20090629

#idee2009 – 100 000 e-hääletajat KOV 2009

Oktoobris toimub kohalike omavalitsuse volikogude valimine, millele eelneb järjekordne e-hääletus. Miks see ei võiks järgmine e-hääletus olla rahvuslik massiüritus? E-hääletus on kõige innovaatilisem ja ainulaadsem asi, mille poolest Eesti erineb hetkel kõigist teistest maailma riikidest.

Tekkid idee, mis arenes edasi ning nüüd on välja käia järgmised ettepanekud.

Lisaks sellele, et on suur arv inimesi, kes individuaalselt oma arvuti taga üksikkodaniku initsiatiivikusest e-hääletavad, võiks ideaalis võtta kasutusele järgmised meetmed e-hääletamise populariseerimiseks:

Valimisjaoskond X
Igas asutuses (ettevõttes, kontorihoones vms) võiks oktoobris e-valimiste ajal olla üks arvuti, mis on id-kaardilugejaga seadistatud nii, et inimesed saavad hääletada. Paljudel inimestel pole isiklikku id-kaardilugejat. Ühe arvuti muutmine paariks päevaks “valimisboksiks” pole it-mehele ega muidu tehnoloogiahuvilisele ülejõu ülesanne. Lihtsalt peaks leiduma inimesi, kes võtavad sellise “valimisboksi” organiseerimise oma kodukontoris või ettevõttes südameasjaks. Keegi, kes küsiks “kas e-hääletate” ja loob võimaluse e-hääletada.

E-Valimisõhtu
E-valimispidu pole samaaegselt netis olemine erinevates füüsilistes asukohtades. E-valimispidu on stiilipidu, mille riietuseks on su id-kaart ja tagataskus peidetult id-kaardi PIN koodid. Peol on üks keskne kujunduselement – valimisboks, mis on arvuti, mille küljes on töötav id-kaart. Teistmoodi põhjus ühel oktoobrikuu tööpäeva õhtul sõbrad külla kutsuda. Kel jaksu ja tahtmist, see katab laua, kus on heeringat ja kartulit. Mehed võivad olla ülikondades. Tähtis oleks lihtsalt leida inimesi, kes kutsuksid endale sõpru külla ning kontolliksid oma arvuti üle, et sellega saaks hääleda.

Promootorid
Kõige parem võimalus kaasata inimesi e-hääletama on see, kui e-hääletamist propageerivad need 58 614 inimest, kes eelmistel valimistel e-hääletasid. Selleks peaksid nad saatma oma tuttavatele e-kirja või kirja via Orkut või via Facebook või säuts via Twitter, kus kutsuvad ülesse e-hääletama ning kaasama inimesi e-hääletamisse. Promotsiooni lihtsustamiseks koostan koos abilistega kirjapõhjad, mida promootorid saavad inimestele laiali saata. Kiri peaks kindlasti sisaldama otselinke www.valimised.ee ja www.id.ee ning ingot PIN koodide kasutamsisest ning id-kaardi sertifikaatide uuendamisest jms. Kirjad peaksid ideaalis olema erinevates suhtluskeskkondades levitamiseks erinevad.

Kogu kampaania koduleht saab olema Facebooki grupp. Palun liituge ning avaldage seal grupis arvamust.

Jah, mõte “Idee 2009 – 100 000 e-hääletajat KOV 2009” ei ole seotud ühegi partei ega üldse poliitikaga. Ega ka ühegi mtü ega muu asutusega. See on lihtsalt väike algatus, mille eesmärk on kaasata inimesi otsustamisse ning rõhuda sellele, mis on Eesti eripära.

Comments:
aga miks mitte eelhääletamist tervikuna? praegune eelhääletamine on väga mugav, aga ometigi võtab sellest osa alal 50% valijatest. mõtlemapanev.

kas tõesti need inimesed teevad otsuse viimase teledebati alusel? harjumus?
 
Inimesed on lihtsalt poliitikakauged, neil on savi, kes valitseb. Nad kardavad valida, sest ei tea keda valida ning nad ei viitsi valida, sest see on ebamugav.

Teadmatusest tuleb igaühel endal jagu saada, e-hääletamine teeb asja mugavaks, muidugi võib iga soovija võtta osa ka eelhääletamisest.

Tähtis oleks saada hääletama inimesed, kes tavaliselt ei hääleta.
 
Kui ID kaardi os x peale installimiseks peab termotuumateadlane olema, siis ei kavatse ma küll ennast tükkideks vihastada ja pool päeva erialafoorumeid kaevata ainult selleks, et põhjatusse auku oma häälekene anda.
Alustama peaks pigem sellest Mart.
 
Ma ei tea, mul võttis see (id kaardi tarkvara installimine os x-i peale) eelmiste valimiste eel ca 3 minutit ja hääletamine ca 2 minutit.
 
Kui kõik õnnestub. Esimesel korral mul õnnestus ka umbes poole tunniga, aga see oli üsna pikka aega tagasi. Nüüd igatahes ei õnnestunud, kuna mingid sertifikaadid jäid kirjade järgi genereerimata.
Küsimus on sellest ju, et ei tohi tekkida olukorda, kus õnnestub või ei õnnestu. Kui on ID kaart ja sellega hääletamine, siis peab sada protsenti õnnestuma, ilma eranditeta.
 
Postita kommentaar



<< Home
eXTReMe Tracker

This page is powered by Blogger. Isn't yours?