20081030

Infot, sündmusi, teadmisi on nii palju, et kahju on. Lahustuvus on nii suur, et pole võimalik midagi uskuda või enda jaoks kindlat ja rahuldavat tõde välja selgitada. Majandus ja poliitika on väikesele inimesele läbi meedia ja tarkade inimeste mõtete kontrollimatult manipuleeritav.

Kumb siis, Obama või McCain on hea mees?
Mis siis juhtub, kui nafta hind langeb ja langeb veelgi, kas Venemaa pankrot on lihtsalt müüt?

See Youtube kahe video ahel valmistas mulle nalja. Sotsiaalset, poliitilist, lihtsalt näitlejameisterlikku. Ka kurba nalja. Isegi vist hetkeks vihastasin. Hetkeks mõtlesin, et kuradi hästi tehtud.


Ja kaheksa aastat hiljem.




20081029

Eile oli esimene saalijalgpalli trenn. Pärast trenni sõitsin bussiga koju. Läksin "Viljaku" peatuses maha ja kõndisin üle raudteeülesõidu. Umbes siis märkasin koera, kes saba püsti aktiivselt kulges mõlemal pool sõiduteed. Paar inimest marssis veel suurte majade suunas. Igaühte nuusutas. Sain aru, et koer otsib oma peremeest ja oma kodu.

Umbes minu maja värava juures hakkasin temaga rääkima, teda lähemalt jälgima. Ilus koer, vist saksa lambakoer. Nahast rihm kaelas, kuid polnud võimalik tuvastada, et rihma peal oleks omaniku telefoninumber vms.

Näitasin talle istu, istus kohe.

Helistasin 1182 ja küsisin koerte varjupaiga numbri ja helistasin koerte varjupaika ja rääkisin loo ära, et kus ja mis ja nad ütlesid, et registreerivad juhtumi ja kui koerapüüdja leiab aega, siis tuleb, aga praegu on teised juhtumid ees.

Telefon kõrva juures, koer istub minu ees, teiselpool pimedat tänavat läheb kindlal sammul üks kilejopes inimene. Koer hüppab püsti, rõõmsalt lippab inimese juurde ja hakkab teda nuusutama. Inimene keerab vihaselt minu poole ja räuskab midagi.

Hüüan vastu: "See ei ole minu koer!"

"Ma saan aru, ma saan teist täiesti aru, " öeldakse mulle telefonis.

Koer nuusutas inimest veidi ja kadus jooksuga järgmiste majade juurde kodu otsima. Konstanteerisin koera lahkumist koertevarjupaiga tädile, kes ütles mulle, et küll kõik lõppeb hästi.

Loodan, et see koer on praegu kodus tagasi.

20081028

Ebavlevalt õõvastav, kuid maitsev reklaamelement hetkeks. Vajuta läks ja liigu kursoriga video pealt ära.

Animated Dreams trailer from Tolm Stuudio on Vimeo.

maailma hukk on väsitav ja umbmäärane

Miks mulle meeldib hommikuti ja õhtuti liinibussiga sõita? Kas sellepärast, et autoga sõites reostan loodust, soodustan ummikuid ja raiskan raha? Ei. Mulle meeldis eile ja täna hommikul bussiga sõita, sest bussiga sõita on palju huvitavam kui autos. Ma saan lugeda või inimesi vaadata. Bussiga liigeldes on võimalus huvitavateks mõteteks palju suurem kui autot juhtides. Mulle meeldib, kui mul on põnev. Kui mul on vähegi aega, siis ma sõidan bussiga. Buss sõidab kauem, aga stimuleerib palju rohkem.

