20080830

Noku Maarja on noorelt hukka läinud copywriter. Kes tunneb, see mõistab. Orkut saatis mulle just kirja:
On jälle aeg selg sirgu lüüa ning heita endilt amatööride rüü!
Ma soovin, et meie majja tuleks paar usinat poissi/tüdrukut, kes kannaksid inimestele jooki/toitu ette, kes mõistaks nalja (ka visata) jne. Teisisõnu on meil vaja ettekandjaid/kelnereid.
Tegemist pole nalja ega harjutusega. Ma olin täna tööl ja nii kuri, et ka vene karu oleks mingi hetk nutma hakanud.
Niisiis on see, et ma rohkem ei peaks vabadel päevadel Nokus tööl olema, täiesti Teie kätes.
Nõudke endale parimat, sest mina see ju ei ole :D
Saatke see palun edasi sõpradele, tuttavatele, inimestele, kellega olete vaid korra kohtunud kusagil aftekal jne.

Helistatagu vaid numbrile 53968088 ning asjad hakkavad liikuma :)

Ostsin allahinnatud raamatute letist Couplandi X-generatsiooni ja saingi teada, et see on väga halb raamat. Popkirjandus vananeb müstiliselt kiiremini kui klassika. Lugesin pool läbi, märkisin kaks lauset ära.
Nagu öeldakse: oma nooruse kulutame rikkaks saamise peale ja rikkuse jälle nooreks saamise peale.

Enamikul meist on elus ainult kaks või kolm tõeliselt huvitavat hetke, kõik muu on vaid augu täide, ja oma elu lõppedes peaksime olema õnnelikud, kui need hetked moodustaksid mingi loo, mida keegi teine vähegi huvitavaks peaks.

20080829

Internetiärimeestele ja muidu ärimeestele ja reklaamiärimeestele ja veebimeestele ja muidu inimestele, kes tahavad teada kuidas inimesed mõtlevad, on mõeldud raamat The Social Metropolis. Täiesti vabalt netis loetav. Jah, kuulsad ja löövad sõnad:
The Internet is the first thing that humanity has built that humanity doesn't understand, the largest experiment in anarchy that we have ever had.

20080828

mis on Eesti kõige suurem saar

Klippidest kõige usutavam, kahes esimeses klipis on näitlejaid halvasti juhendatud, see on esimene klipp, kus idee/mõte tuleb esile, sellepärast ma ei sobi copywriteriks, et ma tegelt tahaks kõik ideed ise ka juhendada, teiste teostuse kohta kuuleb mult alati virinat, aga see klipp on okei, mitte suurepärane, aga okei, selles klipis juba on särtsu ja intriigi.

Fotosid Õunpuu valmiva filmi võtetest. Kuigi enda väiksesse ellu uppunud inimesed on ilusad, on ikkagi mu lemmik see vastuolu.

20080827

Eile ootasin Viru keskuse all bussi ja seal oli üks üliväike must kassipoeg, kes oli jumal teab kuidas sattunud betooni keskele ja temaga tegelesid kaks hakkajat poissi ja kaks muretsevat keskealist daami. Võib-olla oleks pidanud minema appi.

20080826

Miks Kanteri katsete ajal oli blackout?

Päevaleht online's Eero silmaringilugu.

mädahais

Ostsin mõni aeg tagasi kartuleid. Sõin pooled ära. Aga need olid pestud kartulid ja teada ta on, et pestud kartulid suletud kilekotis kaua ei seisa. Kuid inimene ei mõtle alati kõike läbi.

Kraanikausi all kapis, prügikasti kõrval nad hakkasid elama oma elu. Üks hetk sain jaole ja viskasin koti minema ja pesin ja pesin seda kohta, kus kartulikott asus ja siis pesin veel ja nüüd on kõik ammu puhas, aga hais ei kao. Veidi haisu ei taha kuhugi kaduda. Kuidas tappa intensiivset ja ebameeldivat haisu? Tuulutamine on vähe, rohkem, rohkem on vaja.

20080824

Kas neegrid tohivad Eestisse elama tulla?

Olin reede õhtul vestlusringis, kus ühelt poolt andis hagu välismaal õppiv eestlasest maailmakodanik - sotsiaalantropoloog ja vastu raius oma vaadetes üdini põhimõttekindel tugev Eesti mees.

Kas inimesed on maailmas sündinud võrdsetena? Kas enamus immigrante varastavad ning otsivad lihtsat elu?

Varsti nad üritavad tulla. Mitte ainult neegrid, vaid ka teised rassid.

Mina olen umbes arvamusel, et ei tohi, Eesti mets ei pea muutuma mitteeestlaste küladeks, kuid samas kõik head ja arukad inimesed on alati teretulnud. Kuid häid ja arukaid pole vist võimalik üldisest massist eristada.

Sigur Rós

Pole mõtet rääkida muusikast, muusikat saab kuulata, olen enne nende muusikat kuulanud ja kuulan edasi.

Mõtet on rääkida bändist, käisin kontserdil.

