20090131

noorte heade meeste ind

Peab ütlema "Vägev poiss!" nende meeste kohta, kelle elu sulle meeldib. Tänasest meediast meeldib mulle kaks artiklit. Üsna mõnigi hetk tahaks olla ükskõik kumb - metsas elav tippfotograaf või heas klubis mängiv tippjalgpallur.

Fotograaf, kes mõtleb nagu lind
Remo Savisaar ja blog.moment.ee

Ragnar Klavan: esimene trennipäev on nagu esimene koolipäev
Mängisin Rakuga iidsetel aegadel mõned mängud koos Fc Elvas (vist hooaeg aastal 2002). Mina olin siis juba rohkem üliõpilane kui jalgpallur, Raku siirdus poole hooaja pealt edasi Fc Flora koosseisu, kust ta õige pea Hollandisse läks ja nüüd siis omakorda edasi Hollandi tippklubisse. Mina olin Fc Elvas vasakkaitse, Raku oli vasakpoolkaitse, eks minu esimene ülesanne oligi tagant pall täpselt Rakule jalga lükata, küll siis hakkas juhtuma.

innovatsioonimehed Riho ja Endel

RIHO
Mul on idee.

ENDEL
Räägi.

RIHO
Räägi ja räägi, ega see pole sinu idee.

ENDEL
Mõtlesin, et tahad rääkida...

RIHO
Sina tahad muidugi, et räägiksin, räägiksin sulle kõik oma ideed ära...

ENDEL
Mul ükskõik, räägid või ei räägi...

RIHO
Ah nüüd on ükskõik, mul on väga hea, enneolematu, vapustav, maailmavallutav idee...

ENDEL
Ükski idee pole ilma teostuseta sittagi väärt!

RIHO
Sittagi väärt ja sittagi väärt. Hea idee on kõik. Kui idee on hea, siis kõik kukuvad ta ees lihtsalt pikali. Naks ja valmis. Tehtud. Olemas. Võitja.

ENDEL
Ja-jah.

RIHO
Tahad, et ma räägin siis või ei taha.

ENDEL
Ei taha.

RIHO
Oled valmis?

ENDEL
Lausa hirmul.

RIHO
Paned tähele?

ENDEL
Olen hästi suur kõrv.

RIHO
Hakkame tootma enda väljaheidetest sõnnikut ning hakkame seda klientidele Interneti läbi kohale saatma.

ENDEL
Kuidas?

RIHO
Hakkame tootma enda väljaheidetest sõnnikut ning hakkame seda klientidele Internetiga kohale saatma.

ENDEL
Kuidas see võimalik on?

RIHO
Ma tean, mul oli ka alguses see...

ENDEL
Mis?

RIHO
Ma ka ei mõistnud kuidas keegi enne pole selle peale tulnud. Tead mis ma sulle ütlen. Hea idee ongi lihtne.

ENDEL
See ei ole eriti lihtne.

RIHO
Hea idee on sotsiaalne, ökoloogiline, energiat säästev ning kasutab tänapäeva suhtlusvahendeid. Hea idee on reaalne asi.

ENDEL
Mis selles idees reaalset on?

RIHO
Sõnnik! Sinu sitt on reaalne asi. Inimese sõnniku pealt kasvab kõik.

ENDEL
Aga kuidas on võimalik sõnnik e-mailiga ühest kohast teise saata?

RIHO
See on käkitegu.

ENDEL
Saan aru, et sõnniku saamine on käkitegu, aga transport?

RIHO
Transport toimub hetkega. Vajutad "send" ja ongi valmis. Paned sama mailiga arve ka kaasa. Kõikjal hakkavad kasvama taimed, alged löövad lõkkele ja tead, sa tegelt tabasid ära, mis on selle idee ivade iva?

ENDEL
Noh? Ei tabanud. Ininin mees, põruta!

RIHO
Keegi ei küsi ega ei tea, et see on SINU sõnnik. Anonüümne värk. Autor on surnud.

Pikk-pikk paus.

ENDEL
Mõttel on jumet, aga ikkagi ma ei saa aru kuidas on võimalik läbi Interneti saata sõnnikut.

RIHO
Minult idee, sinult teostus.

ENDEL
Selline ideemees oledki...

RIHO
Kogu oma hiilguses. Vanad reeglid enam ei kehti. Hakka looma!

ENDEL
Lubad, et saame rikkaks.

RIHO
Saame rikkaks ja saame ka respekti. Ideemeestele vaadatakse ikka alt ülesse. Vähe mõnus.

20090130

Sa oled nii hea kirjutaja, kui väärtuslikud on su lugejad ehk "too many readers could kill you":
In the age we live in, it is not enough to write quality blog content, you also need a new quality in followers, because reading and writing are inseparably related in more ways than it has been in traditional author-reader relationship.

That is actually one of the reasons I do not like to write in Estonian newspapers. The problem is that newspapers like to sell my article to as many people as possible. They might even use banners on streets for that purposes. In the end the article will reach 80 per cent of people, whom I am not interested in addressing. If possible, I would just try to talk to the 20 per cent, but this is not so feasible for the general interest newspaper. So, in the end I am just satisfied with writing to the 2 per cent in my blog.

Yes, getting less popular may be a thing to do deliberately. It may make sense to cool down the growth numbers artificially. In some ways it can also work out economically, since where there is deficit, there is also more money. It is possible, that here we can see new kinds of revenue models coming, those that are based upon scarcity, more closed clubs and even membership fees may make kind of a comeback. Just speculating of course, but why not.

teatrite teema

Kui sarnaste teemadega tegelevad hetkel kolm teatrit. Kolm esietendust tulekul. Kunst kunstist ja kunstnikuks olemisest.

Von Krahl ja "Unistuse vabariik"
Von Krahl Tours kutsub teid reisile Unistuste Vabariiki. Paika, kus kõik on võimalik ja lubatud. Riiki, mille vapikirjaks on "Liberty, Love, Poetry", mida juhivad poeedid ja kus ebareeglipärasus on põhiseaduses ette nähtud.
NO99 ja NO83
Seetõttu on oluline jutustada lugu kultuurist: sellest, mis juhtus tavalise inimese, kunstniku ning ametniku elus, kuidas nad kõik olid toredad, kuid ometi kokku ei saanud. Samas puudub siin üks läbiv lugu, liigutakse erinevate lavaliste lahenduste ja näitlejavõimaluste vahel. Lavastus tõotab tulla tegude- ja rõõmurohke, sõnu on vähem kui varem ning elu on ilus ka siis, kui revolutsioon barrikaadidel lämbub. Tsiteeritakse erinevaid performance’eid ning tehakse seda, mille eest maksumaksja maksab: Teatrit.
Linnateater ja "Hecuba pärast"
„Hecuba pärast“ on etüüdidel põhinev tragifarss, mis on sündinud näitlejate meeleheitlikest pingutustest otsida vastust ühele lihtsale küsimusele – kes ma olen ja miks ma seda kõike teen?
Eks näis...
Nähtavasti tulevad lavastused ja lavastuste teemad ja stilistika siiski väga erinevad.

Kuid võitlus hetkel käimas oleva aja vastu on kaotatud sõda, sest vaenlane ei ole mitte riik või pööbel või kultuuritud kodanikud...

Suured muutused "inimese" mõtlemises on paratamatud. Ei tea, kas näitlejad ja teatrimajad omavad enam mingitki kaasahaaravat positsiooni?

Eks "teater" ongi nüüd vaid meelelahutus. Tehkem siis seda parimal viisil! Kuid kas kunstist ja endast? Või on sõnum kuuldav just siis, kui ründavad kolm pataljoni järjest?

kõik on võimalik?

Millised hullumeelsed eestlaste ideed sulle pähe löövad? Palun täienda.

1) Sultsi kasiinosaar
2) Saaremaale eksootiliste loomade loomaaed
3) Peetri asulasse teeb Enn Kaljo muinasaja maalinna, kosmiline teatri ja hotelli 250-ne numbritoaga.
4) Viimsi vormelirada
5) Aastal 1998 taheti korralda lauluväljakul jalgpalliturniir Eesti, Brasiilia, Argentiina, Jaapan
...

LISA: Jah, kõik on võimalik, Brasiilia jalgpallikoondis tulebki Eestisse.

20090129

ehituse jälgimine

Kui seista selg Moskva kohviku poole ja vaadata suurt-suurt ehitusplatsi, siis võib näha õige palju. Traataed on läbipaistev, näeb töömehi.

Umbes 50 töömeest oli täna korraga sel suurel platsil. Osad puurisid, osad väänasid traati, osad juhendasit koppa, osad tegid suitsu, osad vaatasid paberilt jooniseid, kõigil olid kiivrid peas. Pikema jälgimise järel võis hakata arvama suhtemaatriksi - kes on ülemus, kes on ülemuse ülemus. Täiesti reaalne asi. 

Valitsuse lõpueksam

Tänane Ekspress on üllatus, palju oli lugeda, põhiartikkel siis sellest, et mis nädalavahetusel seisab ees valitsusel. Nad on nagu tudeng, kes on väga raskeks lõpueksamiks õppimise jätnud nii viimasele hetkele kui vähegi võimalik. Viimastel öödel toimub hullumeelne tuupimine. Et end ärkvel hoida joovad mehed rõvedaid energiajooke ja kaheliitristest pudelitest Coca-Colat.

