20100204

New York, mõni lõik

Käisin mõni aeg tagasi Ameerikas, nüüd Jean Baudrillardi reisiraamatut "Ameerika" lugedes on need lõigud suurlinna kohta atmosfääri poolest räigelt tuttavad:
Mispärast inimesed üldse elavad New Yorgis? Nende vahel pole mingeid sidemeid. Küll aga teatav varjatud elektriseeritus, mis saab toitu sellest kokkukuhjatud inimmassist. Pidevast külg külje kõrval olemisest tekkiv maagia ja tõmme kunstlikult tekitatud tuuma poole. Õigupoolest on siin tegemist iseenda poole tõmbuva universumiga, millest pole vähimatki põhjust väljuda. Ka selles viibimiseks pole ühtki inimlikku põhjust, seda tehakse üksnes kokkukuhjumisega kaasnevast ekstaasist.

Mustanahaliste ja puertoriikolaste ilu New Yorgis. Lisaks seksuaalsele erutusele, mida tekitab erinevate rasside segunemine, peab ütlema, et tõmmude inimtõugude tume pigment on nagu naturaalne grimm, mis ühes kunstliku grimmiga annab intensiivse ilu - mitteseksuaalse, animaalse ja subliimse, millest lootusetult jääb vajaka heledatel nägudel. Kahvatu nahk jätab mulje, nagu oleks inimesel kaunistav rüü ült võetud, nii et alles jääb vaid neutraalsus, mis võib-olla just seetõttu kätkeb endas kõiki Sõna eksoteerilisi jõude, kuid mil jääb sisimas alati puudu esoteerilisest väest ja igasuguste taigade rituaalsusest.

New Yorgis pöörleb linn nii kiiresti, tsentrifugaaljõud on sedavõrd suur, et lausa üliinimlik on mõelda kahekesi elamisest, jagada kellegagi oma elu. Üksnes hõimud, gängid, maffia, asjassepühendatutele mõeldud ja perverssustega tegelejate, seega siis teatud kaassüüdlusel põhinevad ühendused võivad siin ellu jääda, aga mitte paarid. See on nagu Noa laeva antipood, mille pardale loomad paarikaupa astusid, päästmaks maailma veeuputusest. Siia, sellesse muinasjutulisse Noa laeva, on kõik üksinda tulnud - igaühe enda asi on igal õhtul leida järgmine eluga pääsenu viimaseks peoks.

New Yorgis on hullud vabastatud. Linna peale lahti lastud ega eristu kuigivõrd teistest punkaritest, junkydest, narkomaanidest, joodikutest või heidikutest, kes siin ringi liiguvad. Ega olegi põhjust, miks üks nõnda hull linn peaks oma hulle peidus hoidma, miks peaks ta ringlusest kõrvaldama selle hulluse mõned kandjad, mis tegelikult mitmekesistes vormides üle kogu linna on levinud.

Comments: Postita kommentaar



<< Home
eXTReMe Tracker

This page is powered by Blogger. Isn't yours?