20100823

Miks portfoolio on tähtsam kui CV

Mõni aeg tagasi sain valmis oma portfoolioga martkase.tumblr.com, mille eesmärk on küll puhtalt äriline, aga siiski-siiski sundis oma tehtud tööde üleskirjutamine ka filosoofiliselt läbi mõtlema, et mida ma oskan ja mida ma teinud olen. Ei ole üldse lihtne inimesel mõelda ja struktureerida, mida ta oskab. Nägin kurja vaeva, et portfoolio projektid välja valida.

Nüüd olen veendunud, et iga inimene peaks ise proovima pikemalt kirjutada, et mida ta elus teinud on. Iga inimese töö on huvitavam kui faktid CV-s.

Haridus on tähtis, aga julgen julgelt väita, et ükskõik millisel elualal maksab (Eestis) haridus järjest vähem. Loeb see, et mida Sa reaalselt teinud oled ja kellega koos teinud oled. Mul on kaks kõrgharidust, aga suuremalt jaolt on need olnud kohustuslikud silmaringi laiendamiseks ja mõtlemise arendamiseks. Siilmaring ja mõtlemine on väga tähtsad, kuid iseenda üle mõtlemine ei too kahjuks raha sisse ega ole ka teistele inimestele väga väärtuslik. Ma ei ütle, et elus maksavad ainult teod, aga sind arendavad tööalaselt vaid projektid, millega oled seotud ja inimesed, kellega teed koostööd.

Seega, ma arvan, et igal inimesel tasuks kirjutada, et mida ta oskab. Võib muidugi väita, et portfoolio formaat sobib pigem nn. loovinimestele (disainerid, programmeerijad vms.), aga oleks väga-väga punk näiteks lugeda ka ehitaja või õpetaja portfooliot. Portfoolio koostamine annab inimesele võimaluse tuua välja, et mida ta arvab oma ametist ning mida ta on teinud sellist, mille poolest ta on teistest erinev. Iga inimene on erinev.

Seltskonnas tavaliselt ei meeldi inimestele rääkida oma tööst, sest nad arvavad, et see on ilgelt igav. Aga esimest korda sellest kuulda pole kellegi jaoks igav. Iga töö on täpselt nii huvitav, kui huvitav on see tegija jaoks ja kuna on aeg, kus maksab rohkem selle sõna, kes rohkem endast räägib, siis portfoolio koostamine ja järjepidev uuendamine tuleks selgeks õpetada keskkoolis.

Ma ei ütle, et mu portfoolio on hästi tehtud. Ei hakanud eraldi domeeni ostma/maksma, tegin selle leitud Tumblri portfoolio põhja peale. Aga ta on ülevaatlik ja lihtsasti haaratav ja algusest lõpuni mu enda poolt tehtud. Portfoolio peab olema lihtsalt haaratav.

Ma ei mäleta, millal ma pidin kuhugi oma CV-d esitama või näitama. Võib-olla tuleb seda varsti teha millegi taotlemiseks, aga CV ei kõnele. Saan aru, et CV-sid on vaja, et saaks inimesi hinnata sarnaste mõõdupuude järgi, aga see on igav ja selline mõtlemisviis on igand ajast, mil Internet polnud veel levinud. Portfoolio tundub hea formaat, see on midagi CV ja essee vahepealset.

Seega võiks portfooliod saada rohkem sõna ka väljaspool disaini- ja fotomaailma. Võib-olla pole portfooliod soositud suuremates firmades töötavate inimeste tööandjate poolt, aga tegelikult võiks portfoolio just inimese väärtust esile tuua ning väärtuslik ja oskuslik inimene on iga tööandja rõõm.

Comments:
CV on küll suht marginaalne asi tänapäeva värbamises, eriti aga loomeinimeste hulgas .. pealegi annab hea portfoolio ka ülevaate töötatud kohtadest, olulisem on ikkagi, et mida sa seal tegid.

alati saab ju hariduskäigu ja formaalse ametikohtade nimekrija lisada portfoolio sappa või juba selliselt portfoolio ülesse ehitada, et oleks hästi näha, mis töö kellega koos tehtud on.
 
Postita kommentaar



<< Home
eXTReMe Tracker

This page is powered by Blogger. Isn't yours?