Seal oli atraktiivne laulja, kes näost sädeleb ja kuninglik trummar, kes kannab silmatorkavat trooni ja andunud habemega klahvimees ja neljas higistav maailmavallutaja. Nagu arvata võiski ei kasutanud nad pille nii nagu peaks ja kasutasid pille, mida rokilaval kasutama ei peaks.

Nad rokkisid sajaga. Vaigistasid üksteise vastu kiilunud inimesed mõtlema igavikulisi mõtteid ja nautima lava.

Vastuvoolu maailmavallutajad, kes teevad seda niivõrd isikupäraselt, et nad on vastuvoolu. Ükskõik, kui kuulsaks nad saavad.

Solist oli hullult hingestatud ja hingelt hull.

20080822

Maailmas on olemas targad inimesed ja rumalad inimesed.

Targa inimese maailma iseloomustavad iseseisvus, põhjendused, analüüs ja seosed. Iga inimene ei saa sümpatiseerida, aga huvitavad põhjendused ja analüüs loovad inimese mõtete vastu austuse. Tark inimene loeb, teab, näeb.

Rumala inimese maailmavaadet iseloomustab sõltuvus kollasest meediast ja teiste arvamusest. Arenemise lõpetanud inimene pidevalt muretseb praktiliste asjade pärast. Arutu inimene ei loe, vaid mõtleb pool päeva kuhu poodi ta täna läheb ja mis teed mööda võiks poodi minna. Ja nii iga päev.

Ning mu viimase aja naiivne avastus on, et targad inimesed suhtlevad tarkade inimestega ja teadmiste vahetamisest sünnib uus väärtus. Selle vea olen ma elus teinud, et ma olen liiga vähe otsinud vestlusi tarkade inimestega.

Aga selles olen ma veendunud, et ei tasu aega kulutada rumalate inimeste arendamiseks. Igaüks teeb ise oma otsused ja vastutab ise oma mõtlemisvõime eest.

20080821

kas oled targem kui 5b



catch me if you can

Usain Bolt suhtub Jacques Rogge arust teistesse jooksjatesse üleolevalt. Ei suru kohe peale jooksu kätt. Ma ei tunne täpsemalt sprinditavasid, kuid mulle tundub selline suur kätlemine kõik-kõigiga läbi kohe peale jooksu veidi ülepingutatud. Sel hetkel loeb show, Usain Bolt oma rekordite ja käitumisega on spordivõistluse pärl. Imemees. On äärmiselt vähetõenäoline, et ükski teine inimene jookseb niipea sama kiiresti.

20080819

Jah, Kanter ja tema tiim näitasid, et nad on parimad. Super.
Jah, NO99 ei näidanud Kanteri katseid, kuid jutt, mis räägiti võistluse ajal ja pärast võistlust oli minu jaoks äärmiselt hariv. Ma siiski tean väga vähe. Iga asjaga võiks kaasneda suur taustsüsteem, lihtsalt suur taustsüsteem. Silmaring on enamus inimestel uskumatult väike.

Kes soovib, saab Kanteri katseid korrata ja korrata ja korrata siit.

Mulle meeldis see, et teatri keldrisaalis võis kohata inimesi, kel muidu vist pole võimalust teatrisse nõnda tihti sattuda. Üks rahvariietes tüdruk istus vaikselt nurgas, nähtavasti oli ta tulnud linna öölaulupeole.

20080818

Kui päev oma uudsusega väsitab, siis tahad lihtsalt tulla koju, süüa vaikuses toru kakaokohupiima ja juua tassi pärnaõieteed. Kõik uued hetked on head. Kõik algused on väärt kõike juba sellepärast, et nad algavad. Või alustavad. Või löövad sassi.

20080816

Usain Bolt jookseb 100 meetrit kiiremini kui ma 60.
Ta jookseb 100 meetrit kiiremini, kui ma sõidaks 100 meetrit rattaga.
Põhimõtteliselt kohalt korraga stardites ta võib-olla jookseb 100 meetrit kiiremini, kui ma stardiks autoga.
Ja kui ta lollitamise ära lõpetab, siis ta võib 100 meetrit joosta 9,5.

Elagu see sajaaastane raudmees Jüri ja ta sõber Tõnu ja ta naine Tatjana. Eesti mees on tammepuust.

Tiidrek Nurme

Mulle see keskmaajooksja sümpatiseerib isiksusena väga, lihtne eesti mees ajab oma asja ja räägib intervjuudes väga siiralt. Mustadega veel võidu ei lippa, aga paari aasta pärast mine tea. Praegu räägib telekastis:

"Jah, teismeliseeas oli ma jah selline kaabakas, kes tegeles rohkem enesenäitamisega, kindlasti olen ma päris põhjas ära käinud. Kindlasti tahaks ma olla kellelegi eeskujuks, et isegi kui sa põhjas oled, et siis on ka kõik võimalik. Olen nüüd tubli abieelumees, kes ei jõllita ringi enam."