Olen arvamusel, et kärpida tuleb rängalt. Väga rängalt ja ekstreemselt. Pole valikut. Pole mõtet heietada. Tuubi Ansip tuubi, sul pole kõige helgem pea.

Ja kui kukud läbi, siis korduseksamit ei tule.

Portfoolio, portfell, kohver, kohalolek

Tegin endale eile portfoolio. Kuigi sõna "portfoolio" kõlab pentsikult. Aga ma ei oska seda ka kuidagi teisiti nimetada. CV? Enesetutvustus? Lingikogu? Ei tea.

Keelevara annab "portfoolio" vasteks "loovisiku töid tutvustav mapp".

Ja kui küsida veel, et mis on selle mapi eesmärk, et kas saada äri- ja kultuurikontakte või avaldada inimestele muljet, siis vastus on "ma ei tea".

Vast lihtsamalt öeldes lihtsalt avatus ja valmisolek. Ja kohalolek. Ja enesemääratlus.

20090128

Ühe jutuajamise järeldus:
Päris loovad kunstnikud ei tegele loominguga, nad isegi ei tea, et nad on loovad. Või tähendab, loovuse arendamiseks eksisteerivad hoopis paremad kohad ja inimesed, kui on kultuuriasutused ja kultuuriinimeste ringkonnad.
Hullus maailmas elame. Korda ja reegleid pole. Oi kui ilus. Elu on nagu keeris või lehter.

Toomas Luhats Londoni olümpiale!

Aeg on selline, et igamehe aktsioonid löövad. "Terevisiooni" saatejuht ajab end vormi ning inimesed elavad kaasa. Tähtis on puudutada inimesi nende enda nõrkustega.
www.luhats.blogspot.com
Fännid Orkut'is ja Facebook'is.
Kuid jah, veel ägedam, veel võimsam oleks asi siis, kui inimene võtab endale täiesti ebarealistliku eesmärgi ning asub selle poolema püüdlema.
Loomulikult läbib Luhats Pühajärve triatloni ning kõik on õnnelikud.
Mul üks sõber räägib juba mitu aastat, et ta ujub Londoni olümpia finaalis, aga iga kord, kui talt pärin, et kuidas ettevalmistub kulgeb, siis vastab ta, et kohe varsti algab. Kui mul oleks võimalik jälgida ta edusamme, siis on ta ka ise kohustatud edusamme tegema.
Teine sõber räägib, et ta jookseb kunagi olümpial maratoni.
Mis on sinu hullumeelne eesmärk?

20090127

Relationships have a time and a place

Teine pool filmi "The Curious Case of Benjamin Button" stsenaariumist oli kohati läilad stseenid, kohati üldinimlikult söövad momendid. Suvaliselt üleskirjutatud mõtteid:
BENJAMIN BUTTON
You can be mad as a mad dog at the
way things went...You can swear,
curse the fates, regret everything
you ever did... but when it comes
to the end... You have to let
go...

Ükski eesti jalgpallur pole kunagi nii kõvas klubis mänginud kui tänasest Ragnar Klavan. AZ Alkmaar on Hollandi liiga liider. Jääb ainult loota, et Raku saab ka platsile ja järgmine aasta siis Champions League? Ükski eestlane pole minu teada kunagi Champions League'i mängus platsile jooksnud. Loodame. Arsenal soetas kunagi Mart Poomi kohatäiteks, põhimeeskonna eest sai Mart mängida vist ainult paaris ebaolulises mängus. Loodame, et Rakut võetakse Alkmaaris põhimehena, päris jalgpallurina.

On väga oluline õige grupi tunne.

Mart Kangro tantsis

Käisin eile tantsuetendusel, mis oli selles suhtes mulle esmakordne kogemus, et esimest korda elus nägin tantsulavastust, kus tantsija kasutas palju teksti ning rääkis loomulikult. Tavaliselt on see halb, kui tantsu vahele esineja räägib või näitleb. Eile ei olnud halb. Oli puudutav vaadata tantsija isiklikke dilemmasid. Kuid igav hakkas. Asi on vist ikkagi pikkuses, väga raske on teha pikka põnevat tantsulavastust. Ka 50 minutit on tantsulavastuse jaoks juba päris pikk aeg. Tahes-tahtmata kisub kordustesse või just liiga sürriks. Eile kiskus kordustesse.

20090126

Cadbury kulmud

Pole uskunud. Poleks uskunud, et peale Gorillat suudavad nad teha midagi võrdväärset. Päris Cannes'i Grand Prix ja maailmamuutev reklaam seekord välja ei tulnud, aga siiski "awesome". Kaasakiskuv, uuesti ja uuesti vaatama panev. Valem on sama: tuntud muusika, hea näitlemine, suurepärane montaaž ja mitte karvavõrdki vihjet šokolaadile.

Lennujaamas ootamine

Noored lennujaamas. ANNE, RAIVO, TIIT, MARE, ANTS istuvad lennujaama põrandal, mossitavad, kuulavad oma Ipode ning mängivad oma mobiiltelefonidega. Passivad kottide otsas, tuleb kiirustades KRISTIINA.

KRIS
Tsau. Tsauka. Tsauki.

Raivo tõuseb püsti, näost tulipunane.

MARE
Raivo jäta, Raivo las olla.

RAIVO
Kristiina!

KRIS
Mis on Raivo?

RAIVO
Türa, mida sa endast mõtled?

MARE
Raivo, istu maha!

Raivo hakkab nutma ja istub maha.

KRIS
Kas midagi on valesti?

ANNE
Kristiina, osta endale mobiiltelefon.

KRISTIINA
Mobiiltelefon rikub aurat, ma ei taha, et mu ümber on lained ning minu jaoks on vastuvõetamatu mõte, et iga suvaline inimene saab igal suvalisel hetkel rikkuda mu kulgemist. Me oleme sellest varem ka rääkinud, lähme nüüd lennuki peale.

TIIT
Lennuk läks kaks tundi tagasi ära.

KRISTIINA
Miks?

TIIT
Erakorraline muudatus.

KRISTIINA
Miks mina ei teadnud?

MARE
Sest sul pole mobiiltelefoni.

KRISTIINA
Miks teie lennuki peale ei läinud?

MARE
Sest piletid on sinu käes.

KRISTIINA
Nojah.

RAIVO
Anna raha tagasi!

KRISTIINA
Mis raha?

RAIVO
Piletite raha. Neli tonni kohe siia. Igaühele. Peo peale.

KRISTIINA
Äkki saame järgmise lennukiga minna.

MARE
Meil on majutuse eest ka maksamata, sest sa ei kandnud oma osa õigel ajal üle. Nüüd, kui jõuame kohale, peame rohkem maksma.

KRISTIINA
Ma pole sellest midagi kuulnud, et midagi juba maksma peab.

MARE
Saatsin kõigile info edasi.

KRISTIINA
Ma pole midagi kätte saanud. Minu postkasti pole tulnud. Ma veel täna hommikul vaatasin.

MARE
Tore küll.

TIIT
Maksad kõigile Portugali reisi välja lits.

KRISTIINA
Ahsoo, ma saan aru küll, milles asi on. Laksasin lahti...

RAIVO
Asi on selles, et sa ei hooli teistest inimestest.

KRISTIINA
Te jälle unustasite ära, et mul ei ole e-maili. Mul pole kodus arvutit. Ma ei oska üldse arvutit kasutada. Mulle ei meeldigi arvutid. Mina vaatan oma maja postkasti, kirju pole, kirju pole, aga teie omavahel muudkui kirjutate.

Tiit hakkab Kristiinat kägistama. Või vägistama.

TIIT
Ära mõnita meid. Palu andeks.

RAIVO
Kris, sa ei tohi muuta teisi inimesi endast sõltuvaks sellega, et tahad erineda.

KRISTIINA
Ma ei taha erineda. Mulle lihtsalt ei meeldi iga uue lollusega kaasa joosta.

RAIVO
Kas sul on raske mobiili kaasas kanda või paar korda nädalas e-maili lugeda?

KRISTIINA
Mina ei tea, on see tõesti vajalik?

Noored jooksevad kõik koos Kristiinale kallale.

Kuidas ma eile olin meeskonna võidumängu hasartne operaator. Hea operaator ütleb ka ise kaadri tagant emotsiooni pealt sõna sekka.


20090125

Benjamin Button

BENJAMIN BUTTON’S (V.O.) (CONT’D)
There is something peaceful, even
comforting, knowing that people
you love are asleep in their beds,
where nothing can harm them...

Ma pole seda lugu veel näinud. Lugesin 101 lehekülge läbi suure filmi stsenaariumist. Muidugi kuratlikult hästi kirjutatud. Võiks olla isegi rohkem püsivust ja aega lugeda stsenaariume. Kirjutasin niisama suvalisi assotsiatsioone, mis selles loos kõik sees on:
Homme loodan lugeda läbi ülejäänud 98 lehekülge stsenaariumist. Väga mõjuv.

BENJAMIN
(a little arrogant)
What if I was to tell you I wasn’t
getting older -- I was getting
younger than everybody else...

And she then says, taking the wind out of his sails...

THE WOMAN
Well, I’d feel very sorry for
you... to have to see everybody
you love, die before you.

He’s quiet, he hadn’t thought of that...

THE WOMAN (CONT’D)
That would be an awful
responsibility...

BENJAMIN BUTTON’S (V.O.)
I had never thought about life or
death that way before...