Miks mulle meeldib, kui maal kasvavad mulla sees juurviljad? Kas sellepärast, et poes müüdav toit on moondatud ja maitsetu? Ei. Mulle lihtsalt meeldib peenra peal näha salatit, redist, kartulipealseid. Mulle meeldib oma silmaga näha kuidas toit kasvab. Oma toit on oma maitsega, ma ei ütle, et parem või halvem kui poes müüdav, kuid eelkõige on oma toit sellepärast oma maitsega, et ma olen näinud kuidas ta kasvab. Mind ei pane sõnad "mahe" või "öko" teistmoodi tarbima, sest ma pole näinud kuidas see toit kasvab. Mulle meeldib turg ka sellepärast, et seal leidub ka tänapäeal müüjaid, kes on näinud kuidas nende kapsad, kartulid või sead kasvavad. Ja kui ma ostan inimese käest, kel on oma kaubaga isiklik suhe, siis see isiklik suhe puudutab mind. Mulle meeldib süüa toitu, mille kasvamist ma olen kasvõi kaudselt näinud.

Need on ainult kaks vägivaldset uitparalleeli, mis pähe lõid. Kuid mul on tunne, et mul peab alati olema väga konkreetne põhjendus, et miks nii ja mitte teisiti. Mul peab olema eesmärk isikliku mõttemaailma hüvanguks kasu saada. Võib-olla olen ma lihtsalt väiklane.

Kas on elu pärast kapitalismi? / 2 from VonKrahl on Vimeo.

20081027

Inimene teab, et suitsukana lõhn jääb käte külge pikaks ajaks, kui süüa kana sõrmede vahelt. Kuid siiski ta imestab iga kord, et ikka mu käed on kana lõhnaga. Olenemata mitmest mitmest pesust.

Elementaarosakesed

Sarnaselt paljude teiste inimestega vajutas Michel Houellebecq'i raju raamat ka mulle sügava mõtte pähe. Ropp ja vastikult kurb lugu, Indrek Koff on teinud sujuva tõlke:
Ilutu neiu on õnnetu, sest tal pole vähimatki võimalust, et teda hakatakse armastama. Tõsi küll, keegi ei irvita tema üle ega kohtle teda julmalt; kuid ta on otsekui läbipaistev ning tema samme ei saada kellegi pilk.

See ongi noorte neidude äärmusliku ilu põhilisi miinuseid: üksnes kogenud, küünilised ja südametunnistuseta seelikukütid tunnevad, et on ülesande kõrgusel; seetõttu napsavad nende süütuse õie enamasti kõige alatumad olendid ning sellest saab nende allakäigu esimene aste.

Ma ei oska toota mitte ühtegi kõigist neist asjadest, mis mind ümbritsevad, mida ma kasutan või mida ma õgin; ma pole suuteline nende tootmisprotsessist isegi mitte aru saama. Kui tööstus peaks seisma jääma, kui insenerid ja tehnikud peaksid ära kaduma, siis mina küll ei suudaks mitte midagi otsast alustada. Majanduslik-tööstuslikust kompleksist väljaspool seisjana ei suudaks ma tagada isegi enda ellujäämist: ma ei oskaks leida toitu ega riideid, kaitsta ennast loodusjõudude eest; minu isiklik tehniline pädevus on tublisti madalam kui neandertallasel. Ma olen ümbritsevast ühiskonnast täielikult sõltuv ja samas ise ühiskonnale enam-vähem kasutu; ma ei oska muud kui produtseerida kaheldavaid kommentaare iganenud kultuuriobjektide kohta.

Mehed ei maga naistega mitte sellepärast, et nad on armunud, vaid sellepärast, et nad on erutatud.

Meie õnnetus jõuab haripunkti alles siis, kui oleme piisavalt lähedalt näinud õnne praktilise teostumise võimalust.

Lapsed taluvad maailma, mis vanemad on neile ehitanud, nad püüavad sellega võimalikult hästi kohaneda; hiljem asuvad nad enamasti seda taastootma.

Me suhtleme inimestega aastaid, vahel ka aastakümneid, ja tasapisi tekib harjumus vältida isiklikke küsimusi ja tõesti olulisi teemasid; aga me säilitame lootuse, et kunagi hiljem, soodsamas olukorras saame just nimelt nende küsimuste, nende teemade juurde asuda; määramatuks ajaks edasi lükatud inimlikuma ja terviklikuma suhte perspektiiv ei hääbu iialgi täielikult, lihtsalt seetõttu, et ükski inimsuhe ei mahu lõplikult kitsastesse ja muutumatutesse raamidesse.