20080815

Priit Võigemasti superroll. Hirmus äge ja vägev ekraan. Mustamäe korteri ja muusikute peoõhtute banaalsus. Tehniliselt täiuse poole pürgiv. Laulud ja tegevus. Dramaturgia on peidus, kui dramaturgia üldse omab tähtsust. Ausalt öeldes antud televideomuusikateatri puhul omab suhteliselt vähe. Meelelahutust vist pole võimalik palju paremini teha. Teatrit küll, kuid tänane oli meelelahutusliku hariva suveõhtu maksimum. Minge Ruja rockooperit Tartusse vaatama ja enne minekut lugege läbi see intervjuu.

20080814

Olümpia NO99s

Teisipäeval, 19. augustil kell 16.00 toimub NO99s otseülekanne meeste kettaheite finaalist Pekingi OMil. Suurel ekraanil saame näha, kas tuleb kuld ja kas leedukas alistatakse. On lootust, et rahvas saab taas üheks.

Otseülekande ajal on vestlusringis Andres Herkel ja Tarmo Jüristo, kes räägivad kõigest muust peale kettaheite. Andres Herkel on korduvalt kirjutanud inimõiguste rikkumisest Tiibetis, ta on Eesti Orientaalseltsi ja Riigikogu liige. Tarmo Jüristo on investeerimispankur, kes on käinud Tiibetis ning näinud, milline olukord seal valitseb. Vesteldakse sellest, mis Tiibetis toimub, kas ja kuidas inimõiguseid rikutakse, milline oleks lahendus ja milline võiks olla Eesti suhe sellesse kõigesse.

Otseülekande ajal on võimalik kuulata ka tiibeti muusikat.

Üritus algab 19. augustil kell 16.00 ning on kõigile tasuta.
Olge valmis.
Võib-olla tõesti sport võidab.

20080813

Mina näen olümpiat Vikerraadiost ehk koristasin eile saunaesikut ja taustaks mängis plärakast ja kuigi pidevalt korrati ühtesid ja samu lindistatud intervjuusid, sain ikkagi operatiivselt kõike näha. Manasin silme ette Kaia Kanepi ja olümpiaujula. Mis nad on sinna vette juurde lasknud, et inimesed järjest kiiremini libisevad?

Täna on Valgamaal ilm halb.

Saunaesikust tuli tööriistade, ehitusjääkide, kottide, põhuriiete jms alt välja lagunenud põrand ja mädalaudade sisse olid hiired oma pesa teinud ja ma tekitasin ühele hiirele pöördumatuid kahjusutusi. Mul oli terve õhtu selle teo pärast õõvastav tunne, kuid arvan, et see oli paratamatu reaktsioon.

20080812

Ma sõidan igal hommikul Valga linna Nipernaadi kohvikusse wifi't kasutama, et ajada veidi tööasju, lugeda maailmauudiseid ja lugeda wikipedia't. Täna võtsin jäätisekokteili, eile võtsin piimakohvi.

20080811

Laupäeval mängisin Tartus raske jalkakohtumise, milles vastased olid paremad, kuid Emmaste suutis Maag-Tammeka kolmanda võistkonnaga 1-1 viiki mängida.
Laupäeval-pühapäeval olin üliilusas ja armsas Mardi ja Pireti maapulmas, kus oli lõbus ja vaheldusrikas trall, sära, tants, maitsev söök, mõnusad naljad ja suitsusaun. Olgu elu tõesi nõnda ilus.
Nüüd olen maal ja mõtlen teravale maailmale.

20080808

08.08.08. oli päev, mil algas sõda Gruusia - Venemaa. Aga keegi ei pane seda tähelegi, sest suur mass avas spordimänge, mis on rahu ja sõpruse sümboliks. Andres Kuusk kirjutab tänasest päevast meedias.

Olümpiamängud on poliitiline üritus. Olümpiamängud on mõeldud meediale.
Suur sport on poliitika.

Paljud sportlased ja ametnikud, kes marsivad avatseremoonial, üritavad oma mobiiltelefonide ja väikeste käsikaameratega salvestada melu. Kas melu on võimalik salvestada?

avatseremoonia

Astrid Kannel, ära räägi niipalju ja ära räägi ette ära, mis sa peaproovis nägid või kuidas trummid sind hirmutavad või mis sinu arust võiks maailmas olemata olla.

Pilt räägib sada korda rohkem kui rumal kommentaar. Vaikust tahaks!

Aga muidu võtab avatseremoonia sõnatuks. Hullult täpne, maitsekas, ilus ja lööv.
Parim show maailmas.

Täna algab Peking 2008. Nähtavasti tuleb palju kära ja kuulsust ning lõpuks jõud võidab.

20080807

Tõesti, mis lahendus autoparkla sildisüsteemile. Mulle väga meeldivad arhitektuur-toote vms disainid, mis mõtlevad praktiliselt/funktsionaalselt, aga on samas löövad.

Nägin unes kuidas ma sõitsin ühena lõbusast seltskonnast purjelaevaga vanalinna tänavatel ja ei lubanud turistidel end ja laeva pildistada.

