20091112

NYC 10. osa (11. november)

Tahtsime eile hommikul minna postkontorisse postkaarte Eestisse saatma, aga teleka hommikuprogrammis anti teada, et lasteaiad on kinni, koolid on kinni, postkontorid on kinni. On Veteranide Päev. Tähtsaim sõjaveteranide meelespidamise päev aastas ning 5th Avenuel toimub paraad. Loomulikult suundusime siis hoopis paraadi vaatama.

Kõikvõimalikud sõidukid (motikad, võimsad autod, sõjaväe Hummerid, naljakaks töödeldud autod), kõikvõimalikes vormides sõjaväelased, kõikvõimalikud orkestrid ning kõikvõimalikud kuulsused (kohalikud missid, minimissid ning ka mõned Hollywoodi veterannäitlejad) kolonnides jalutasid/sõitsid mööda ning rahvas röökis tänust.



Sõjaveterane on Ameerikas palju ning sõjavärk on siis pop. Inimestele meeldib Ameerika lippu lehvitada ning sõdades hukkunuid austatakse. Paljude sõjaveteranide jaoks nähtavasti on see elu ainuke osa, et nad on käinud sõjas, mis nende elu ära lõhkus.

Õhust turvasid paraadi helikopterid.


Et siis ka "Eesti 90" oli paraadil esindatud.


Järgmisel pildil olev mustade trummipunt oli paraadi kõige efektsem. Sattusime tänavaotsale, kus nad ootasid oma järjekorda paraadile pääsemiseks ja kui siis läksid, siis panid siukse litakaga minema, et tagataskutest varutrummipulgad välja lendasid.

Järgmise foto kohta pole vaja kirjeldust või selgitust.

Ameerika sõjaväes on teeninud ja teenivad palju erineva tausta ja nahavärviga inimesi.

Kogu New York on täis erineva kujunduse ja erinevate inimestega "Windows 7" reklaame, mis meile meeldivad oma lihtsuse ja iroonia tõttu.

Käisime eile lõunaks itaalia söögikohas pastat söömas ja erinevalt paljudest teistest kohtades, kütsid italianod kohe arvele 18% teeninduse eest otsa. Ausalt öeldes ei saa siin sellest arvele maksuraha või teenindusraha lisamissüsteemist ikkagi aru. Osades poodides läheb maks juurde (näiteks elektroonika), osades poodides ei lähe (näiteks riided) ning söögikohtades tundub, et iga pood teeb nii nagu heaks arvab.

Sattusime uuesti uue kunsti muuseumi, mille väljapanek meile just suurt muljet ei jätnud, kud maja väljas on täitsa huvitav.
Ja see performance, mida reisi ühel esimesel päeval jälgisime, oli nüüd valmis ja lõpetatud. Jooga oli seinale maha jätnud oma joonistused.

Õhtul ostsime kingiks kaasa Hershey'se šokolaadi esinduspoest ning veelkord imetlesime Time Square. Kõik võivad kandideerida avalikust peldikust blogijaks.

Ja see Time Square'i piletiputka on vist üks ilusamaid piletiputkasi maailmas.

Õhtul vaatasime filmi "Helvetica". Ma pole küll disainer ega oska eriti joonistada, aga see film on lihtsalt ületamatu igale inimesele, kes huvitub tüpograafiast, logodest või üldse mõtleb, et kuidas me teksti nii linnapildis kui arvutiekraanil näeme ja tajume.


Täna algab tagasilend. New York, I love you.

Comments:
Ameeriklased on oma sõdurite koha pealt suured patrioodid jah ja lippu meeldib neile ka lehvitada, rääkimata kleepsudest, mis nad oma autodele panevad. Olin ükskord Atlanta lennujaamas ja järsku kuulen üsna tormilist aplausi - üks roodu sõdureid marssis läbi suure saali ja rahvas ümberringi tõusis püsti ja avaldas niimoodi austust.
Aga mis sellesse maksu puutub, siis riietega on NYCis nii, et kui summa on alla 110 taala, siis taxi ei lisandu.
 
Maksustamine on osariigiti erinev. Alati peab hinnasildilt uurima, kas tax on included või mitte. Pennsylvanias tuli kõikidele riietele tax juurde. Sellega harjub tegelt ära.
 
NY osariigis on maks 8,875%. Toiduainetele maksu üldiselt ei peaks lisatama, aga mõned asutused teevad seda siiski. Supermarketis, kus mina kõige tihedamini käin, on maks lisatud näiteks jõhvikamahlale, aga tomatimahl on maksuvaba :)
Alla $100 maksvad riided on jah maksuvabad.
 
Paraadi teemal head pildid: http://www.boston.com/bigpicture/2009/11/armistice_day_remembrances.html
 
Postita kommentaar



<< Home
eXTReMe Tracker

This page is powered by Blogger. Isn't yours?