He’s still... And seeing he’s upset, she says the most
beautiful of things...

THE WOMAN
Benjamin... We’re meant to lose
the people we love. How else
would we know how important they
are to us.

20090124

Obama telefon, Ilmar Raagi arvamus ja päris põdrad

Kuidas Obama läks uude peakorterisse ja kõik tehnika oli "President 2.0" meeskonna jaoks nii mööda kui mööda. Aeg läheb edasi, maailma esimees peab olema nagu kõikide jäneste kõige varpam jänes ja tema mobiiltelefon peab olema kõige ägedam. Salajane ja spooki.

Kuidas Ilmar Raag kirjutab toredat tõtt noortest kultuuri- ja kunstiinimestest. Kas teed kompromisse ja saad osaks süsteemist või ei tee kompromisse ja kärbud üksindusse. On ka positiivseid näiteid ja need on stsenaariumihärra jutus ilusti välja toodud.

Loomeinimese valud meie ajal on sügavalt nähtamatud.

Peopesad on lõkke lõhnaga. Ka peale dušši all käimist. Käisin nelja inimese ja ühe koeraga metsas. Ehitasime lumest istuva mehe, autoaknast vilksatas väikesel teel paari põdra tagumik. Lõkke peal sossusid vorstid, termosest sai ingveri-sambla teed. Ilus, räigelt ilus on talvine eesti mets. Vähemalt igal laupäeval soovitatav.

20090123

ainult realism on igav

Läksin üleeile kõrtsu, kus ootas mind inimene, kes oli kaks tundi pealt kuulanud, mis mitmest lauast kokku lükatud kõrvallauas räägiti. Üks mees pidas uue töökoha pidu, ta oli esimest päeva "analüütik". Kaks tundi olid kõrvallaua inimesed rääkinud rahast ja parkimiskohtadest ja mis koosolek homme hommikul kellelgi on. Ja siis ma kuulasin ka veidi ja tõesti oligi nii, ainult igapäeva mõtted ja igapäeva probleemid, isegi kulunud igapäeva naljad. Minu jaoks on ainult realismil põhinevad inimsuhted ja vestlused vaimuvaesed. Maailmas on niipalju huvitavat peale elu kokku lepitud reeglite järgi elamise. Kui sa iga enda hetke võtad väga tõsiselt, siis saad ilma põhjuseta ka väga palju haiget. Parem oma põhjustega haiget saada, kui ainult raha puudumise üle kurvastada või uue töökoha üle rõõmustada. Astud ja avastad. Mullike. Plaks, plaks.

kultuur ja raha

Mul on alati kultuuripreemiate või -toetuste andmine tundunud kentsakas asi. Ma saan aru, et seda tuleb teha ja neid otsuseid on kentsakas teha ja tulebki teha ja ainult nii toimub midagi. Kuid ikkagi on kentsakas. Keegi otsustab, et keegi on kellestki kultuursem.

Lennart Meri "Hõbevalge":
Mulle on võõras kultuuriajaloo kujutamine pikamaajooksuna staadionil, kus keegi jõuab finišisse esimesena ja keegi peab ka viimaseks jääma. Kultuuris pole esimesi ega viimaseid, suuri ega väikesi, tähtsaid ega tühiseid. Kultuur, nagu mina seda mõistan, on tekkinud umbes kaks miljonit aastat tagasi peaaegu vahetult pärast inimest ja üheaegselt keelega, kogunud aeglaselt jõudu ja plahvatuslikult arenenud viimased viiskümmend tuhat aastat just seepärast, et kultuurivahetuse dünaamilisest protsessist võtsid osa eranditult kõik populatsioonid. Kultuur on meie võlupeegel, milles näeme kõikide mandrite kõiki sugupõlvi edasi elavana. Kultuur on suveräänne: kord sündinud sõna, oskus ja mõte elab edasi inimesest sõltumata ja külastab inimaju ainult paljunemiseks. Õige on kahjuks seegi, et inimkonnaga koos kaob ka kultuur.

rss tuli mu ellu

Jah, eile õhtul tegin ma selle ära. Alles eile. Võtsin kasutusele Google Reader'i, märkisin sinna sisse ära 46 ajaveebi/fotopäevikut, mida loen ning nüüd enam ei sõelu Safari akna kiirvaliku abil erinevate netilehtede vahel.

Kõik õiged innovatsioonisõbrad on ammu rss sõbrad, aga mina kuidagi puiklesin vastu, nüüd saan aru küll, et see värk teeb elu lihtsamaks, hoiab aega kokku, võimaldab rohkemate mõtetega olla kursis "nüüd ja päris sel hetkel". Või kui oled kaua netist eemal olnud, siis on võimalik kiirelt organiseerida iseend lugema asju, mis tahad lugeda.

Selline netilugemine ole lõplikult autori surm. Päris lõplikult. Tähendab, autor on elus, aga kontrolli surm. Raamatu avaldanud inimesel pole ka võimalik kontrollida, et kes tema raamatut loeb, aga ta ikkagi teab, et täpselt millist raamatut inimene loeb. RSS puhul ei kontrolli kirjutaja enam midagi. On lihtsalt laused, kujundus on lõplikult hukkunud. Sisu loeb. Tähendab see vist hoopis seda, et autor ärkab uuesti ellu, päriselt ellu, sõnad loevad.

Kaustanimetusi Google Reader'is: omad, tuttavad, kultuur, meedia, foto, disain

20090122

viimane pedakas

Margus Ots, 200 ainepunkti ülikoolist, Bsc psühholoogias:
Palju lihtsam on teha mingeid kangelastegusid-koerustükke ning ringi tõmmata, teenida natuke kuulsust ja raha; kuid olla normaalne, stabiilne ja püsiv inimene on keerulisem. Vähemalt mulle on see siiamaani suuri probleeme tekitanud ja tundub, et tekitab ka edaspidi. Aga see vist ongi normaalne elu. Tõeline väljakutse!
Peda ametlik lõpp - Margus Ots lõpetas ülikooli.
Meie põlvkonna akadeemilise biograafia viimasele peatükile pandi punkt.

Iga päev võib korrutada "Elame huvitaval ajal!" Selles loosungis on niipalju elujõudu. Mul on tunne, et inimestel on rohkem aega süüa hommikul putru ja kuulata õhtuti raadiot. Rohkem on tuju istuda koos ja fantaseerida, et mis oleks kui läheks kõik koos maale elama.

Aga vaadake ette! Pooleli olevate ehituste katustelt võib kukkuda lumekamakaid. Maja ette pargitud autode esiklaasid võivad puruneda, juhuste kokkulangevuse korral võib olla ka inimohvreid. Seda meil vaja pole.

20090121

värbamisbüroo sebimine ja kohting

TÖÖVÄRBAMISBÜROO SEBIMINE

Tööl on kaks meest. ATS ja REIGO.

ATS
Mina olen guugeldaja...

REIGO
..ja mina olen guugeldaja. Meie leiame õiged inimesed.

ATS
Keda täna otsime?

REIGO
Otsiks täna endale naise.

ATS
Kas kutsume vestlusele?

REIGO
Kutsume.

ATS
Otsi pilte.

REIGO
Ats, millist naist sa endale tahad?

ATS
Reigo, ma tahan endale sellist naist, kes on msnis ja kohvikus sama.

REIGO
Naised kipuvad päris elus valetama.

ATS
See on alandav. Võtame julged naised, ma tahan, et minu naisel oleks netis ilus nägu, sest siis kõik inimesed austavad mind, kui näevad netis minu naist.

Reigo ja Ats vaatavad fotosid ja kommenteerivad.

ATS
Liiga rumalad silmad. Kustuta. Liiga kole kleit. Kustuta. Mehega koos pildi peal. Kustuta.

REIGO
Valiks välja parimad ja süveneks.

ATS
Mulle pealiskaudsus ei meeldi.

REIGO
Kui võtta naine, siis põhjalikult.

Reigo valib välja ANNIKA ja Ats valib välja GRETE.

ATS
Sinu naise nimi?

REIGO
Annika Angerjas. Sinu naise nimi?

ATS
Grete Pohlakas. Hakkame otsima.

Ats ja Reigo käivad ringi ja otsivad.

REIGO
Ma leidsin Annika huulepulga.

ATS
Näe, Grete aluspüksid ja kolm paari plätusid Egiptusest.

Reigo leiab pabereid.

REIGO
Annika põhikooli vihikud! Mul tuleb tark naine. Näe, viite puru.

Ats sorib ka paberites.

ATS
Grete armastuskirjad endisele peikale, ma ei taha neid lugeda!

Ats loeb armastuskirju ja muutub närviliseks.

REIGO
Jälk, rõve, igav. Aga meie...

ATS
Mis?

REIGO
Meie? Mina? Mis Annika minu kohta leiab?

ATS
Leiab, mis leiab.

REIGO
See, mis sinu kohta kättesaadav on, see sa oledki. Mina olen Reigo Rammus.

Keegi ei vasta.

REIGO
Reigo Rammus!

Keegi ei vasta.

ATS
Mitte midagi.

REIGO
Kuidas see võimalik on?

ATS
Sind ei ole.

REIGO
Jutumärgid algavad reigo tühik rammus jutumärgid lõppevad, läks!

Kuulavad, keegi ei vasta. Reigo hakkab värisema.

ATS
Ära muretse. Mina olen sinu sõber. Mina olen olemas.

Ats hakkab oma asju näitama.