Pärast olin öösel Lasnamäel Mahtra tänaval ja taksopeatusest väljus suur kaugliinibuss, mille esiklaasile oli sihtkohaks kirjutatud "Mustamäe - Kännu kukk". Buss hakkas sõitma, seisin tänaval, vehkisin kätega ja buss võttis mu siiski peale, kuid pidin istuma juhi kõrval ukseaugus olevale lisaistmele, sest tegu oli ametisõiduga ja ma ei sobinud akrediteeritud reisjaks.

20080806

Marko Kaljuveer ja tema sõdalased blogivad Hiinamaalt.
SLÕhtulehe reporterid blogivad ja fotoblogivad Hiinamaalt.
Kui teada on, et tänapäeva tippsportlane ei tohi blogida, siis jääb loota, et Eesti blogivad ajakirjanikud kirjutavad ka sellest, mis pole viisakas.
See, mis pole viisakas, on tihti huvitav. Tähtis on lood, sündmused, hetked, kus ristuvad inimeste arusaamad ja kultuurilised erinevused. Elagu kirgede rohke olümpia! 

"Märkamisaeg", mis see sõna tähendab? Miks on öölaulupeol selline nimi?

Ühestki tutvustavast tekstist ega artiklist ei ole ma leidnud põhjendust, et miks panna aastal 2008 öölaulupeo nimeks "Märkamisaeg".

Näiteks selline jutt:
Peakorraldaja Margus Kasterpalu sõnul on lauluöö ülesehitus liikumine ajateljel meie olemist mööda - esimesest üldlaulupeost (ärkamisajast) kuni uue ärkamisaja ja tänase päevani välja. Hoolimata sündmuse nimest ei ole korraldajate eesmärk taastada 20 aasta tagust meeleolu, kuid sild lauljate ja publiku vahel jääb endiseks - laulukaare alla kogunev rahvas ei jagune esinejateks ja kuulajateks, kontserdi kavasse on valitud väga palju ühislaule.
Et oli kunagi ärkamisaeg ja nüüd on märkamisaeg. Misasja?

Või selline tutvustus:
Eesti taasiseseisvumist ja öölaulupidude 20. aastapäeva tähistav sündmus Tallinna lauluväljakul

Sel aastal möödub 20 aastat öölaulupidudest. Mujal on ikka imestatud, et kuidas me seda siin teeme. Et võtame kätte ja kätest kinni ning laulamegi “pilvest päikse välja”! Isegi kui “pilv” ei taha. Eriti siis, kui “pilv” ei taha.

Just seetõttu toimub 19. augusti õhtul Tallinna Lauluväljakul lauluöö pealkirjaga ”Märkamisaeg”. Selle sündmuse sisuks on meie rahvast läbi aegade toetanud, trööstinud ja innustanud muusika ning vormiks seda muusikat endas kandnud, loonud ja laulnud rahva lugu elavas muusikalises ettekandes toetatuna sõnast ja pildist. Sündmuse kannab üle ja säilitab aegade otsani Rahvusringhääling. Muidugimõista on see piletiteta kontsert. Muidugimõista ei müüda lauluväljakul sel ööl alkoholi.
Keerutav jutt, mis ei räägi asjast.

Et lihtsalt m ärkamiseajale ette ja ongi olemas. Rahvuslus ja sügavus jms.

Mis on pealkirja mõte? Kus on seosed?

Segane minu jaoks. Võib-olla teised saavad aru. See nimi "märkamisaeg" on mu arust lihtsalt nii ülepingutatud kui ülepingutatud saab üks nimi olla.

Ja kui veel jonnida, siis mina ei saa aru, et miks on vaja korraldada ikka ja jälle "öölaulupidu". See kõik on juba ammu olnud. Jäänud on ainult pingutatud kordused.

Austraalia on kaugel

Kes täna õhtul Tallinnas, see mingu kontserdile, kus esineb lõikava häälega rootslanna skilla.

http://www.myspace.com/skillaswe

Mulle meeldib ta lugu "Australia", seda kuulates meenuvad tuttavad, kes kõik on käinud või pea lähevad kaugele mandrile tööd tegema.

Ise mängin/vaatan õhtul Emmaste karikamängu, praegu on jalgpalli tipphooaeg, seitsme päeva jooksul kolm mängu.

20080804

Maratonmungad Pekingisse ei sõida

Olümpiamängudel osaleb palju füüsiliselt ja vaimselt tugevaid sportlasi, kuid võrreldes Jaapani Hiei mäel asetseva mungakloostri reeglitega on igasugune sport hommikusörk. Maratonmunga võimatust seitsmeaastasest treeningust on siin eesti keeles ja siin inglise keeles. Põhimõtteliselt jooksed 40 000 kilomeetrit, iga päev läbid maratoni, ei söö suurt midagi ja magad paar tundi ööpäevas ja lõpus paned juba kaks maratoni päevas. Aga sa ei võistle kellegagi. Sa kas läbid treeningu või teed enesetapu.

Ja siis on veel olemas 200 miili päevas lendlevad laamad Lung-gom-pa'd, neist on ka seal inglise keelses artiklis juttu.

