20100316

Internetivabadusest, netikasiinodest ja Chatroulette'i pealetung

Järelkuulasin podcastist just pühapäevast "Olukorrast riigis", kus ühe teemana duo Muuli-Samost lahkavad seda, et kuidas arukatelt inimestelt tuli netis nii kõva ja arulage reaktsioon "litsenseerimata netikasiinode blokeerimise" uudise peale. Et kas arukad inimesed siis tõesti ei mõista, et ka Internetis kehtivad Eesti Vabariigi seadused.

Aga siis on üks konks ja see konks on päris kardinaalne.

Internetis ei kehti Eesti Vabariigi seadused ega ühegi teise riigi seadused.

Internet on kõige suurem anarhism inimkonna ajaloos, mida olemasolevate seadustega reguleerida ei saa.

Ja nii ongi.

Seega, ma saan aru, et miks on Eesti Vabariigi seaduste järgi välismaiste netikasiinode blokeerimine täiesti õigustatud, aga see ei ole võimalik ega õigustatud ega teostatav Internetis.

Internet on palju teistsugusem asi, kui enamus inimesed seda defineerivad või arvavad omavat arvamust Interneti kohta. Internet on palju keerulisem. Ja mitte eelkõige tehniliselt, vaid just filosoofiliselt ja ideeliselt.

Seega vajaks vist globaalne ja lokaalne Internet hoopis teistsuguseid seadusi, kui on Eesti Vabariigi või ükskõik millise teise riigi seadused.

Ühtepidi liigub Internet ainult lihtsuse ja oma lõpu suunas, teistpidi paneb see lihtsus proovile kõik ühiskonnad ja ärimudelid ning ka seadused.

Toon näite küsimusest, mis järgmistel kuudel hakkab vaevama seadusandlust.

Mida teha Chatroulette saidiga? See viimane ja jõuline netifenomen (Wikipedia tutvustus) lööb nähtavasti juba sel kuul või järgmisel kuul kõik ühe netilehe külastatavuse kasvurekordid. Üks analüüs kasvust eelmisel kuul.

Chatroulette's on samaaegselt nähtavad nii pedofiilid kui äärmiselt loominguliselt online hinged, kes mängivad läbi oma loomingulisuse ja väljanägemise ütlemata lahedaid mänge võõraste inimestega. Ja kõik see toimub online's üks ühele veebikaamerate vahendusel.

Seaduste järgi peaks Chatroulette koheselt kinni panema, sest seal tegutsevad pedofiilid ja haiged inimesed, kellele on suhteliselt kerge saak inimesed, kes otsivad sealt tegelikult üllatuslikku ja siirast adrenaliinilaksu.

Aga samas kasvab Chatroulette iga päevaga järjest kõvemaks oma toote, laulu või tegemiste turule toomise kanaliks. Lihtsalt salvestatakse video ja suhtlus, mis netis suvalise inimesega toimub ning sellest saabki promoklipp. See suund lähikuudel suureneb massiivselt ja hakkab laineid lööma ka Eestis.

Seega, kas peaks Chatroulette kinni panema, sest pool kogu asjast on ekraanile hüppavad nokud? See ei ole nii lihtne küsimus.

Loomulikult peaks Chatroulette paremini modereerimine oma ekistentsi, aga võib-olla kaotab see kogu lehe mõtte ära. Ma ei tea, mis see Chatroulette on. Aga sellest räägivad selle aasta sügisel kõik inimesed.

Samamoodi ei ole nii lihtne küsimus, et kas peaks välismaised netikasiinod kinni panema, kuna need ei too riigile raha sisse. Internet, Chatroulette ja online pokkerimängimine on riigitud. Ja nii ongi.

Comments:
Miks Internetis ei kehti ja ei peagi kehtima tavaliste riikide seadused? Internet pole midagi enamat kui üks toru, kaabel mis jookseb kahe arvuti vahel, mida haldavad/kasutavad konkreetsed inimesed konkreetsetes riikides oma konkreetsetel eesmärkidel.

Minuteada kukkus idee anarhiapõhisest ühiskonnast juba enne kommunismieksperimenti läbi, ikka enam kui 100 aastat tagasi. Ma ei taha et Internetiga sama juhtuks.
 
Postita kommentaar



<< Home
eXTReMe Tracker

This page is powered by Blogger. Isn't yours?