20091123

Film "Riigireetur"

Demonstreerides oma asjatundmatust, kirjutan siia neli mõtet, mis laupäeval vaadatud filmist "Riigireetur" silma või mõttesse jäi:

1) Filmist ei tulnud üldse välja, et kellele see Simm siis ikkagi infot müüs. See salapärane "Antonio" tundus olevat mingisugune aferist, kellel polnud Vene luurega mingit otsest seost. Lihtsalt võib-olla Vene luure oli "Antonio" üks klient. See ei ole ju mõeldav, et vahele jäädes võtab Vene luure mees mobiiltelefonilt Simmile kõne, et hoiatada. "Antonio" lihtsalt ei tahtnud oma kundet teistele edasi anda. Või oli Simm lihtsalt peibutuspart, kelle topeltelu oli ammu NATO-le teada ning tal lasti meelega tegutseda, et jõuda millegi suurema jälile? Ei tea, tõekindlust igatahes peale seda filmi pole.

2) Simm on patoloogiline valetaja. Tean siukseid inimesi. Ta võis pooleldi elada välja mõeldud maailmas, et ta on spioon. Siuke inimene räägib iga päev tõe pähe täpselt sellist juttu, mis sülg sellel päeval suhu toob ning ta oskab rääkida nii, et inimesed usuvad. Veidi jättis Simm mulje kliiniliselt haigest mehest, kellele meeldib asju välja mõelda ning maakodus asju meisterdada a la "spiooniriistad" Ta tundis end väga hästi, kui näitas võsa vahel oma infojätmisauke. Tundus, et ta oli "mängufilmi stsenaariumi" välja mõelnud, et mida ise selles filmis räägib. Samamoodi kujutan ette, et Simm äärmiselt nautis telemeeste poolt lavastatud mahlapaki lõikamisi jms.

3) Mina ei saa aru, miks spioonid ei kasuta omavahel suhtlemiseks Skype'i vms. netis kättesaadavat suhtlusvahendit. See oleks ju mitmeid kordi turvalisem kui telefoniputkad ja Nõmme raudteejaam.

4) Graafika on hea filmi juures äärmiselt tähtis. Seekord olid subtiitrid tõesti niivõrd väikesed, et televiisorist polnud neid võimalik näha. Suurelt, selgelt, punaselt palun, sest kui infot on palju, siis on esmatähtis info kätte saada.

Hea, et see film tehti, tõde on raske välja selgitada, aga vähemalt vaielda saab.


Comments:
Huvitav, et filmist ei tulnud sinu jaoks välja, et "Antonio" on vene luurega seotud. Mina olen sellest, sh. Antonio ametinimetust vene luure hierarhias lugenud ühest teisest kohast. Seega ei pannudki tähele, et seda filmis liiga ebaselgelt väljendatud oli.

Ma pole küll kursis, aga kas netisuhtlus on tegelikus elus jälitatamatu?
 
Seda ebaselgust vist rõhutas asjaolu, et filmis oli eralid tähelepanu all "Antonio Jesus jne." mitteluurajalik nimi.

Oleneb netisuhtlusest. E-mailide ligi pääsevad luurajad, riigid jne. vist suhteliselt lihtsalt, aga suhtlusvahendeid on veel äärmiselt palju erinevaid, mida niisama lihtsalt lahti ei muugi. Kui üldse.
 
Postita kommentaar



<< Home
eXTReMe Tracker

This page is powered by Blogger. Isn't yours?