Igatahes on maratonmungad minu uued kangelased.
Vaata ka seda YouTube videot, mis loob täpsema pildi nende atleetide elust.

Ootasin söögipoe valmistoiduleti juures numbrit 218. Minu ees seisis mees, korralikult, kuid tagasihoidlikult riides. Tal oli korvis kaks suurt gaseeritud vett ja üks kõige odavam vorst. Süttis number 217 ja mees palus kartlikult, kuid otsusekindlalt endale viiendasse karpi kartuliputru. Müüja küsis: "Ja mida veel?" ja mees vastas: "Kõik".

Palju vett, palju kartuliputru ja veidike vorsti.

Mulle jäi tunne, et see mees ei ela üksi. Mul jäi tunne, et tal on perekond, kes täna õhtul sööb kartuliputru ja vett.

Mul on hakanud viimasel ajal juurduma rumal komme jätta raamatud pooleli.

Mul on viimasel ajal kinnistunud veendumus, et igal heal kirjanikul on üks suurepärane raamat ja ülejäänu on ettevalmistus või järelkaja. Ene Mihkelsoni pärl on "Ahasveeruse uni" ja John Fowles'i kink maailmale on "Maag".

Mu kaks viimast pooleli loetud raamatut on Mihkelsoni "Katku haud" ja Fowles'i "Liblikapüüdja".

Kuid Fowles ütleb:

Unustamine ei ole asi, mida saab teha, see võib ainult juhtuda.

See oli päevaselge, kes nad olid - väikesed inimesed, kes polnud kunagi kodunt kaugemale saanud. Nii näiteks ootasid nad minult, et ma nendega kõik kaasa teeksin ja neile kõigist oma käikudest räägiksin.

Kui midagi joonistad, siis hakkab see elama, aga kui seda pildistad, siis see sureb.

Ebaprofessionaalne „kommunikatsiooniteenus“ ja ebaprofessionaalne „tippajakirjandus“

Mul on viimasel ajal olnud meediaga nii äärmiselt meeldivaid kui nalja valdkonda kuuluvaid suhteid. Ja mida kõvem ajakirjanik ja mida rohkem suhtlejaid, seda vähem on päris asja.

Cosmopolitani septembri numbris ilmub mu arvamuslugu säravatest naistest. Tehti ettepanek kirjutada ja kuigi ma polnud kunagi eestikeelset maailmakuulsat ajakirja käes hoidnud, nõustusin edevusest. Kirjutasin enda initsiatiivil lugu mitu korda ümber, sest tegu on hella teemaga ja lõpuks osutus kõige kihvtimaks ikkagi see jutt, mis kohe alguses kirjutasin. Pidevalt suhtlesin toimetajaga, kes oli suhtluses täpne ja asjalik.

Ja nüüd üks uskumatu saaga…

On mai ja mul heliseb telefon, helistab mulle neiu kommunikatsioonibüroost JLS, mis on palgatud esindama ERAL-it (Eesti Reklaamiagentuuride Liit). Mina, kui noorte kuldmuna võitja, sõidan juunis Cannes’i ja ma luban, et kirjutan pärast reisi mingi loo Cannes’ist tingimusel, et kommunikatsioonineiu saadab mulle e-maili, et mida täpsemalt ta loo all silmas peab.

Neiu ei saada mulle elektronkirja.

On 13-nda juuni õhtu, järgmine hommik lendan Cannes’isse, mu mobiil võtab tundmatult numbrilt vastu sõnumi, milles on kirjas, et ma olen paha inimene, et ma pole e-mailile vastanud ja ta ise on hetkel Soomes puhkusel, aga ma võiksin kirjutada 3-4 A4-a märkmeid, et küll siis hiljem toimetab. Sõnumi saatja on kommunikatsioonibüroo neiu.

Cannes’is on tore, kuurortlinnast ja sada korda Eesti meedias linnahallile sarnanevast festivalimajast pole nagu midagi üles märkida. Aga ideedest, mida räägitakse, esitletakse ja mis saavad auhindu, on kõrva taha panna rohkem kui küll. Need põhjalikud mõtted meeldivad mulle väga. Tagasitulles koostan parimatest neist blogipostituse, mille link jõuab ka ERAL-i kodulehe ja best-marketingi portaali.

Pärast reisi lõpetan kooli ja olen maal, mulle saabub kommunikatsioonibüroo neiult elektronkiri, et sul on kindlasti igast Cannes‘i päevast pilte ja lugusid, et pane mulle maili.

Ma ei salli fotograafiat ja ei mul ega Teele-Reedal polnud Cannes’is fotoaparaati kaasas.

Siiski tunnen end süüdi ja kirjutan loo, et kuidas Cannes’is võidumõtteid oleks võimalik rakendada Eestis. Ironiseerin ja fantaseerin.

Saadan loo kommunikatsioonibüroo neiule, kes saadab selle edasi Eesti Ekspressi A-osa peatoimetaja asetäitjale Sulev Vedlerile.