Ükskõik kui suur ka poleks julgus, külmaverelisus ja naljasoon, mille inimene elu jooksul välja arendab, lõpuks murtakse ikkagi igaühe süda. Siis lõpeb naermine ära. Lõpuks jääb ikkagi ainult üksindus, külm ja vaikus. Lõpuks jääb ikkagi ainult surm.

Ta teadis nüüd, et tunneb ennast selles majas ja elus üleüldse nagu hotellis.

20081026

Eile oli Peda kursuse väike kokkutulek. Läks meenutamiseks. Millised sündmused ja milliseid detaile oli meeles 7-5 aastat tagasi toimunud sündmustest. Siis oli julgust ja hasarti kõike teha, lihtsalt teha. Nüüd enam ei tee. Ühtepidi ei julge ja teistpidi oleks piinlik ja ebamugav. Kuid magus, magus on kambas koos meenutada ja kõkutada.

Eile õhtul jäi silm peale filmile "Adrenaliin". Niivõrd ülepakutud actionkunsti on raske teha. Sellepärast oligi see film huvitav. Justkui Van Damme stilistika intensiivne tulemine aastal 2006.

Ootan tormi. Vaikselt hakkab kohale jõudma. Vaatan suurest aknast välja ja ootan.

20081025

Otsin efektiivsust. Eelkõige mingeid sisemisi rütmialgeid, mis paneks mind mõtteid lõpuni mõtlema. Raske on mitte olla mugav ja kasutada oma elu õigesti. Raamatud tuleb lõpuni lugeda, sest muidu nad jäävadki lugemata.

20081023

Täna oli teatris tuletõrjeõppus "Mis juhtub siis, kui etenduse ajal puhkeb kuskil majas tulekahju".

Mina kehastasin ühte inimest publikust, kes oli raske juhtum.

Ma nõudsin valjuhäälselt, et mina pean oma jope kätte saama ja ma tundsin end äärmiselt erutatult, kui pidin saalist lahkumiseks üle lava astuma.

tants tuleb


Eile Vilnuses vedas. Air Baltic oli ülebookitud ja Hamburgi lennult tulnud inimestel tuli uuesti teha check in Tallinna lendamiseks ja ma olin viimane, kes sai pardale, ülejäänud saadeti Läti pealinna.

Ostsin eile õhtul Selverist keefiri, hapukapsast, sülti. Pärast kassat keerasin keefiripakil korgi maha.

20081021

Tahan koju Eestisse.

Hotelli wifi on tapvalt aeglane ja enneolematult katkendlik. Fritz-Cola võis neli päeva tagasi olla täitsa huvitav jook, milles on neli korda rohkem kofeiini kui Coca-Colas, kuid tänaseks on kõik ennast ammendanud.

Hotellitoas on vana televiisori küljes digiboks, aga ikkagi pole mul võimalik sellest ühtegi jalgpalli Meistrite Liiga mängu välja võluda.

Homme samal ajal olen Eestis.

Täna käisin Oldenburgi linnaekskursioonil ja Oldenburgi teatrimaja ekskursioonil. Ekskursioonid ajavad muigele seltskonna pärast, kes gruppi juhtuvad. Linnaekskursioonil osales ka üks poolakast helimees, kes oli üsna veendunud, et sakslased on halvad inimesed. Teatriekskursiooni tõlkis inglise keelde üliagar noorsant, kes oli ogaralt ekspressiivne karakter. Sall lehvis tal uhkelt kaelas.

Ostsin eile ühe euro eest tankikaardid. Nagu autokaardid, ainult tankid. Kaardi number, tähti nimes, mootori võimsus, tippkiirus, sõidukaugus, pikkus, mass. Siiani olen kõik mängud Kaarlile kaotanud.

schhh.ee

Nüüd on see avalik. Minu tekst. Joosep animeeris. Pavel programmeeris. Pärtel pani lehe üles. Mairi ja Oliver juhtisid projekti ning Teele-Reet tegi kõik ülejäänu ehk põhimõtteliselt lõi selle ilusa lehe.
www.schhh.ee

20081020

Kui sa oleksid laud, kas tahaksid olla siis selline laud, mis on tegelikult elektrooniline trumm, millega saab teha igasuguseid helisid ja rütme?