ATS
Minu fotoaparaat, koer, auto, vanaema, firma, jalgpall...

Reigo väriseb ja kõigub.

ATS
Reigo mina olen sinu sõber...sinu naine võib minu asju vaadata.

REIGO
Aga mina?

ATS
Reigo, ära draamatse, sind ei ole.


TÖÖVÄRBAMISBÜROO KOHTING

Töövärbamisbüroo. Kohting. ATS paneb kõik valmis. Õige muusika, viiruki, natuke süüa, viina- ja veinipudelid. Kõlab kell. Sisse astub ANNIKA.

ATS
Tere.

ANNIKA
Tere. Üksi oledki.

ATS
Ei ole. Olen jah. Kõik on minuga. Kõik. Kogu aeg. Kui just, ära ei lähe. Ühendusest sõltub. Üksi olen.

ANNIKA
Mina olen Annika. Kes sa oled?

ATS
Ats olen.

ANNIKA
Reigot pole olemas?

ATS
Reigot pole. Võid otsida igaltpoolt, kuid teda ei leia. Ühtegi jälge pole.

ANNIKA
Seda ma arvasin. Juba otsisin. Mõttetu mees.

ATS
Kus Grete on?

ANNIKA
Grete jäi kaks nädalat tagasi auto alla ja sai surma.

ATS
Ei! Ei ole!

ANNIKA
Olid matused ja kogu värk.

ATS
Ma ei näinud Gretet kordagi. Mõtlesin, et meie vahel on midagi.

ANNIKA
Nüüd, kui ta on surnud, siis enam sulle ei kõlba jah?

ATS
Ma pole seda öelnud.

ANNIKA
Selline mees oledki? Kasutad naisi ära.

ATS
Ei ole. Ma olen väga truu.

ANNIKA
Peaasi, et sa ise endaga rahul oled, kuningapoeg!

ATS
Ei!

ANNIKA
Grete on nii vahva tüdruk, temast on niipalju ilusaid pilte, mil kõigil on niipalju positiivseid kommentaare.

ATS
Ideaalne.

Vaatavad pilte, loevad pildi alt kommentaare.

ANNIKA
Väga ilus tüdruk oli. Piltide järgi oli küll tegemist väga elurõõmsa inimesega, lähedastele inimestele minu sügav kaastunne.

ATS
R.I.P Grete

ANNIKA
Liiga hull, kena tüdruk oli.

ATS
Ma pole ikka aru saanud kuidas ta suri, palun öelge, muidu väga ilus tüdruk ja teda jäädakse kindlalt igatsema.

ANNIKA
Võrratult ilus tüdruk.

Grete fotod kaovad.

ATS
Kommentaarid teevad südamele head.

Ats võtab oma Ipodi välja.

ATS
Tema karaoke.

Ats ühendab oma Ipodi suurtesse kõlaritesse, vaikselt mängib Grete lauldud saamatu karaoke.

ANNIKA
Sul on kuulus naine, peaksid tema üle uhke olema.

ATS
Olengi.

Ats vaatab oma telefoni.

ATS
Tema sõnumid. Minu sõnumid temale.

ANNIKA
Loe ette.

ATS
Ei loe, kahe inimese omavaheline asi.

ANNIKA
Mhm-mhmh.

Ats loeb sms-se.

ATS
Oled minu tinnu-ninnu.

ATS
Tahaksin süüa hommikusööki sinuga ühest lusikast.

ATS
Meie oleme prints ja printsess.

Ats muutub veidi kurvaks, paneb telefoni ära.

ANNIKA
Mis teil siis plaanis on?

ATS
Kellel? Minul ja Gretel?

ANNIKA
Grets on su naine või ei ole? Olete paar või ei ole?

ATS
Oleme. Me käime. Mõtlesime koos reisile minna. Pildistada arhitektuuri ja mängida hotellides padjasõda.

ANNIKA
Ja pärast reisi?

ATS
Pärast reisi kolime kokku. Hakkame kasutama ühte kontot.

ANNIKA
Olete vist õnnelikud.

ATS
Armunud.

Mulle meeldib Internet sellepärast, et alati on võimalik üllatuda mingi positiivse asja üle. Kui sa otsid, siis leiad alati oma maitsele midagi head. Kasvõi mõne vana e-maili.
Ja arvuti meeldib mulle sellepärast, et arvutis on mul niipalju head muusikat. Sellist, mis teeb tuju paremaks.
Ja päevad meeldivad mulle sellepärast, et nad jõuavad alati õhtusse. Mõni päev on mida oodata. Täna isegi närveerida. Margus teeb bakaeksamid, Mikk kaitseb magistrit. Loodan muljeid ja kilkeid.

20090119

rumalate loosungite aeg, ka ära kliki saasta

Ei, ei, ei. Mul on kõrini sellest, et ühiskondlikult peavad osad inimesed end teistest paremaks. Kole on poliitkampaania tänavatel/netis, kole on ka selle vastus netis ja vastus tänavatel. Tahaks nagu rohkem - mõtteid, mis viivad edasi, mitte mõtteid, mis ründavad sama igavalt ja rumalalt.

Ja ausalt öeldes samamoodi on minu jaoks veidi rumal ka algatus "Ära kliki saasta" Mulle ei meeldiks hoiak, et pean ennast või oma harjumusi teistest inimestest paremaks. Mulle lihtsalt meeldib lugeda asju, mis mind arendavad.

Hoiak "mina ei kliki saasta", ei arendaks mind küll kuhugi. Kui ma tahan, siis ma klikin, üldjuhul on see nn. "saast" lihtsalt igav ja ebahuvitav.

Saasta ründamine saastaga on halvas mõttes vanakool. Pigem propageerida head, kui võidelda jama vastu. Pakun niisama lambist hüüatusi, mis pähe tulevad. Neid loomulikult oleks vaja idee täpsuselt edasi arendada:
kliki end targaks
netis on kulda
arene iga klikiga
iga klikk toogu mõistust

Ma saan aru, et eesmärk on, et iga inimene saaks üleskutsest aru ja seepärast on see nii lihtne kui "ära kliki saasta", aga siiski on rumal sõnum ja kole logo. Mõistan, et ma ei ole sihtgrupp, aga ikkagi ütlen, mis arvan.

Rohkem positiivseid sõnumeid! Rohkem tarkust kui materdamist! Sära ja mõtet. Päriselt ka. Aitab.

Homne päev on Obama võidmise ootuses aetud meeletult liiga suureks, aga kuna Obama on see mees, kes valiti uue meediumi abil presidendiks, siis CNN pole just leidnud halva lahenduse, et seda hetke demonstreerida, mis idee, mis inimeste kaasatus...

cnn.com/themoment

parem kui originaal


hoia oma lubadust

Asendustegevused kummitavad meid kõiki. Et pead või tahaksid midagi ära teha, aga hakkad mõtlema välja tegevusi, et mida hoopis teha. Margus kirjutas mõni aeg tagasi sel teemal.

Parasjagu muutub järjest popimaks lehekülg, kus paned oma lubaduse kõigile vaatamiseks ülesse ja kui lubadust ei pea, siis annetad raha enda poolt valitud organisatsioonile vms.

Tean mõnda meest, kellele seda lehte ei tohi mitte kunagi näidata. Sest nad arvavad, et nad jõuavad kõike teha ja tegelikult ei tee midagi.

Töö iseendaga on kõige tähtsam. Oskus planeerida tööd iseendaga on eeldus vägevaks eluks. Ega seda tõesti keegi perfektselt valda.

20090118

inspireerivad tegevused

Reede õhtul vaatasin kuidas mu võistkond võitis emotsionaalse futsali mängu. Vähe ei anna omade tähtis võit jõudu. Lööb südame hea maailma rütmis käima.

Laupäeval käisin metsas, nägin loodust, jänesejälgi(?), jõin termosest ja astusin end värskeks. Vähe ei ole talvel hea olla looduses sellise ilmaga nagu oli laupäeval. Päike pani põsed särama. Õhtul vaatasin filmi "Nälg", mida hinnati kõrgelt vabariigi tuntumal filmifestivalil. Tõesti suurepärane teos - kui stiilsed võivad olla nälgivad mehed ning nende maailm. Ilusad kehad ja ilusad habemed. Milline operaatoritöö, rahulikult hoitud kaadrid. Täiuslikult teostatud minimalistlik jäädvustus. Kui hull ja jõuline võib olla inimeste mull, kes mingi hinna eest oma vaadetest ei tagane. Romantiline ja haiglane.

Täna käisin Jeti jäähallis uisutamas. Vähe ei ole Jeti jäähall armsalt ajast maha jäänud veidi punk koht. Nagu õige Ida-Berliin.

20090117

Jim soovitab raamatuid. Mitte, et need kõik raamatud ja kirjeldused mulle meeldiks, üldseüldse ma ju tegelikult loen vähe, AGA pean äärmiselt vajalikuks, et inimesed soovitakse üksteisele raamatuid ning räägiksid, et mis neile meeldib ja miks meeldib.

20090116

kiire armastus ühe looga

Kuidas ma mõnikord armun kiirelt ja see armumine mõjutab kõike. Iga rida, mis kirjutan ja iga dialoogi, mis räägin. See muusika on otseselt seotud kuidas ma keeran autorooli ja kuidas ma võtan kruusist teelonksu ja kuidas ma võtan printerist paberit välja. Ma vist olengi paar päev see üks lugu.