Sulevile lugu sümpatiseerib, neiu saadab mulle maili, et avaldatakse ja et Sulev võtab minuga ühendust. Sulev helistabki ja ütleb, et algust veidi kärbib, aga muidu kihvt lugu ja et fotograaf helistab mulle, et vaja minust ka pilti teha. Fotograaf helistabki ja Niine 11 ümbruses teeb järjekordse ajalehe fotograaf minust järjekordse portreefoto.

Telefonikõnes Sulev veel uurib, et kust saada fotosid esitatud ideedest, saadan talle oma blogipostituse lingi, mis lingib ideedele. Sulev tänab, aga ütleb, et ta leidis juba ise ka Internetist võiduideede fotod.

Möödub nädal ja lugu ei ilmu.

Möödub kaks nädalat ja lugu ei ilmu, ei kommunikatsioonibüroo neiust ega Sulev Vedlerist kippu ega kõppu.

Möödub kuu ja lugu ei ilmu, saadan mõlemale maili, et kuidas siis selle looga on. Sulev saadab vastu maili, et Ekspressi ühes teises osas on ootel arvamuslugu reklaamist, et võib-olla järgmine või ülejärgmine nädal.

Mul emotsionaalselt või tähelepanu pärast suhteliselt ükskõik, et kas lugu ilmub või ei ilmu, olen niigi juba liiga palju „kuulsust“ saanud, aga kui inimesed lubavad, siis pidagu lubadust üheks oma professionaalsuse komponendiks. Nii kommunikatsioonineiu kui Sulev Vedler.

Igatahes potsatab mu maili eile õhtul selline kiri, millele on eelnenud selline kiri:

Tere Mart,

Olin vahepeal kontorist väljas kuid palun vt. Allpool.
Kas me saame palun teha selliselt, et Sa võtad blogi posti mõneks ajaks maha ja ma räägin mõne teise väljaandega nendel teemadel?

Tänud,
Lilian

-----Original Message-----
From: Sulev Vedler [mailto:Sulev@ekspress.ee]
Sent: 30. juuli 2008. a. 12:34
To: Lilian Viirma
Subject: RE: cannes'i lugu

Tere,

las ta läheb mujale, sest see lugu on juba tal endal veebi riputatud.

Sulev

Esiteks, et nagu postitus, mis alguses oli kogu artikli käivitajaks on hiljem põhjuseks, et miks mitte lugu avaldada? Teiseks, et nagu ma peaks võtma maha postituse, kuhu lingivad nii ERAL-i koduleht kui best-marketing? Et nagu ajakirjandus ei avalda asju, mis on blogis juba kirjas?

Ma enam ei viitsi, mul on juba naljakas. ERAL tundub mulle tubli ja hakkaja organisatsioon, ei ole lihtne koondada reklaamiinimesi.

JLS on „pr agency“ ja ma saan aru, et mis on pr agency ehk kommunikatsioonibüroo, et tähtis on koostada atraktiivseid pressiteateid, et jõuda SLÕhtulehe või Postimehe avauudiseks, kuid ikkagi on mul tunne, et „kommunikatsiooniteenus“ on õhumüümine. See postitus on atraktiivsem kommunikatsiooniteenus, kui JLS suudab kunagi pakkuda. Head kommuniktasiooni ei saa hallata või suunata.

Eesti Ekspress on suur ja loetud nädalaleht. Äärmiselt ebastabiilne, mõni nädal on huvitav, teine nädal on imetud lood. Loen lehte edasi, kuid imelikult ja seosetult kujundatakse lehe mainet.

Inimesed, kelle pool tööd on suhtlemine, peaksid mõistma, et pole olemas niisama e-maile ega niisama lubadusi.

Ja lõpuks, siin on lugu, mis nähtavasti mitte kunagi ei jõua ajakirjandusse:

Hea idee on kontrollimatu

Käes on aeg, kui edukad kaotavad meelega võimaluse kontrollida oma ideede toimimist. Hea reklaam või turunduskontseptsioon on otseselt suunatud inimestele, kes hakkavad sinuga/sinust rääkima või sinuga koos tegutsema. Juuni keskel toimunud 55. Cannes’i reklaamifestivalilt jäi kõlama sõnum – kaasa inimesi, mitte ära tee reklaami.

Siin on kaheksa Cannes’is auhinnatud tööd või räägitud teemat, mis kasutavad kõik enam-vähem sama valemit – inimestele luuakse lööv võimalus olla osa millestki suuremast. Hea reklaam on praegu interneti- või meediaperformance.

Pakun läbi iroonia välja ka võimalused kuidas oleks võimalik samu ideid rakendada Eestis.