Just sellist teatrietendust, mis pigem oli kontsert käisin täna vaatamas.

Kui alguses panid neli meest laua taga istudes täiega ja kõlas folk, siis oli täitsa punk, aga kui nad hiljem panid küünla põlema ja võtsid poognad välja ja asi läks sügavaks, siis oli igav.

Eile nägin teatrifestivalil ühte väga halba maailmalõpu performace't ja ühte uskumatult halba etendust. Lavale tuli vanakooli näitleja - mees, kes teadis kuidas käib esinemine. Võttis end rahulik paljaks, valas ketšupiga üle, pani koti pähe ja luges kastil seistes tund aega Kafkat.

Rimini Protokoll – Call Cutta in a Box

Käisin teatris. Astusin üksi kontoriruumi. Telefon helises, võtsin arvuti kõrvalt telefoni toru, helistas Subhaditya Das Indiast, rääkisime tund aega juttu, tegin tema juhiste järgi endale teed ja raadio hakkas mängima ja lamp põlema. Vahepeal laulis tema, siis laulsin mina, kõige lõpus tantsisime teineteisele veebikaamera vahendusel. Soovisime teineteisele head elu.

20081019

Vahel on nii, et väga hea mõte tuleb peale ja mõte hakkab lendlema ja lendleb ja siis saabub karm tõde. Pastakat ei ole taskus.

20081018

Oldenburg on tore, väike, armas, nunnu, paljude jalgratastega väike Lääne-Saksamaa linnake.

20081017

Eile ostsin Dussmanni kultuurikaubamajast kaks raamatut: Dawkins‘i „The Selfish Gene“ ja Couplandi kõige uuema romaani. Lisaks ka allahinnatud Morricone filmimuusika plaadi.

Kui lugeda paralleelselt „Isekat geeni“ ja Houellebecq’i „Elementaarosakesi“, siis tekivad isikliku elu baasil mõtted väga suurtest asjadest. Kosmosest ja miks me elame siin maailmas. On huvitav luua vägivaldseid seoseid iseenda tänase päeva detailidest ja inimkonna pärinemisest.

Dussmanni kultuurkaubamaja on Berliinis ülipop koht sellepärast, et see asub täpselt kesklinnas, lõimudes idast läände. Tallinnas ma ei usu Kultuuritehase atraktiivsusesse sellepärast, et see asub veidi kriitiliselt kaugel enamus inimeste igapäevasest kulgemisest. Inimestel pole lihtne lihtsalt ja spontaanselt Kultuurikatlasse sisse hüpata.

Dussmanni kaubamaja on äri, aga edukas raamatu- ja plaadiäri haribki inimesi.

Võrreldes jaanuariga on Ida-Berliinis kõikjal ehitusplatsid, millede ees on pildid klaasist ärihoonetest. Ida-Berliin on kolimas paar linnajagu ida suunas.

20081016

Olen Berliinis. Lennuk õhtul hilines. Kui maandusime, helistasin Arsile ja küsisin jalgpalli tulemust. Pärast läksime kebabi sööma ja Eero küsis türklastelt, et kuidas mäng läks. Mehed pakkisid kebabe ja vastasid mokaotsast, et Saksamaa võitis üks null.

20081015

Kristlik Pereraadio on autoga sõites parim. Ei mingeid reklaame ja nii mitmetähenduslikud laulud ja õnnesoovid, et see on ragistamise koht semiootikutele. Ei mingit irooniat, lihtsalt väga palju seoseid kuulaja peas. Popraadiojaamad ei pane hommikul aju võimlema, Pereraadio teeb poolkeradele lausa sportvõimlemist.

20081014

Alla nädala on jäänud selle kodulehe avalikuseks tulemiseni, mida Teele-Reet on teinud viimased kolm kuud ning mille teksti ma kirjutasin ning mida Pavel hetkel ööd ja päevad progeb. Esmaspäevani on lehel õrritamisintro:

http://schhh.ee/

ERR uudislugu Merineitsi loost.
Õhtulehe uudisnupp.
Ekspressi fotod.