HU? plaadil "Film" on lugu "Varjud Valgusvihus", ei ole vist eriti suur rahvahitt. Mulle tohutult meeldib see hetkel, eriti see koht, kus on sõnad "me elame siin", sest selles kohas on sees mingi väga tugev veendumus. Sümpaatia tavalise inimese tavalise elu vastu.

Ja nii ma käingi ringi ja märkan inimeste tavalisi harjumusi ja tavalisi riideesemeid ja ausalt öeldes on see äärmiselt kütkestav. Lausa joovastus. Argielu hetked elavad täiega. Kõik maailm ilu ja kunst võib olla täiesti suvalises hetkes.

Selles kõiges on tükike liiga suurt naiivsust, aga ma tean, et see naiivsus või siirus vms. ongi mu pärisosa. Nii et, milleks häbeneda? Parem kuulata järjest niipalju, kui kannatan. Me oleme lihtsalt oma linna mõju all.

Leslie Laasner:

Siin ööd ei ole vaiksed
Neid täidavad me hääled
Me liigume kui mustad kassid
Vaid lambivalgust näeme
Siin rohi on kastemärg
Kuid sellest me ei hooli
Siin kõnniteed on kitsad
Ja äärekivid tooliks

Me elame siin
Siin täituvad me soovid
See on tavaline linn
Kus on tavalised koolid
Siin tavalised tehased
Ja tavalised hoovid
Siin tavaline inimene
Aknalt meid noomib


Taevas tegi. Kineetilise tüpograafia algetega, veidi liiga pikk ja dramaturgilisi muutusi on vähe, ühe leveli pealt laseb algusest lõpuni. Aga muidu väga ponks. Samm edasi eesti reklaamis.

Kuigi jah, sügavalt kahtlen, et kas äriliselt on sellistest asjadest mingitki kasu. Kuid ega g4s polegi selle asjaga vast uute klientide peal väljas, vast rohkem lihtsalt tahavad pildil olla. Mis on õige mõtlemine. Kuid äri on äri ja äri on igav.

aeg hakata maksma

Jüri Kaljundi arutleb, et millised veebiteenused pannakse sel aastal kinni.

Orkuti kasutamise eest ma ei maksaks, las läheb kinni, Facebook'i eest maksaks 25 krooni kuus, Gmail'i, Blogspot'i, Google Docs'i eest vast kokku nii 200 krooni kuus. Võib-olla ka rohkem, sest suures osas võrduvad need kolm Google'i teenust minu kasulikult veedetud aeg netis.

Ka Twitter saaks mult kümpa kindlasti.

Kui peab hakkama maksma, siis jah enamus inimesi ei saa aru, et miks ja mille eest. See on muidugi väikekodanlik, aga inimesed on harjunud Interneti puhul kõike tasuta saama ja nad ei mõtle oma suhtumist ümber.

Nüüd veel üks ebameeldiv küsimus, mis on veidi teine teema:

Milliste blogide lugemise eest olen ma nõus maksma ning kas minu blogi lugemise eest oleks inimesed nõus mulle maksma?

Nähtavasti "blogosfäär" kukub kokku, kui mängu tuleb raha.

20090115

Eesti inimtetris

Eesti on olemas. Jälle saime ühe linnukese kirja. Kodumaisel telekanalil varsti maailmakuulus litakas. Kukub kolinal läbi või saab kolinal hitiks. Või jääb lihtsalt õhku rippuma, sest ei sobi eestlaste loomusega. Eks näis. Eks näis. Säutsuvad jaapanlased moodustavad ju poole originaalist.

Paksud ministrid esimesse saatesse!

LISA: Intervjuu "Terevisoonis"

Mis teeb moedisainerist moedisaineri?

Reet Aus ütleb: «Ma võin end nüüd moedisaineriks pidada,»
Esimese eestlasena mainekale moenädalale London Fashion Week pääsenud Reet Aus püüab tähelepanu kiirmoele vastanduva ökomoega.

"Aeglane mood - kaunid rõivad"
Reet Aus on väga tubli ja lahe naine. Mulle meeldivad inimesed, kes oma elukutse professionaalsusel tahavad jõuda absoluutsesse tippu.

Ja jõuavad ka.

innovatsiooniaasta idee vol 1

Kõik eesti luuletajad Twitter'isse 140-st tähemärgist koosnevaid luuleridu ning uitmõtteid kirjutama ja jagama!

Loeksin meeleldi kuidas minust paremad sõnakasutajad mängivad eesti keelega. Loeksin seda meeleldi iga päev, siis kui tuju tuleb, lihtsalt kiirelt teiste tegevuste vahele. See teeks mul tuju heaks.

Twitter ei pea olema ainult lingikogum ja tegevuste kirjeldus.
Tänases Ekspressis: “Säuts” kui sotsiaalmeedia ehituskivi

Palun andke teada eesti keelega Twitter'is mängivad inimesed, hakkan jälgima.

20090114

Minu coelho Õnnepalu räägib detsembrikuu Vikerkaares nii:
Mul on sõna kuulmine, nii nagu teistel on muusikaline kuulmine. Ma arvan, et üsna absoluutne. See kõlab kõrgilt, aga tegelikult see kuulmine pigem segab. 

Lihtsalt tuleb mis tuleb. Oma eluga oled sa ju ka osa ajaloost, kõigi teiste inimeste elust.

Ihaldan asju, et neid enam mitte ihaldada. See on traagiline ja rumal, aga ma olen leppinud, et ma lihtsalt pole targem. Ei saa hakata targemaks, kui sa oled, selles olen ma kindel. Nii palju, kui ma olen inimesi näinud, on nad ikka sama targad, kui nad on, õppigu või tehku mis tahes. Õppimine on pigem teatud resultaat kui põhjus.

Mul on kalduvus vajuda rutiini, stagnatsiooni. Ma lihtsalt pean ennast kodust ja harjunud olemisest lahti rebima, kuhugi minema, et tekiks mingi liikumine, või siis pean muutma selle koha, kus olen, kuidagi võõraks.

Inimene kogeb ja kogub endasse elu jooksul nii palju justkui täiesti tarbetuid asju, sellest saabki tema elu ja järjest vähem on sinna midagi lisada. Ja mingid teised asjad jäävadki tal kogemata. Aeg saab enne mööda, paras aeg. 

Muidugi, kõik inimesed, keda elus kohtame, õpetavad meile midagi. Aga see on teisiti. Enamasti nad ise ei tea, et õpetavad, ja meiegi ei tea sellel hetkel, et õpime. Oma arvates näiteks armastame või vihkame neid. Tõeline õpetaja-õpilase suhe saabki olla mingisugune armastusesuhe, sest meie resistentsus mis tahes uue teadmise vastu on tohutu suur ja on vähe jõude, mis seda murda suudavad. Kool on sotsialiseerimis-, mitte individuatsiooniasutus.

Projekt "Minu Eesti"

Nägin televiisorist hommikul kuidas Rainer Nõlvak ja tema käsilane tutvustasid projekti "Minu Eesti". Meeste jutt oli siiras, kuid veidi naiivne ja arusaamatu, nii uurisin kodulehelt lähemalt:
Minu Eesti koondab enda alla erinevaid tegevusi, mis ühisel sünergial aitab tuua postiivseid muutusi kogu Eesti ühiskonda. Minu Eesti projekti alla kuuluvad järgmised tegevused:

• Ole kaasas, mille eesmärk on internetiseerida 100 000 eestimaalast

• Riigi teenuste kaardistamine, mille eesmärgiks on leida võimalusi nende efektiivsemaks pakkumiseks infotehnoloogiliste vahendite ja kogukondade abiga

• Üle-eestiline mõttetalg, mille eesmärgiks on kokku tuua 100 000 eestlast ühel päeval ning genereerida miljon ideed Eesti paremaks muutmiseks
Kaks esimest punkti on arusaadavad, vajalikud ja teostatavad. Kolmanda suhtes olen skeptiline. Ideede välja mõtlemine ja iseenda mõtete objektiivne hindamine on teadus ning head ideed pole kunagi midagi väärt, kui nende ellu viimise eest ei vastuta professionaalselt töötav projektijuht. Kardan lihtsalt, et need esimese mai koosolekud võivad mölaks kujuneda. Valdkondi ühendav ja elu parandav mõte võib tulla ükskõik kellelt ükskõik millal ükskõik kust, kuid kardan, et inimesed ei saa aru, et kõik nende mõtted pole kuld.

Väga häid ideid oskavad välja mõelda Leslie Laasner ja Alvar Jaakson, sest nad tegelevad sellise suunatud mõtlemisega iga päev. Väga heade ideede genereerimine eeldab kogemust ja tohutut silmaringi.

Äkki võiks kolmanda punktina teha hoopis nii:

Iga noor inimene otsib ühe vanainimese, kellele ta õpetab arvuti kasutamist ning vanainimene õpetab noorele kapsa, porgandi, kartuli jms. istutamist ning kasvatamist. Suhe üks ühele.

Kuid edu Rainer ja su meeskond, elagem parema maailma nimel.

20090113

Pekingi ooper

Teisipäeval, 20. jaanuaril kell 19.00 toimub Teatris NO99 ühekordne aktsioon "Pekingi ooper". Teatavasti on teatri süda näitleja ning näitleja tuumaks tema mäng. Kuid mida tähendab mäng? Kuidas mängitakse? Mida mängitakse? Kas mäng peab olema keeruline või avanevad tšakrad ka kergemini? Kas mängida on võimalik mitut rolli korraga või peab keskenduma ühele?

