20091015

104 415 e-hääletajat ja Welcome to Estonia

Kõigepealt tuleb alustada tänudega. Aitäh kõigile, kes aitasid 100 000 ja rohkem e-hääletajat kokku saada. Mitte, et kampaania #idee2009 oleks väga laiaulatuslik olnud, aga oma aura ja paljude inimeste individuaalne panus e-hääletamist propageerides kindlasti lõpptulemust mõjutas. Ja ausalt öeldes peab tänama ka Eesti nii online meediat kui telemeediat, kes edastasid viimase nädala neutraalsel toonil palju uudislõike võimalusest e-hääletada. Sellistel uudistel ja inimeste aktiivsusel on kumulatiivne mõju. Igatahes on iga inimene, kes tõi juurde mõne uue e-hääletaja ära teeninud vägeva "aitähhhhhi".

Kõigepealt tähendab nii suur hulk e-hääletajaid loodetavasti üleüldist valimisaktiivsust, ekspert väidab, et isegi 58% valijates võib pühapäeva õhtuks oma valiku teha. See on suur number, kuid veidi olen skeptiline, palju oleneb sellest, mis ilm pühapäeval on.

Kuid ma arvan, et eestlased lõid endale üheskoos kõva riigipromo alge. Progressi jõud on vääramatu ja kiruge me e-riiki kui tahate, kuid see siiski on meie eripära, et me massiliselt e-hääletame ja ajame pea kõiki oma rahaasju/arveid vms netis.

Andku andeks mulle mu otsekohesus, aga see praegune "Heade üllatuste maa" on riigibrändina laialivalguv ning udune. Enam-vähem sama ülesehitusega juttu on võimalik sisuliselt rääkida iga künka ja maatüki kohta maailmas. See ei loo eripära.

Ma ei taha öelda, et Eesti peaks olema ainult e-Eesti, kuid see on konkreetne asi, mille pealt on võimalik jõuda meie küngaste ja maa väärtuse tõstmisele. Alustada tuleb tugevast sõnumist, mitte mullist.

Ja nii palun aga levitage sõnumit, mis eile Twitteris läks teele:

We have over 100 000 e-voters. Welcome to Estonia. Positively transforming.

Ja Jaanus pakkus välja täpsema, kuid pikema variandi:

We have over 100 000 e-voters, ~10% of everybody who can vote. Welcome to Estonia. Positively transforming.

Üsna selge on ju ka see, et pole mõtet riigibrändi/sõnumi levikuks peksta miljoneid reklaami- ja turundusagentuuridele. "Gurudele" antava raha võiks ära jaotada 104 415-ne inimese vahel, kes võtavad kohustuseks isiklikult nii sotsiaalmeedias kui füüsilises elus Eestist ja oma tegudest rääkida.

Postimehe tänane juhtkiri.

Comments: Postita kommentaar



<< Home
eXTReMe Tracker

This page is powered by Blogger. Isn't yours?