20081013

kuidas mulle meeldib ja ei meeldi ka Peterburg

Mulle meeldivad vene autodest tehtud mudelautod ja rasvased pirukad. Mulle meeldivad lahke südamega inimesed ja mulle ei meeldi sau käes igal tänavaotsal jõlkuvad miilitsad. Mulle väga meeldib metrooga sõita ja mulle meeldib metroosse sõita pika-pika eskalaatoriga. Mulle ei meeldi mõttetult paljude paberite täitmine ning tunda end turistina, kuid kui viibid Peterburgis ainult paar päeva, siis sa oled turist. Mulle meeldivad suured sillad ja Andrei Aršavin on meie piirkonna Beckham.

20081011

Sõidan Peterburgi, oma esimesele välismaisele teatrifestivalile. Kiirvisiit, mis koosneb kõigi eelduste kohaselt teravatest elamustest ja ootamatust külalislahkusest.

Eilne veealune teater oli kõigi tehniliste apsakate kiuste suur asi.

20081010

insight

Kuidas teha teatrit nii, et kõik toimub vee all. Vee all on lava, näitlejad ja ka publik.

Ja veealune teater muutub nagunii ise veelkord teatrisk. Kalda publik vaatab veealust publikut ja otsepilti vee alt.

Kuidas paigutada etenduse osana basseini viie minutiga 50 sukeldujat vee alla ja 50 snorkeldajat vee peale.

Kuidas saan ma hakkama keskkonnaga, mille suhtes on mul hirm. Ma kardan vett ja mulle on erutav juba maismaal näha sukeldumisvarustust kellegi seljas.

Ja mulle meeldib mõtestada tänast õhtut kui lihtsat sündmust, sest kui hakata rääkima teatri- ja etendamiskunsti terminites, siis on see idee pea ületamatult tugev.

Kõik võib minna ka metsa, risk on väga suur.

psühholoogia doktor pulver

 

20081009

Märkasin täna teatri keldrikorrusel üht hõbedast jalgratast. Mõni öö värvitakse elu säravamaks. Jalgratta värvimine on mitme mehe töö ja ideaalne on, kui meestel on paberid, mis tõestavad värvitöö kompetentsi. 

Tiit Vähi intervjuu tänases Maalehes ja lööv lause, mida hakatakse kindlasti kordama:
Kui Mart Laar valetas, läksid ta silmad suureks ja ümmarguseks, kui Andrus Ansip valetab, ei pilguta ta silmagi.

20081008

Kui jutt läheb filmide peale, siis olen mina võhik. Ei tea ma režissööre ega näitlejaid ja üleüldse olen vist näinud väga vähe filme võrreldes keskmise kultuurihuvilisega. Just toimub vestlusring, kus sain ainult noogutada.

Mulle meeldib päeval magada ja vara ärgata. Vahel mõtlen, et ideaalne oleks graafik, et õhtul kell kaheksa magama ja iga päev kell viis üles.

Aga selline graafik on võimatu, sest ükski teine inimene nii ei ela ja õhtul kell kaheksa toimub veel liiga palju, et saaks magama minna.

Proovipilte otse veest.

20081007

Kuidas ma otsisin keskklinnas postkasti ja lõpuks ta seisis Estonia vastas number kaks trolli lõpppeatuses.

Margi ostsin tunneli R-Kioskist, maksis 5.50 pluss ümbrik 50 senti, võtsin taskust kaks viiekroonist, mille peale ütles daam leti tagant "No, no, no! Kas ei ole siis ühte krooni!"

Sobrasin taskutes ja pakkusin talle kahekroonist, daam ütles: "Veel parem!" ja andis mulle krooni tagasi.

Tänapäeval pole vaja postmarke enam ilastada, kõik on kleepsuga.

linnatraktorid

Mul on tunne, et hommikuses liikluses tunnevad traktorid end süüdi, et nad on traktorid.

Kuid traktorite juhid on harjunud autojuhtide kurjade pilkudega. Traktorite juhid vastavad külma ükskõiksuse ja järskude manöövritega.

