inimesi.

See kampaania on vajalik ka sellepärast, et on vaja rõhuda sellele, milles olema maailmas esirinnas. On vaja teha midagi koos, mida suurt ja kaasaegset. 

Käivitava küsimuse variandid:
Kui tähtis saab olla iga inimese panus?
Kui suure kaasaegse maailmarekordi saame koos püstitada?
Mitu sinu tuttavat e-hääletavad?
Kui eriline saab olla üks id-kaart?
jne ... ...

Kes on sihtgrupp?:
Sihtgrupp on aktiivselt Internetti kasutavad inimesed, kel on id-kaart. Kitsamalt öeldes on sihtgrupp inimesed, kes käivad iga päev netis, aga keda poliitika eriti ei huvita.

Twitteri kasutajad enamuses valimistel e-hääletavad, seega ka, et mida rohkem on eestlasi Twitteris, seda suurem on e-valijate arv.

Tähtis on see, et inimesed ise muretseksid selle üle, et kas nad ise ja nende tuttavad on valivad ning samas näidata ka seda, kui lihtne on seda teha Internetis. Igaüks peaks tegelema oma netikontaktide hääletama mõjutamisega

Kuidas?
Näen seda kampaaniat suhteliselt väikese ja tekstipõhisena. Inimeste seas tuleb lihtsalt võimalikult ausalt levitada sõnumit, et nad sügisel e-hääletaks. Info inimesteni tuua, et millal ja kuidas e-hääletamine toimub ning teisalt tuleb inimesi tagant utsitada valima.

Mis inimesi vaja on?
Disainerit - logo, lihtne veebileht, disain. Logo saab kasutada ka sotsiaalvõrgustikes gruppide loomiseks jms. Vajadusel ka blogide külge vigurid.
Programmeerija - wordpressi või edicy pealt lihtne leht, kus on põhiline kirjas.
Veebimajutaja - nt idu2009.com? Kes majutaks lehe ära.
Kommunikatsiooni-PR inimene - Kes oskaks ja viitsiks õigel ajal pressiteateid kirjutada.

Kes tahaks aidata, see näidaku üles aktiivsust.

Kõigepealt tuleks välja mõelda nimi. Kas kogu kampaania nimi võiks olla "idu", et id nagu ja u tähe jaoks on vaja ka mingi tähendus välja mõelda.

Või on kellelgi parem nimi pakkuda? Lihtne ja selge.

IDU 2009
SUL ON ROHKEM KUI ÜKS HÄÄL
100 000 inimest KOV 2009 e-hääletama

Lisa: nimevariant IDEE 2009 ja idee2009.com

Comments:
ID kaardi asemel võiks saada hääletada ka läbi pangalingi - igaühel ei ole ligipääsu kaardilugejale
 
"igaühel ei ole ligipääsu kaardilugejale" on probleem, mida see kampaania peaks lahendama. pangalingiga on põhimõtteline tehniline probleem, miks hääletada ei tohi — pank saaks seda sinu eest siis teha. kogu see ID värk ongi välja mõeldud just selliste probleemide vältimiseks.
 
Aga miks mitte kutsuda need sõbrad, kellel kaardilugejat pole, külla. 2 kärbest ühe hoobiga: mõnus õhtu sõprade seltsis ja kodanikukohuse täitmine.

Üks e-hääletaja
 
Jah, too ID-lugeja jäi ka minul sel valimistel komistuskiviks. Muidu poleks üldse seda eelhääletuse paberimajandust korraldanud (elan hetkel välismaal). Eelpool pakutud ID-lugejaga sõbra juurde minemine on täitsa hea idee - jälle põhjust pidutseda, nagu meil kombeks. Teha muhe õhtu, seda ka netis kajastada (blogi või twitter)... Jah, miks mitte!

Veel... Kui võimalik, siis teha ka näitlik hääletus - no et inimesed teaksid, kuivõrd lihtne (paari klikkiga valitud kodust välja minemata!) e-valimine on. Lisaks on muidugi hea, kui ka erakonnad/kandideerijad ise e-hääletust promoksid - nad ju nagunii kampaaniat teevad.

Mulle meeldib isiklikult IDEE 2009 nimi rohkem kui IDU.
 
Riigikogu seadusega muuta arvutite komplektis ID-kaardilugeja kohustuslikuks?
Kas ID KOV2009 ei sobiks paremini või on liiga pikk?
Veel variant IDK2009?
 
Postita kommentaar



<< Home
eXTReMe Tracker

This page is powered by Blogger. Isn't yours?