20091007

Tallinn-Väike

Tallinn pole mingi suurlinn. Tallinnas pole ühtegi tänavat, kus jalutades saaksid sa ennast tunda päris-päris tähtsusetuna. Tallinnas pole niipalju (kultuuri)ahvatlusi, kuhu minnes sa tunneksid väga sügavat hirmu, et sulle nagunii ei meeldi.

Aga Peterburi juba veidi on. Tänaval jalutades millegi pärast tunnen, et siin on õhus väga palju suhteid, millest ma kuidagi aru ei saaks. Linn on maailmu täis. Miks keerab see mees ülbelt oma mersuga vöötrada ületavate jalakäijatele vahele? Nähtavasti sellepärast, et tagaistmel last süles hoidvale naisterahvale muljet avaldada. Aga kes on see naine ja mis suhe on neil selle mehega? Kas see karguga kerjus, kes istub keset silda suurel papitükil, on ise selle papitüki keset silda vedanud?

Comments:
Kas suurlinna kriteeriumiks on tunne, et oled päris-päris tähtsusetu? Võib-olla. Olen pigem nõus sellega, et kriteeriumiks on mingi muljetihedus. (Räägitakse muide, et uueks salavihjeks Venemaal kultuurilinnade osas olla Perm. Jauravad seal päris asjalikult teatri ja kaasaegse kunstiga kuuldavasti.)

Tallinn pole jah suurem asi suurlinn (raha liigub ka vähe vist), aga see-eest on näiteks vaid Tallinnast õige pisut suurem Amsterdam (tõsi Hollandis elatakse nii krdi tihedalt, et ei saagi aru, kus üks linn lõppeb ja teine algab). Aga Amsterdam on ka Madalmaade pealinn ja neil on ju juba selja taga üsna mitu kuld- ja koloniaalajastut.

Suure ringi küsimus - millised Euroopa linnu võiks pidada (kultuuri-)suurlinnadeks?
 
suurlinna kriteerium pole kindlasti tunne olla tähtsusetu. tähtsusetuna tunned ennast siis, kui linn on võõras. jah, ja ka piisavalt suur, et sa selle ees aukartust tunneksid.
aga kõige lahedam tunne on siis, kui see suur linn ühel päeval nii palju koduks saab, et tähtsusetu tunne kaob. näiteks oled keset selle linna kõige tähtsamat silda linnatulede säras oma rolleri peal ja tead, et kui gaasi juurde annad, jõuad varsti oma koju voodisse.
 
Mõtlen, et suure linna üheks kriteeriumiks on tunne, et kõik on võimalik. Mitte, et kõik on vabad, aga lihtsalt, et väga palju erinevat mahub koos eksisteerima.
Käisin Istanbulis.

***
Muidu tundub mulle, et suurte linnade kõrval on küsimus pigem selles, kui suures ja kui keerulise sotsiaalse, poliitilise jne süsteemiga riigis see kõnesolev linn asub. Milline on selle linna suhe riigivõimuga? On's linn ümbritsevale avatud või suletud?
 
Jah, just.
See avatus ja suletud suhe peegeldub väljast tulnule tegelikult kohe. Hetkega.
 
Postita kommentaar



<< Home
eXTReMe Tracker

This page is powered by Blogger. Isn't yours?