Ükski neist küsimustest vastust ei saa. Mängu olemus on kirgas: ilma filosoofia, majanduse ja poliitikata.

20. jaanuaril. Üks kord. Puhas mäng.

LISA: Keskerakonna halvale irooniale vastatakse natuke parema irooniaga.

Internetis ei tohi teha asju, mida sa ei tunne. Memokraat Daniel Vaarik  toob välja põhjused, miks populism enam ei tööta.

Käes on aeg, kus on vaja puhtaid mõtteid, vähemalt poliitikas, iroonia ja laimuga ei avalda kellelegi muljet.

Konsentratsiooni ja tihedust!

20090112

Luuletused kättesaadavaks

LISA: Loe kommentaare, "etv saadete arhiiv" võimaldab eetris olnud luuletusi vaadata. Aegunud kasutusvõimalus, aga siiski!

Nägin eile õhtul televiisorist kuidas noorluuletaja Paavo Piik luges oma luuletust, see oli täitsa tore. Mõni aeg tagasi nägin kuidas Wimberg luges oma luuletust, see nii tore ei olnud. Kuid ma ei saa aru, et miks pole juba eetris olnud (tegelt vahet pole, kas on olnud eetris või tuleb) "Luuletusi" võimalik internetis vaadata? Etv on teada-tuntud selle poolest, et arvab, et on suurem kui Internet.

Luuletuse, luuletajate ja luuleminutite teadvustamiseks oleks hädavajalik, et luuletusi oleks võimalik vaadata veel siis, kui need televisioonis jooksevad. Pole väga raske luua internetilehte, kus luuletajate poolt loetud luuletusi oleks võimalik vaadata. Teate isegi maailma kõige popimad režissöörid ja kirjanikud kasutavad YouTube't (vms) inimesteni jõudmiseks, võib-olla saab Etv ka sellest kunagi aru.

Marina Abramovic on osav vanakooli performance'i kunstnik. Ühest tema intervjuust üks ilus lõik:
If art comes just from art, it loses its power and becomes decorative. I never create art to be decorative. I don't like this idea of aesthetic beauty - a beautiful frame, nice colors that go well with the carpet. To me art has to be disturbing. It has to ask questions and have some kind of prediction of the future within it. It has to have different layers of meaning. Each generation has to take what is needed at that time. But it should not be something that just reflects daily life, like a newspaper. You read the newspaper today; tomorrow it's old. Art has to have a spiritual value and something that opens certain states of consciousness, because we are losing ourselves so much. The main thing for me is this total separation. We are facing a separation of body and mind in the future that has already begun. Heaven's Gate, the computer sect in America that committed suicide in order to join the spaceship hiding behind the comet, was very interesting to me. Now we are entering the twenty-first century and, as Paul Virilio has said, we are sitting at home with the body in one space, but we are everywhere with the mind - by the Internet, by computers, zipping through the world. The body is becoming something very heavy, an obstacle. This separation will become so disastrous that body and mind eventually must come back together. And art has to have the answers.

20090111

LISA: Samal teemal Tarmo Jüristo.

Seda on kõhe lugeda, aga arvan, et tuleb lugeda, et maailma tunnetada. Sel teemal ma tõde ei tea, sest ma ei hooma usust tingitud konflikte ja surmasid. Kui väikseks taanduvad kõik mu mured ja mõtted, kui mõtlen, mis maailmas toimub.
http://palestiina.blogspot.com

twitter, twitter, kes sa oled

140 tähemärki ütlemaks midagi ehk olen nüüd ka twitteris. Ja siin kõrval on ka nüüd twitteri riba. Twitter on kasulik selleks, et saab enda öeldut, olekut netis ühtlustada.

Kuid eelkõige on twitter kasulik selleks, et olla kursis, et mida teevad/mõtlevad teadjamad kui mina. Ja kogu maailm kasutab twitterit, ma tahan ju olla moodne, netis tegeleda asjadega, mis on kasulikud, mitte niivõrd ei raiska aega.

Muidu oli selline päev, et kaotasime jalkas ja mul oli just tunne, et täna mul mäng läheb ja läkski alguses, aga siis läksin uljaks ja põlvest käis krõks läbi, mitte väga tõsine, kuid piisavalt tõsine, et täna rohkem mängida ei saanud ja paar nädalat trenni ei tee. Kaotasime näotult.

Pärast käisin sõpradel külas ja kuulsin muljeid, et kuidas eestlased rändavad, naudivad maailmas päikest ja satuvad jamades, kel varastatakse Tais krediitkaart ära, kes jääb Ghanas malaariasse. Elu on seiklus, maailm on nagu tehniline progress - koge mida tahad, mine kuhu tahad, mine tea kuhu see kõik välja jõuab.

Palju sõprus maksab...

...kui kõht tahab täitmist.

Burger King annab kümne Facebooki sõbra kustutamise eest sulle ühe burgeri. Hea kampaania, aga ei töötaks Eestis, sest kuigi eestlased arvavad, et nad tunnevad kõiki, siis tegelikult pole ei Orkut'i ega Facebook'i eestlaste kontod ülekülvatud pseudosõpradega, keda sa tegelikult ei tunne, ei tea, pole kuulnud. Reaalsusel põhinev netisotsiaalsus on kuum kaup, ärge andke seda ihade eest ära.
At least now you'll know what you are worth
I’d Trade 10 Facebook Friends for a Whopper

Mida sarnast välja pakkuda Eesti kontekstis? Reval Café kommuuniga liituja saab ühe tasuta tee?

20090110

Margus Lepa

Film "Radikaal" mulle väga meeldis. Ehk mis võib juhtuda targa inimesega, kui ta tõmbub liialt enesesse ja veendub lõplikult, et tema ei eksi. Siiras, kuid samas hirmutav. Just isiklikus plaanis. Täna veel lehes härraga väike intervjuu.

kultuur=bränd

Vägivaldselt asendasin targas raamatus sõna "bränd" sõnaga "kultuur", proovige vastu vaielda:
"Kultuuri" eksisteerimise kohta sotsiaalmeedias ja Internetis ei saa esitada "jah" ja "ei" küsimust. See on teema, et millal ja kuidas. Järgmised generatsioonid eeldavad, et kultuur on alati saadaval, et kultuur pakub interaktiivset kogemust ning loob uute meediumite kaudu meie ellu lisaväärtust.

Iga viie aasta järel tuleb üks kord kaine peaga käia klubis "Hollywood" ning lihtsalt jälgida, mis on muutunud. Mul oli eile see õhtu. Seisin ühe trepi ääres ca 2 tundi, rääkisin minimaalselt, jälgisin noori inimesi ja veidi totakana mõjunud bändi "Külalised".

Ööklubid on meelelahutus siis, kui käid seal väga harva. Tunnetamas noorte inimeste mulisemist. On suhteliselt trööstitud ajad, inimesed on olenemata naeratustest vist kurvad.

20090109

Käisin eile kaubanduskeskuses GEO fotonäitusel. Raske on süveneda, kui igast poe uksest kostub erinevat mussi. Pea hakkas valutama. Fotod olid okei. Suurt gorillat meeldib mul foto pealt rohkem vaadata kui väikest sitikat. Hiina suurlinna klaustrofoobilised kõrghooned ja Aafrika põgenikud on huvitavad.

Pärast ostsin ühe smuuti.

Kas siis tõesti peavad kõik mõtlevad ühtemoodi? vol 1

Ma ei jaksa lugeda kuidas internetis kirjutatakse ainult internetist. See on väsitav, igav ja vanamoodne. Kõik uus on üks samm rohkem kui loodud vahendi teise nime all samamoodi kasutamine.

Internet muutub väärtuslikuks siis, kui loob mingi lisadimensiooni mõne teise asja eksisteerimisel.

Seega palun üritage ka teie internetis nautida tekste ja mõtteid, mis pole www-ga seotud.

Mulle ei meeldi teater teatri tegemisest, filmid filmi tegemisest.

Nurk ja reaalsus on tähtsad. Internet loob reaalsusele piiramatud võimalused. Mitte vastupidi.

20090108

surm internetis

Kelle surma üle spekuleeritakse internetis kõige aktiivsemalt? Kelle elu lõpp mõjutab majandust ja inimeste tundeid üle planeedi? Fidel Castro või Salman Rushdie lahkumine?

Ei.

Mul mõõdikut ei ole, kuid nähtavasti jätab tehnoloogia kuningas poliitikud ja kirjanikud kaugele maha. Apple'i mees Steve Jobs vast elab veel kaua, aga millised jutud on valmis kirjutatud ja ka teinekord valla päästetud sellest kirjutab Sten Tamkivi.

Salapärased raketid lendavad Iisraeli ja Liibanoni vahel, püssirohutünn mulksub jälle. See on hirmus. Obama, sul on kohe võimalus olla mees või mitte. Maailm vajab sind kui meest, kel on välispoliitika.

20090107

saage sellest Pronksiööst üle

Telekas mängib taustaks Foorum, teemaks nagu mujal Eesti meedias viimased 48 tundi "Pronksiöö kohtuprotsess". Ma ei tea kes organiseeris ja keda ja kuhu on veel võimalik kohtusse kaevata ja kindlasti need, kes tunnevad, et see asi on vajalik, tehku, mis vaja ja andku tuld. Kuid asjalikult, mitte emotsionaalselt!

