20100604

Pecha Kucha formaadist

Eile oli teine Pecha Kucha üritus, mida olen aidanud korraldada/produtseerida/pakendada. Mõlemad üritused (Teater NO99 viies sünnipäev ja Fontes PMP kahekümnes juubel) on olnud suhteliselt edukad, aga seda järgmistel põhjustel:

* Kindlaks on määratud teema, mis kõlab piisavalt üleüldiselt.

* Teemast on kutsutud rääkima võimalikult erinevate valdkondade intelligentsed inimesed. Esinejate valik ja nendega koostöö on Pecha Kucha puhul kõik.

* Slaidid on enne sisse nõutud. Alati tuleb sündmusele formaadi loomiseks kasutada vaheslaide. Alati tuleb kasutada disainerit, kes pakendab kogu asja ning mudib ettekannete fonte, stiile veidi.

* Alati peab Pecha Kuchal olema võimekas moderaator, kes ei tõsta ennast esile, kuid juhatab esinejad sisse ja välja.

* Alati võiks vähemalt üks esineja olla professionaalne fotograaf/kunstnik vms., kes presenteerib üritusel visuaalset omaloomingut.

* Pecha Kucha puhul on eeltöö kõik. Loeb nii esinejatega suhtlemise aktiivsus kui see, kui palju esinejad ise kodus proovi teevad. See on halastamatu formaat ning laval võimendub kõik. Nii see, kui inimesel on mõte, mida räägib, kui see, kui ta lihtsalt keerutab. Ja loeb kergus, pole vaja mõtet jõuga pressida, kergelt öeldult on mõte palju jõulisem.

Pecha Kucha tundub mulle igav ja ülepingutatud, kui seda kasutatakse konverentsidel/koosviibimiselt, kus enam-vähem ühe valdkonna inimesed räägivad enam-vähem samast asjast. Aga formaadi võlu just ongi see, et 6.40 (ehk 20 slaidi per 20 sekundit slaid) avavad erinevad inimesed end ja oma maailma. Inspireeriv.


Comments: Postita kommentaar



<< Home
eXTReMe Tracker

This page is powered by Blogger. Isn't yours?