Sõitsin täna rahulikult pikalt ühe traktori taga. Ei tahtnud mööduda.

20081006

Merineitsi ei ole enam neitsi

kaamel tuleb ikka Tallinna

See, mis arutelu/sõim/eneseõigustus käib ümber Tallinnat MTV-s tutvustava netilehe üle, on lausa hurmav. Halb leht, halb arutelu. Naljakas kuidas inimesed õigustavad oma kohta, oma tööd ja oma halba maitset.

Kuid mitte pooltki nii naljakas, kui see paroodia.

topispall ja lai naeratus

reede
Kinos Kosmos maksab pilet kell 17.30 25 krooni. Viimases Batmanis on kütkestav Jokkeri meik ja rollisooritus. Näitlejal on mida mängida ja ta mängib suurepäraselt hullu, kes ei allu reeglitele. Aga muidu, aastal 2008, on veidi naiivne kuulda pressikonverentsil paksu politseiniku hüüdmas "No more copkilling" või näha kõige kõvema mehe kaaslasena täidlaste rindadega priimabaleriini. Teatavasti, priimabaleriinidel on täidlane rüht välistatud.

Mulle väga meeldib käia kinos, kui saal on peaaegu tühi.

laupäev
Tegin sukeldujatega proovi. Entusiasm ei jäta meid.

Saku Suurhalli ees oli Tivoli ja pärast suurt poeskäiku hüppasime karusselli peale ja tiirlesime ja kiljusime. Pallidega pudeleid puruks viskama ei hakanud, sest auhindadeks pakutud karvased loomad olid koledad. Toredalt kulunud lõbustuspark meeldivalt külmas tuules.

Õhtul käisime Hea Uus Heli festivali üritusel Mustpeade majas, kus tehti erinevat maailmalõpumuusikat. Tundsin minimalismist puudust.

pühapäev
Võitsime jalkas tugevat meeskonda 1:0 viimasel minutil löödud väravast. Võitluslik ja karm mäng, selliseid on kõige parem võita. Esimene poolaeg oli tuul täiega vastu, teisel poolajal oli täiega tagant. Esimesel poolajal oli väga külm ja raske mängida, teine poolaeg oli lust.

Õhtupoolikul vaatasime kinos Sõprus Mihalkovi filmi "12". Võimsad näitlejad ja tõeliselt tõeline lugu sellest kuidas julmus valitseb elu. Ebaaususele on vastu panna ainult sügavalt inimlik sisu.

Kuid oma sügavalt ausat sisu ei tohi eneserahulduseks markeerima hakata.

Mulle väga meeldib käia kinos, kui saal on peaaegu tühi.

20081003

See on muidugi halb, et loen lehti minutiga, lappan läbi, ma pole mitu kuud ühtegi artiklit põhjalikult lugenud.

Ma lausa kannatamatult ootan reise, mis mul varsti ees seisavad. Tunnen, et on täpselt õige aeg kiireteks tuulutusteks.

Olen ärev ootusest, mis järgmise reede üritusest välja tuleb.

Ja ootan seda tunnet, kui see netileht päris-päriselt läheb üles, mida on kaua nikerdatud.

Ma tahaks, et alati oleks midagi oodata.

20081002

Nägin täna unes kuidas ma karjusin ja õiendasin. Ilma põhjuseta. Loodan, et inimene õpib oma unenägudest.

Susan, see naerunägude meeletu naine ;) :)

20081001

Nüüd käes on sügis ja lehti langeb hulgi. Nüüd värve on rohkelt ja sündmusi ka. See sügis võib tormide tõttu lühikeseks jääda, kuid mulle sügis meeldib. Oodaku see päris külm nõks veel.

Uni oli täna miski pärast liiga pikk, läksin õhtul kell üheksa magama ja rahumeeli magasin hommikul seitsmeni. See võib olla tõbi. Unitõbi.

Kuna on kirev sügis, siis tuleb kirjutamiseks kasutada punast pastakat.

kuidas valmib teatris lava


eXTReMe Tracker

This page is powered by Blogger. Isn't yours?