Ärge jaurake sel teemal avalikult tuhat ja nelisada korda ja ikka uuesti ja uuesti.

Aeg on edasi elada. Tulevik on huvitavam, tulevik on hoopis teistsugune, kui ise halbu sündmusi taga ei igatse.

Nojah. Halva igatsemisega on nagu on. "Interaktiivne küsimus" saate televaatajatele "Kas kardate pronksiööde kordumist?"

Milleks see küsimus?

Läksin jalutama, möödusin Kaubamaja Humanast, silmasin silti "täna kõik 25", astusin sisse, võtsin kolm lukuga dressipluusi ja ühe särgi. Hilbumure lahendatud.

Pole midagi öelda, Daniel Vaarik ongi dramaturg. Ühiskonnakriitika jaoks pole vaja teha lavastust või dokumentaalfilmi või kirjutada huvitavat arvamuslugu. Lihtsalt tunne teemat ja valda meediumi. Eesti meedia on saanud endale uue ristiisa.

Kel võimalus ja õhtul aega, siis vaadake televisioonist dokumentaalfilmi "Radikaal". Maimik/Tolk, teemaks Margus Lepa ja Nõmme Raadio:
Millest see äng teie arvates tuleb?

Maimik: See on sumbunud sotsiaalne energia, vimm, mis otsib väljapääsu. Sa oled võõrandatud oma riigist, võimust, valitsemisest, ja ka surutisest, vaesusest. Sa näed, kuidas võim ajab oma asju, aga sinu elujärg sellest kuidagi ei muutu.

Tolk: Siia saab lisada ka võõrandatuse isiklikust elust. Eestlastel pole kombeks omavahel asju selgeks rääkida ja mõelda, nii moonduvad isiklikud tungid ja probleemid ka sotsiaalseks vihaks. Ja siis ongi lohutav kuulda, et keegi justkui sõnastab ja väljendab sinu mõtteid.

eesti sead on parimad

www.looduskalender.ee live metsanotsud on vaat, et üleüleüldse kõige armsam asi, mis Internetist leida võib. Ja millised megastaarid on neist saanud, 30 000 inimest päevas vaatab neid.

Mul on alatiseks sigade vastu nõrkus. Ma elan nendega koos. Sead aitavad mul elada maailmas, koos ühe hullumeelselt hea koeraga

20090106

ilma klaviatuurita macbook


Mulle vist ei sobiks, sellel trükkimine oleks nagu invaliidina sprinteritega jooksmine. Võib-olla oleks lihtsalt harjutamise küsimus.
Alati, kui tuleb mingi uus ja huvitav asi, siis mul tekib kohe see esmane inimlik reaktsioon, et noh milleks see, milleks.
Hetkel tundub, et hästi töötav funktsioonalne läpakas on viimane ainuke asi, mida ma vajan. Telefoniga ainult helistan, saadan sõnumeid ja äratan ennast. Arvutiga teen ülejäänu ehk kirjutan, olen netis ja teinekord vaatan filme.

paluks ilma paanikata

Ajaleht "Kultuuri KesKus" jaanuarinumbris on kena üleskutse väljaandjate Juku-Kalle ja Mareki poolt: Paluks ilma paanikata! Jutt sellest, kuidas inimesed näevad kultuuri ja lugemuse kadumist paratamatusena Interneti keskendumisvõimet lõhkuva pealetungi tõttu.
Kultuur on maailma muutnud ikkagi kogu oma ajaloo jooksul sedavõrd, et kuhugi ta enam kaduma ei hakka. Ja meie ühiskondlik mõttestiil on meie oma paanika nägu. Kui hirmudest jagu saada, muutub seesama nägu päris käbedalt.
Juhtkirjas viitavad ka nemad Eesti arvajate seas kultuslikuks kujunenud Nicholas Carr'i artiklile "Kas Google muudab meid lolliks", mis on Akadeemias 12/2008:
Ma ei mõtle enam nii nagu varem. Kõige teravamalt tajun ma seda lugedes. Raamatusse või pikka artiklisse süüvimine oli varem lihtne. Mu mõistus laskis end kaasa haarata jutustusest või argumentatsiooni keerdkäikudest ja ma võisin veeta tunde seigeldes läbi mahukate proosatekstide. Enam see nii ei ole. Nüüd hakkab mu tähelepanu juba kahe või kolme lehekülje järel hajuma. Ma muutun kärsituks, kaotan mõttelõnga, hakkan endale muud tegevust otsima. Mul on tunne, nagu peaksin oma tõrgest aju kogu aeg tekstide juurde tagasi tirima. Süvalugemine, mis varem nii loomulikult tuli, on muutunud võitluseks.

Platoni Phaidroses kurdab Sokrates kirjutamise leviku üle. Ta kardab, et kui inimesed hakkavad tuginema kirjutatud sõnale, mitte teadmistele, mis neil varem peas olid, siis nad "hülgavad mäletamise" ja kipuvad unustama, nagu ütleb üks dialoogi tegelasi. Ja kuna neil avaneb võimalus kuulda "palju, saamat õpetust", siis "peavad nad end kõiketeadjateks, suuremas osas midagi mõistmata". Nad on "saanud näivtarkadeks tarkade asemel". Sokrates ei eksinud - sellel uuel tehnoloogial olid sageli just tema kardetud tagajärjed -, kuid ta oli lühinägelik. Ta ei suutnud ette näha, et kirjutamine ja lugemine aitab mitmel moel informatsiooni levitada, värskeid ideid sünnitada ja teadmisi (kui ka mitte tarkust) suurendada.
Mulle pole vist kunagi lugeda meeldinud nii palju kui praegu. Ja arvan, et ma oskan Internetti kasutada - olulist infot leida ja ebaolulisse mitte süveneda. Ma olen suhteliselt enesekindel, et paralleelne raamatute lugemine ja Interneti armastamine tagab mulle edu.

Kõige tähtsam on mõtete värskus. Vaimustumine. Ma olen vormis.

Veelkord Carr:
Süvalugemine, mida soodustab trükitud lehekülgede järgnevus, ei ole väärtuslik mitte ainult teadmiste pärast, mida me autori sõnadest ammutame, vaid ka intellektuaalsete võngete pärast, mida need sõnad meie enda mõistuses esile kutsuvad. Neis vaiksetes vaimuruumides, mille avab meile katkematu ja segamatu raamatu lugemine või ka mis tahes muu mõttetegevus, loome ise assotsiatsioone, teeme ise järeldusi, leiame ise analoogiaid ja soodustame omaenda mõtete sündi.

20090105

Ma päris täpselt ei saa sellest mõttest aru, aga midagi tas on:
Kultuuriga on üldse nii, et kõik, mida täiskasvanud enam ei vaja, viskavad nad lastele mängida, ja lapsed mängivad edasi peitust, sõda või looduskaitset, kuni nad omakorda suureks saavad, vahel hiljemgi.
Lennart Meri "Hõbevalge"

Täna 5. jaanuari hommikul aastal 2009 läksid paljud inimesed tööle ja mõtlesid, et ikka nagu on teistmoodi esmaspäeva hommik. Soovisid kolleegidele "Head uut aastat" ja hakkasid tööle. Innukalt asiseks, sest see on hea tunne, kui sul on üheaegselt jõudu ja tahtmist olla asine.

Ma arvan, et paljudes asutustes, firmades oli eelmine reede veel vaba.

Võiks olla nii, et nüüd ei tulegi üsna pikka aega rutiin mitte kuskil mitte ühelegi inimesele kallale.

Aga juba 5. jaanuari pärastlõunal hakkab härra "rutiin" igalpool vaikselt märku andma, et teda ei huvita ei algused ega lõpud, ta on lihtsalt kiuslik.

firmade orkut?

Kaks ettevõtlikku noort lõid firmade «Orkuti»

http://e-majandus.ee/

Ma muidugi ei süvenenud, ei loginud sisse, aga "päris orkuti" mõte on see, et see sisaldab inimeste kohta igasugust infot (pahna), mida mujal ei leidu.  Kas "firmade orkuti" mõte on see, et firmade kohta saab ka pahna lugeda?

Innovaatiline idee, aga ega vist kogu Internetti pole mõtet ka ühe portaaliga uuesti leiutada. Seda asja peaks tegema kuidagi teise nurga alt, muidu tundub läbipaistvalt imelik õhumüümine.

Nägin täna unes, et on võimalik unes nähtavas unes välja mõelda raamatuid ja mõtteid, mida tegelikult sa kunagi ei katsu. Tegin märkmeid kuhugi raamatusse, mida ma pole kunagi käes hoidnud.

Paar päeva tagasi nägin unes, et sõidan paadiga vee all mööda kurvilist teed ja siis lõpuks jõudsin ühele kõrge mäe otsas asuva saareni ning hakkasin ühe aia tagant edasi ronima, libe oli ning ma kukkusin alla ning mulle hüppas järgi äärmiselt tuustiline metsik kass.

20090104

Mul on reisi- või seiklusblogisid väga raske lugeda, sest alati hakkab neid lugedes oma elu üle veidi igav. Aga Induse aasija on soe, sest tean ma Indust piisavalt hästi, et tema seikluste üle siirast rõõmu tunda.

kuidas Mati põhjendas näitleja lavalt ära minemist ja õige näitleja tulemist

Rein Oja:

Vaadake kõrvale ja nähke, et "karu on rukkis", ja siis jookske minema. See on jäänud legendiks, et kui on vaja lavalt ära minna, põhjendada oma äraminekut, siis "vaadake lihtsalt kuskile, nähke, et karu on rukkis."