8. Must poiss joob vett
Belgia ühes suuremas telejaamas on kolm tavalist päeva – toimuvad uudise- ja vestlussaated. Igas otsesaates on saatejuhil laua peal veeklaas. Nende päevade jooksul jookseb erinevatesse saadetesse sisse väike must kiitsakas poiss, kes joob hästi kiiresti laua peal oleva veeklaasi tühjaks ja jookseb siis jälle eetrist minema. Saatejuhid ja teised eetris olevad inimesed vaatavad poisi tegevust, aga ei reageeri sellele, peale poisi kiiret lahkumist jätkatakse oma teemadega. Inimesed hakkasid omavahel rääkima ja ajalehed kirjutama, et mis toimub a la „Kas oled näinud vett joovat musta poissi?“ Paari päeva pärast toimus lauluheategevusshow, kus kutsuti inimesi annetama raha Aafrikas veepuuduse käes olevatele lastele. Koguti väga palju raha.

Eesti variant
Detsembrikuus läheb Aktuaalne Kaamera eetrisse nii, et iga päev istub diktori süles vaikselt üks kleenuke suurte silmadega laps. Diktorid loevad uudiseid nagu oleks kõik tavaline. Kui jõuab kätte 25. detsember, siis kogub Jõulutunnel Eesti inimeste raha kokku.

7. McDonald’s kasvatab salatit
Chicagos kasvatas McDonald‘s välistendi külge ehtsast salatist kirja „Fresh salads“, et propageerida McDonald’s pakutatavat värsket toitu.

Eesti variant
Sõpruse puiestee ääres oleva suure reklaamistendi külge naelutab mõni suur supermarket paariks tööpäevaks ühe oma suure mütsiga tööka koka, kes lõigub salatit ja mätsib jahust saiakesi. Sõnum oleks „Õige kokal on kogu aeg süüa.“

6. Pesapallurid kangestuvad
Dominikaani Vabariigis on pesapall kõige popim asi. Kohalikku finaali vaatavad staadionilt või televisiooni kaudu põhimõtteliselt kõik Dominikaani inimesed. Ühel hetkel, kui finaal käib ja pall oli löödud väljaku teise otsa ning mängijad liduvad, kes palli järgi, kes järgmisse pesasse, korraga kõik peatuvad oma positsioonides. Hetke pärast jooksevad edasi ja siis tarduvad veel ja nii kokku õige mitu korda. Mõne minuti pärast jookseb väljakule suure sedeliga mees, sedeli peal on kirjas, et üks teenusepakkuja pakub interneti nii, et sa ei pea ootama.

Eesti variant
Korvpallifinaalis Rock-Kalev on ostustav seitsmes mäng. Algab viimane veerandaeg, mäng käib, äkki teevad kõik mängijad ning treenerid kiiresti kukerpalli, siis mängivad edasi nagu pole midagi toimunud, siis teevad veelkord kukerpalli ja siis veel korra. Mäng jätkub, Saku Suurhallis rullivad pealtvaatajad ühes sektoris lahti plakati „SMS-laen paneb hullama.“

5. Internet sai otsa
12 juuli 2006 varastasid Hezbollahi terroristid ära kaks Iisraeli sõdurit. 12 juuli 2007 kell 9.05 ilmus kõigi Iisraeli suuremate internetilehtede asemel viieks minutiks arvutiekraanile kiri „The soldiers cannot be found“, mis jäljendas brauseriakent „Page cannot be found“. Kogu projekti eesmärk oli tõsta inimeste teadlikust, et need sõdurid on ikka veel leidmata, aktsioonile järgnev diskussioon oli Iisraelis tohutu.

Eesti variant
Ühel sügishommikul pole võimalik Eestist Orkutisse minna. Tuhanded inimesed lähevad tööle, istuvad kontoris arvuti taha ja tahavad Orkutisse, aga Orkuti avalehe asemel ilmub kiri „Orkut armastab sind alati. Aga täna on tööpäev ja sul on olemas päris inimesed. Toeta neid, kellel on ainult Orkut ja kes veel tööl ei käi. Eesti Lastekaitsefond.“

4. Milline sa vanana oled
Rootsi toimunud pensionifondi kampaania. Inimene saatis oma näo foto mobiili MMS sõnumina ühele numbrile ja sai koheselt vastu foto milline ta näeb välja 70-aastaselt. Sama asja võis teha ka ühel internetilehe, et laed oma foto üles ja näed koheselt milline sa oled 70-aastaselt.

Eesti variant
SEB või Swedbank lähevad sammu kaugemale. Sul on võimalus saata neile oma vanaema või vanaisa või vanainimese foto ja sa saad koheselt vastu foto milline see inimene oli 25-aastaselt. Kampaania nimeks võiks saada „Mine oma noore vanaisaga peole“.

3. Meil on kõige rohkem lugusid
HBO otsustas promoda oma kaubamärki. Manhattani ühes agulirajoonis leiti üks suur päevi näinud kortermaja, mille otsasein oli tühi. Tehti aktsioon, kus suurte projektoritega lasti sellele seinale pilt, et mis justkui toimuks selle maja kõigis korterites, kui seda seina ees ei oleks. Stsenaristid kirjutasid igale korterile oma loo, sündmused jne. Pealtvaajatatele jagati laiali erinevad flaierid, läbi mille sai siis iga soovija vaadata mida soovis – actionit, romantikat, komöödiat jms. Vastavat lugu näitav flaier kattis teised korterid kinni. Aktsiooniga samaaegselt avati veebileht www.hbovoyeur.com, kus on külastajatel võimalik sisse zoomida erinevate korterite lugudesse ja leida üles küks mõrv ning täita teisi ülesandeid.