Ene-Liis:

Proov. Mati on kõhuli kusagil paremal kolmanda ja neljanda rea vahel pimedas saalis ja kõlgutab jalgu.
"Tuldagu!"
Keegi ei tule.
"Tuldagu! Tuldagu juba!"
(Sosinal mulle: "Selle ma mõtlesin juba ammu välja, et kui pole päris täpselt selge, kes peab lavale tulema, küll siis selline umbisikuline kutse õiges inimeses süütunde äratab!")
Püsti, jalgu trampides:
"Noh, tuldagu nüüd!"

kõik, mis Mati Undist kirjas, on tõsi

20090103

õhtuhitt





Mu tänaõhtuse tujuga sobib vaikne muusika. Vaatasin korra korvpalli, mul veidi on kahju Rocki verivärskest treenerist, jah ta emotsioneerib liiga palju, ta miimika on treeneri jaoks liiga ehmatanud näitleja moodi. Loodame, et Tanel Visnapuu õpib. Siis vaatasin netist taustaks r2 aastahiti gaalat ja polnud päris minu maitse järgi muusika. Kuid hea, et Eestis on midagi järjepidevat, mida popmuusikud väärtustavad. Kuid mina kuulan korra seda lugu ja loen mälestusi Undist. Seal on palju vastuolulisi, kuid mulle meeldib lugeda inimestest, kes on meist teistsugused, kuid samas vaprad ja inspireerivad. Küll neil oli vanasti elada tihe ja kirglik. Neil teatriuuendajatel.
"Kõrvalseisjal on võimatu otsustada, kui palju annab üks sõber teisele iseendast. Kõrvalseisjal on ainult võimalus kurvastades pealt vaadata, kuidas sõpruse lõppedes teise oma elust maha kriipsutab."
Mu tänaõhtuse tujuga sobib vaikne muusika. Vaatasin korra korvpalli, mul veidi on kahju Rocki verivärskest treenerist, jah ta emotsioneerib liiga palju, ta miimika on treeneri jaoks liiga "ehmatanud näitleja". Loodame, et Indrek Visnapuu õpib. Siis vaatasin netist taustaks r2 aastahiti gaalat ja polnud päris minu maitse järgi muusika. Kuid hea, et Eestis on midagi järjepidevat, mida popmuusikud väärtustavad. Kuid mina kuulan korra seda lugu ja loen mälestusi Undist. Nagu peabki on neis mälestustes palju vastuolu, kuid mulle meeldib lugeda inimestest, kes on meist teistsugused, kuid samas vaprad ja inspireerivad. Küll neil oli vanasti elada tihe ja kirglik. Neil teatriuuendajatel.
"Kõrvalseisjal on võimatu otsustada, kui palju annab üks sõber teisele iseendast. Kõrvalseisjal on ainult võimalus kurvastades pealt vaadata, kuidas sõpruse lõppedes teise oma elust maha kriipsutab."

edekabel 2008

Vaatasin YouTubest seda asja ja olen ka seda meelt, et need on head ketšid ja et need on teravad ja kompaktsed ja nendes on tõde sees lolluse ja madaluse vastu, mida telesaated täis on. Hea sooritus.

net ja eesti kultuur(inimesed)

Tiit,
suurepärased mõtted kultuurist ja netist leheloos. Puhas tõde, eesti kultuur(inimesed) kuidagi jonnakalt pukslevad, sõdivad, omavad hoiakuid, et on "Internetist üle" või "Internet on jama ja ainult pealiskaudsetele".

Igatahes, iga selline väljaütlemine (tõde) peaks inimestele mõjuma või vähemalt võib loota, et äkki mõjutab.

Tiit Hennoste: Eesti kultuuriinimesed pole osanud internetiajastusse sisse elada -
Varem võis kirjanik saata signaali ja jääda ootama, mis juhtuma hakkab. Nüüd võib igaveseks ootama jääda, sest kõik saadavad signaale ja kirjaniku signaal mattub sinna alla lihtsalt ära.

Kultuuriinimestel pole teist teed. Tuleb õppida uue maailma reeglid selgeks ja asuda neid ära kasutama, veel enam asuda nende loomise selle protsessi etteotsa, vastasel juhul lohistataks sind lihtsalt kaasas. Eesti kultuuri tegelased ei valda neid oskusi ja neid lohistatakse sabas. Ja kui kultuuriinimesed jäävad lohisema, siis hakkavad kõike kujundama need, kes seda oskus valdavad.

Praegu on metsik murrangu aeg. Ma olen kogu aeg öelnud, et kui 500 aasta pärast kirjutatakse maailma ajalugu, siis mäletatakse veel ehk maailmasõdu, aga kõige enam mäletatakse seda, et tuli internet. See pööre käib juba viimased paarkümmend aastat, ilma igasuguse peatuseta. Sellega peab kogu aeg kaasas jooksma. Muidugi võib öelda, et kunstnik on tundlik inimene, võib niimoodi hulluks minna jne. Aga midagi ei ole teha. Kunstnik saab kas selle, et ta on omaette tundlik ja teda lohistatakse kaasas, või astub ise etteotsa.

Internet ja sellega seotud avalikkus on muutnud inimese hävitamise hästi kergeks ja alandanud inimese ja tema väärikuse hinda kordades, kuigi inimese hind langes juba 20. sajandil niigi tohutult.

Kõige hullem on, et see hävitab ajakirjanduse kui neljanda võimu reputatsiooni. Kui ajakirjandus selle rolli kaotab, siis tekib suur küsimus: kes võtab ühiskonna valvekoera rolli üle? Kindlasti keegi võtab, sest õige pea oleme sealmaal, et see võim vedeleb maas.

Kui igaüks saab avaldada oma tekste vabalt, siis jah, see tähendab ühelt poolt seda, et toimetaja ei saa neid nüsida. Aga teiselt poolt alandab see tugevalt nende tekstide väärtust.

Riik ei saa kultuuri toetada projektipõhiselt. Ma olen mõelnud, et Eestis tuleks välja valida näiteks kirjanikud, kellele maksta eluaeg keskmist palka. Ainsad kriteeriumid on, et nad ka kirjutavad ja et nad pole joodikud. Selliseid inimesi on paar-kolm-kümmend kindlasti. Seaduses peab olema kirjas, et seda raha ei võeta neilt kunagi ära.

20090102

tuuleparkide pealetung

Tere Mart,
siuke lugu, et ma ei tea, kas see on päris sinu rida, ent ma väga tahaksin teada, mida arvad sellest, et Hiiumaale plaanitakse rajada 250 150meetrist tuulegeneraatorit. Aga see on väikese konksuga ettevõtmine, siin on Agapäeotsa blogi, mida pean ja kus on nats infot: http://agapaeots.blogspot.com/search/label/ei%20hiidtuulepargile . Et asjad on suht keerulised ning minumeelest on oluline, et tuleks kokku võimalikult palju arvamusi ning vaatenurki - ükski pole ju iseenesest vale, lihtsalt inimesed näevad maailma erinevalt. Ma ise näen asja üsna masendavana, seda sellepärast, et olen kogukonna liige, oleksin ma põline tallinlane, ehk siis näeksin teisiti.

Vot. Et kui leiad tiba aega, siis pane kirja, mis mõtted sul esimesena pähe tulevad.
Tere Kristel,
Ma olen energia, elektri ja looduse seostes suhteliselt võhik, kui mitte öelda, et päris rumal. Tutvusin artiklite ja argumentidega ning jäi mulle arusaamatuks, et kuhu ja kellele ikkagi läheks tuulepargist saadav energia.

Puht esteetiliselt olen ka arvamusel, et tuulepargi tuulikud on koledad. Rikuvad maastiku. Rikuvad looduse süütuse. Olenemata kõigist argumentidest, on looduse süütus tihti ainuke põhjus, miks maailmas elada.

Et mulle tundub distantsilt vaadatuna see Hiiumaa tuulepargi idee kellegi soov ruttu ja ratsa rikkaks saada. On igati paslik, et saare elanikud on projekti vastu.

Aga eks loen ja kuulan huviga neid, kes teemat paremini valdavad.

Täna õhtul teleteatris NO99 "Nafta". Vaadake. Eks näis kuidas selline teater televiisorist mõjub, kuid teema on aktuaalne või isegi juba aktuaalsuse ületanud. Lavastuses on nii mõnigi otsene vihje televisioonile. Eks näis kuidas see televisioonist mõjub. Et siis etv 21.30.

Kui see oleks Saaremaa Vodka viral, siis see oleks väga hea. Kuigi alkoholireklaam võiks olla ka Internetis piiratud. Ja see on võimatu.


Ja lihtsalt natuke nalja poliitikute kõnedest.



Uus aasta saabus kõrge maja katusel Tallinna saluute jälgides. Mõte läks vägisi selleks, et iga paugu all on inimene, kes tahab endaga koos õues külmetavatele inimestele pauguga rõõmu valmistada. Nii palju sotsiaalset pingutamist ja kerglast soovi.

Kuid mida siis veel? Saluut südamesse, aasta läheb lahti.

eXTReMe Tracker

This page is powered by Blogger. Isn't yours?