Eesti variant
Rahvusringhääling otsustab promoda oma kaubamärki. Kui tele- ja raadiomaja hakkavad kolima Tondile, siis enne tehakse aktsioon vanas raadiomajas. Küljesein võetakse maha ning Politsepark on pealtvaatajaid täis. Igas stuudios toimub midagi – kus raadiosaade, kus televisioonilindistus, paaris stuudios loetakse uudiseid, mõnes lauldakse nii, et kaamerad võtavad. Pealtvaatajatel on võimalus korraga jälgida kõike toimuvat. Sõnum on „ERR – kõik on päris“.

2. Šokolaadigorilla
Cadbury trummi mänguks valmistuv ja Phil Collinsi järgi trumme mängiv gorilla on viimase aasta jooksul vapustanud YouTube vaatajat ja šokolaadimaailma ning Cannes’is sai ka oma filmi Grand Prix kätte. Tohutult emotsionaalne klipp, sama lööv kui Paul Pottsi esinemine „British Got Talent“ eelvoorus. Cadbury gorillast on tänaseks YouTube’s loodud ca 200 edasiarendust, see gorilla on võimeline trumme lööma väga paljude erinevate muusikastiilide järgi.

Eesti variant
Idee on kõik. Suure video, hea reklaami võib filmida mobiiltelefoniga Aruküla garaažis. Kuid tuleb kohe algusest arvestada sellega, et eesmärk ei ole võimalikult suur vaatajate arv YouTube’s. Loeb see, et kuidas inimesed hakkavad videot kasutama. Ükski hea idee pole midagi väärt ilma hea teostuseta. Klipid hakkavad siis elama, kui neid on olenemata stilistikast hea vaadata.

1. President 2.0
14 kuud tagasi oli Barack Obama suhteliselt tundmatu poliitik. Ta läks meeste juurde, kes lõid Facebooki ja küsis plaani kuidas saada Ameerika presidentiks. Loodi strateegia, mille eesmärk oli tekitada diskussioon, panna inimesed omavahel suhtlema ning poliitikutele kirju kirjutama. Hakati saatma inimestele konarliku keelega pikki e-maile, mille olid kirjutanud Obama ja ta naine. Inimestel oli võimalik vastata ja saata ka teistele poliitikutele e-maile ja tavakirju, kõik selleks, et avaldada survet valijameestele. Inimestele muudeti Obama videod jms väga lihtsalt kättesaadavaks. Tähtis oli tekitada igas inimeses oma arvamus. Obama söötis inimestele ette alati uue teema, enne kui vana teema muutus igavaks muutus. Tähtis on see, et Obama ei ürita vähemalgi määral kontrollida või planeerida kuidas tema kampaania toimib, vaid söödab ette mugavas vormis teemasid, suhtlemisviise, mis tekitavad laiema diskussiooni.

Eesti variant
Järgmistel valimistel Eestis kasutavad pea kõik erakonnad sama mudeli minivarianti. Olge valmis saama e-maile, milles Edgar või Andrus või Mart küsivad teilt nõu ja naised hakkavad omavahel saunas kudrutama, et mida keegi kellelegi soovitas. Poliitika muutub kirglikumaks.

20080802

pulmad vol üks

Janno ja Tiina abiellusid Glehni pargis minimalistlikult. Mängis õdus bänd ja pakuti hõrke suupisteid. Soovin noortele lendu ja lendu ja lendu ja elu ja elu ja momente, mis ajaks oma sügavusega pea segi.

20080801

matus

Pärnamäe krematooriumis lõppes täna ühe inimese lugu, kes oli Eesti teatris asendamatu. Reet Neimar oli 35 aastat lavakoolis õppejõud, kompromissitu põhjalikkusega õpetas ta emotsionaalselt teatrielu hakatistele teatriajalugu ja teatrieetikat.

Reet Neimar oli sellepärast väga õige inimene, et ta ütles alati välja oma arvamuse, et mis talle meeldib ja mis talle ei meeldi. Ei mingit keerutamist, lihtsalt isikupärased põhjendused, mis teinekord olid liiga pikad, kuid neis oli alati tõde.

Reet Neimarist on keeruline kirjutada või rääkida, sest kuidas sa kirjeldad kirjeldatajat või üldistad üldistajat.

Teatrimaailm püsib nendel inimestel, kes tegelevad asjaga väga süvitsi. Teatrimaailm saab püsida ainult tugeval tagalal.

Krematooriumi saal oli äärmiselt umbne. Minu arust on krematooriumi saal steriilsuse tipp.

Elu on siiski liiga lühike mitte liiga pikk ja ma kardan, et nii jääb see alatiseks.

Täna nõelas mind mesilane huulde. Täna sõin kammkarpe.

eXTReMe Tracker

This page is powered by Blogger. Isn't yours?